dovlecei pane

dovlecei pane

M-am gandit io ca lucrurile simple si prajite sunt in asa hal de  bune, ca nu se poate sa nu te intrebi uneori, daca ai oaresce constiinta culinara, de ce parainventam roata. Pe urma, m-am sters la gura de filosofie si m-am pus degraba sa va scriu despre ludaitza, ca asa m-a invatat pe mine bunica-mea ca se zice.

So. Se curata de coaja un dovlecel (doi, trei), mai maricel asa, ca sa intelegem ceva din el. Se taie pe rotund, in felii subtiri, dar nu stravezii. Se sareaza si se tin asa ceva vreme. Sa tavalesc apoi prin faina, apoi prin ou. Se prajesc ca si cand ar fi snitele. In varianta vegana, se pot trece doar prin apa si faina. Se mananca teanc, precum clatitele, pana cand nu mai ramane nimic. Presarati cu sare cat va lasa inima si asortati cu paine buna, de casa. Si daca nu v-o placea, sa-mi ziceti mie cutzu’.

TGIF

tags: , , , , , , 24 comments »

24 Responses to “dovlecei pane”

  1. Zazuza

    da, sau cu mujdei de usturoi din ala bun si gros. as putea manca o tona, parol :))

  2. andreea

    bun bun bun! mie imi place si varianta “salata” ( dupa ce-i prajesc, cu otet si marar mult proaspat)

  3. andreea

    si putin ursturoi pisat(am uitat)

  4. cristi

    bai, pe cuvant ca acum fro saptamana m-am pomenit la fel, zicand ca tare bun e un pui prajit clasic, in ulei, cu pielita cu tot, eu de la un timp avand fitze cu “pui-fara-pielita-in-nici-un-caz-prajit-in-ulei-ci-doar-pe-grill”.

    insa am mancat la munca niste pulpe si aripi prajite clasic in baie de ulei si am crapat de placere :)).

  5. Zazuza

    Cristi, ca bine zici! asta am facut eu aseara :)))))

  6. Ionouka

    Buni!
    La noi la Moldova mai exista si varianta asta: dovlecel ras, bine stors, amestecat cu brînză sarată şi ou, puţină făină să lege treaba, ceapă călită şi mărar, format chiftele mici care se prăjesc în baie de ulei. Ca un fel de mini papanaş cu dovlecel!
    Ceva minunat, vă jur!

  7. Carmen

    Bune chestiile astea simple 🙂 pe mine nu prea ma incanta paneurile, asa ca ii prajesc direct, doar dupa ce au stat cu sare. Cu niste mujdei sunt perfecti! Iar daca ai rabdare si mai ramane ceva dupa prima infulecare, sa-i mai tii si la frigider cateva ore, asa cu usturoi… the best 😀 Na ca acu trebe sa iau dovlecei :))

  8. Mazi

    Da’ mujdeiul? Unde-i mujdeiul?!?!

  9. oana

    Bun, bun… cu mujdei ce are picurat o lecutzica de otet in el:D…yummmm

  10. cookie

    ce-aveti frate cu mujdeiu’? la buni nu se mananca asa, aia cu mujdeiu’ e de la bulgari:p

  11. alina

    sunt tare tare buni si cu niste rosii din alea de gradina(bulgaresti 😀 ) langa si cu paine de casa…deja salivez!in week-end trebuie executati 2-3 dovlecei :))

  12. cookie

    exact! cu rosii, nu cu mujdei, uite cine stie:D alina, de unde esti de fel?

  13. alina

    din brasov dar locuiesc in banat de vreo 4 ani si aici se mananca la fel ca acasa la parintii mei! 🙂

  14. cookie

    ha! i knew it! buni a mea era din arad si asa mancam acolo, ludaita prajita cu rosii si cu paine de-aia buna rotunda si cojoasa!

  15. ambasadoarea

    Iubeeeeesc dovleceii pane, vreau sa ma pup cu ei pe bot toata viata. Maine o sa-mi fac un munte, ca doar nu ingrasa 😀

  16. cookie

    ambasadoareo, asa sa faci. un munte cat everestu!

  17. Zazuza

    ce bulgari, mey, la noi aicea in regat se mananca cu mujdei, ce-ai :)). sa vina mujdeiu, deci!

  18. Roxy

    Tare buni mai sunt dovleceii pane. Si pentru amatoarele de usturoi, si/sau de rosii bune dulci, mie imi place sa le combin. Pun intr-un vas un strat de dovlecei pane, apoi arunc deasupra niste mujdei (eventual si niste patrunjel tocat), apoi un strat de rosii si tot asa mai departe pana se termina povestea. Si las totul la frigider asa macar vreo ora (sau cat rezist fara sa ma ating de vas), sa se imprieteneasca bine aromele. Si apoi mananc cu paine buna proaspata si nici nu ma gandesc daca si unde se depune 😉

  19. anca

    Io vreau o portie cu tzatziki :D, na k mi-a lasat gura apa

  20. alison

    eu vreau oricum si cu mujdei si cu rosii,numai sa mi-i faca cineva,ca mie nu-mi place !:)

  21. ildi

    miai facut asa o pofta de am executat azi 🙂
    foarte buuunnnn

  22. ildi

    ahh da am mancat cu tabouleh, ca aveam pofta de aia 😛

  23. cookie

    bune asa:D

  24. Gurmanda Carcotasa

    Pff, soacra-mea ma incanta cu asa ceva de fiecare data cand o vizitez, e super bun si usor de facut. M-am gandit sa experimentez reteta asta si cu morcovi sau alte legume. Sa nu mai vorbesc de reteta mamei mele, flori de salcam in aluat dulce. Un deliciu!

Back to top