chiftelute de peste cu orez-sushi
Aseara aveam un congelator plin cu peste si o idee: chiftele de cod. Partea buna e ca dupa ce te-ai hotarat sa crampotesti pestele la blender, poti sa-l amesteci cu ce-ti pofteste inima. In cazul de fata, cu o legatura de patrunjel, chilli, sare, piper, susan negru si un ou crud. Toate malaxate pana la omogenizare in micul meu robot inteligent pe care nu l-as da pe nicio alta ustensila cu 450 de functii, de la framantat pana la nu stiu ce. Bun.
Odata amestecate toate cele, am modelat cu mana 6 chiftele mai turtite asa. Le-am pus in tava pe hartie de copt si le-am presarat cu susan alb. Le-am dat la cuptor la foc potrivit, cam o jumatate de ora sa zic.
Ca garnitura am facut my very first sushi rice. Stiti, orezul ala lipicios. Am fiert cam o cana de orez cu 3/4 cana de apa, la foc foarte mic pana a dat in clocot apa si apoi cu capac peste ca sa se inabuse bine. La coada (si dupa ce l-am scos din craticioara de inox), am stropit orezul cu rice vinegar si l-am amestecat cu sare grunjoasa si susan negru. Mancare usoara de pranz, care se cere completata cu o gustare. Sa nu ziceti ca nu v-am spus si ati ramas cumva flamanzi:) Enjoy!
tags: chiftelute de peste, fish, lunch, lunchbox, orez, peste, pranz, rice vinegar, sushi 24 comments »
May 18th, 2010 at 9:16 am
eu am reusit sa stric myxy de la Zepter 🙁 . micul tau robot pare super dar cred ca e foarte scump, asa-i? mai ales pt un bugetar :((((
May 18th, 2010 at 9:19 am
nuuuu, nu e deloc scump, e chiar printre cele mai ieftine astfel de aparate. uite: http://www.domo.ro/Electrocasnice/Aparate_mici_de_bucatarie/Mixere,_blendere/Braun/Blender_Braun_MR_4050_HC
May 18th, 2010 at 9:54 am
@Ana: blendere de mana multifunctionale si la un pret foarte bun gasesti la Choice Brand, spre exemplu acesta sunt refurbished si aduse din UK, dar sunt excelente (eu am vreo 3-4 produse luate de la ei si sunt super happy)
@Cookie: I say it’s time for sushi now, ca orezul e partea cea mai complicata anyway 🙂
May 18th, 2010 at 9:54 am
minunat, multumesc :* Poate reusesc sa il cumpar caci sa repar zepter-ul… poate e chiar ma scump decat acesta 🙂 O zi placuta!
May 18th, 2010 at 10:01 am
Multumesc , Florin, ma voi uita si poate reusesc sa si cumpar, o zi placuta!
May 18th, 2010 at 10:20 am
Dar pestele l-ai crampotit crut sau fiert.. or else?
Arata delicios si light!
May 18th, 2010 at 10:27 am
crud, crud:)) sorry, am uitat sa precizez.
May 18th, 2010 at 10:45 am
e destul de greu sa faci orezul de sushi – mai intii trebuie sa-l tii in apa rece sa se albeasca, apoi trebuie sa nimeresti exact proportia intre boabe si lichid astfel incit sa ramina si pufoase, si lipicioase, si nici sa nu arda cratita.
eu am descoperit o metoda mai simpla – dupa ce albesti orezul in apa, il fierbi la aburi. dureaza mai mult, dar practic elimini riscul arderii.
aaah, si japonezii pun si o lingurita de zahar in otetul de orez pus in mod traditional peste orezul de sushi.
May 18th, 2010 at 10:56 am
cum sa fie greu? e chiar foarte simplu, uite aici 🙂
May 18th, 2010 at 11:22 am
da, la aburi e mai usor. si da, stiu ca pun zahar, dar mie nu-mi place zaharul as ain mancare:(
May 18th, 2010 at 11:53 am
trust me, zaharul ala nu se mai simte dupa ce se dizolva in otet impreuna cu sarea
May 18th, 2010 at 12:15 pm
trust me, eu simt o juma de lingurita de zaar intr-o paine dintr-un kil de faina:)) si nu o mananc:p ask Mishu:))
May 18th, 2010 at 12:19 pm
am inteles bine?faci si aluaturi cu blenderul de mana?
