blog culinar-sentimental, la doi ani de viata. si-o reteta buna buna de tort.

tort cu nuca

Deja s-a prins toata lumea ca-s o siropoasa, mai cu seama de cand hormonii mi-au escalat deosebita personalitate. Va dati seama in ce hal de emo sunt azi, la doi ani de blog. Cand ma uit cum am crescut, cati sunteti si cat sunteti de misto. Azi, la doi ani de easy peasy, va simt foarte aproape si foarte calzi, ca painea. Pana la urma nici nu stiu daca efuziunile mele personale, puse ca sarea in bucate peste retete prost scrise intr-o limba stalcita (pentru care mi-am luat multe ghete in fund de la oameni rai – care insa n-au ramas cu noi) merita atata drag de la voi. Nu stiu si nu cercetez. Ca mi-e si mie drag sa va am aproape, mi-ati facut casa aici, pe blog. Si ma intereseaza despre toti, si vreau sa va cunosc si sa stiu ce mai faceti si peste 20 de ani. Mi-ati dat asa mult si va multumesc.

Si acum tortul meu preferat, zis si “Tort Petre Roman“. Via mama. Via buni.

1. Blatul. Se bat 9 albusuri cu 10-15 linguri de zahar (dupa gust), adaugandu-se treptat 9 linguri de apa. Dupa ce compozitia asta e bine batuta, se adauga alternativ 9 linguri de faina si 9 linguri de nuca macinata. Apoi – cele 9 galbenusuri ramase, frecate cu un varf de cutit de bicarbonat. Dupa ce amestecul e bine omogenizat, se imparte in trei si se da la cuptor, rezultand in final trei blaturi (merge si copt intreg intr-o cratita mare si taiat apoi in trei, dupa ce se raceste).

2. Crema. Se amesteca bine 3 galbenusuri cu 3 linguri de faina. Se adauga 1/2 l lapte, amestecand bine sa nu se formeze cocoloase. Apoi – 150g de zahar. Compozitia asta se pune la fiert pe foc mic. Odata omogenizata bine, se lasa sa se raceasca de tot si-apoi se incorporeaza in ea 200g de unt, frecat spuma in prealabil.

3. Smecheria. Se ard 300g de zahar intr-o cratita la foc mic. Siropul astfel obtinut se toarna pe foaia de jos a tortului si pe cea din mijloc. Dupa ce s-a racit zaharul ars, se intinde crema intre blaturi. Tortul se imbraca in bezea de albus de ou bine batut, cu cca 200g de zahar. 

Happy Easy Peasy Day🙂

tags: , , , , , , 66 comments »

66 Responses to “blog culinar-sentimental, la doi ani de viata. si-o reteta buna buna de tort.”

  1. cookie

    i am sincerely worried ca the little one o sa iasa din burta amestecata cu mancare, vroba unei mame foarte simpatice din blogosfera (de fapt, vorba fiului ei). multumesc <3

  2. Mirona

    La spartu’ targului ajung si eu cu “La multi ani”!, draga mea Ana, sa-ti traiasca blogul si sa creasca! In fiecare zi ma ajuta sa ma destind, chiar daca acum am o perioada ne-comentacioasa :P, citesc, citesc, citesc!
    Hugs!

  3. cookie

    aww, thanks:D lurk on;)

  4. Alina

    nu-i coincidenta. 🙂 te urmaresc de ceva vreme si chiar am gatit de cateva ori dupa retetele tale. toata lumea s-a declarat foarte incantata si satisfacuta de rezultate.:)

    si pentru ca functioneaza de minune ce faci tu aici, nu m-am putut abtine sa-ti urez de bine pentru cei doi ani de gateala pe blog. 🙂

  5. Daniela

    Buna Easy

    Asta noapte am facut prima mea prajitura :)yupii cu blat din 5 oo si crema fiarta inspiratie Easy peasy.
    Nu am reusit sa elimin toate cocoloasele, au ramas unele mici mici de tot, dar pentru prima data, I am satisfied (nu sunt magician in ale bucatariei). Eu am adaugat si un strop de rom si este asa de buna ca o sarlota :))
    PS: Smecheria rocks!!!
    Iti multumesc si va doresc ca tu si prunca 🙂 sa fiti sanatoase!

