terminati cu prostiile, carbohidratii sunt buni!

Bai, deci nu mai pot sa aud despre carbohidratii cei rai, innebunesc de nervi:)) Vai, dar nici nu stiu de unde sa incep. S-o luam metodic, cu niste trivia. Stiati ca:

  • Painea si dulciurile nu sunt singurii carbohidrati out there?
  • Fructele, lactatele, legumele si leguminoasele contin, cu toatele, carbohidrati. Eliminarea din dieta a carbohidratilor presupune consumul acelor grupe alimentare care nu contin carbs. Acestea sunt carnea si grasimile.
  • Orice dieta care promoveaza sanatatea omuletului porneste de la ideea, verificata stiintific, ca majoritatea caloriilor consumate de zisul om tre’ sa vina din carbohidrati buni.
  • Daca nu mancati destui carbohidrati, corpul vostru incepe sa descompuna proteina din muschi ca sa faca energie. Din muschii vostri, vreau sa zic, nu din muschiul de porc. Basically, va auto-haliti masa musculara.

Atkins, Dukan si alte populare diete proteice functioneaza. Veti slabi. Veti slabi pe termen scurt pentru ca se va intampla ce scrie aici la ultimul punct. Dar mai ales veti slabi pentru ca veti manca mai putine calorii. Acu’ pe bune, nu mai conteaza de unde vin ele. Daca de la o dieta cu 2000+ scadeti brusc la 1200 or so, slabiti si daca alea 1200 de calorii vin din talpa de adidas. Deci nu dati tot creditul magicei diete cu carnita, ca nu e chiar tot creditul acolo. Iar in the long run, nu e a buna. Nu e a buna deloc. Toate studiile cu mintile la ele si toata literatura de specialitate, aceea credibila, verificata, endorsata de savanti adevarati, zice ca singura dieta care promoveaza sanatatea, dieta care, if anything, o sa va tina oleaca mai departe de bolile ingrozitoare ale generatiei noastre, este o dieta BOGATA IN CARBOHIDRATI BUNI. Nu va indoiti de asta! Daca va indoiti de asta, cititi, informati-va. Si nu eliminati din viata voastra carbshii doar asa, pentru ca e popular sau pentru ca “ingrasa”. Sa ne intelegem, nu carbohidratii ingrasa, ci caloriile in exces.

Poate aveti curiozitatea sa intrati mai adanc in specificul a ceea ce bagati in gura every day. Poate vreti, ca si mine, sa va avantati mai tare in carti si cursuri si articole despre nutritie. Dar daca nu si nu si nu, daca nu aveti timp, aplecare, chef sau pricepere sa faceti asta, va fac un rezumat. Iata cele cateva adjustmenturi minore pe care le puteti face chiar de-acum, de-acum incolo, pentru o viata mai buna. Acele cateva mici schimbari care, fara a va umple de nefericire, va pot lungi atza. In esenta, nu-s nici multe si nici grele. Zice-asa:

  1. Mancati mai multe vegetale. Cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi. Respectati cat mai fidel principiul farfuriei ideale si make sure ca jumatate din tot ce mancati la fiecare masa in parte sunt fructe si/sau legume.
  2. White bread is junk bread. Inlocuiti painea alba cu paine integrala. In doua cazuri din trei, inlocuiti pastele si orezul alb rafinat cu paste integrale/orez brun, integral. Inlocuiti cerealele de mic dejun cu zahar adaugat cu unele integrale, fara zahar (ovaz, orz, etc.). In a nut shell, adica, mancati cereale integrale in loc de surorile lor, rafinatele.
  3. Limitati consumul de carne rosie la 450-500g pe sapatamana. Carne rosie adicatelea porc, vita, miel, oaie, ratza, gasca, organe… Mancati, adica, mai mult pui, curcan si peste.
  4. Inlocuiti laptele si iaurtul full fat cu variante mai slabe (2%).
  5. Nu cumparati niciodata, si, deci, nu mancati, MEZELURI. Limitati cantitatea de ducliuri, porcarele, sugary drinks la nivel de exceptie, mai degraba decat de practica.