May 18th, 2010 at 12:25 pm
aha, deci esti precum cainii aia de la vama, care dupa ce au fost transformati in addicts, miros drogurile de la un kilometru :)))
May 18th, 2010 at 12:46 pm
@Florin: lol
@snaco: tehnic exista posibilitatea asta, dar cum eu nu fac aluaturi de regula, nu pot sa-l recomand pentru uzul asta. in schimb, tot ce inseamna tocat, de la legume la carne si nuci (in cantitati mici, ca vasul nu-i foarte mare), suporta foarte bine micutul:)
May 18th, 2010 at 1:25 pm
am facut eu aluat de tarta cu robotul de bucatarie si a iesit genial
May 18th, 2010 at 2:27 pm
Daca n-as fi stiut mai bine, as fi crezut ca ti-am trimis poza cu mancarea pe care am gatit-o aseara din greseala! Eeeeeeee (mirare japoneza de mare efect…comic), in loc de gand la gand cu bucurie sa zicem mancare la mancare cu pofta! :))) Way to go, cookie!
PS. E tricky orezul de sushi, dar iese pana la urma (as spune ca eu nu-l tin in apa la albit, ci-l pun direct in oala cu apa 1:1 si las focul mic-mic sa se faca la aburi, ah, am spus deja). La asa portie sigur ca iti mai tb gustare, dar nu-i bai, e atat de rau sa mananci de mai multe ori pe zi, dar mai putin la fiecare masa? 😀
May 18th, 2010 at 2:29 pm
PPS. Sa nu se inteleaga ca am gatit mancarea din greseala, ci as fi trimis poza din greseala! Doh! emoticonhipnotizat
May 18th, 2010 at 2:56 pm
Superbe chiftelutele astea coapte! Si mie imi plac mai mult asa, decat prajite in ulei… Singura chestie pe care o fac eu, este sa pun cateva picaturi de ulei pe ele inainte de a le presara cu seminte si a le da la copt. O saptamana frumoasa!
May 18th, 2010 at 3:00 pm
bai, da’ ce aveti cu prajitul in ulei, de zici ca e lucrarea Satanei? :)) ati cantarit de curiozitate uleiul inainte si dupa ce ati prajit ceva in el, sa vedeti cat de mult se transfera in ce prajiti? daca n-ati facut-o pana acum, do it si o sa aveti o surpriza 🙂
May 18th, 2010 at 3:15 pm
@Florin: nu e vorba numai de cantitatea de ulei absorbita, ci si de ce se intampla cu uleiul cand se supraincinge. anyways, la noi e mai subtire cu prajitul pentru ca lui mishu ii face rau orice mancare prajita. mie deocamdata imi face rau doar la silueta:)) si truth be told, desi ma innebunesc dupa aripioare deep-fried si alte alea, dupa o masa de gen ma simt de parca am o tona si nu am pic de energie. pe cand dupa o chiftea de peste facuta la cuptor parca zbor, pe modelul red bull:))
May 18th, 2010 at 4:53 pm
Doamne, easypeasy, sunt asa de fericita ca te-am cunoscut!
Deci…in primul rand tin sa arat ca nu obisnuiesc nici sa urmaresc bloguri (ocazional doar scotocesc dupa o reteta de mancare) si cu atat mai putin sa las vreun comentariu (e un first time). Si dupa ce am dat peste tot felul de bloguri de gospodine tare intepate care se ofuscau daca cineva le atingea in onoarea lor …de gospodine, of course, si nici macar nu aveau vreun stil anume la scris (catchy, I mean)… Ma rog, incerc sa-ti spun ca eram oarecum dezamagita.
Pana te-am descoperit. Nu numai ca am facut mezelurile tale de casa (care au iesit superb!) dar ti-am citit blogul aproape din scoarta in scoarta. E reconfortant sa vezi ca cineva face mancare cu pasiune, scrie despre asta cu talent si naturalete si fara sa “miroasa” a mancare sau sa para imbracata cu sortulet si boneta.
May 18th, 2010 at 5:07 pm
draga SS, cuvintele tale… music to my ears, ca sa zic asa:)) multumesc tare de apreciere, nu port sort si nici boneta (at least nu in bucatarie:)) si imi place sa cred ca, desi nu-s un mare specialist, nu mi-e frica de cratita si o folosesc la modul cool. so da, cum spuneam, ce fain e ca toata aceasta intentie a mea gets through to people who read easypeasy.ro:) thanks <3
May 19th, 2010 at 9:46 am
mama, ce sofisticaraie culinara:).looks goood!