Boo’s “placinta cu praz” si “briose cu morcovi si portocale”
“Sunteti acasa? You’d better be, coz I’m coming over”. Cam asa incepea ieri cea mai nebuna baking palooza din istoria casei noastre si a celor 17 ani de prietenie ce ma leaga de distinsa Boo, aka fairy godmother to Iepu’ si mare bloggerita pe cand multi dintre noi nici nu stiam exact ce-i aia (remember www.fabricadejucarii.ro?).
Revenind. Tzar tzar la usa, deschid, apare Boo de dupa o sacosa imensa din care se itzeau niste fire de praz. Zic: wtf? (and I mean that with love, but wtf?). Si Boo, incantata din cale afara: “am venit sa gatesc pentru tine”. Uuu! Deci da. Ca sa intelegeti amplitudinea acestui minunat gest pe care numai o bff poate sa-l faca pentru prietena ei cu (inca) voma de copil uscata pe tricou, tre’ sa stiti ca Boo crede ca uraste cu patima gatitul, ceea ce, desigur, nu e deloc adevarat. Ei da. Si uite-asa, cand corabiile mele nu ca erau inecate, ci dospeau pe undeva pe fundul unui ocean cu lacrimi, vine aceasta salvatoare, aceasta Mesia a bucatariei mele parasite si, suflecandu-si manecile tricoului roz cu maneca scurta, se apuca de feliat si mixat si copt si mermelit unele din cele mai bune chestii comestibile care-au iesit dintr-un cuptor: placinta cu praz si branza si briose cu morcovi si portocale. Da frate!
Evident ca i-am cerut retetele si ceva vorbe de pus pe blog, dar ma tem ca este booked solid pentru urmatoarele luni, catering ceva bucatarie regala sau asa ceva, asa ca va trebui sa va multumiti cu mine si vorbele mele putine.
Intai placinta cu praz:
175g faina
1 lingurita de praf de copt
1/4 lingurita de bicarbonat
amestec de ierburi de Provence
50ml lapte
1 ou
100 ml ulei
1 praz taiat marunt
75g branza cheddar, rasa
Intai se amesteca toate ingredientele uscate, apoi se adauga laptele, oul batut si uleiul. Si la coada prazul si branza rasa. Se varsa compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la cca 160 -180C vreo 25 de minute. E buna tare, si calda si rece. Si mie mi se pare ca merge cu smantana, sau, si mai bine, cu un sos de smantana si marar.
Si acum briosele cu morcovi si portocale:
75g unt topit
sucul si coaja a doua portocale (Boo nu a pus coaja, ca bine a zis ea ca e plina de caca, chimicale, stiti voi)
1 ou
100g morcovi rasi
300g faina
2 lingurite de praf de copt
100g zahar (Boo le-a facut cu zahar brun si mai putin, morcovul e destul de dulce anyway)
1/2 lingurita scortisoara
Iarasi – se amesteca ingredientele uscate intr-un bol, punand si un praf de sare. “Udaturile” se amesteca separat cu un tel, in ele se incorporeaza morcovii rasi si apoi toata chestia asta se toarna peste alea uscate, amestecand lejer (sa ramana cosistenta lumpy asa, nu foarte omogena). Se toarna maglavaisul cu lingura in tava de briose tapetata cu hartiute speciale sau unsa cu unt/ulei. Se coc briosele in cuptorul preincalizt la 170C.
Ce-am invatat din asta? Pai:
– “Cooking is fun daca gatesti pentru oameni care te iubesc” – Boo dixit.
– “Cine n-are pe cineva care sa-i coaca din dragoste o prajitura e un om trist” Cookie dixit.
– “Nom nom nom” – Mishu dixit.
– “Burp” – Iepu’ dixit.
<3<3<3
tags: boo, branza, briose, cheddar, fabrica de jucarii, life, love, morcovi, muffins, placinta, portocale, praz 27 comments »
May 9th, 2011 at 4:19 pm
spune-i prietenei tale Boo ca I terribly miss her blog, a fost cea mai tare prezenta feminina care a existat in bloggingul romanesc. si nu, nu ajuta sa puna cate ceva la o mie de ani pe blog, la care sa inchida comentariile ;))
May 9th, 2011 at 4:21 pm
zuza, word! hai sa ne starngem mai multi, ca poate o combinam sa revina, stiu eu sigur ca o bate gandul. ce ziceti, ne mai sustine cineva in acest demers?:D
May 9th, 2011 at 4:22 pm
Ha! Dup-atita porc si ploaie, iar rasare Cookie&Boo… (era un cintec pe vremea noastra, am incercat sa fiu funny cu o adaptare). Dap, ca parca prea mult cirnat si varza acra dulce si piine nedospita si porc acolo la Praga. Ce bine ca acasa gasesc oameni gatind praz, rigiind, iubindu-se in jurul cuptorului, da, asta e ideea mea de casa, clar!
Ehe, fabricadejucarii, unii dintre noi au crescut cu ea, pai cum altfel!