Daca va tineti fix de astea cinci puncte, toate celelalte recomandari care suna asa, complicat, savant, imposibil, ca si cand tre’ sa va petreceti viata socotind si ras-socotind, se aranjeaza de la sine. Caci, uitati,

  • Omu’ tre’ sa manance grasimi saturate in cantitate de max 10% din caloriile zilnice – se aranjeaza natural daca respectati punctul 1, care zice ca jumatate din tot ce mancati tre’ sa fie fructe si/sau legume. Grasimile saturate sunt in produse de origine animala, mainly. Daca respectati si punctul 3, care va sfatuieste sa limitati consumul de carne rosie, va fi si mai usor sa respectati pragul saturatelor.
  • Omu’ tre sa manance mai multe fibre (25g femeile, 30g barbatii) – se aranjeaza natural din punctele 1 si 2.
  • Omu’ tre sa se fereasca de grasimile trans precum dracu’ de tamaie – se aranjeaza din punctul 5.
  • Omu’ tre sa se asigure ca 45-65% din caloriile lui zilnice vin din carbohidrati – se aranjeaza din punctele 1-5.

Si asa mai departe.

Asa. Si, atentie,

NU EXISTA MIRACLE DIETS! Exista doar a manca bine, corect, sanatos, de toate, cu moderatie. Vreti sa slabiti? Nu schimbati structura farfuriei care nu degeaba se numeste ideala, ci mancati un numar adecvat de calorii. 20-25 de calorii pe kg corp, to be exact. Cu 25-30 cal/kg corp va mentineti, iar cu 30-35 cal/kg corp va ingrasati. Asa. Deci mancati voi 20 de calorii alea, faceti activitate fizica moderata (30′ pe zi, 5 zile pe saptamana) si daca nu slabiti, sa-mi ziceti mie cutzu. Da, mai, stiu ca uneori nu e asa simplu. Stiu ca e greu sa slabesti si ca sunt si alti factori care te pot impiedica sa pierzi cat trebuie sa pierzi ca sa fii in range-ul de greutate normala. Dar eliminarea unei intregi grupe alimentare, coincidentally exact acea grupa care ajuta dovedit la preventia unor boli precum cardiovascularele, diabetul si cancerul, nu este o solutie. Este o problema, una mare si rea.

In fine:), daca v-am acrit cu postul asta “tehnic”, dati-mi voie sa va imbunez cu farfuria mea ideala de astazi: pui (proteina, 25%), morcovi glazurati cu pasta de ardei iute si suc de portocale + rucola (legume si fructe 50%) si orez salbatic (amidon 25%). Este, zau, destul de usor.

PS: Cumparati-va ceva complet inutil. Sunati acum, in clipa asta, pe cineva drag. Mind the gap.

tags: , , , , , , 48 comments »

48 Responses to “terminati cu prostiile, carbohidratii sunt buni!”

  1. Ciupercutza

    Farfuria ta e de manual! 🙂

    PS Imi plac de mor PS-urile tale din ultima vreme 🙂

  2. Laura

    Imi place articolul tau la nebunie. De ce nu ma pot abona la comentarii ca sa ma distrez cu ce o sa urmeze? 😀

  3. Anna

    Imi pare rau sa te contrazic, lactatele cu low-fat sigur contin zahar intr-un fel sau altul. Lactatele trebuie full-fat, dar in acelasi timp sa fie de la vaci ce au mancat iarba, ci nu alte vaci. In rest, ai dreptate in comentariul tau. De curiozitate, ai citit ceva scris de Gary Taubes?

  4. Anna

    * lactatele trebuie sa fie

  5. cookie

    Anna, nu, nu am citit. Lactatele 2-3% sunt ok, as far as I know. Laptele si iaurtul. Alea 0% sunt dracul:))

  6. Anna

    Well, il prefer full-fat. Incearca sa citesti, cand ai timp, blogul food renegade si articolul asta: http://www.miasdomain.com/2013/02/the-myth-of-low-fat-diet-and-why.html?m=1

  7. Andreea Tanase

    PS-ul e cel mai tare.
    Si articolul e tare, dar ce ne facem cu ordinea in care mancam alimentele? Correct me if I’m wrong, dar fructele mancare altfel decat pe stomacul gol , sunt necuratul, cum zici tu 🙂 Ca fermenteaza si practic strica tot ce ai deja in burtica.
    Si alte astfel de ‘dietary hints’. Le ignoram sau le adoptam cumva? Ca imi vajaie capul de cate reguli trebuie respectate ca sa nu crapi obez si prea devreme…

  8. Sma

    Din informatiile mele despre nutritie(studii, carti etc), fructele n-au ce cauta amestecate cu alimentele, trebuie mancate pe stomacul gol, de preferinta dimineata sau intre mese, dupa ce ai digerat deja masa anterioara intrucat genereaza acid si ingreuneaza digestia servite o data cu main dish:). Tu unde ai citit ca e ok in timpul mesei?

