reteta de carnati a familiei mele
V-am zis deja la ce exceleaza familia mea adoptiva, Naie (reteta de cozonac – aici). Dupa care a venit Ada si m-a-ntrebat: “auzi, da’ o reteta de carnati nu are familia Naie?”. Pai familia Naie nu are, dar familia mea de origine face niste carnati de belea. Asa ca am zis sa va scriu si despre ei, carnatii, asa cum ii facem noi de ani de zile, cum ne-a invatat buni, cum i-a facut tata cat a trait si cum ii face acum mama, ducand mai departe traditia.
Pai n-a zis nimeni ca e usor. In primul rand, va trebuie musai o oratanie de-aia zisa si masina de tocat carne. Chiar daca ati putea sa luati carne deja tocata din magazin (ceea ce nu va recomand), tot nu ati putea umple carnatii fara ustensila cu pricina, asa ca really, there’s no way around it. Odata achizitionata magaoaia, aveti de ales dintre fel si fel de retete de carnati. Iata ce trebuie sa stiti daca optati pentru a noastra: carnatii despre care vorbim aici sunt destul de slabi, adica nu contin foarte multa grasime. Contin carne de porc, fara vita sau oaie sau strut sau mai stiu eu ce, si se “ambaleaza” in mate tot de porc, we don’t dig oaie. Condimente isi pune oricum toata lumea dupa gust, noua ne plac carnatii moderat usturoiati si usor on the spicy side, cu mult piper.
Asa. Acuma, pentru un metru de carnati aveti nevoie de aproximativ un kilogram de compozitie. Proportia de carne si grasime e asa: la un kilogram de fleica va trebuie cam 400g de slanina. Slanina si carnea se taie cuburi si se indeasa in masina de tocat intercalat asa, pastrand proportiile, ca sa iasa o compozitie uniforma. Pasta astfel rezultata se framanta cu putina apa calduta, sare, piper, usturoi, cimbru si boia dulce dupa gust. Se trag carnatii in mate speciale de porc (noi am luat de la Angst), cu ajutorul masinii de tocat (de la care se scot intai sita si cutitul si se ataseaza palnia speciala). Se lasa la uscat metrii de carnati, atarnati gen “rufe”. Macar cateva zile. Se prajesc in tigaie sau se dau la cuptor fara ulei sau altceva. Tin excelent si la congelator, asa ca puteti face mai multi, nu e panica.
Se incumeta careva?:)
tags: carnati, Craciun, reteta easy peasy, reteta mamei, traditional 11 comments »
December 14th, 2010 at 2:26 pm
Si noi tot asa facem carnatii de casa! Doar ca noi tocam la cutit carnea… e mai rustic 🙂
December 14th, 2010 at 2:38 pm
oana, daca va tine:)) noua ne e greusi la masina:p
December 14th, 2010 at 3:03 pm
:-))) Multumesc! Mniam, mniam, in weekend incerc sa fac carnati, la tara, din porc adevarat, crescut cum trebuie si abia sacrificat!! Evident ca si acolo se fac carnati oricum, dupa reteta mostenita de fiecare familie dar anul asta mi-am propus sa fac macar un metru cu manuta mea si cautam pentru inspiratie o reteta mai slaba (chiar daca se spune ca se faramiteaza mai tare daca sunt din care mai slaba)!
December 14th, 2010 at 3:08 pm
Poate sunt usor sfaramiciosi, nu exagerat de, insa sunt buni de tot si ficatul tau iti va multumi:))
December 14th, 2010 at 5:50 pm
Uite un subiect care nu ma tenteaza aaabsolut deloc. I’ll stay tuned for the next one.
December 14th, 2010 at 6:04 pm
tztztz, Ioana, are u even human?:))
December 14th, 2010 at 7:15 pm
the “joys” of motherhood: fara porc la Craciunul asta 🙁 sooo sad
December 14th, 2010 at 7:15 pm
omg, dar porcul ce are???
December 14th, 2010 at 7:21 pm
nu stiu exact dar e pe lista de “mama nu manaca” pe care am primit-o de la doctor. N-am avut curaj sa incerc sa vad ce se intampla daca mananc 🙁
December 14th, 2010 at 7:33 pm
nu cred ca are ceva porcul, nu am gasit nimic pe net cum ca ar fi interzis… vai, eu nu renunt la porc, totul pan-aici:p
December 29th, 2010 at 12:07 pm
update cu porcul: am mancat, asa cate putin din toate si ca sa compensez “efectele adverse” am baut doua beri fara alcool. Mihai a fost foarte fericit si eu si mai si 🙂