paste cu pui, legume si carnaciori – “al forno”

paste cu pui, legume si carnaciori

Ipotetic vorbind: daca o bucata de porc si o farfurie de paste ar atarna deasupra unei prapastii si eu as putea s-o salvez doar pe una din ele, ce as face? Pfff, talk about impossible choices! Probabil ca m-as arunca in gol cu gura cascata, sperand sa gust si eu ceva inainte sa ma astern lata pe fundul haului.

Spre norocul meu, aceasta problema bizara nu se va pune niciodata in viata reala, unde loialitatile mele se impart fericit intre una si alta. Dar daca porc nu cred ca as putea sa mananc in fiecare zi, ca probabi, as ajunge sa nu-l mai apreciez la justa valoare, paste as manca dimineata, la pranz si seara fara sa obosesc. Uneori mananc paste simple, fierte, peste care pun putin ulei de masline, sare, piper si busuioc de-ala uscat, din plic. Lame, I know:p Iar cand ma duc la mancatoria mea preferata de paste (adicatelea asta – si atentie, ca nu endorsez nicio alta Trattoria Il Calcio decat pe aceasta, care-i prima si e the real deal), imi comand aproape de fiecare data acelasi fel de paste – aglio olio e gamberi, fara rosii uscate si cu extra patrunjel. Se intampla destul de rar sa gust alte soiuri, de obicei cand merg cu prietenii si le ravasesc farfuriile fara rusinica (vai, mai stiti episodul ala din Friends cu Joey doesn’t share?)

Ei, ideea e ca am fost vineri seara la trattoria noastra de cartier, unde, ca sa nu ma dezic, am comandat tot infailibilele aglio olio, dar am gustat (a se citi ras o cantitate zdravana) si din niste paste al forno pe care si le comandase Bursucu’, ceea ce mi-a dat de lucru in weekend, ca si asa nu stiam ce sa mai gatesc si eram zdrente cu nervii si inspiratia.

Mare smecherie nu e. Se fierb pastele al dente (sa fie ceva paste scurte, like fusilli sau penne) si se lasa la scurs. Se cubulesc o bucata de piept de pui fara os si piele si cativa carnati de bere, se tavalesc prin nitica faina, boia, sare si piper si se perpelesc binisor intr-o tigaie cu putin ulei. Se adauga doi dovlecei taiati cuburi si se mai agita putin treaba. Cu oleaca de cimbru presarat peste si niste chilli daca va place iute. Se extrag toate astea din tigaie si se pun deoparte intr-un castron.

In grasimea ramasa se calesc o ceapa mica, tocata marunt, un ardei rosu si vreo doi morcovi taiati rondele. Se sting cu putintica apa si se inabuse cu capac pana se inmoaie cat de cat (pe gustate la morcov, ca ala e cel mai tare). Le dam si pe astea la o parte.

Mai facem rapid un sos rose din suc de rosii sau pasta de tomate, sare, piper, cateva linguri de smantana (de-aia normala, nu dulce) si, daca va place, niste alcool (like un strop de coniac sau de vin rosu) – proportia de rosii versus smantana e dupa gustul fiecaruia.

Amestecam intr-un vas termorezistent pastele, carnea, dovleceii, ardeiul cu ceapa si morcov, apoi sosul. Dam la cuptor la foc mic pret de vreo 30 de minute, sa se patrunda bine aromele. Musai acoperit cu folie sau capac, ca nu vrem sa iasa crustoasa treaba. For the finishing touch, radem niste mozzarella pe deasupra si mai lasam vasul descoperit la cuptor inca vreo doua minute, sa se topeasca frumos branza. Decoram cu busuioc proaspat si mancam in nestire, aducand neincetate omagii cui a inventat pastele – mare om!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Acum ce ne-am potolit burtile, intrerupem programul obisnuit cu un buletin informativ din ceea ce s-ar putea sa fie ultima mea saptamana de graviditate (aleluia!). Intrebare: 25 martie este ziua cand:
a. se deschide primul H&M in Romania
b. crestinii sarbatoresc Buna Vestire (foarte tare semnificatia, by the way – http://ro.wikipedia.org/wiki/Buna-Vestire)
c. se naste LV

Pai hopefully, toate cele de mai sus. Din pacate aflam abia joi seara… Va rog sa ne tineti pumnii pentru 25, ca gandul de a mai astepta inca cinci zile peste mi se pare ucigator. Ah, si avand in vedere ca pe 25 sunt ocupata, nasc, ma vad nevoita sa refuz marele premiu roblogfest in favoarea urmatorului clasat, multumesc

tags: , , , , , , , , 22 comments »

22 Responses to “paste cu pui, legume si carnaciori – “al forno””

  1. oana p

    felicitari si nastere usoara…tinem pumnii sa fie 25 dar si 29 e ok ( sora mea a nascuta atunci si e super asa ca nu e bai si daca e mai tarziu….mult a fost putin a ramas cum se zice)

  2. alina

    a,b,c!!iti tin pumnii sa fie bine!sa fiti sanatoase amandoua si pe 25 sa ma gandesc cum o tii pe micuta in brate si nu iti mai incapi in piele de fericire!
    (il pui pe sot sa ne anunte si pe noi ce si cum ,sa nu stam mult cu emotii ,da? 🙂 )

  3. powerpuffcookie

    alina, sure, va tin la curent:)) multumesc si pumnii stransi acolo pentru 25!