  9. Alexa

    De acord in ceea ce priveste carnea rosie.
    Din pacate raman putine optiuni: peste – ala pescuit din ocean e plin de mercur, ala din crescatorie e plin de hormoni, curcanul se pare ca ok, dar marea problema este cu puiul. Toata carnea de pui este plina de hormoni de crestere si de antibiotice, este curata sinucidere sa o mai consumam. Am citit zeci de pagini despre carnea de pui si efectele sale estrogenice.
    Nici nu stiu ce alternative mai avem in vremurile astea…

  10. mira

    A manca sanatos nu inseamna a manca zilnic carbo mult,sau diversificarea nu inseamna azi cartofi pai,maine cartofi fierti, poimaine cartofi copti la cuptor, apoi cartofi cu branza la cuptor, etc.

    Citeste studii de specialitate, in privinta consumului prea mare carbo pe zi, si apoi apuca-te de scris pe blog!

    Orice leguma are carbo, doar ca intr-o cantitate mai mica, cum sunt cele verzi. laptele ingrasa, iaurtul e sanatos, fie el si cu 3,8% grasime, dar bio.

    In momentul in care dai astfel de sfaturi inseamna ca esti specialist, daca nu esti mai bine te abtii si nu scrii despre asa ceva. te-ai gandit vreodata ca poate cineva sa-ti asculte sfaturile tale si sa-si faca un mare rau. te rog citeste despre regimul pentru diabet, sa vezi cat carbo ai voie, sau ce ai voie mai exact. citeste despre pancreas si insulina.

    Iti recomand cu drag, sa rasfoiesti site-ul dr. Laslau Andrei

    Apropos mai citeste un curs de fizio, referitor la consumul de grasime, si calculul de calorii…ca da cu minus.

    Spor la citit!

  11. Alexandra

    You’ve made my day… Subscriu intru totul la ce ai scriu tu ici-sa :)) numai de te-ar auzi si mama !!!

  12. Ana

    Eu am o regulă sfântă, nu bag în gură ce nu știu cum s-ar fi putut produce acasă. Pentru iaurt degresat (2% or so) operaţiunea e foarte simplă: pui niște lapte la prins, aduni smântâna adunată deasupra și asta e. Cum ăla 0% e SF, habar n-am cum s-ar face, nu-l mănânc :).

    La fel cu orice treabă din supermarchet, dacă e maioneză fără ou sau ţinută pe raftul normal și nu la frigider, eu habar n-am cum se face, deci nu-i bună. Works like a charm.

  13. Ciprian

    Ai niste surse stiintifice pentru aceste argumente?

  14. cookie

    wow, ce de suparare, eram precisa:)) asadar, foarte pe scurt, nu militez pentru amestecarea fructelor cu legumele, e treaba fiecaruia, dar chiar si daca as milita pentru asta, damage-ul facut de mixul asta nu cred ca se compara cu cel facut de excesul de junk food sau carne rosie, nu?

    mira, am citit despre diabet. diabeticul nu e unul care nu are voie carbs. are voie carbs ca main in dieta lui, cu conditia sa fie good carbs si sa fie spatiati corect intre mese si gustari. intamplator, la cursul de nutritie pe care il urmez in acest moment, tocmai am avut ca assignment sa compilam un meal plan pentru un diabetic. deci stiu ce vorbesc, stiu si despre exchange lists…

    despre ideea ca fac cuiva rau cu aceasta recomandare… pls expand. ce am zis eu care face rau si cam cui?

