in continuarea povestii cu fantabuloasa calatorie, va prezint perversitatea perversitatilor culinare: tortul Leonida. cu ciocolata, dar si cu afine. cu lingurita de argint, dar si cu mana. la masa, dar si la varice. pe indelete, dar si hulpav. un tort care va ia demnitatea, o face sul si omoara muste cu ea.
She shuddered. “Oh, no. I hate chocolate.”
Will looked horrified. “What kind of monster could possibly hate chocolate?”
– Cassandra Clare, Clockwork Angel
Care va sa zica, eram eu in trecutul interbelic la Vila Leonida si se striga meniul serii. “Tantanaaa somon, shubidu transa de vitel, parampampam berbecut. Si la desert: abracadabra tort de ciocolata!”. Bleax, am cugetat. Caci, nu-i asa, macar atata lucru stiti despre mine: nu-mi place, fratica, nu-mi place ciocolata! [nu beau alcool, nu ma vad in oglinzi si calatoresc pe coada de matura.] Asa. Deci cum spuneam, am zis bleax si mi-am luat gandul.
Doua ceasuri mai tarziu, din ciclul “cand colo, ce sa vezi”, cine manca, precum purceaua urcata in copac, tort maro, cu mana direct, in varful pernelor imaculate? Cine, va intreb, cine isi abandona ca o zaluda principiile de-o viata si se facea presulet cu “welcome home” pentru nu una, ci doua, D O U A felii de tort Leonida? Aceasta perversitate a perversitatilor combina obraznic gustul dulce, taietor la genunchi, al crudei ciocolate cu intepatura afinei proaspete, ce-ti pocneste in gura ca o sinucigasa… Diabolique!
Ei da, si acum reteta. Mila domnului, cred ca asta fac de Revelion.
tort Leonida
Ingrediente: 8 oua, 400 g zahar, 100 g cacao, 50 g ciocolata amaruie, 8 linguri apa rece, 40 g faina, 2 pachete de unt, 50 ml rom. Pentru ornat: 150 g nuca, 4 linguri zahar, 400 g afine.
Se pun pe foc mic, intr-un vas, 100 g. cacao, 350 g zahar si cele 8 linguri cu apa rece. Cand zaharul s-a topit complet, se adauga ciocolata si se incorporeaza pe rand galbenusurile, unul cate unul. Apoi se adauga untul si romul. Se pune compozitia la racit.
Separat, se bat albusurile spuma cu 50 g zahar si cele 2 linguri de faina, apoi se adauga jumatate din crema obtinuta anterior.
Se toarna compozitia intr-o forma de tort si se lasa la cuptor timp de 35 – 40 minute, la o temperatura de 150 grade. Blatul astfel obtinut se lasa la racit. Se taie apoi in doua si se aplica crema, avand grija ca ultimul strat de crema sa fie bine netezit.
Se adauga fructele, iar pe contur, nucile macinate si caramelizate.
tags: ciocolata, desert, tort de ciocolata, tort Leonida, Vila Leonida 15 comments »
November 26th, 2013 at 5:16 pm
n-am inteles-crema e ce iti ramane din zahar+cacao+oua? cred ca m-am dezoxigenat la creier instant 🙂
November 26th, 2013 at 5:21 pm
asa pare:))) sunt si eu cu tine pe everestul vietii, unde aerul e rarefiat:))
November 26th, 2013 at 6:10 pm
1. o sa incerc sa o fac cu faina de migdale ( sunt pe un health kick, indulge me ) pt mine, si “normal” pentru family&friends.
si
2. nu ar fi marfa sa pun oare afine si in crema? doar pe deasupra pare cam putin . sunt un mare afine lover
November 26th, 2013 at 6:17 pm
2. imi place cum gandesti;)
November 26th, 2013 at 7:09 pm
cu rodie ar merge in loc de afine? nu de alta…dar nu stiu de unde as putea la ora asta niste afine proaspete 🙂
November 26th, 2013 at 7:52 pm
Intrebare…tehnica: cat inseamna “doua pachete de unt”? Doua pachete de cate 125, 200 sau 250 de grame??!?! Sau…cu cat mai mult unt, cu atat mai bine? 😀
November 26th, 2013 at 7:55 pm
Bine ca ai pus reteta, pentru ca dupa postul precedent in care era poza de pe gustos.ro am luat la rand zeci de pagini de pe sus-numitu’ site in cautarea tortului datator de obsesii!!! Si tot nu-l gaseam….
November 28th, 2013 at 10:09 am
crema in tort e pusa doar intr-un strat sau in doua?
(sunt pe tel si nu vad bine poza 🙂
November 28th, 2013 at 10:16 am
doua straturi de crema zice poza si amintirea mea:-)
November 28th, 2013 at 8:23 pm
How about niste afine/visine din afinata/visinata (adica din alea cu mult alcool in sange) intre foi si deasupra afine proaspete?
November 29th, 2013 at 12:53 pm
cred ca e chestie de gust, O., eu n-as pune.
December 4th, 2013 at 6:13 pm
Ha! Asta e tortul de ciocolata traditional la noi in familie, zis si OZN pentru ca niciodata nu are o forma ok. Reteta e dintr-o carte veche de bucate.
December 31st, 2013 at 8:06 am
De mult asteptam reteta asta.Multumesc! Totusi, imi poti spune pentru ce dimensiune de forma de tort este facuta reteta? Nu de alta dar as vrea sa iasa un tort nu un mare fursec cu crema…. Pls!…..
January 7th, 2014 at 10:21 am
ah, A, am ratat commentul asta:( sper ca ai dublat cantitatile:))
March 9th, 2014 at 12:55 am
Am facut si eu acest tort si trebuie sa spun ca este delicios!
O reteta simpla, usor de facut, rapida … Tortul nu este exagerat de dulce, ceea ce este perfect, doar ca as schimba afinele pe zmeura, sunt mai acrisoare si merg mai bine 🙂 acum fiecare cum prefera.
Singurele inconveniente: trebuie lasat cateva ore la frigider inainte de a fi consumat, cel mai bine e peste noapte; blatul e destul de fragil, aveti grija cand il taiat, dupa ce s a racit bine.
Cantitatile date aici sunt pt un tort de 8-10 pers, felii potrivite, nici prea groase deoarece este un tort “greu”, dar absolut delicios! 🙂