chilli con carne

chilli con carne

De cand am fost acum doua saptamani la Chez Marie si a mancat Bursucu chilli con carne, m-a izbit o pofta groaznica sa-i dau o replica home made. Sa ne-ntelegem, n-ar fi prima oara cand fac asta, reteta o stiu de la tata, care-mi facea chilli con carne inca de pe vremea cand ambitiile mele bucataresti se rezumau la unsul painii cu unt. Dar nu mai  facusem de mult, asa ca aseara m-am bucurat de chilli con carne as if it were my first. Si a fost iarasi una din acele dati cand mi-a parut rau ca nu pot sa postez  pe blog miresmele mancarii bune de pe foc, asa de tare ni s-au imbatat simturile de la oala fermecata.

chilli, chimen, paprika, usturoi, ceapa, ardei rosu ardei rosu, ceapa, usturoi, mirodenii, ulei de masline

Pai mai intai mi-am adunat gramajoare diverse ingrediente: o lingurita cu varf de chilli, o lingura de boia dulce, o lingurita de chimen rasnit, o ceapa rosie si un ardei la fel, plus cativa catei de usturoi. Am pus la calit in tigaia cu doua linguri de ulei de masline ceapa rosie tocata marunt. Dupa un minut or so am adaugat usturoiul, mirodeniile si ardeiul rosu, amestecand cu zel.

carne tocata de vita, legume, mirodenii carne, legume, mirodenii, rosii din conserva, suc de rosii

Apoi – jumatate de kil de carne de vita tocata, ceva supliment de chimen, fara sa-l mai rasnesc, nitica sare grunjoasa si piper. Carnea trebuie “despartita” asa in clustere mici, sa nu fie ditai chunk-urile. Si-apoi trebuie intoarsa pe toate fetele ca sa se maroneasca lejer. La foc suficient de mare cat sa nu lase zeama si sa se inabuse, ci mai degraba sa se perpeleasca. Odata obtinut efectul asta, adaugam o conserva de rosii tocate, o cana de apa fiarta sau supa si niste extra suc de rosii. Dam focul mic, mai dregem de sare si piper, mai scapam niste oregano si o lingurita de zahar brun si lasam la fiert, intai cu capac. Peste vreo 20  de minute dam capacul la o parte si iar suplimentam cu mirodenii dupa gust. For extra flavor eu am pus si o bucatica mica de bat de scortisoara, pe care l-am lasat sa fiarba cu mancarea vreo doua minute or so. Apoi l-am dat la o parte.

chilli con carne chilli con carne, servit cu smantana

Odata carnea moale si aromele foarte bogate, am adaugat la mancarea noastra o conserva de fasole boabe rosie, bine scursa de zeama. Plus ceva patrunjel verde, care nush daca e musai de pus in chilli, dar mie imi place patrunjel in orice. Am stins focul si-am lasat mancarea in cratita, sa stea. E foarte important. Chilli con carne e mancare de-aia care e cu atat mai buna cu cat sta mai mult, ca sa se lase bine toate aromele si sa se blend in toate gusturile. Ar fi fost ideal sa asteptam pana a doua zi, dar, desigur, nu s-a putut. Am mancat chilli con carne peste vreo juma de ora asa, cu smantana pe deasupra si cu orez fiert. Azi avem la birou supliment, abia astept sa give it a second go, de data asta cu paine buna de casa. Enjoy!

tags: , , , , , , , , , , 16 comments »

16 Responses to “chilli con carne”

  1. Daiana

    Cred ca suntem telepatice…aseara am facut checul tau cu mere(care, btw a iesit bestial) si … chilli con carne :))

  2. powerpuffcookie

    ah ce dragutz:D

  3. ardeleanu

    hmm…ce sa zic, relativ interesant blog. o epica placuta, doar impletirea nefireasca la 5 cuvine romanesti 2 in engleza e total enervanta, poate ar fi bine sa renunti la ea.

  4. powerpuffcookie

    @ardeleanu: bine ai venit:) si de vreme ce esti nou la noi in casa, gasesti aici dezbaterea pe larg a subiectului romgleza: http://easypeasy.ro/2010/05/a-womans-right-to-romgleza/, soldata cu concluzia pastrarii identitatii blogului asa cum e ea, imperfecta si enervanta pentru unii. uite, m-am straduit sa nu folosesc decat cuvinte romanesti:D multumesc pentru aprecieri:)

  5. Zazuza

    pe mine nu ma intereseaza acum decat de unde ai rasnita aia superba! pliz, answer fast :))!

  6. cookie

    de la istanbul:D

  7. Zazuza

    haha, aci, aproape :))

  8. cookie

    colea:)) sa-ti mai zic si ca a venit cu o frumoasa cutie de lemn cu toate mirodeniile pamantului?:D

  9. Zazuza

    a dream!

  10. Misaki

    N-am mancat niciodata chili con carne, de atata asianisme am ignorat complet alte bucatarii 😛 Te cred pe cuvant ca era bun bun si aromat, numai cand imi spui de mirodenii+patrunjel deja sunt pe drumul poftei :))

  11. powerpuffcookie

    @Misaki: acest lucru trebuie remediat asap:))

  12. Tibi

    trebuie sa-mi banezi cumva IP-ul sau altfel o sa mor intr-o zi cand deschid site-ul tau :))

  13. powerpuffcookie

    tibi, vrei sa te abonez si la newsletter?:)))

  14. Tibi

    newsletters are yesterday’s news, dar pot sa fac precomanda pentru (inca nescrisa) easy peasy cookbook 🙂

  15. ella

    Chilli con carne si cu iubitul maslinos 🙂 Cum era sa lipseasca tocmai el??

  16. miruna

    nu am avut rosii…sau oregano pe care il urasc…dar a iesit fabulos. Merci pt reteta!

Back to top