dovlecei pane
M-am gandit io ca lucrurile simple si prajite sunt in asa hal de bune, ca nu se poate sa nu te intrebi uneori, daca ai oaresce constiinta culinara, de ce parainventam roata. Pe urma, m-am sters la gura de filosofie si m-am pus degraba sa va scriu despre ludaitza, ca asa m-a invatat pe mine bunica-mea ca se zice.
So. Se curata de coaja un dovlecel (doi, trei), mai maricel asa, ca sa intelegem ceva din el. Se taie pe rotund, in felii subtiri, dar nu stravezii. Se sareaza si se tin asa ceva vreme. Sa tavalesc apoi prin faina, apoi prin ou. Se prajesc ca si cand ar fi snitele. In varianta vegana, se pot trece doar prin apa si faina. Se mananca teanc, precum clatitele, pana cand nu mai ramane nimic. Presarati cu sare cat va lasa inima si asortati cu paine buna, de casa. Si daca nu v-o placea, sa-mi ziceti mie cutzu’.
TGIF
tags: dovlecel, dovlecel pane, lunch, pranz, sandvis, sandwich, vegetarian 24 comments »
September 16th, 2011 at 1:07 pm
da, sau cu mujdei de usturoi din ala bun si gros. as putea manca o tona, parol :))
September 16th, 2011 at 1:07 pm
bun bun bun! mie imi place si varianta “salata” ( dupa ce-i prajesc, cu otet si marar mult proaspat)
September 16th, 2011 at 1:08 pm
si putin ursturoi pisat(am uitat)
September 16th, 2011 at 1:13 pm
bai, pe cuvant ca acum fro saptamana m-am pomenit la fel, zicand ca tare bun e un pui prajit clasic, in ulei, cu pielita cu tot, eu de la un timp avand fitze cu “pui-fara-pielita-in-nici-un-caz-prajit-in-ulei-ci-doar-pe-grill”.
insa am mancat la munca niste pulpe si aripi prajite clasic in baie de ulei si am crapat de placere :)).
September 16th, 2011 at 1:16 pm
Cristi, ca bine zici! asta am facut eu aseara :)))))
September 16th, 2011 at 1:16 pm
Buni!
La noi la Moldova mai exista si varianta asta: dovlecel ras, bine stors, amestecat cu brînză sarată şi ou, puţină făină să lege treaba, ceapă călită şi mărar, format chiftele mici care se prăjesc în baie de ulei. Ca un fel de mini papanaş cu dovlecel!
Ceva minunat, vă jur!
September 16th, 2011 at 2:00 pm
Bune chestiile astea simple 🙂 pe mine nu prea ma incanta paneurile, asa ca ii prajesc direct, doar dupa ce au stat cu sare. Cu niste mujdei sunt perfecti! Iar daca ai rabdare si mai ramane ceva dupa prima infulecare, sa-i mai tii si la frigider cateva ore, asa cu usturoi… the best 😀 Na ca acu trebe sa iau dovlecei :))
September 16th, 2011 at 2:28 pm
Da’ mujdeiul? Unde-i mujdeiul?!?!
September 16th, 2011 at 2:44 pm
Bun, bun… cu mujdei ce are picurat o lecutzica de otet in el:D…yummmm
September 16th, 2011 at 2:50 pm
ce-aveti frate cu mujdeiu’? la buni nu se mananca asa, aia cu mujdeiu’ e de la bulgari:p
September 16th, 2011 at 2:54 pm
sunt tare tare buni si cu niste rosii din alea de gradina(bulgaresti 😀 ) langa si cu paine de casa…deja salivez!in week-end trebuie executati 2-3 dovlecei :))
September 16th, 2011 at 2:55 pm
exact! cu rosii, nu cu mujdei, uite cine stie:D alina, de unde esti de fel?
September 16th, 2011 at 2:58 pm
din brasov dar locuiesc in banat de vreo 4 ani si aici se mananca la fel ca acasa la parintii mei! 🙂
September 16th, 2011 at 3:00 pm
ha! i knew it! buni a mea era din arad si asa mancam acolo, ludaita prajita cu rosii si cu paine de-aia buna rotunda si cojoasa!
September 16th, 2011 at 3:06 pm
Iubeeeeesc dovleceii pane, vreau sa ma pup cu ei pe bot toata viata. Maine o sa-mi fac un munte, ca doar nu ingrasa 😀
September 16th, 2011 at 3:10 pm
ambasadoareo, asa sa faci. un munte cat everestu!
September 16th, 2011 at 5:06 pm
ce bulgari, mey, la noi aicea in regat se mananca cu mujdei, ce-ai :)). sa vina mujdeiu, deci!
September 16th, 2011 at 8:26 pm
Tare buni mai sunt dovleceii pane. Si pentru amatoarele de usturoi, si/sau de rosii bune dulci, mie imi place sa le combin. Pun intr-un vas un strat de dovlecei pane, apoi arunc deasupra niste mujdei (eventual si niste patrunjel tocat), apoi un strat de rosii si tot asa mai departe pana se termina povestea. Si las totul la frigider asa macar vreo ora (sau cat rezist fara sa ma ating de vas), sa se imprieteneasca bine aromele. Si apoi mananc cu paine buna proaspata si nici nu ma gandesc daca si unde se depune 😉
September 16th, 2011 at 9:40 pm
Io vreau o portie cu tzatziki :D, na k mi-a lasat gura apa
September 17th, 2011 at 6:20 am
eu vreau oricum si cu mujdei si cu rosii,numai sa mi-i faca cineva,ca mie nu-mi place !:)
September 19th, 2011 at 5:06 pm
miai facut asa o pofta de am executat azi 🙂
foarte buuunnnn
September 19th, 2011 at 5:07 pm
ahh da am mancat cu tabouleh, ca aveam pofta de aia 😛
September 19th, 2011 at 7:08 pm
bune asa:D
September 23rd, 2011 at 8:27 am
Pff, soacra-mea ma incanta cu asa ceva de fiecare data cand o vizitez, e super bun si usor de facut. M-am gandit sa experimentez reteta asta si cu morcovi sau alte legume. Sa nu mai vorbesc de reteta mamei mele, flori de salcam in aluat dulce. Un deliciu!