bors de pui cu zarzavaturi
Am trait toata copilaria cu o aversiune maxima fata de bors. Nu sufeream ciorbele acre. In vacantele lungi petrecute la buni de la Arad, eram multumita sa scap de ele pentru ca acolo se manca doar supa buna, dulce, si daca se vroia acreala, se foloseau smantana sau zeama de varza, in niciun caz borsul. In ultimii ani am invatat sa il accept in viata mea, cu moderatie si insotit de mult, cat mai mult leustean. Eu una tot supe fac acasa, dar nu ma dau in laturi cand face mama cate-o ciorba de-aia… adevarata.
Duminica ne-am luat portia de ciorba de la mama, una simpla din zarzavauri (morcov, pastarnac, telina), cu copane de pui fierte separat, fidea, rosii, bors si verdeata. Asa, ca tips, o singura treaba: puneti fideaua chiar la sfarsit si n-o lasati sa fiarba cat ar trebui, ci mai putin, pentru ca altfel se cocoloseste si sa pilafeste in ciorba fierbinte, nemaifiind buna de nimic. Enjoy!
tags: bors, ciorba, lunch, mama, pranz, pui, zarzavaturi 6 comments »
August 3rd, 2010 at 9:13 pm
Intrebare: carnea e fiarta separat, iar supa isi ia gustul doar din legume?
Eu sunt dezastru la capitolul supe/ciorbe. Cred ca pun prea multa apa si iese zama fara gust 🙁 Singurele care imi ies super sunt cea radauteana si cea de pastai cu usturoi. Cred ca datorita usturoiului ies asa bune. Long live the garlic!
August 3rd, 2010 at 9:16 pm
rox, mama o fierbe separat, dar foloseste o parte din supa ca sa stinga zarzavaturile dupa ce le caleste in putin ulei. daca nu te deranjeaza grasimea, poti sa folosesti supa toata. daca vrei ceva mai light, o poti dilua. cam asa. acuma depinde de fiecare, eu una pun totul la gramada in ciorba, ca mi-e de obicei o mare lene:))
August 4th, 2010 at 2:04 pm
Doctorita copilului meu era scandalizata ca nu fierb separat carnea pentru ciorba / supa / bors, pentru ca ”asa se face mancarea”. Exista pareri potrivit carora zeama in care a fiert carnea cu os nu ar fi tocmai buna pentru copiii sub un an, pentru ca nu stiu ce toxina elibereaza gelatina din os. Sau ca trebuie sa arunci prima apa in care a fiert carnea sau pe primele doua.
Nu stiu ce gust de pui mai are o ciorba in care ai adaugat carne fiarta separat. Si nici prin cartile de bucate nu am vazut ceva in sensul asta. Totusi, poate nu am citit eu unde trebuia…
August 4th, 2010 at 3:29 pm
Gabi, eu zic sa faci cum e bun si cum iti place. Prea se patologizeaza toata treaba asta:p
August 4th, 2010 at 7:32 pm
Si mama zice la fel. Carnea are toxine, intr-adevar si de aia se recomanda sa se arunce prima apa. Ciorbele ei au gust, asa ca nu e o problema. Nu stiu cat de grava e treaba cu toxinele, asa ca nu stiu ce sa zic.
August 7th, 2010 at 9:49 pm
Buna ziua,
As fi interesat de un link-exchange cu blogul dvs. Daca sunteti interesat astept un email pe admin@motruinfo.ro
Cu respect,
Ursu Radu
(Dupa vizualizare as avea rugamintea ca acest comentariu sa fie sters)