  15. cookie

    mi se pare foarte amuzant ca zecile de posturi despre dukan nu fac rau nimanui, dar un post in care cineva sustine ca legumele, fructele, carnea slaba si cerealele integrale trebuie sa formeze baza alimentatiei fac rau mult, dom’le, foarte mult rau:)) on second thought, imi pare ca cel putin cativa dintre vehementii de mai sus nu au citit postul.

  16. Carmen

    Imi esti tare draga, zau, pentru ca esti normala la cap. Punct. 🙂

  17. cookie

    http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/pyramid/ – Harvard School of Public Health detaliaza modelul farfuriei ideale intr-un mod foarte de bun simt

  18. cookie

    @Ana, faina regula ta:)

  19. seven

    eu n-am putut sa citesc toata postarea pentru ca mi-as fi facut draci. de fapt m-am enervat ca ti-ai pierdut timpu sa scrii chestia asta pentru multi oameni care oricum ‘stiu ei mai bine.’ si m-am enervat si cand am citit printre comentarii.

    ii de bun simt ce-ai scris tu, si functioneaza, dar fat haters gonna hate :>

    (eu nu am probleme cu greutatea, si fac parte din categoria oamenilor care ‘nu se ingrasa’ doar pentru ca intr-adevar, nu mananc mult cantitativ, pe cat posibil nu-mi privez corpu si creieru de nici o pofta, si prefer in mod natural legumele si fructele, chestiile neuleioase etc).

    hm, then again, maybe you liek controversy 😀 in which case, there’s plenty of fat ppl out there care spera ca almighty dukan will melt that lard off their butsies si care sa-ti ceara sursa stiintifica.

  20. cookie

    seven, just… lol:))

  21. Diana

    Pork is “the other white meat”, at least in USA. This must be a happy news for you today!

  22. Roxana

    Draga mira, aberezi in cel mai groaznic hal. Daca tu consideri ca stii mai bine decat autoarea articolului, te rugam, da-ne citate si studiile alea pe care pretinzi ca se visezi noaptea. Cat despre “laptele ingrasa, iaurtul e sanatos” deja nu mai e cazul sa ma exprim pentru ca nici macar nu iti sustii in vreun fel afirmatiile….

  23. And

    As adauga 2 aspecte: este de preferat ca fructele sa fie consumate la 4h dupa masa, adica ca gustare. Asta si faptul ca ar trebui sa mananci 5 mese / zi incluzand 2 gustari. Daca mananci 1400 calorii odata seara, s-ar putea sa te ingrasi, daca le divizezi in 5 portii (3 principale si 2 gustari) s-ar putea sa slabesti.
    Nu orice pagina de web si nu orice carte detine ofera informatii corecte stiintific; sunt multi care debiteaza prostii chiar daca se bazeaza pe manuale de fiziologie. Un specialist care tine cont de toate datele / dovezile cunoscute in prezent si le interpreteaza corect este mai potrivit, pentru ca aceste lucruri necesita cunostinte, discernamant, experienta si studiu. Asta voiam sa spun dupa ce am citit comentariile; in rest sunt perfect de acord cu articolul, mai putin vehementa impotriva carbs hater-ilor – este posibil ca unii dintre noi sa ramana doar cu aceasta idee 🙂

  24. Carmen

    Revin, ca nu ma pot abtine, damn it! Nu cred ca articolul asta era menit sa creeze controverse. Ci sa vorbeasca despre un stil de viata sanatos si aplicabil pe termen lung. Cu accent pe aplicabil.

    Citesc carti de nutritie si diete de cel putin 3 luni (tot sper ca citindu-le scap de cele 10 kg in plus :P) si am parcurs (si refuzat) tot ce se poate. Atkins? Check. Paleo? Check. Body Trim mai nou? Check. South Beach? Dukan? Keto? Check, check, check. Mi-am calculat si masurat numa’ si numa’ BMI-uri si alte balarii.

    All in all, nicio persoana nu poata sa sustina “privatiuni” pe termen lung, nici macar alimentare. Nu e normal sa vrei o viata bazata doar pe carne si seminte. Si spun asta in conditiile in care porcul meu e mereu organic. Nu e OK sa crezi ca cele 20 de kilograme pierdute mancand numai carne nu o sa se puna la loc in momentul in care ai mirosit un cartof copt sau o briosa. Sau cel putin in mintea mea viata nu trebuie sa fie mereu o lupta.

