fricassee de porc, zis si mega-tocana
Iar sunt in sincopa de gatit. Am o energie… din cale afara de nu. Mananc putin, prost si ard intens. Uite-asa, marti seara vine Pufix acas’ cu o punga maro plina cu covridog si covricheese de la Petru – un adevarat festin. Drept care miercuri mananc de dimineata covridog, la pranz covricheese, seara iar covridog. Musc din coca aia incruzita pe tristul crenvusti. Din stomac se aude: alo, doamna cu covrigii, da-te-n… spanac. Este absolut evident ca sunt in depresie gastrica. Asa ca ma duc unde stiu ca pupa si trece. Vom numi aceasta “intoarcerea porcului”. Si vom gati cea mai buna tocana ever.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Fricassee e o tocana care se face de obicei cu pui, hai, si cu vitel. Eu am facut-o cu porc, din motive lesne de inteles. Ca nu mi-a parut rau, este absolut intuitiv. A fost cea mai cea mancare pe care am pus gura in ultima vreme. Si asta fara sa iau in calcul ultima luna, cand am reusit sa “tai” o ciorba de pui a la grec si sa fac un pui cu smantana in care am uitat sa pun smantana.
Moving on, cea mai buna tocana ever se face asa. Se curata/spala/bastoneaza grosier: un morcov, un pastarnac, o radacina de telina, o ceapa rosie mare, un gogosar. Se pun la calit intr-o lingura de unt si doua de ulei de masline. Cu doua foi de dafin, cimbru, boabe de piper (eu am pus rosu), sare grunjoasa, piper proaspat macinat si ce mirodenii va mai cheama.
Se taie mare vreo trei bucati de ceafa de porc fara os. Se condimenteaza si se arunca in cratita in care s-au calit legumele. Se invart de colo colo toate, pana cand carnea arata gatita pe dinafara. Si-apoi adaugam patru cartofi potriviti, decojiti si intregi, un dovlecel rondele groase, cateva buchetele de conopida si o mana de fasole verde. Acoperim cu apa si aducem la fiert la foc mic, cu capac. Dupa ce s-au fiert bine de tot toate cele, iar zeama a scazut destul (nu de tot, dar nici supa sa nu para), facem sos. Din juma’ de pachet de unt topit la foc foarte mic, in care punem o lingura cu varf de faina, amestecam in prostie cu telul si adaugam smantana dulce – o cutiuta. Dregem sosul cu sare si piper, il inverzim cu o legatura de marar si una de patrunjel, tocate extrafin, si-apoi il varsam peste tocana. Fierbem pana se ingroasa, turnam fierbinte cu polonicul in farfurie adanca si mancam cu paine neagra, cojoasa.
This is what I like to call paturica emotionala: o mancarea zdravana, cinstita, fragranta, de-aia de miroase in toata casa. De incalzit stomacul si de bucurat la suflete. Caci da, gatitul e o forma de terapie, la fel si datul cu mopul.
Nu va sfiiti, incercati fricassee cu porc. Lumea vi se va parea buna de la prima imbucatura. Garantat!
tags: fricassee, porc, tocana 37 comments »
October 6th, 2011 at 2:29 pm
la mine pe blog se cauta fripturi sfaraind. zic sa lasam prostiile, ii trimit direct la tine, dupa tocana :)). ca prea arata minunat! ah, bunul porcusor, cum ne scapa el de necaz ;))!
October 6th, 2011 at 4:11 pm
Sa-ti povestesc. Citesc ce scrii. Tot. Si despre mancare. Cred ca sunt defecta. Eu mananc mancare doar ca sa nu lesin, cand trebuie sa gatesc, ce nervi am… Nu mananc niciodata fast-food, chips, snacks, nu. In schimb , vai!, ador sa fac si sa mananc prajituri. As lasa toti porcii din lume pt. niste bucati mari de cremsnit, cu foi adevarate, facute de mine, as da gainile tuturor pisicilor pt niste tort de nuci cu blatul bine insiropat nu numai cu apa si zahar, ci si cu vreo 3 linguri de coniac. Trebuie sa ma opresc sa verific placinta cu dovleac.
October 6th, 2011 at 4:25 pm
mihaela, sa inteleg ca esti familiara cu reteta asta? http://easypeasy.ro/2011/01/tort-cu-blat-de-nuca/
;;)
October 6th, 2011 at 5:24 pm
Nu pot comenta la postul pt mamici:( Si eu vreau in club, mai primesti?:)
October 6th, 2011 at 6:06 pm
Nu. O reteta de vreo suta de ani. In familia mea e numit tort mamaia,ca e de pe cand ea, cand avea 15-16 ani, a lucrat la o familie de evrei cofetari.