May 9th, 2011 at 4:26 pm
Aaa, si sa-i spui lui Boo ca io cind am citit treaba cu in jurul portocalelor, am stiut ca are legatura cu tine! A girl knows! 😉
May 9th, 2011 at 4:37 pm
Ce m-am bucurat cand am descoperit 3 posturi de la Boo datorita acestui post. Imi pierdusem si ultima speranta, si tare rau imi parea caci mi-a inveselit viata cu blogul ei intr-o perioada foarte rea. Sustin cu totul o revenire!
May 9th, 2011 at 4:44 pm
awwwwwww *blush*
multumesc, you are all lovely 🙂
vroiam doar sa spun ca in chestia aia cu praz in loc de cheddar am pus cascaval de capra, cred ca face o diferenta
cu drag,
mesia bucatariei :)))))
May 9th, 2011 at 4:46 pm
also, in poza aia aveam a very bad hair day :))), noroc ca sunt camuflata de cel mai frumos bebe din lume 😡
May 9th, 2011 at 4:47 pm
vaaai, i am totally framing your comment sa i-l arat lui iepu’ when she grows up:D
May 9th, 2011 at 4:50 pm
este ok cu mine atata vreme cat you don’t frame the picture :))))
May 9th, 2011 at 6:59 pm
awww ce idee minunata din partea lui Boo 🙂
imi place mult fabrica de jucarii, e asa ca o mousse de chocolat intr-o zi de ploaie si de soare si nu numai 🙂
May 10th, 2011 at 10:53 am
lovely Boo <3
May 10th, 2011 at 11:30 am
si eu am crescut cu fabrica de jucarii si stiu ca mi-a inseninat unele zile, are boo un stil foarte misto de a scrie, care merge fix la sufletul omului.
votez pentru, vin la manifestatie, strang voturi, facem afise, tot ce e nevoie numai sa revina 🙂 fac si placinta cu praz in weekend poate se aduna ceva energie pozitiva pe undeva si lucreaza in favoarea noastra.
si daca tin minte bine boo e nascuta pe 4 noiembrie adica in aceeasi zi cu mama si my bff. a, si basescu 🙂 si si de aceea imi place si mai mult de ea 🙂
May 14th, 2011 at 9:44 pm
e posibil ca cei 50 ml de lapte sa fie de fapt 500 ml? cu 50 ml mie imi iese un aluat, nu compozitie.
May 14th, 2011 at 11:20 pm
multumesc, natty! 🙂 da, ai dreptate cu ziua :)) wow, ce memorie!
oana – nu, teoretic sunt fix 50 ml, practic ca sa fiu sincera eu am marit cantitatile ochiometric, ca vroiam sa imi iasa mai multe portii, si in final am pus mai mult lapte. da’ a fost ok :). [totusi nu cred ca de 10 ori mai mult]
May 15th, 2011 at 10:21 am
Mersi frumos de raspuns. Da, mi-am dat seama ca nu trebuie de 10 mai mult cand deja era prea tarziu 🙂 la gunoi va ajunge tentativa mea. O sa mai incerc.
May 16th, 2011 at 1:34 pm
aww:( better luck next time!
May 17th, 2011 at 2:39 pm
[…] panepaste cu cod si legumepofteburger de pui cu garnitura de dovlecei si sos de iaurt cu usturoiBoo’s “placinta cu praz” si “briose cu morcovi si portocale”salata de orezde cand nu ne-am mai “vazut”…ce facem cu atatea oua fierteun fel de […]
May 17th, 2011 at 3:05 pm
Acum ma apuc sa le fac pe ambele si daca imi iese ceva postez poze pe blogul meu cu link la tine, sa stie lumea cine imi da inspiratie 🙂
May 17th, 2011 at 3:07 pm
bafta Ralu! cheering for u;)
May 17th, 2011 at 3:25 pm
Oare prazul trebuie calit?
May 17th, 2011 at 3:30 pm
miki – nu 🙂
ralu, succes, este f simplu 🙂
May 18th, 2011 at 8:37 pm
Mi-au iesit briosele :D, placintuta o incerc maine. Dovada : http://sub-stele.blogspot.com/2011/05/briose-cu-morcovi-si-portocale-easy.html.
Sunt extrem de bune 🙂
May 18th, 2011 at 8:53 pm
ce bine arata! 😀 ma bucur ca iti plac 🙂
May 18th, 2011 at 9:20 pm
Multumesc mult 🙂
May 29th, 2011 at 11:25 am
Am zis eu ca fac si placinta 😀
http://sub-stele.blogspot.com/2011/05/placinta-rustica-cu-ceapa-verde-si.html
Cu cateva modificari in functie de ce am avut prin casa, dar a iesit excelent. Multumesc pentru idee :*
May 30th, 2011 at 10:06 am
ooo, arata delicios!:)
May 30th, 2011 at 7:46 pm
Multumesc :), asa a si fost.