reteta easy peasy: pui picant la gratar, cu ceapa caramelizata
Aceasta mancare incepe banal si se termina spectaculos. Si the best part e ca nu presupune deloc efort, e de-a dreptul easy peasy. Hence, tag-ul “reteta easy peasy”, desi nu-i so much o reteta cat o combinatie plina de… imaginatie (scuzata-mi fie rima de doi lei:)).
De la inceput: principiul de baza este combinatia de gusturi foarte puternice: iute-iute, dulce-sarat si acru-acru. First comes chicken – prea putin deosebitul piept de pui, mascarit insa bine bine pe toate partile cu nomu smoky peri peri (sa nu ma intrebati de unde-am cumparat nomu, a aparut in viata mea asa cum apar toate condimentele minunate si raritatile gastronomice – in chip de cadou de la Mazi:)). In lipsa de nomu, puteti folosi chilli sau orice altceva iute. Dar iute sa fie!
Langa pui, merge o salata acra. Din salata verde, rosii, castraveti – toate taiate foarte marunt, mai degraba ca pentru salsa decat ca la salata romaneasca. Stropita cu ulei de masline si mult otet de mere. Si garnisita cu boabe de porumb. Fara sare, ca nu-i asta rolul ei. Salata trebuie sa fie foarte acra, asta-i ideea.
La coada vine la pièce de résistance: ceapa caramelizata. E nevoie de o ceapa mare, grasa. Taiata in jumatate si apoi pe lat in onion rings asa. Calita intai in tigaie cu putin ulei pana devine aurie, stinsa cu sos de soia din belsug (cat sa o acopere zdravan) si lasat sosul sa se caramelizeze (basically, dispare din tigaie). Atentie sa nu il ardeti de tot, cand a scazut mult adaugati o ceasca de apa si lasati sa fiarba inabusit pana cand lichidul dispare din nou. Apoi amestecati cu zel, cat sa se “prajeasca” uscat ceapa pe toate partile, nu foarte tare. Si gata, aveti si gustul intens dulce-sarat. Asta-i alta chestie: nu puneti sare peste ceapa asta, pentru ca are sosul de soia destula, asta daca nu cumva aveti in casa versiunea light de sos de soia.
La sfarsit, aranjati frumos pe farfurie toate “gusturile” si mancati pana nu mai stiti cum va cheama. Pe urma va caiti ca n-ati caramelizat mai multa ceapa, pentru ca nu v-ati gandit ca sotul vostru, care nu mananca ceapa nici picat cu ceara, o sa ranjeasca pofticios la farfuria voastra si o sa vrea, dupa legile omenesti si biblice, jumatate din ce aveti voi. Va intrebati daca chestia asta poate fi facuta in cantitati industriale si tinuta la borcan in frigider, dar pe urma va ziceti ca-i mai buna proaspata. Si va amintiti ca vin zile libere de Rusalii, ca probabil iesiti din Bucuresti la un gratar si ce ocazie mai buna sa mai mancati niste ceapa.
O minune culinara, va promit! Happy ceapa everybody:)
tags: ceapa, ceapa caramelizata, chicken, cina, dinner, nomu, pui, reteta easy peasy, salata 14 comments »
May 20th, 2010 at 11:19 am
pieptul de pui are mare defect, daca nu-l maninci crud (!!!), ca e foarte uscat. insa easy a reusit sa-l faca mustos si suculent. cit despre ceapa caramelizata – aia se maninca singura, poate fi la fel de bine felul principal in orice reteta de post
May 20th, 2010 at 11:21 am
trebuie sa corectez lipsa asta acuta de peri-peri in bucuresti ..asap 😀
May 20th, 2010 at 11:23 am
pfff, right before lunch! thanx! you made my drooling for today :))
May 20th, 2010 at 11:25 am
Tre sa recunosc ca dupa seara de aseara nu prea mi se mai potriveste porecla de “I hate onion”. Adevarul e ca in varianta de fata sau in varianta onion rings de la Hard Rock Cafe, ceapa nu e doar suportabila ci excelenta!!! Pacat ca vremea pentru weekend se anunta cam nasoala, altfel mergea ca focu’ o ceapa d-asta langa un gratar.
May 20th, 2010 at 11:45 am
ei lasa honey ca merge si pe paine pe ploaie:))
May 21st, 2010 at 2:16 pm
Ce bunatate!
May 22nd, 2010 at 12:46 pm
buna, ai un premiu la mine pe blog,daca te intereseaza.
As vrea sa te rog sa imi dai o adresa de e mail, daca se poate. Multumesc frumos.
Ana
May 22nd, 2010 at 6:57 pm
Foarte interesant marketingul! Deci, trebuie sa incerc ceapa caramelizata, neaparat! Si salata aceasta fara sare langa pieptul de pui iute. Singurul retus este: fara boabe de porumb in salata ca nu se potriveste la Rina’s Diet. De-abia astept sa simt combinatia de gusturi. Un weekend placut!
May 23rd, 2010 at 9:44 am
ha, ne-ai bagat idei in cap acum cu ceapa aia :))!
May 24th, 2010 at 7:54 am
Dragelor, condimente NoMU se gasesc si in Romania 🙂
Probabil ca diversitatea produselor nu este la fel de mare ca in afara, dar ceva ceva tot s-o gasi si pentru retetele noastre 😉
http://www.nomu.ro/
May 30th, 2010 at 10:18 am
[…] incepuse sa capete un aspect caramelizat. Si pentru ca diversi oameni m-am zapacit pe net cu retetele lor cu ceapa caramelizata, mi-a venit prin cap sa fac (si) o reductie de otet balsamic. Deci in tigaie […]
June 2nd, 2010 at 9:20 am
Suna delicios, dar tb sa fac rost de acest ingredient magic Smoky Peri-Peri. Cat costa? se gaseste si in alte variante? Ms! have a wonderfull day!
June 9th, 2010 at 3:46 pm
[…] de ora anuntata pe invitatie si am purces sa cautam biserica (reformata) unde urma sa aiba loc […]…citeste intreg articolul Tags: ceapa, ceapa caramelizata, chicken, cina, dinner, every day, favorites, nomu, pui, reteta […]
March 25th, 2013 at 9:11 am
[…] di capu' meu, cum o fi reteta asta? http://easypeasy.ro/2010/05/pui-picant-la-gratar-cu-ceapa-caramelizata/ […]