mucenici moldovenesti
Dragilor, multam mult pentru toate retetele pe care mi le-ati trimis, a fost tare greu sa alegem una singura. Ne-am oprit pana la urma la reteta Bunicii, pe motiv ca nu ne-am indurat sa alegem o coca de post si ca mi-au sticlit ochii ca la licurici cand am vazut in compozitie unt si lapte. Plus ca na, mucenici de la bunica suna corect. Asa ca multumim, draga Buni! Cum s-au desfasurat lucrurile am sa va povestesc in cele ce urmeaza.
Pai in primul rand, nu ne-am invatat deloc minte de la Craciun, cand am umblat dupa nuci ca disperatii cu o zi inainte sa plamadim cozonacul. Am uitat si de data asta ca nuca-i pretioasa si ca romanul rade tot si ca cel mai sigur e sa ti-o procuri cu cateva saptamani inainte de orice eveniment public care o necesita. Asa ca sambata ne-am invartit ca fraierii prin tot felul de piete si supermarketuri, nuca nema. Intr-un final am gasit la our very own Mega Image de cartier niste pachetele de nuca la suprapret, 70 de lei kilul. Si cum ce kilu’ meu era sa facem, am luat.
O alta invatatura de tras din povestea “mucenici 2011”, e aia cu “cine plamadeste mucenici la miezul noptii, termina la 3 dimineata”. Si asta fara dublu ciclu de dospire. Dureaza ceva micutii, pentru ca dupa ce faci coca, tre’ sa o lasi sa creasca o ora in forma de guguloi, apoi sa o intinzi, sa faci opturile de rigoare pe care sa le mai lasi la crescut inca o ora. Sa coci tava dupa tava, ca nu poti sa pui in ea prea multi, trebuie sa fie destul de spatiati ca sa aiba loc sa creasca si sa nu se lipeasca unul de altul. Pe urma tre sa-i insiropezi, sa-i ungi, sa-i presari cu nuca. Si pe urma trebuie neaparat sa-ti infigi dintii intr-unul cald si mustind de sirop. Sau, in cazul meu, fiind eu o ciudata (de Craciun primesc propriul cozonac simplu, fara niciun fel de umplutura), sa razi doi-trei asa scurt, imediat ce i-ai scos din cuptor, fara nuca si fara miere.
Invatatura numarul trei: ideea mea cu “hai sa prajim putin nuca si sa nu o macinam foarte marunt” sucks! Nuca usor arsa si mare nu e nici buna, si nici nu se lipeste de mucenici.
Invatarura numarul patru: ideea lui Pufx cu “hai sa vedem ce se intampla daca in loc de miere ungem cu sirop de artar” – not half bad. Merge, zau! Ceea ce dovedeste inca o data ca el e specialistul familiei in materie de cocaraie, prajituri si alte unelte ale diavolului.
Invatatura numarul cinci: data viitoare – din start portie dubla. Din 500g de faina am obtinut cu greu vreo 7 mucenici decenti si vreo 5 mici si tristi. Nici intr-un caz 40.
Reteta originala o gasiti aici, mult mai bine decat as fi fost eu in stare sa v-o povestesc:
http://raftulbunicii.blogspot.com/2010/03/mucenici-moldovenesti.html
Dupa cum ziceam ieri pe Facebook, kudos to Pufix, the bestest husband ever, si nu zic asta pentru ca l-am luat de barbat, ci pentru ca mi-a facut mucenici:)) Au iesit foarte buni. Atat cat trebuie de pufosi, consistenti si dulci. Pana miercuri poate mai facem o tura, eu vreau turtite rotunde din compozitia asta, pe care sa le sectionez nemilos-transversal si sa le mananc cu unt si dulceata de zmeura.