    Ne place sau nu, slabim fiind atenti la cat bagam in noi si facand sport. Frecvent, nu o data pe saptamana. Restul e mitologie.

    Si in incheiere, revin: scopul articolului era sa evidentieze un mod de viata sanatos, echilibrat si, mai ales, sustenabil. Nu sa nasca polemici pe care sa fie nevoie sa le documentam cu articole din jurnale medicale, eventual cotate A+.

  25. cookie

    @And: nu eram vehemente per se, ca nu ma iau atat de mult in serios:)) Dar sa atrag atentia asta clar am vrut! Pentru ca sper eu ca se aude undeva acolo…

  26. Elena

    Pe scurt (pt. ca de obicei ma pierd in detalii :D)
    1. Super postarea;
    2. Nici un articol, studiu, sfat, cura etc. etc. nu il poti lua ca atare 100%. Trebuie sa-ti cunosti corpul, stilul de viata sa citesti multe despre nutritie, multe experiente si pareri si nu in ultimul rand: sa fii foarte realist ce esti in stare sa aplici PE TERMEN LUNG.
    3. Sportul este prima conditie pentru un stil de viata sanatos. Dupa ce te apuci de sport restul cam vine de la sine – IN TIMP (imi pare rau dar nu am bibliografie pentru acest sfat).
    4. Un post care te indeamna sa mananci normal – adica de toate in cantitati decente – este imposibil sa faca rau cuiva.

  27. cookie

    elena, bine zici! si cand zici ca sportul e important, si cand zici ca daca incepi cu ceva, restul vine de la sine. zic cu ceva si nu cu sport neaparat pentru ca eu cred ca si inversa e valabila, poti incepe cu o dieta sanatoasa si asta te va aduce curand si la sport. obiceiurile bune, ca si cele proaste, am observat eu ca vin in cascada.

  28. mira

    Roxana, inainte de a deschide gura, informeaza-te! Am scris in comment ca e vb despre dr. Laslau Andrei, cititi, cititi, cititi!

    Cat despre lapte , contine lactoza, iar cand ajunge in stomac se transforrma in….s-o zic pe romaneste zahar!

    Noi romanii avem un obicei prost, la orice masa mancam in cantitati industriale carbo, de exemplu: orez, cartofi, etc. De altfel mesele noastre sunt cam asa: pulpe pui cu cartofi piure, snitel pui cu cartofi pai, pui cu orez, sarmale cu mult orez, etc.

    Sunt pentru mancarea sanatoasa, cum scria cineva mai sus, 5 mese pe zi, 3 principale, 2 gustari. Puiul se poate manca cu spanac, cu fasole verde, cu mazare. Cartoful combinat cu carne ingrasa mult…Colonul are nevoie fibra, adica ceva verde.

    In mom in care ti o dieta, sau cel putin asa se spune cand mananci sanatos, iti mai pui problema ca vei mai manca ca inainte???? am slabit deja 20 kg, si mai urmeaza, sotul meu a slabit si el.

    Exemplu de o zi din stilul de viata sanatos pe care l-am adoptat:
    – dimi: doua oua fierte, branza telemea sau zamatisha cum ii zice in ardeal, castravete, ceapa rosie, ardei, masline, somon afumat
    – peste vreo 2 ore: un mar( nu foarte dulce, are zahar si ingrasa, prefer Fuji)
    – amiaza: ciorba ( ciorbe fara ulei, si fara rantas si fara cartofi, sau orez, se pot cosuma ciorbe de pui , ciorba de burta, ciorba de perioasre, ciorbe de legume, ciorba de fasole fie verde sau uscata, ciorba de spanac, ciorba de loboda, etc. )
    – o portocala
    – cotlet de porc la tigaie( fara ulei) cu spanac cu unt.

    In cantitati mici, si nu mult, ca te ia somnul si te ingrasi :))))

    Paine consum, fara drojdie si uscata, bio.

    Si mai avem noi romanii un obicei foarte prost, acela de a ne baga in seama, desi nu suntem intrebati, precum niste tzatze. Vrei sa participi la discutie? Da, dar fa-o aducand argumente, si nu pareri proprii si acelea eronate!

  29. cookie

    mai mira, ca sa zic asa, tu ai inceput:)) ori ne pastram virgini cu jignirile, ori recurgem la cenzura.