  4. Ana

    pai sa dea Domnul sa fie pe 25 caci mare sarbatoare este, si va fi cu siguranta foarte ocrotita fetita, nu ca pe alta data nu ar fi, desigur! Nastere usoara si bebe sanatos!

  5. Printesa

    Ahahaa, deci in loc de paste cu pui am citit Naste cu pui si zic stai ca s-a decis ceva cit n-am fost eu la calculator…

    Deci mai ai 4 zile si tie iti arde de invirtit in tigai? You are a hero!

  6. Denisa

    Congrats! E o zi frumoasa. Fac si eu ca oana p., fratele meu e nascut pe 25 martie. E destept, frumos si norocos. Si mananca peste (ca de, pe 25 e dezlegare since always) like there’s no tomorrow. Cam ca tine cu pastele :)).

    Nastere si recuperare usoare! O sa dau refresh zilnic blogului oricum, chiar daca stiu ca n-o sa fii prin zona o vreme :D.

  7. Lavinia

    Vai, si eu tot paste cu sos roze si pui am facut in weekend, sunt preferatele mele! Tin pumnii pentru pe 25 si astept vesti bune.

  8. powerpuffcookie

    Ana, asa zic si eu, musai sa fie 25:D

    Printesa, promit sa-ti dau sms inainte:))

    Denisa, multumesc, sper sa nu ma tin departe de voi prea mult timp, ca dopar, vorba aia, de mancat tre’ sa mancam… Nu?

    Lavinia, asa asa, fingers crossed:D

  9. Andutza

    Multa bafta, sa fie pe 25 si sa fiti sanatoase! Keep us posted!

  10. simona

    tin pumnii sa fie pe 25!:)si asteptam un semnal de la voi 2 atunci,nu stiu cum sa faci ,delega pe cineva ,sa nu ne tii in stres prea mult!:)
    ps:pastele la cuptor,mereu o bunaciune greu de egalat!:)

  11. Ile

    Eu cu porcu n-am nimic, dar cu pastele te înțeleg perfect!!! Bune, bune, bune!!! 😀
    Îți țin pumnii, să fie bine!!

  12. anya

    Eu sunt aproape vegetariana, but I sooo get you about pasta. Si eu le mananca goale cu ulei de masline, si imi plac al dente si de grau dur, nu toate prostioarele. Doar ca mie imi plac iremediabil, dar cumsa va spun le iubesc asa mult ca sunt posesiva spaghetele. ( si macaroanele lungi, dar cu indulgenta). In opiniamea umila nimic nu e mai bun si placut papilei decat 1. paste integrale/sau nu , dar calitate +2. bulion de la mama + 3. un pic de ulei de maslina. builonul merge substitui cu pesto.
    On another note, Succes!

  13. Iuliana

    Ma gandesc la tine! Si-ti trimit multa energie pozitiva!

  14. deea

    mult a fost, putin a ramas. gooooo cookie! 🙂

  15. zana eficientei

    pasta to the people!!!! iti tinem pumnii pentru 25! 🙂

  16. powerpuffcookie

    multumesc si va sug energiile pozitiva ca un “bampir”:)) promit sa dau de veste joi seara, c-o fi da, c-o fi nu…

  17. CrisD

    He, hee! cred ca vei fi nitzelush cam ocupata vreo doua-trei saptamani..cel putin! Relaxeaza-te, bucura-te de primele ore cu copilul tau (ca sa nu ajungi ca mine regretand ca nu-ti amintesti de primul lui tipat…Acuma ma gandesc ca poate tipam eu mai tare decat copilul, poate d-aia nu-mi amintesc:)))) si, mai ales, nu-ti lasa rubedeniile – in afara de mame – sa se reverse in casa ta. E atat de obositor!
    Cum naibii oi fi ajuns sa-ti dau (iar!) sfaturi…nesolicitate, nu stiu. Eu vroiam doar sa-ti urez curaj!
    Curaj, deci!

  18. powerpuffcookie

    cris, multumesc, curaj nu avem, dar noroc ca murim de frica:))

  19. monica

    in cazul in care azi e ultima zi de pregnancy, iti doresc multa sanatate si sa ai parte de o nastere cat mai usoara! si abia asteptam s-o vedem si noi pe Lorelai! cu drag,

    monica

  20. madi

    Sper sa primesti vesti cat mai bune diseara. Sanatate multa pentru amandoua si asteptam noutati.

  21. sabin

    hello, am o rugaminte , daca imi poti spune de unde pot procura un vas de lut cum apare in poza , apreciez .

  22. sabinsa

    Salut, ma poate ajuta cineva ,daca stie bineinteles de unde pot cumpara un vas de lut ca in poza de mai sus, multumesc.

Back to top