paine de casa cu masline
Sa continuam seria “placeri simple care-ti tapeteaza bucataria cu zoaie” si sa povestim despre painea neagra cu masline. Pana la urma, daca treceti peste aspectul dezolant ‘coca” (de-aia de se lipeste de maini si pe urma de vase si de pe vase pica pe jos, si mai pui faina si numaidecat ai o bucatarie infainata precum o femeie batrana pudrata excesiv), rezultatul e totally worth it. O sa aveti paine delicioasa, fara porcarii chimice prin ea, care se mentine proaspata cateva zile bune, nu se lipeste de mate si nici nu cade greu la stomac. Cum se face:
2 cani cu apa calduta
2 linguri de ulei de masline extravirgin
1 lingurita jumate de sare
3 cani de faina integrala (si ceva in plus, pe principiul “cat cuprinde”)
1 cana de faina alba si ceva in plus pentru framantat
1 plic de drojdie uscata (7g)
masline fara sambure, taiate grosolan
ierburi of your choice – eu am folosit cimbru
Intr-un vailing mare puneti apa calduta, uleiul si sarea. Adaugati 1 cana de faina alba si 2 de integrala, plus drojdia, si amestecati cu o lingura de lemn. Adauagati faina pana rezulta o coca vartoasa, teapana. Transferati coca pe o suprafata de lucru presarata cu faina si framantati-o vreo 10 minute, adaugand faina dupa necesitate pana cand coca devine supla si uniforma. Intindeti cu sucitoarea o foaie mare si presarati peste ea maslinele si ierburile tocate marunt. Rulati-o in forma de bustean si framantati din nou cateva minute, ca sa se distribuie bine maslinele. Modelati coca in forma de biloi si lasati-o sa creasca vreo 1h jumate, la caldurica, intr-un bol mare, uns cu ulei. Se cheama ca a crescut destul cand si-a dublat volumul.
Bun. Odata crescuta coca, transferati-o pe suprafata de lucru, framantati-o lejer un minut si impartiti-o in patru. Din fiecare bucata intindeti foaie si modelati o franzeluta. Puneti cele patru franzelute intr-o tava captusita cu hartie de copt si lasati sa mai creasca vreo jumatate de ora. Ungeti franzelele cu ulei de masline pe deasupra, crestati cu cutitul niste dungi, stiti, ca la painea traditionala, si coaceti in cuptorul incins bine pret de vreo 25 de minute or so, pana cand coaja e aurie si fundul suna a gol. Scoateti painea din cuptor si lasati-o sa se raceasca de tot inainte de a o taia (haha, sa vad daca va tine). Enjoy!
Later edit: Mi-am amintit sa va zic ca fiind aceasta o paine turtita asa, se preteaza foarte bine la sandvisuri. O taiati pe lung, scobiti putin miezul si o umpleti cu ce vreti voi. Eu i-am facut lui Pufix sandvis cu carne afumata la tigaie, mustar si castraveti murati, foarte on the yummy side.
tags: breakfast, masline, mic dejun, paine, paine cu masline, paine de casa 8 comments »
January 5th, 2011 at 12:16 pm
Da! Sint satisfacuta. Am simtit mirosul de piine coapta, am rumegat usor (virtual) un colt inca aburind, uns cu unt demi-sarat. E bun, domne’!
Fac si eu! (merge oare cu faina integrala de griu, secara si ovaz, sau astea nu cresc? eu nu gatesc cu faina alba)
January 5th, 2011 at 12:19 pm
pai si ce-am facut eu is mainly cu faina integrala. cred ca merge sa o skip pe aia alba de tot. singura chestie e sa lasi oleaca mai mult la dospit, poate 2h in loc de una jumate.
January 5th, 2011 at 3:57 pm
ze yumminess!
January 15th, 2011 at 9:59 am
[…] paine de casatodo sobre mi princesa. si-o cronica de restaurant spaniolvita cu telina si taitei de orezmacrou la cuptor cu sos de mustar si lamaie verderagu alla bologneseduminica in familieultima zi de vacantaplaceri simpleghiveci oriental fara carnepaine de casa cu masline […]
June 5th, 2013 at 4:23 pm
te-am dorit,te-am gasit, uleiule de masline:))!
June 5th, 2013 at 4:24 pm
te-am dorit,te-am gasit, uleiule de masline:))
June 5th, 2013 at 8:38 pm
Uleiul de masline este nelipsit din bucataria mea!
June 5th, 2013 at 9:28 pm
Am gasit uleoisu’ si in painea asta!! Maslinosule!!!