s-aveti un (na)an bun
Doamne, ce bine e sa fii concediu pe 3 ianuarie! Imi vine sa ma strang in brate si sa ma pup pe obrajorii pocnind de sanatate (si porc) pentru ca mi-am luat azi liber (si maine, si toata saptamana for that matter). Mai ales ca se pare ca a devenit asa, oleaca de traditie, ca pe 3 ianuarie sa ne trezim sub troiene. Oh well. Nu se cade, zic, sa intram in noul an cu paine mucegaita din 2010. Si cum de alta n-aveam, si cum eram eu intaratata inca de recenta escapada bloggeristica la Agra Palace, am zis ca ce, eu nu pot sa naan? Ca doar ce mare lucru. Pai asa.
Naan e o paine indiana stil lipie, doar ca nu-i deloc uscata si scovergita, pe motiv ca se face cu iaurt si cu unt. My kind of bread<3. Pentru patru – cinci bucati va trebuie asa:
3/4 cana apa calduta
1/2 cana iaurt gras
4 linguri de unt topit
1 si 1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
3-4 cani de faina alba, plus extra pentru framantat
1 si 1/4 lingurita drojdie uscata
2 lingurite seminte de ceapa (de care eu am primit de la Boo, dar Mazi zice ca se gasesc la Taj sau pe www.mirodenii.ro)
Pai intai turnati intr-un vailing mare apa, iaurtul, untul topit (eu l-am executat juma de minut la microunde, ca mi-era lene), sarea si zaharul. Adaugati cam jumatate de cana de faina si drojdia, incorporati cu o lingura de lemn si apoi turnati faina la completare, pana cand rezulta o coca moluta si lipicioasa. Pe care o deversati din vailing pe o suprafata pudrata cu faina si o framantati cca cinci minute, adaugand faina pana cand reusiti sa va desprindeti coca cea cleioasa de pe degete. Atentie, ca la finalul operatiunii tot moale tre’ sa fie, sa nu o faceti prea vartoasa! Presarati semintele de ceapa peste coca si mai framantati nitel, ca sa se amestece bine. Modelati coca in chip de biloi si lasati-o la crescut undeva la caldura, intr-un castron mare, uns cu ulei si acoperit cu folie.
Dupa o ora sau doua, cand coca noastra s-a dublat, transferati biloiul pe suprafata de lucru si impartiti-l in patru. Din fiecare bucata intindeti o lipie ovala subtirica. Coaceti lipiile in cuptorul foarte foarte incins, vreo 5-6 minute, pana se umfla si se auresc pe deasupra. Va doresc un (na)an bun:)
tags: Agra Palace, mancare indiana, naan, paine de casa 7 comments »
January 3rd, 2011 at 4:53 pm
Damn…mai am o ora de stat la birou :-((
January 3rd, 2011 at 4:54 pm
pai da, categoric, anul nou nu trebuie sarbatorit altfel decat prin papa bun!
January 3rd, 2011 at 5:06 pm
Bai, esti criminala, sa mor de nu… :((
January 3rd, 2011 at 5:08 pm
ioana, ai vrut sa zici: “sa mor de nu:))” nu “sa mor de nu:((” – cred eu asa.
January 3rd, 2011 at 9:52 pm
La multi ani! Tot din vacanta, sunt perfect de acord, e bestial sa mai stai la caldurica si pe 3 :)) Mie mi se termina distractia maine, dar nu-i bai, am energie, m-am odihnit, m-a cuprins si o usoara febra de optimism pentru un inceput, so all is well, I’ll go to work and live to tell the story 😀
January 3rd, 2011 at 9:55 pm
inceputurile sunt bune:) happy 2011 Misaki:D
January 4th, 2011 at 6:35 pm
Pfui… ce frumuseţe de lipii!