Pofta buna la mucenici pentru cine nu a fost un purcel lacom si i-a mancat pe toti inainte de 9 martie… /blush
tags: mucenici, mucenici moldovenesti, Raftul Bunicii, traditional 33 comments »
March 7th, 2011 at 12:32 pm
de cand ai pus poza in avampremiera asteptam reteta :)). abia astept sa-i fac si eu maine 😀
March 7th, 2011 at 12:35 pm
dana, sunt foarte buni:D nu se fac greu, dar sunt migalosi si necesita timp. dupa cum spuneam, nu te apuca la 12 noaptea ca noi:))
March 7th, 2011 at 12:38 pm
Ma bucur ca v-a placut reteta…si eu imi amintesc cu nostalgie si ploaie in gura de ei saracii micuti cum s-au terminat inainte sa apuce ziua. Unde mai pui ca v-au iesit si foarte frumosi…
Happy 40 de mucenici 🙂
March 7th, 2011 at 12:40 pm
hehehe, multumim. like i said, “maini de aur mishu are”
March 7th, 2011 at 12:45 pm
arata foarte ademenitor mucenii tai … deja nu mai am rabdare pana miercuri :))… si la noi in familie se fac niste mucenici bestiali care dispar in cateva minute 🙂
ps: blogul tau ma face sa ma simt ca in copilarie, la bunici…care ma rasfatau cu tot felul de bunatati.; este ca o zi de vara cu soare in iarba 🙂
March 7th, 2011 at 12:46 pm
ce frumos scrii!!imi place la nebunie!
mi-ar placea sa fiu si eu atat de talentata!
cat despre sot: felicitari din inima!
cat despre reteta : super!seamana cu a mamei putin 🙂 …
eu m-am hotarat dupa ce ai scris tu aici frumos sa fac mucenici din 1 kg de faina sa fiu sigura ca ne ajung plus ca mai vreau sa si impart din ei(vecini,colegi de munca…)
nuca e f scumpa in magazine!eu am avut un soc in auchan cand am vazut sambata ca 250 gr de nunca costa 15 lei(adica 1kg=60 lei :((( ) si m-am plans in stanga si in dreapta si nasa si-a facut “mila”de mine si mi-a dat nuca .(dar duminica in piata am fost super uimita sa gasesc 1kg nuca= 20 lei si mi-am zis asa mai merge si am luat ca sa am petru viitoarele experimente culinare! aa si sa iti mai spun ca am gasit smantana de separator si mi-a iesit o frisca geniala,din aia despre care povesteai si eu citeam ca nu mai exista 🙂 )
o zi superba sa ai!
March 7th, 2011 at 12:57 pm
OMGGGGGGGG gata, uraaa, this is why I’m fat 😀
March 7th, 2011 at 12:58 pm
mihaela, multumesc, si pe mine ma face sa ma simt ca in copilarie, partial pentru ca simt ca inca nu am depasit de tot aceasta etapa:)))
alina, ce dragut, multumesc:) ah, te invidiez pentru nuca ieftina, din ce piata ai luat-o? si smantana de frisca? ah, ce pofta mi-e!
March 7th, 2011 at 1:00 pm
andreea, darling, u don’t know what fat is until you’ve seen me:))
March 7th, 2011 at 1:05 pm
eu locuiesc in Timsioara si atat nuca cat si smantana (delicioasa) le-am luat din piata badea cartan(stiu ca nu te ajuta insa daca ai intrebat eu ti-am raspuns 🙂 )
lasa ca niste nuca buna iti trimit dupa ce nasti sa ai pt pasti 🙂 😉 (cadou :* )
March 7th, 2011 at 1:06 pm
alina, excelent, acum pot sa te invidiez si pentru ca locuiesti in timisoara, nu doar pentru nuca si frisca:))
March 7th, 2011 at 1:08 pm
cu smanatana o sa fac pentru maine(ca merit ) MilleFeuille cu mure :D…sper sa imi iasa ceva! :))
March 7th, 2011 at 1:09 pm
facem schimb vreo saptamana daca vrei!eu te invidiez ca stai in capitala,ca gasesti atatea acolo,ca aveti ikea si alte magazine minunate! 🙁
March 7th, 2011 at 1:13 pm
ah, nu ma starni, bucurestiul sucks, trust me. desi la treaba cu ikea mi-ai atins punctul sensibil:) altfel insa… nu se compara cu timisoara sau cu alte orase mari din romania. eu am avut bunicii la arad si mi-e tare tare dor de partea aia de tara.