    Cu admiratie
    Daniela

  6. powerpuffcookie

    daniela, esti foarte tare:D nu exista magicieni in bucatarie, doar de-astia de ne place mancarea buna, de casa;) multumim eu si prunca pentru urare:)

  7. flower

    la multi ani, cu intarziere.
    de la bebe(al meu) este, ai sa vezi cat timp iti mai ramane….nothing.
    intrebare….. vad si stafide, in tort…. :))

  8. cookie

    flower, multumesc:)
    stafidele – un accident, asa le-as califica:)) nu le-am inclus in reteta.

  9. draga Iepu’ — easy peasy

    […] faca din mine o mama mai buna. la schimb pentru aceasta ingaduinta, promit sa-ti fac intr-o zi un tort petre roman, cum m-a invatat bunica-ta. promit sa fiu aici pentru tine in toata splendoarea si […]

  10. ASIL

    hellooooouuuu, mai eu nu inteleg ce sa fac cu zaharul ars, il ard, pana aici e ok. mai departe cum il pun peste blaturi ca el nu curge, se intareste imediat. pun apa peste, nu ? cata apa ? si cum adica torn siropul peste ? il insiropez adica? dar ziceai ca nu se insiropeaza…deci partea asta a retei e de neinteles pt. mine, help, ca-mi ploua in gura si vreau sa fac azi.
    abia ce am descoperit blogul tau, am ajuns la luna asta acum, o sa-l citesc pe tot e f. tare, eu sunt fan papica buna !!!

  11. cookie

    asil, welcome! zaharul topit nu se intaraste instantaneu, ci se lichefiaza, rezultand practic siropul de care ziceam. pe care repede repede il torni peste blat. spor la mancat!:D

  12. ASIL

    nasol :(( eu am mai facut creme de zahar ars si se intareste pe oala, nu pot sa-l scot si sa-l torn peste blat, zau ca nu stiu cum sa fac.

  13. cookie

    bai, am verificat cu mama si ea zice asa “nu se poate!”:)) deci eu zic sa mai incerci. uite aici un tutorial video – curge zaharul – http://www.tare.ro/infinitesolutions/307458-cum-se-face-crema-de-zahar-ars

  14. ASIL

    saru-mana, ma benoclez acum si ma apuc diseara sa fac oricum, cu- fara zahar ars, tot fac !!

  15. ASIL

    da mai, exact asa fac si eu, dar nu curge niciun zahar, in timp ce incerci tu sa-l scurgi din oala el ramane tot pe ea, ca in timp ce se scurge se si raceste, deci se intareste. adica ce caramelizezi e strict pt. oala, atat se poate, cum sa mai torni si pe tort, ca nu mai ai ce, ramane pe oala…. :((

  16. ASIL

    executat ! super bun si culmea, am incercat un tertip pt. caramelizarea zaharului si a mers, l-am pus in tigaie de teflon si in timp ce puneam peste blaturi si se racea, il mai incalzeam putin…de teflon nu se lipeste…
    intrebare : cand pui zaharul peste blaturi il intinzi uniform cu lingura peste ele ? sau pui asa din loc in loc…. si tre’ sa fie stratul subtire ? ca eu l-am intins mai grosut un pic…si la taiere imi trebuia o freza de-aia de taiat copacii !!
    ce nu mi-a iesit : crema s-a taiat, nu s-a intarit pe foc f. mult ci asa mai moale era, dupa ce am pus untul la fel…am mancat asa mai mociorlit, ca l-a gust era bun.
    am si eu o reteta cred eu ca mai tare un pic ( nu cu mult ) decat asta, de bezea cu nuci, as vrea sa ti-o dau daca vrei.
    sa traiesti si sa mai gatesti !!

Back to top