paella cu pui si fructe de mare
You know me: nu prea ma sparg in instructiuni si retete, pentru ca de cele mai multe ori chiar nu e nevoie sa urmezi o reteta ca sa-ti iasa ceva grozav de bun de mancare. Ei bine, cand e vorba de paella marturisesc ca ma uit in cartea de bucate. Sunt atatea ingrediente care se gatesc pretty much separat si se amesteca la sfarsit cu toatele ca sa iasa minunatia! Si mi-e teama sa nu uit ceva, sa nu overcook ceva sau sa nu pun ceva care ar strica tot echilibrul. Asa ca va recomand si voua sa stick to the recipe si asta e varianta de paella care-mi place mie.
Aveti nevoie de piept de pui, orice cocktail de fructe de mare si peste, orez, doua rosii bine coapte, tocate marunt, mazare congelata, ardei rosu, galben si verde, morcov si ceapa, sofran, turmeric, boia dulce, usturoi, lamaie, ulei de masline, supa clara de pui sau de peste. Bun. Acuma, caliti frumos puiul in tigaie cu sare, turmeric si boia dulce, pana devine auriu pe toate partile. Dati la o parte puiul si in “zeama” ramasa caliti ceapa cu morcovul, usturoiul si ardeiul tricolor, apoi adaugati piureul de rosii. Puneti orez cam o cescuta pentru fiecare mancau. Stingeti cu supa si adaugati sofranul. Lasati sa fiarba inabusit pret de 20 de minute. La coada adaugati in aceasta ordine mazarea, bucatile de pui si, in fine, fructele de mare (care daca au fost prefierte si congelate trebuie calite usor in prealabil, dar cu grija sa nu le overcook). Potriviti cu sare si piper, stingeti focul si lasati sa-si traga ce-a mai ramas din zeama pret de vreo doua minute. Serviti cu felii de lamaie.
O paella buna nu trebuie sa arate nici ca un pilaf, nici ca un orez care se alege bob cu bob ca la salata. If anything, are o consistenta de risotto, boabele sunt separate, dar mancarea nu este uscata. Ce-ar fi facut reteta asta even better ar fi fost o bucata zdravana de carnat chorizo, mental note for next time:)
tags: fructe de mare, orez, paella, pui 8 comments »
December 4th, 2009 at 3:55 pm
yumm, de mult vroiam sa incerc 😡
December 4th, 2009 at 5:22 pm
paella rulz, dar la mine in ograda e strict specialitatea jumatatii mele mai bune, deci nu ma bag. doar infulec :D.
December 4th, 2009 at 8:58 pm
I loooove paella, mersi de reteta! Nici eu nu reusesc vreodata sa ma tin de reteta, desi sunt convinsa ca este absolut necesar pentru unele mancaruri 🙂
December 6th, 2009 at 2:24 pm
Ai vazut cumva filmul “Julie & Julia”? Ti se potriveste perfect! E cu Merryl Streep. Sa te uiti cand ai timp… 😉
December 6th, 2009 at 4:12 pm
Adaptat la Romania ar fi “Sandi si Sanda” sau “Maria si Marin” ca niciodata n-am stiut care era numele mic la Sanda Marin. Legenda zice ca era barbat si il chema Marin Sanda…
December 6th, 2009 at 6:28 pm
:)) Asta e pentru ca n-am sugerat “sa VA uitati la film”? :)) Nevertheless, merita!
January 30th, 2010 at 8:53 pm
Mi-ar placea la retete sa dai si cantitatile pentru toate produsele, nu doar ingredientele. asta asa pentru cei care sunt invatacei in bucatarie. ma gandesc ca postezi si in ideea de a gati si altii retetele pe care le postezi. e frustrant sa ajungi intr-un moment al retetei si sa te gandesti ” oare ce a vrut sa spuna autoare? “.
January 30th, 2010 at 9:58 pm
draga veve, din pacate eu prea respect cantitatile, de-asta nu fac eu prajituri, pentru ca indeed, acolo chiar trebuie sa stii exact cat sa pui din fiecare ingredient. imi pare rau ca nu-s mai explicite retetele, dar on the bright side, de regula sunt mancaruri usurele, important e sa nu-ti fie teama sa incerci si sa te bazezi pe propriile gusturi pentru dozarea ingredientelor. fiecare mancare e unica si trebuie sa te reprezinte:)