October 6th, 2011 at 6:19 pm
mihaela, ne dai si noua reteta?:D
October 6th, 2011 at 9:20 pm
Ce buuun suna 🙂 probabil ca si mai bun miroase si.. gusta.. Hai ca-mi ploua in gura, mai iau o gura de ceai de macese 😛
October 6th, 2011 at 9:25 pm
papusha, ce-ai patit? de ce macese?
October 6th, 2011 at 10:04 pm
Pen’ ca sunt la regim 🙂 Asa ca iau ceaiurile la rand – macese, portocale, vanilie… Si de la capat. Asta in timp ce am pregatit luni 36 de trufe & praline (ca asa stiu eu cantitatile 🙂 ) si s-a mancat din ele, da’nu toate.. Si ma uit la ele si inghit in sec. Mai dau si de fricasse. Dar tot e bine, o sa slabesc salivand 🙂
October 7th, 2011 at 10:03 am
Cam asa si eu la dracu sint la regim de carne fiarta si lactate 0,00 si tu ma omori cu porcopicii astia misto, las ca fac mai tirziu. Ca si la noi in casa carnea e rege, m-am chinuit cu obstinatie sa indop copilul cu legume de cind s-a diversificat ca sa se formeze gustul, etc (“bulshit”) ca sa ajungem tot la ” da’ carnea unde-i mami?”, ” e cu carne?”, etc e genetic fratilor si pace. Vb cam mult, ca sa schimbam vb unde e petru in bucuresti vazusem doar in cj si sibiu?
October 7th, 2011 at 10:08 am
Oana, Petru e pe langa Piata Victoriei.
October 7th, 2011 at 10:30 am
musai si muraturi sau ceapa rosie
eu nu mai pun demult faina si smantana….deh! varsta….
October 7th, 2011 at 10:31 am
de mult – scuze
October 7th, 2011 at 10:31 am
Ana, vreau si eu in grupul mamelor daca se mai poate. Am un baietel de 9 saptamini si am o gramada de dileme…..
October 7th, 2011 at 12:37 pm
Petru e pe Calea Victoriei, pe spatele cladirii Europa House (sediul Orange).
October 7th, 2011 at 7:06 pm
si totusi: ce e Petru asta?!
October 7th, 2011 at 11:46 pm
zazu, e o covrigarie mai smechera, unde intre altele umbla cainii cu covrigi in coada:)) – ma rog, fac un fel de hotdog in covrig
October 8th, 2011 at 10:29 am
aha, ok, notat! dau tema la frate-mio, ca ala are o pasiune pentru covrigi. si m-a molipsit si pe mine :)))
October 8th, 2011 at 10:40 am
sa nu-i mananci reci, io atata zic:))
October 8th, 2011 at 4:11 pm
multumes pentru reteta! pentru ca aveam cam toate legumele prin frigider am facut-o azi. carne nu aveam, dar ghici cine era azi dim la 8 la usa la auchan?
a iesit cam supa, cred ca am pus cam multa apa, dar miroase de innebunesti, lumea a laudat-o, nepoata mea de 5 luni a promis ca incepe diversificarea cu fricasse-ul meu 🙂 adica supo-tocana…
oricum e o mancare de iarna, azi e prima zi rece aici la noi (10 grade)e exact comfort food-ul perfect pentru o zi rece si innorata si am facut la desert budinca de vanilie la plic:( dar cu zmeura bio, culeasa de mine si congelata ca sa mai imi spal pacatele pentru otravurile din plicul doctorului oetker.
anyways, ca ma lungesc, asta e feedback-ul meu, asta e mancarea de mancat cand ti-e foame tare:). am zis.
a, btw, nu am avut telina, puteam sa jur ca am in frigider dar nu am gasit-o si iese buna si fara telina, am pus c-un morcov in plus:)
October 8th, 2011 at 7:12 pm
acum na,trebuie sa fac si porc fricassee,stiu eu un iepure care va rumega cu placere la el!:)
October 9th, 2011 at 11:41 pm
Probabil e buna. Ceafa de porc, smantana, jumatate si inca o lingura de pachet de unt. V-ati facut analizele anul asta?
