four Christmases – strike 2
Craciunul in familie e clasic: cadourile se dau in ajun si tot in noaptea de 24 decembrie se gusta primele sarmale, carnatii si maiosul. Pe 25 la pranz e masa mare, ce se intinde pana spre seara. Se mananca in episoade, ca la nunta: aperitive, sarmale, friptura si carnati cu piure si muraturi, cozonac.
Si-apoi ne odihnim. Ca Puffeta, rapusa si ea de o conserva Gourmet-junk, ca doar odata-i Craciunul:)
Si ca sa nu ziceti ca ne pierdem vremea, hai sa va dau reteta de maios a familiei mele. Acesta fiind un soi de lebar foarte greu de facut, foarte usor de mancat, si we do it best:)
Maios: un mat gros de caltabos, ficat de porc si slanina, condimente. Se fierbe slanina cu foi de dafin si piper pana devine translucida. Ficatul se opareste, apoi se da prin masina de tocat. La fel si slanina. Se framanta bine compozitia, cu sare, piper si boia. The tricky part este sa ai o proportie buna de ficat si slanina, altfel maiosul iese fie sfaramicios, fie prea gras. Noi zicem 3/4 ficat, 1/4 slanina, dar e drept ca potrivim si din ochi (adaugam grasime pana ni se pare ca pasta e numai buna de intins pe paine). Compozitia de maios, daca e bine facuta, e aproape imposibil de bagat in mat. Se lipeste, vine cu razbunare inapoi din tulumba, te improasca intre ochi, the works. Important e sa ai rabdare, merita! Daca ai depasit etapa asta, mai ai de trecut doar un hop, anume fiertul maiosului. In apa rece, intepat cu furculita, altfel crapa si-l cauti cu sita prin oala. Odata fiert, se clateste cu apa si se lasa pe fund de lemn la presat. Se mananca pe paine, cu mustar.
Merry Xmas strike 2!:)
tags: Craciun, reteta mamei, traditional 11 comments »
December 25th, 2009 at 7:45 pm
Merry Christmas! Puffeta e superba! Maiosul arata delicios. Chisca se face pe la voi?
December 25th, 2009 at 11:09 pm
fuffeta…ma uimesti!
December 26th, 2009 at 7:34 pm
Craciun fericit!
December 29th, 2009 at 5:58 pm
O, nu, habar n-aveam ca aveti asa Puffeta! E adorabila 🙂 Un An Nou frumos ca un inceput entuziast de drum! 🙂
December 30th, 2009 at 4:14 pm
multumim, suntem foarte mandri de our babies, good genes:))
January 5th, 2010 at 3:02 pm
te rog frumoooos, milostiveste-te de mine, da-mi si mie pe mail poza cu Puffeta ghiftuita si rastignita asa. E delicoasa, vreau s-o vad mai bine!
January 7th, 2010 at 5:02 pm
draga dana, n-am apucat sa-ti raspund, but i will soon, iti trimit sper diseara poza cu Puffeta noastra cea sfaramatoare de inimi:)
December 28th, 2010 at 10:21 am
[…] avut pe masa bunatati de la mama (maios – cu reteta aici: http://easypeasy.ro/2009/12/four-christmases-strike-2/, caltabos, carnati si sarmale), salata boeuf, salate aperitiv (cea cu creveti, avocado, mango, […]
December 28th, 2010 at 11:40 am
cat de adorabila e puffeta…..
December 28th, 2010 at 11:42 am
da mai, e ceva de vis:D eu cred sincer, si nu pentru ca-i a mea, ca nu exista pisica mai dragutza:))
December 28th, 2010 at 11:41 pm
Sa fiti sanatosi!
Gourmet e junk,ca le dau cam des?