  30. Elena

    Da asa este, depinde ce te motiveaza mai mult. Ti-am zis ca nu am bibliografie pentru sfat… 😀

  31. cookie

    ca idee, lactoza nu se transforma in zahar cand ajunge in stomac, lactoza este de la inceput un tip de zahar. o dizaharida mai exact. digestia ei e o problema doar la oamenii care nu produc lactaza, enzima necesara ca sa “sparga” lactoza in componentele ei – galactoza si glucoza.

  32. Andie

    There there Cookie, you did it again. Bitch slap all protein-diet lovers pana-si baga mintile-n cap. :))
    As vrea sa-ti sustin afirmatiile oferind exemplul subsemnatei: 19 ani cat am mancat 80% din mesele zilnice carne si protenia animala am fost cat vitica, in 2 ani de vegetarianism – cu carbs la greu – am scapat de tot excesul de grasime care nu s-a mai pus la loc evar si bonus, din partea casei, de problemele de sanatate. 12 ani mai tarziu am analize tatza de matza, greutatea excelenta si perfect constanta, si da, mananc carbs cu aceeasi furie cu care altii mananca porc. And I’m thriving, hear me? Nici macar nu-s un caz izolat, ca noi astia, ierbivorii neintelesi, suntem mai multi decat se crede.
    Asa ca dragi tovarasi si pretini de mai sus care aratati cu deshtele spre Cookie, nu vreau sa intelegeti ca militez pentru vegetarianism, vreau doar sa va dovedesc empiric ca vorbiti a lotta BS. Si pana la urma e ok, c-asa-i in democratie, dar ma tem sa nu va creada si altii, altfel nu v-as fi intrerupt discursul. Pardon my healty-carb-lover-and-eater-no-exercise-slim-motherfucker-vegetarian ass.

  33. cookie

    tot pentru mirabela: sunt de acord ca o dieta bogata in paine alba si cartofi nu e buna, de altfel, asta zice si postul, nush daca l-ai citit. insa, repet, carbohidrati NU inseamna numai paine si cartofi. inseamna i broccoli, de exemplu. o dieta in care majoritatea caloriilor vin din carbohidrati buni (legume, fructe si cereale integrale) nu poate sa faca rau nimanui, nu stiu de ce acest lucru nu te bucura;)

  34. cookie

    Andie, semnatura ta – priceless:))) My not-so-shabby-pork-eating-ass-if-(i-may-say-so-myself) salutes ur healthy-carb-lover-and-eater-no-exercise-slim-motherfucker-vegetarian ass.

  35. cookie

    mai Elena, pai sa nu mai vii fara bibliografie, tztztz:))):))

  36. Roxana

    Da Mira draga, am citit despre minunatul tau medic care sustine dieta ketogenica cu 65 % grasimi. Dar tu faci confuzie intre grasimile vegetale si cele animale !!!! Iar orezul si cartofii nu fac parte din dieta tuturor romanilor, la orice ora din zi si din noapte.
    Plus ca nu vad care e problema cu ele, sa ne uitam la chinezi, care au cea mai mica incidenta a cancerului in randul populatiei si sunt consumatori de orez!
    “Si mai avem noi romanii un obicei foarte prost, acela de a ne baga in seama, desi nu suntem intrebati, precum niste tzatze” – aici vorbesti despre tine, nu?
    Draga mea, daca tu si sotul tau ati slabit cu aceasta dieta hiperproteica, foarte bine, dar din pacate asta nu se potriveste la toata lumea. Asa ca mai bine informeaza-te tu inainte sa iti dai cu parerea asupra corpului a milioane de indivizi. Cu accent pe cuvantul “indivizi” – suntem diferiti, cu nevoi diferite, metabolisme aparte, stiluri de viata incomparabile.

  37. Bram

    Am citit cu interes până când am întâlnit prima oară cuvântul ‘calorie’.

  38. Alina

    @Cookie Imi place articolul.

