spaghetti & meatballs
Dupa dezmatul de sambata seara – cand yet again am avut casa plina asa cum imi place mie, iar pe masa – paste cu sunca, ciuperci si sos de rosii, coplesite cu tone de mozzarella si gratinate la cuptor (toate dovezile au fost sterse) – mi-au ramas o groaza de spaghete. Nu cred ca o sa invat vreodata sa apreciez cate paste tre’ sa fierb pentru ceva. Cu cele scurte ma mai descurc, o cana pentru fiecare portie… Cu astea lungi insa… different story. Cert e ca surplusul de sambata seara putea hrani lejer o familie cu patru copii. What to do, what to do? Pai spaghetti & meatballs, I figured. Adica, in traducere libera, chiftelute cu sos, in cuib de spaghetele mele fierte cu o seara inainte.
Pentru chiftele am folosit cam 400 de g de carne tocata amestec (vita-porc) si mi-au iesit 24, potrivite ca marime. Carnea am framantat-o cu o ceapa mica tocata marunt, un catel de usturoi, oleaca de miez de paine muiat, un ou, verdeata, sare si piper. Am prajit chiftelele in putin ulei de floarea soarelui. Apoi le-am dat deoparte si m-am apucat de sos.
1 ceapa mica, 1 catel de usturoi, niste chilli si niste vin rosu, 1l de suc de rosii cat mai bun (daca aveti de casa e minunat) si o conserva de rosii tocate. Sare, piper si o mana zdravana de busuioc. Ceapa se caleste in putin ulei de masline, amestecand bine bine pana devine asa, sticloasa. Pe urma adaugam usturoi pisat si chilli. Stingem cu vin si adaugam suc de rosii si rosiile din conserva. Lasam sa fiarba la foc mic pana se mai ingroasa, apoi dregem de sare si piper, adaugam busuiocul si mai fierbem 1-2 clocote. Tavalim chiftelele in sos si le lasam asa pe foc mic, cat sa prinda gust de rosii dulci. Si-apoi, cand e gata mancarea, luam cu polonicul si punem peste spaghetele aburinde. Ah, si-asa ar fi mers un pahar de vin rosu langa. Damn! Well, enjoy:)
tags: chiftele, mancare italieneasca, pasta, paste, spaghete 13 comments »
October 18th, 2010 at 10:30 am
O portie de adult e cat o moneda de 50 bani. Eu iau drept referinta 50p care e mai mare pentru noi dar aia nu e perfect rotunda…
Sau daca faci pentru doua persoane, uneste degetul mare cu aratatorul in jurul spaghetelor si ai aproximativ 2 portii. Practice makes perfect 😀
October 18th, 2010 at 10:34 am
ah, niiiiice, thx andreea:D la mine o portie era more like cat diametrul unui freesby:)) hence the after-problem:))
October 18th, 2010 at 10:47 am
ah, ce pont minunat! multumim!
October 18th, 2010 at 10:47 am
Dadada, stiu, si eu faceam la fel :)) Partea buna e ca spaghetele daca le pui un sos pe deasupra si niste meatballs pot fi mancate si 2 zile dupa ce au fost fierte. Not all bad 😀
October 18th, 2010 at 11:16 am
Exista in magazine acele ‘spaghetti measurers’ care nu sunt decat niste bucati de plastic sau metal cu 2-3 gauri in ele pentru cat ar trebui sa fie portiile. I find them a rip off once you know the finger measurement tip, dar partea buna e ca mai exista si polonice speciale pentru paste/spaghete (nu stiu daca au un nume in romana):
http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/80149441
am avut unul cat eram la facultate cu o gaura rotunda (de unde il agati) fix cat 1 portie de paste (it was made for that purpose cat si agatat in acelasi timp). Imi pare rau ca nu mai stiu ce marca era but it did come in handy a few times 😀
October 18th, 2010 at 11:16 am
Altele au gaura in mijloc asa ca poti sa masori cu acelasi instrument cu care servesti. The wonders of pasta!
October 18th, 2010 at 11:40 am
aoleu ce foame mi s-a facut:p
October 18th, 2010 at 11:44 am
Pentru modelul ala de la Ikea eu vreau sa se masoare portia mea cu gaura de agatat 😛
October 18th, 2010 at 12:02 pm
da, exact, la pretul ala te-ai astepta sa fie practice beyond the normal functionality. BUT NOOOO.
oricum sunt in plin proces de inlocuire a chestiilor din ikea cu oxo goodgrips. much nicer stuff!
October 18th, 2010 at 10:50 pm
pt cine foloseste cantarul de bucatarie : 90g paste uscate pt o portie ‘diet’ si cam 100g pt cei fara restrictii
October 19th, 2010 at 9:40 am
of, the day i start weighing my pasta will be a very sad day for mankind:))
October 19th, 2010 at 11:10 am
nu e nevoie sa le cantaresti, poti sa faci cum fac eu de max 2 ori pe an cand fierb paste – un pachet are in general 500 g, deci apreciezi ochiometric 1/5 pachet si ai o portie 😀
October 19th, 2010 at 11:30 am
how about un pachet for me, one for you… samd?:))