chicken basquaise. ca sa nu zic poulet.
Dupa ce ieri am mancat toata ziua (da’ toata ziua!) ca o apucata, spre seara, in taxi, zice nenea care ma duce acasa every day de ceva vreme: “Uite, aici unde e acu’ Raiffeisen, era pe vremuri o cofetarie, Mimoza. Faceau niste prajituri asa bune!” Bai nene, nu ii zici asa ceva unei femei in luna a saptea, you simply don’t! Pentru ca in secunda doi, undeva in centrul Bucurestiului, un anume sotz primea mesaje dereglate, de-alea cu suspine si cu “please to buy me cookies, will you, will you?” Iar eu teseam deja in capul meu un goblen din 100 de miniprajituri diferite, din care aveam sa gust pana la epuizare.
‘Nyways, ajung acasa nebuna de pofta si, in asteptarea prajiturilor de cofetarie (Piticot, bun, recomand), ma apuc sa fac ceva de mancare. Aveam niste copane de pui scoase din congelator (vreo cinci), si nici o idee de ce-as putea face cu ele. As fi mancat parca o supa slaba cu taitei, dar ramanea carnea. Ei, si-mi pica ochii pe o reteta pe numele ei poulet basquaise, trés French, let’s just call it chicken:p. Cu adaptarile de rigoare, iata cum am facut.
Intai am fiert copanele cu o bucata de telina, un fir de praz, un morcov si niste sare, de-a iesit o supa nu foarte concentrata, in care mai apoi am pus taitei de casa si patrunjel. Asta nu era in program, puiul nu ar fi trebuie sa fie fiert, dar eu vroiam musai supa si oricum, mi-a placut ce-a iesit cu puiul fiert, asa ca data viitoare tot asa o sa fac. Am oprit un pic de supa de-asta strecurata, va zic eu mai incolo de ce.
Copanele fierte le-am tavalit printr-un amestec de faina, boia, sare si piper. Apoi le-am rumenit in tigaie pe toate partile, cu nitel ulei de masline. Le-am scos, iar in grasimea ramasa am deversat un ardei rosu taiat rondele, o ceapa mica taiata mare, doi catei de usturoi si patru feliute de “bacon” de casa, usor afumat. Pe-astea le-am plimbat de colo colo in tigaie, pana s-au “muiat”.
Am adaugat vreo sase linguri de orez (eu am folosit basmati, pe motiv ca imi place mult mult, nu stiu daca ar fi trebuit alt fel de orez). Am continuat sa amestec pana cand orezul a devenit translucid, moment la care am adaugat o lingura cu varf de piure de rosii, plus supa pe care o pastrasem (cam o cana). Plus cimbru si chilli flakes si-un varf de lingurita de Nomu smoky peri-peri. Am acoperit si-am lasat sa fiarba la foc mic. De vreo doua ori am mai pus apa fiarta peste orez, ca nu era chiar fiert. La coada, odata orezul umflat la adevarata lui capacitate, am adaugat cateva masline, patrunjel verde si copanele rumenite. Am acoperit si-am mai lasat doua minute pe foc, sa se imprieteneasca toate aromele.
A fost grozav, grozav I tell you. Asa de bun ca intra direct la lista de favorite si I’m seriously considering sa includ acest fel in meniu pentru primii musafiri care s-or nimeri pe la noi pe-acasa. Ah, si nu doar ca-i bun, dar miroase senzational (ardeiul rosu + afumatura + orezul basmati ii dau o aroma absolut leshinatoare). Am mancat doua portii, a mancat si Pufix una si azi la pachet guess what I’m having (obsessed much?:)).
Si uite-asa s-a mai dus o saptamana. Vine weekend fain. Cu ziua prietenului nostru Acid (zis si Alex, zis si Bursucu, zis si cavaler de onoare, zis si nashu’ lui Lorelai) pe care il iubex foarte tare si-i urez anticipat La multi ani, urmand ca maine sa-l smotocesc accordingly. Cu duminica avec mama, cu supa cu galusti si ciulama old school. Va doresc 100 de miniprajituri diferite, din care sa gustati pana la epuizare.
tags: chicken, chicken basquaise, cina, dinner, happy birthday, la multi ani, lunch, mancare frantuzeasca, orez, orez basmati, pranz, pui, sarcina 12 comments »
January 28th, 2011 at 12:53 pm
awwww ….. >:D:D< fanks cookiez
January 28th, 2011 at 2:52 pm
pare yummy, chiar si cu un asemenea nume :D. petrecere frumoasa dragilor!
January 28th, 2011 at 3:14 pm
multumim >:D<
January 28th, 2011 at 6:47 pm
Gata, stiu ce mananc asta seara! 🙂
Multumesc pentru reteta~ ! Sa ai un weekend placut~!
January 28th, 2011 at 10:52 pm
la fel si tie V, sper ca ti-a placut mancarea:D
January 29th, 2011 at 9:37 pm
mie imi place poulet-ul 😀 si sunt convinsa ca este la fel de delicios pe cat arata!
January 31st, 2011 at 10:08 am
Neata! Am facut reteta ieri! Absolut delicioasa! Si, evident, mi-am luat si azi la birou! Ma bate gandul sa repet experienta si weekendul viitor! 🙂 Sa ai o saptamana frumoasa!
January 31st, 2011 at 10:27 am
felicia, glad you like it:D asa-i ca e minunata si addictive?:)) o saptamana usoara sa ai:)
February 7th, 2011 at 8:50 pm
tocmai am terminat de gatit si vreau sa-ti spun ca sunt foarte multumita de rezultat. E foarte gustos si m-am abtinut cu greu sa mananc pentru ca e seara si de ieri am adoptat regimul: fara mancare dupa ora 6 seara :(, gustatul nu se pune. Multumesc de reteta, clar o s-o repet.
Te pup,
Alina
February 7th, 2011 at 9:53 pm
alina, bravo:D daca imi permiti o sugestie – adevarat ca nu e bine sa mancam tarziu, dar trebuie sa avem in vedere si ora de culcare. daca tu nu mai mananci dupa 6, dar te culci la 12, nu e ok, ca iti trec 6h + orele de somn in care nu mananci nimic… e bine sa nu mananci cu 2-3h inainte de culcare.
May 8th, 2011 at 4:16 pm
foarte bun a iesit, la sfarsit am pus si cateva felii de lamaie 🙂 thks de reteta
January 22nd, 2013 at 6:14 pm
bun poulet basquaise-ul asta, confirma un blond sclifosit !:)