    @Carmen, tu in 3 luni ai avut timp sa tii toate dietele de care vorbesti? Banuiesc ca doar ai citit despre ele… 😉

    @Ana Interesant criteriul de selectie 🙂

  39. roxy

    Salutari din tara unde se mananca cel mai sanatos, SUA :))) Observam recent ca pe langa subiectele clasice, pe care nu e bine sa le deschizi in anumite ocazii, pt. ca creeaza controverse, lumea se enerveaza rau de tot etc, adica politica si religia, a mai aparut unul nou: nutritia sau mancarea. Lumea a devenit super sensibila. Doamne Feri sa spui vreunuia ca nu e sanatos sa bei zilnic “cola” si pe deasupra si fara zahar, plina de aspartam. Sau ca toate produsele alea de le cumpara, sunt pline de MSG. Nu numai ca pe unii nu-i intereseaza, dar se mai simt si ofensati ca le critici alegerile alimentare.

    Sunt atatea studii si unele se bat cap in cap si atatea pareri si atatia specialisti, ca e tare greu in ziua de azi sa mai mananci sanatos. Macar in Romania nu cred ca e problema cu fructele si legumele, in sensul ca nu-s pline de pesticide.

    Daca ar fi sa adaptez principiile tale la viata de aici, as zice ,ancati multe vegetale, dar aveti grija sa fie organice in cazul in care sunt incluse in lista “the dirt 12”.

    Apoi carnea de pui se pare ca peste tot e plina de hormoni, din cauza ca-s hraniti non-stop si incep sa produca hormoni de crestere (asa zicea cel putin un articol), dar, din nou, macar in Romania, mai poti cumpara de la tarani, care au doar cateva animale in gospodarie si le cresc si hranesc cu grija.

    Painea, chiar daca e integrala, e mai bine sa fie facuta in casa, pt. ca cea din comert are tot felul de adaosuri. Painea din faina integrala, din experienta mea, nu rezista foarte mult, se intareste repede, in schimb painea din secara pare sa se pastreze proaspata si mai mult de 24 de ore.

    Cica chinezii ar avea o rata a cancerului foarte scazuta, tocmai pentru ca nu consuma lactate. Cica ar fi o legatura intre cele doua. In acelasi timp, ei consuma soia (nu stiu cat de multa), insa dupa alte cercetari, se pare ca soia contine substante care se comporta ca estrogenul si astfel dauneaza.

    Stiu ca sunt persoane care sunt alergice la lactoza sau la lactate, in general si atunci trebuie sa consume alte produse. Daca laptele de soia iese din calcul, mai raman cel din migdale, cel din orez si cel din nuca de cocos.

    Ce vroiam sa zic e de fapt, ca m-am pierdut in detalii, e ca sunt multe informatii si pe net si in carti si nu toti au dreptate si nu detine nimeni adevarul absolut. Ce putem face e sa citim, sa studiem, sa ne documentam, sa vedem cu reactioneaza organismul nostru la anumite produse si sa ne adaptam in consecinta. Si inca un exemplu, sunt persoane cu anumite probleme (cred ca una din ele e colita de fermentatie) care nu au voie sa manance fructe crude. Dintr-o data, e o mare problema si trebuie sa si schimbe dieta. Si exemplele pot continua.

    Cookie sigur nu a vrut sa spuna ca toti trebuie sa urmam orbeste principiile enumerate. Sigur ca diabeticii trebuie sa aduca unele modificari, cei cu probleme de stomac sau cardiace la fel etc etc. Deci nu dati cu pietre 🙂

  40. Ralucuţa

    Felicitări pentru articol!
    Susţin 100% ce ai spus cu probe concrete şi oricând demonstrabile.
    Acum nici un an cântăream 102 kg. Astăzi am 53 kg în condiţiile în care medicul nutriţionist mi-a făcut un stil de viaţă sănătos compus din 60% carbohidraţi, 20% proteine 20% lipide + 30-40 minute de sport aproape în fiecare zi.

  41. Ana

    Auzi, da orezu ala salbatic de care vorbesti eu stiu ca e tot orez decorticat (deci alb), amestecat cu nu stiu ce seminte de iarba. Ala complet trebuie fiert foarte mult, pana te plictisesti (o merge mai repede in oala-minune).