October 11th, 2011 at 2:27 pm
Avand in vedere ca nu mancam tocana de porc in fiecare zi, ma apuc de ea chiar in momentul asta. Si diseara o sa dormim fericiti, cu zambetul pe buze, fara prea mari griji, ca doar am mancat salate o vara-ntreaga. Si chiar daca nu ar fi asa, cui ii pasa? Fiecare isi cunoaste propriul organism, si daca stie ca nu-i pica bine sau sufera de ceva, o sa reduca putin cantitatile si gata. Dar nu poti sa spui nu acestui deliciu, si nici sa te bagi in oala altuia. Multumim de reteta! Pup. xoxo
October 11th, 2011 at 2:48 pm
ana maria, i LOVE your lemon curd cake! LOVE LOVE LOVE it! happy anniversary no. 1:)
October 11th, 2011 at 6:05 pm
Ty hun !!! <3<3<3 Ma bucur muuult ca-ti place! Cat despre site-ul tau… E de prisos sa pierd vremea incercand sa spun ca e fantastic, realitatea e mai presus de cuvinte… I adore the personal touch! Pup! :*
October 12th, 2011 at 1:28 pm
Prea arata bine tocanita ta. Iar eu de reteta asta n-am mai auzit pana sa o citesc la tine pe blog. Ia sa vedeti ca ma apuc si eu de gatit… Is cam natanga de fel, dau su stanga’n dreapta…dar o scot eu la capat pana la urma!
October 12th, 2011 at 4:43 pm
Si eu de ce vad tot website-ul vechi? Si mega tocanita de porc? Please help! 🙁
October 12th, 2011 at 6:06 pm
pai site-ul e acelasi, doar serverul e diferit:)) si cu tocana mea ce ai?
October 14th, 2011 at 12:39 pm
Tocana ta este mi-nu-na-ta, dar nush de ce in mintea mea era ca: 1) ai schimbat si site-ul nu numai serverul 2) s-a blocat ceva si nu m-ai vad nimic de la pagina cu tocanita incolo.
Acu’ m-am prins, tarziu, dar macar m-am linistit ca nu te-am pierdut 🙂
October 14th, 2011 at 11:27 pm
vin in vizita la tine de multe ori,nu postez,dar citesc si imi place ce citesc,parca ma vad pe mine acum 20 de ani.in ordinea urmatoare de idei zic ca tocana asta m-a zapacit.n-am facut-o niciodata cu unt si nici cu smantana dulce ,asa ca sigur am sa fac sosul tau.poate chiar maine,desi aveam alta idee dar uite ca m-ai deturnat.pozele alea sunt de vina!
am si eu un tort cu blat de nuci si crema de cacao absolut extraordinar.reteta este veche,a mamei unei bune prietene ,pozele nu-s bune,dar am sa le refac la craciun sau anul nou.dar reteta e super.te invit s-o vezi ca sigur o sa-ti placa.seamana cu blatul de la tortul tau PR.
http://panseluta-violet.blogspot.com/2011/01/tort-de-nuca-si-cacao.html
vorba mea e pupu-te !
October 17th, 2011 at 6:37 pm
desi in momentul de fata ma cam doare stomacul un pic de pofta tot mi s-a facut ..am salvat pagina ca mai incolo sa mai arunc un ochi si sa trec la fapte…
October 18th, 2011 at 8:29 pm
Did it! Cu ceva minor alterations in ceea ce priveste legumele, am pus ce am avut… 😀 My boyfriend and his roommate loooooved it! Iar eu… nu mai spun… it was hard to stay a lady and hide the uuuuuhs and aaaahs while I ate 😀 Am servit cu bagheta frantuzeasca proaspata si crocanta si am spus in gand “saru-mana pt masa, cookie!” 😀
May 30th, 2012 at 11:11 am
[…] cu care m-am distrat in ultimele zile – o shaorma cu carnati si o tocana mai ceva ca megatocana. Dar m-a provocat Alina intr-un comentariu sa debitez iarasi prostioare self-helpiste din sfera […]
May 31st, 2012 at 1:06 pm
[…] trecut am facut pentru prima oara megatocana: http://easypeasy.ro/2011/10/fricassee-de-porc-zis-si-mega-tocana. Am hotarat numaidecat ca e cea mai buna mancare pe care am facut-o vreodata, poate si dintr-o […]
April 25th, 2013 at 10:45 am
[…] tineti minte megatocana si maicevacamegatocana? Ei bine, astazi v-o prezint pe sora lor, supcana. Sau tocupa. Adica ceva […]
June 5th, 2013 at 5:41 pm
Ce tare ma bucur ca si mega tocana are ulei de masline! Astfel pot sa-ti zic si eu dupa atata amar de vreme ca este my favorite de pe blogul tau si o fac frecvent spre saptamanal. 🙂
June 5th, 2013 at 7:54 pm
Ulei de masline, iar te-am prins!! 🙂