passata di pomodoro, fatta in casa. cum ar veni, piure de rosii facut in casa:-)
Acum un weekend sau asa, am facut un sos de rosii belea. Intre timp l-am si mancat, dar n-am apucat sa va zic despre el. Intre altele, pentru ca nu e mare lucru de zis. Cert este ca daca aveti rosii de gradina de nu mai stiti ce sa faceti cu ele, o idee ar fi sa le taiati in jumatati, sa le scoateti semintele (eu nu am facut asta, adica pe bune, prea obositor!), sa le puneti intr-o oala cu ce va taie capul (ei nu chiar, hai sa zicem ceapa, usturoi, frunze de telina si de busuioc, plus niste ardei rosu carnos – toate intregi sau grosolan taiate). Asa, deci cum ziceam, puneti toate astea intr-o oala, le acoperiti cu apa si le fierbeti pana le ia gaia. Ma rog, exagerez. Sa zicem… cca 1h.
Asa. Dam oala la o parte de pe foc. Epuram de frunzele de telina fierte, iar apoi strecuram chestiunea rezultata printr-o sita deasa, folosind mestecaul ala de piure de cartofi ca sa ne asiguram ca s-a extras totul pana la coaja si mai ales ca nicio placa de faianta nu e cu lipsa stropi. Nu incercati sa ma convingeti ca exista o varianta mai simpla. Nu, pe bune, daca la sfarsitul operatiunii bucataria voastra nu arata fix ca un episod din Dexter, pesemne ca ati facut ceva complet gresit. Aia cu adevarat maestri baga si deshtu in compozitia fierbinte, rezultand o basica.
Bun. Dupa ce ati trecut rosiile prin sita, omogenizati totul la blender. Cu cat mai fin piureul, cu atat mai bine. Eu l-am mai fiert o tura dupa aia, cu mirodenii, sare si piper. L-am folosit ca baza pentru supa, paste si sos bun pentru o carne de purcel la tava (cu piure). N-as pune pentru iarna, ca e prea mare bataie de cap. Dar asa, de proaspat, de pofta si de prea multe rosii gone south, as zice ca merge.
Mdeci nu ma pot abtine, tre’ sa va arat, intre altele, ce i-am facut lui iepurescu din passata asta, sau cu ajutorul ei. Cica supa crema de legume, cu fatza de smantana si ochi de ienibahar:D Aww, cheesy much?:D (In supa crema am fiert niste cartof, niste ardei, niste morcov, niste pastarnac, niste telina si niste ceapa, iar dupa ce le-am terciut ghebos la blender, am pus si vreo doua linguri de passata de-aia).
Hai spor!:-)
tags: passata, rosii, sos de rosii, suc de rosii, supa crema, supa crema de legume 7 comments »
September 4th, 2013 at 3:07 pm
Nu e mai simplu sa dai totul prin masina aia de bulion de rosii?
aia in care bagi rosii si ies coji pe o parte si suc de rosii prin multe gaurele?
September 4th, 2013 at 3:11 pm
ba da, cum sa nu, dar eu n-am:))) plus ca imi place mult metoda mea “sangeroasa”. un coltisor curat nu ramane in urma operatiunii. si na, munca innobileaza:)))
September 4th, 2013 at 4:14 pm
Plus ca e si work-out!
September 4th, 2013 at 4:21 pm
Cookie, spune-mi, te rog, ce consistență are acest piure de roșii? Am făcut și eu ceva similar, dar mi-a ieșit suc. Excelent, dar suc! Voiam ceva mai dens, care să poată fi scăzut pe foc și folosit pe post de ketchup. Mulțumesc mult!
September 4th, 2013 at 4:40 pm
ma, depinde de ratia rosii – apa. sosu’ meu nu era subtire. ca am pus o oala de rosii si foarte putina apa. la nevoie, mai completezi. dar la inceput pui putina, doar.
September 9th, 2013 at 3:19 pm
miercuri vin rosiile de la Invitatie la sanatate si cred ca se va produce acest sos care va degenera intr- o supa crema cu crutoane, yammmy!
September 29th, 2013 at 12:10 pm
Draga mea, te inteleg foarte bine ca nu ai chef sa ne mai dai un semn de viata. Vremea asta nu ajuta pe nimeni. Vreau doar sa iti iti spun ca imi lipsesti.