    Si vreau sa sustin si eu afirmatiile lui Andi, pare-mi-se, cu vegetarianismul. Cand locuiam fara jumatate, mancam aproape in totalitate vegetarian (din lene, nu de altceva), multe salate, paine suedeza integrala, branzeturi, supe-creme, inclusiv ciocolata. Orice faceam, slabeam, iar stomacul meu se simtea usor minunat. De cand locuiesc cu jumatatea (carnivora), desi controlez cat mananc, m-am ingrasat cu 4 kg si am mai tot timpul probleme de balonare, constipatie, aciditate gastrica, stomacul meu nu e foarte happy. Cred ca fiecarui organism i se potriveste alta dieta.

  42. Ana

    A, in plus, dietele hiperproteice nu obosesc ficatul?

    Am auzit de la niste colege despre ceva ce mie mi se pare aberant, cica dieta suedeza cu grasimi (habar nu am ce e de fapt, mi s-a aplecat numai auzindu-i numele). Presupunand ca ai slabi cu grasimi – ingretosandu-te definitiv de mancare, imi inchipui – nu ai face colesterol cat casa? Ca tot se vorbeste mult despre glicemie. Zic asa, neavizat, cum mi se pare mie logic, nu va grabiti sa dati cu paru.

  43. Larisa

    Cel mai mult imi plac oamenii total neinformatii adeptii vreunei diete stupide care asculta ce spune un anumit doctor, probabil la fel de neinformat.
    La carte scrie clar, 50-60% carbohidrati (din care maxim 10% zaharuri), 10-20% proteine, restul lipide. Sa mananci 65% lipide pe zi este o prostie colosala. Sa nu mai vorbesc de cele 2 oua la micul dejun cu cotletul de porc de seara, cantitati de proteine si lipide care le depaseste cu mult pe cele recomandate.
    Laptele si iaurtul, naturale, de la vaca, facute in casa, au 4% glucide, 4% proteine, 4% lipide. Un pahar de lapte pe zi nu aduce un aport important de glucide. Asa ca daca nu bei lapte ca are multe glucide, dar mananci cotlet de porc seara, esti dereglat serios.
    Organismul ca sa functioneze normal cum e invatat sa functioneze de mii de ani are nevoie de un aport echilibrat din cele 3 principii nutritive.
    Cat despre dieta unui diabetic, ma uimeste tupeul cu care se pot sustine niste prostii. Diabeticul mananca aproape normal, singura diferenta este ca trebuie sa isi cantareasca anumite alimente (cartofi, orez) si are restrictie pe altele (zaharurile), in rest organismul lui are nevoie de aceleasi elemente in aceleasi cantitati pentru buna functionare.
    Nu stiu la ce medic mergi, mira, dar ar trebui sa il schimbi. Sau mai bine sa citesti, citesti, citesti ca esti total pe langa subiect.
    By the way, sunt curioasa cat de rapid o sa se dezvolte ateroscleroza in organismul tau la 65%lipide pe zi. Cand o sa iti spuna un cardiolog intreg la minte ca suferi de vreo minune de cardiopatie, o sa regreti ziua in care ai decis sa asculti de doctorul ala al tau.

  44. Larisa

    By the way, superb articol. trebuie share-uit si citit de toti internautii 🙂

  45. anya

    Se gaseste si orez salbatic simplu la plafar. Nu e din familia orezului si nu e amestecat cu nimic. Da, aia de la rizo scotii iti pun 3 la suta orez salbatic, but not my fault 🙂

  46. Retete Savuroase

    Foarte de bun simt articolul, nu stiu de ce a creat atat de multe controverse. Probabil ca nu a fost citit cu atentie. Dupa parerea mea, dieta trebuie sa fie personalizata si in cazuri de boala, neaparat recomandata de un medic care are la indemana un set complex de analize medicale. Este foarte periculos sa tii dieta dupa sfaturi gasite pe internet.

  47. Lala

    dupa doua pahare de vin, trebuie sa spun ca “Pardon my healty-carb-lover-and-eater-no-exercise-slim-motherfucker-vegetarian ass” made my day…wait, night :)))))

  48. Budinca low-fat de spanac cu paste - Andie. Nasty Vegetarian.

    […] sa moara de cancer la 30 ani si un fumator sa traiasca pana la 90 ani. Insa, dupa cum bine spunea Cookie, n-ai vrea sa stii ca macar ai incercat sa faci ceva pentru tine si familia […]

Back to top