cod cu sos de capere, cartofi cu unt si fasole verde
N-am mai folosit steamer-ul de o mie de ani. A fost clasificat cam de multisor drept “useless” si azvarlit in cimitirul aparatelor domestice care ocupa prea mult loc pentru binele lor. Ei si ieri, pentru ca aveam niste peste la congelator si nu aveam chef sa “parfumez” toata casa, dupa cum nici sa-l raschetez de pe fundul unei tavi (ceea ce se intampla frecvent cu pestele slab congelat, cu atat mai mult, m-am gandit eu, cand esti cu un ochi la slanina si cu unul la bebe-mic-going-through-severe-‘attention-whore’-phase), mi-am adus aminte de parasitu’ si l-am pus in functiune, asa, for old times sake si pentru ca Laura mi-a cerut pe facebook o reteta cu peste. N-am avut ce pesti a enumerat ea acolo, asa ca am prestat cu ce s-a putut si nicium nu am pretentia ca asta s-ar califica drept “reteta”. Dar e o mancare usoara, sanatoasa si nu fada, ca… well… o sa vedeti… nu ma lasa pe mine inima sa gatesc fix de regim.
Pai la etajul unu al steamer-ului am pus pestele – un pachet intreg de cod congelat. La etajul doi am pus niste fasole verde congelata si un morcov taiat in patru. Asa si nu invers pentru ca am eu un fix, sa nu curga zeama de peste peste legume. Le-am lasat 40 de minute. Am scos pestele si l-am asezat frumusel intr-un vas de yena. Pe urma am pregatit un sos de unt (v-am zis eu ca o spurc la final). Topit lejer intr-o craticioara, stors peste el o lamaie, sarat, piperat si garnisit cu capere si patrunjel verde. Turnat peste peste si dat la cuptor numai putin, la gratinat.
Din fasolea verde racita am facut o salata. Cu ulei de masline, otet, sare, piper, patrunjel verde si ceva rosii cherry. In mod normal as fi pus si usturoi in ea, dar cum cica n-am voie, l-am lasat deoparte, pentru aia mai fericiti care nu constituie o sursa de hrana pentru o anume Iepu’. Tot pe post de garnitura am fiert niste cartofi taiati in doua si mozoliti cu unt la greu.
Si nici nu ma asezasem bine la masa, ca a pornit alarma si-a trebuit sa dam fuga urgent si sa ridicam urlatoarea din patutz. Jur ca are radar, cum ma simte ca as gusta si eu ceva, cum incepe concertul. Asa ca mama a mancat cu ea in brate si eu am inghitit cam cu noduri asa. Astept ziua cand o sa fiu suficient de blazata incat scancetele lui Iepu’ sa nu ma mai faca sa ma simt de parca am inghitit o duzina de arici cu tepii sculati. Pofta buna la peste!
tags: cartofi, cod, fasole verde, fish, gatit la aburi, lunch, peste, pranz, salata, steamer, unt 10 comments »
April 13th, 2011 at 11:24 am
Asa sunt toti? :)) Ca Iris la fel, dormea ca ingerasul ingerasilor cat pregateam masa si imediat ce apucam sa iau o inghititura, pornea behaiala. S-atunci, ca o descreierata apucata de streche, saream peste scaune, il calcam pe distinsul beau pe picioare, aruncam unde nimeream furculita, doar-doar s-ajung mai repede la ea, eventual inainte de al doilea scancet. Nu am pretentia ca m-am schimbat prea mult de-atunci, dar, Doamne, ce dementa mai eram! 😀
April 13th, 2011 at 11:34 am
Felicitari !
chiar esti o super mami 🙂 … in halul de oboseala in care imi inchipui ca esti (imi aduc aminte cum eram cu dupa ce am nascut-o pe Ilinca) iti mai arde si de gatit … esti super tare .. bravo
in ceea ce priveste usturoiul .. ca nu ai voie .. te contrazic .. daca mamica mananca usturoi in timp ce alapteaza, copilul se va obisnui de f mic cu aroma acestuia si va manca cu placere cand va fi mai mare
eu asa am facut si a fost bine … Ilinca nu a facut nazuri cand a baut lapticul cu aroma de usturoi :), iar pe la 9 luni fura din mujdeiul pe care ni-l faceam noi 🙂
in incheiere .. sa va traiasca, sa aibe cat mai mult noroc in viata, sa fie sanatoasa si cuminte 🙂
April 13th, 2011 at 1:01 pm
Hmm, poate chiar o invatam sa faca ea mujdeiul la 9 luni? 😀
April 13th, 2011 at 2:04 pm
nuuu…. mujdeiul il face pe la 3 luni …
la 9 luni …poate un sufleu ceva 🙂
April 13th, 2011 at 4:26 pm
Bravo,esti incredibila cate mai faci pe aici, ne mai si scrii…. Si de mine, care plangeam deasupra cartofilor pe care-i curatam pentru mancare, in plina depresie postpartum, ce sa mai zic? Mi-e si rusine… Succes cu toate si cu super-Lorelai!! 🙂
April 13th, 2011 at 6:18 pm
Sa va traiasca!…si bine ati revenit!
Pentru nu stiu care motiv, eu am fost foarte, dar foarte furioasa in primele zile dupa venirea acasa. Dupa cheful de gatit pe care il ai, tu nu pari…altminteri ma gandesc ca ai fi facut niste snitzele bine-bine batute :)))…cel putin!
Si da, ambasadoarea are dreptate: lucrurile nu se schimba prea mult chiar daca odrasla a trecut binisor de doi ani si jumatate….
April 13th, 2011 at 7:51 pm
noroc ca nu mi-am luat si steamer, ca bine zici cu cimitirul electrocasnicelor.
cat despre babies, sunt de-a dreptul perversi – pe vremea cand alaptam, VISAM noaptea ca plange copilul, ca il schimb si ii dau de mancare. Dupa care el incepea sa planga PE BUNE! Deci prindeam 2 ture – si pe aia virtual-onirica, da’ si pe-aia reala…:)
April 13th, 2011 at 9:17 pm
Sunt de acord cu Mirela. 🙂
Eu sunt o maaaare iubitoare de ceapa,usturoi si ardei iute…Si singurul de la care m-am abtinut si in sarcina si in timpul alaptarii(aproape 2 ani!)a fost ardeiul iute!:)
Si sa vezi ce mananca puiul meu si usturoi la greu,si ceapa(aia verde o mananca ca pe mar… O_o ),si nici la laptic nu facea nazuri ca era “aromat”.
Daca ar fii sa te iei dupa toate sfaturile cu “regimul”,nu ai fii avut voie sa papi fasolea pastai,ca cica da gaze(fii serioasa…:)
App,fain pestele!:) Maine comit si eu ceva asemanator.
April 14th, 2011 at 8:50 am
@ambasadoarea: da mai, asa fac si eu… jur ca tu esti like future me: pot sa citesc in avans despre tine si imi fac cea mai clara idee despre cum o sa fiu peste cateva luni:))
April 14th, 2011 at 11:33 am
eu astept sa se dezghete niste calcan. Fac pestele in tigaie si la sfarsit pun unt, lamaie, capere. Pana atunci am pus la cuptor ceva ce trebuia sa fie umplutura pentru o tarta (spanac, branza, un dovlecel calit), dar cum borcanul cu faina s-a dus …. Eu gatesc oarecum dietetic pentru ca sa mancam impreuna cu baietelul nostru de un an si cinci luni.
Steamerul o sa-ti foloseasca cand incepi diversificarea. Eu il folosesc sa fierb legume pentru salate calde sau inainte de a le pune la gratinat sau pentru orez simplu.