March 7th, 2011 at 1:25 pm
ce fain!nasii nostrii sunt din arad(am fost sambata acolo) si tatal sotului deci… 🙂 cand o sa mai creasca bebelina voastra va asteptam in vizita(caci sigur vii sa ii arati pe unde ai copilarit 😉 )
March 7th, 2011 at 1:29 pm
alina, din pacate nu mai avem pe nimeni acolo:( dar cine stie…
March 7th, 2011 at 1:43 pm
Ce frumosi au iesit mucenici, felicitari la amandoi! sa va fie de bine si cei cu sirop de miere si cei cu sirop de artar.
Da, nuca e scumpa rau in magazine, am avut si eu socul asta acum doi ani si de atunci imi trimite mama nuci intregi din care imi curat cat am nevoie.
A, 40 nu sunt neaparat mucenicii, ci paharele de baut :))
March 7th, 2011 at 1:45 pm
daniela, e bine de stiut, ma duc sa beau 40 de pahare de apa plata. shot-uri:))
March 7th, 2011 at 3:10 pm
Eu nu sunt familiarizata cu varianta asta colaceasca 😀 La mine numai bunica face mucenici si intotdeauna sunt niste covrigei care plutesc intr-o supa dulce de nuci, vanilie si rom 🙂
Din poza parca sunt 8-urile pe care le mancam in generala, in pauze, la scoala 🙂
PS. Off-topic, dar in weekend am dat o raita pe la Carturesti si am vazut cartea de bucate a principesei Margareta a Romaniei. Am cumparat-o pentru mama, dar cred ca o incerc nitel, are niste retete interesante, unele par foarte…easy-peasy de facut 🙂
March 7th, 2011 at 3:11 pm
Aaahhh, si mereu ma corecteaza sa nu mai zic “mucenici” (aia sunt sfintii, maica), ci “macinici” :))) Vad ca eu tot asa zic :)))
March 7th, 2011 at 3:18 pm
Nici eu n-am facut niciodata mucenici d-astia asa ca maine probabil ii incerc ca prea arata bine! Felicitari bucatarului!
March 7th, 2011 at 3:34 pm
Mucenici – macinici, ah well, burta nu stie carte:))
March 7th, 2011 at 3:51 pm
Ah, daca nu ma puneam pe lista Bacaniei pt sfintisori cred ca m-ar fi apucat o “cocareala” dupa postul asta! :-)) arata yummy rau! 🙂
Dar tot fac eu ceva.. fac din cei cu zeama.. din care as putea manca in prostie! 🙂
March 7th, 2011 at 6:16 pm
si o stire de ultima ora: in urma faptului ca a dus mucenici home made la birou, mishu a fost votat “posibil barbatul anului”! aww! that’s my man:))
March 7th, 2011 at 8:09 pm
felicitari!!
March 7th, 2011 at 8:28 pm
Eu vreau din aia cu zeamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Si anul asta se pare ca nu se ofera nimeni sa imi faca :((((((( Mucenicii fac parte din acele mancaruri care imi plac sa fie facute de altii ca sa ma pot bucura la maxim de gust 😀
March 7th, 2011 at 11:19 pm
noua ne-a facut mama de-aia cu zeama:D
March 8th, 2011 at 12:02 pm
Hop si io pe ultima suta. Drojdia la pliculet se inmoaie in ceva? Am de impresionat o soacra diseara, totusi :D.
March 8th, 2011 at 1:01 pm
denisa, nu, nu se inmoaie drojdia. mult succesn cu doamna-mama-soacra:)
March 9th, 2011 at 7:46 am
A venit si randul meu sa fac mucenici!Sunt mega incantata de ce a iesit!
Tu ce zici ,arata ok? http://sotiefericita.blogspot.com/2011/03/mucenici-moldovenesti.html
March 9th, 2011 at 8:27 am
foarte faini:D
March 9th, 2011 at 8:31 am
sa stii ca dintr-un kg de faina iesi 40! 🙂
ma bucur mult ca iti plac! 🙂
March 21st, 2011 at 3:52 pm
eu am facut coca la cuptorul de paine si au iesit niste mucenici super…ca i-am repetat….sunt deliciosi