dragostea de mine trece prin stomac (un post pentru o persoana foarte speciala /wink wink)
Si ce mai zici tu, bai Cookie? Esti bine, sanatoasa? Viata e frumos? Sa stii ca de mult ma tin sa-ti zic ca… well… (cum sa ma exprim ca sa nu ma intelegi gresit?)… arati ca naiba. Nush, zau, ce se intampla cu tine. Mecla asta anemica, parul asta valvoi, pijamalele astea terfelite, care se iau dupa om precum cainele comunitar, te fac de nerecunoscut. Ma mai iubesti nespus? Ca uite, vreau sa te invit sa iesim de Valentine’s Day. Noi doua, eu si cu mine. Catchu’ e ca tre’ sa te speli pe cap, sa mirosi frumos, sa te imbraci ca o femeie (in puii mei) si sa nu scoti o vorbulita. Vom iesi la pranz, pentru convenienta situatiei. Vom iesi… in casa noastra. In sufragerie. Eu voi gati pentru tine pui. Vom bea Cola apa. Te vom barfi pe tine si ne vom iubi in clisee. Ne vom iubi cu inima tanara si cu burta plina de carne, asa cum ne place. Si-apoi, eu am sa ma cocot pe un taburet si am sa-ti recit poezii cu rima, pentru ca niciun gest nu e suficient de desuet atunci cand vrei s-o faci sa priceapa ca she’s the one. Ia, te rog, aminte la aceasta superba mostra liricoasa, am scris special pentru tine urmatoarele:
Te rog sa intelegi ca nu mi-e usor. Nu te-am mai curtat de cand aveai cosuri. Dar am fost aici, stoica, fidela ca o nevasta de marinar, asteptand sa ti se feshteleasca dragostea de tine, ca sa mi ti-o iau de-o aripa, si s-o azvarl in oala, si sa facem impreuna o tocana de amor de sine, ce n-a mirosit niciodata mai bine. Pam pam.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Bai, care radeti acolo in spate? Ca va dau afara imediat! Sau ce, nu s-a mai pomenit ca de ziua indragostitilor sa ai un date cu sinele? Nu, pe bune. Eu asta am in plan. Vreau sa-mi arat mie ca imi pasa de mine. Mi-am facut o mancare buna de lins cratita, iar daca astrele se aliniaza corect, am sa am si timp s-o mananc. Planul e sa stau la masa. Jos, adica, stiti, pe scaun. Nu la varice, in bucatarie, cu Purcifer intr-o mana si cu telefonul strans in menghina dintre maxilar si umar, asa cum numai fix un an de stat acasa te poate invata. Deci asa nu. Vreau un pranz tihnit, cu storurile trase cat sa intre lumina, cu geamul inchis cat sa nu intre iarna si cu liniste deplina. Anul asta, de ziua indragostitilor, that special someone voi fi pentru mine eu. Aceasta aventura egotistica este rezultatul a one too many phonecalls la 9645, iar daca e adevarat ca dragostea trece prin stomac, mi-e clar ca eu si cu mine tre sa facem ceva sa rekindle our romance. Intelegeti voi ce zic? Pai daca da, atunci va poftesc sa va suflecati manecile si sa executati ceva bun de mancare pentru voi insiva, pentru ca… well… pentru ca meritati. Pentru ca, every now and then, mai tre’ sa va aratati dragostea si fata de propria persoana. Si ce mod mai bun de a face asta decat cu o foarte, foarte buna tocanita sentimentala. (De mult ma roade, btw, ideea ca relatia unui om cu mancarea il defineste. Si de mult am zis ca oamenii care nu vad rostul gatitului pentru ei insisi, ci doar pentru familie/prieteni/copii etc., sunt niste oameni cu o suferinta. Dar sa nu divagam si mai mult decat am facut-o deja de la un post care se vroia unul simplu, cu pui.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
In 99% din cazurile in care exista in sala de asteptare a bucatariei noastre aripioare e pui, ele ajung asa: http://easypeasy.ro/2010/11/aripioare-la-cuptor-cu-legume-sote.
Adica marinate pripit si perpelite in tava pana cand ies crocante si aluneca pe gat ceva de speriat. Aceasta reteta basic nu avea insa cum sa fie de ajuns pentru pranzul meu romantic de una singura. Vroiam ceva special. Ceva la care sa muncesc. Ceva cu planning ahead. Cu timpi de preparare si asteptare, cu pauze de privit galesh prin geamul-oglinda al cuptorului, cu anticipatie flamanda. Ceva cu dichis. Deci nu, nu aveam sa ma multumesc cu clasica tehnica de preparat puiul, zisa de sotul meu si “crocantzescu”. Nu si de data asta.
Deschid paranteza ca sa va spun ce cred eu ca e musai sa se regaseasca in orishice mancare cu pui. Pai… e simplu: UNT, USTUROI si CIMBRU. Inchid paranteza.
Ei, primul lucru pe care l-am facut o fost o strasnica marinata. Nimic original aici: o ceasca de ulei de masline, nitel sos de soia, piper proaspat macinat, cimbru, Nomu smokey peri peri si niste boia iute afumata la completare, nitel chimen rasnit, niscaiva ierburi de Provence si doi catei de usturoi zdrobiti. Zeama asta se toarna peste aripioarele spalate, sterse si azvarlite intr-o punga trainica, de felul celor de se gasesc la DM, alea de 6l pentru congelat diverse oratanii. Bun. Punga asta cu minuni se tine peste noapte la frigider. Merita asteptarea? Ma veti intreba. Sau e acelasi lucru daca lasam carnea la marinat doar 1h-2? Pai, in all honesty, eu sunt pentru versiunea grabita, cam intotdeauna. Deci nu v-as indemna sa marinati cu zilele, decat daca vreti voi sa va smtiti mai din cale-afara asa, precum eu in situatia de fata. Altfel, merge si a quicky, al naibii de bine!
Mai departe. O data aripioarele marinate de nu mai stiau cum le cheama, le-am scos din punga si m-am apucat sa le prajesc intr-o tigaie cu unt, la foc molcom, pe toate partile.
Nu le-am lasat sa devina crispy-maro, ci le-am dat, mai degraba, o tenta aurie. Cam asa:
Apoi le-am scos pe farfurie, iar in grasimea ramasa in tigaie m-am apucat sa sotez un praz, doi morcovi si vreo 12 catei de usturoi. Am stins cu vin alb si-am dat tigaia deoparte.
Bai, si acum incepe opera de trei parale arta. Intr-o cratita rotunda se pun frumusel balanele aripi intr-un fel de monument circular, precum in imaginea care valoreaza mai mult decat 1000 de cuvinte (zau ca nush sa explic pe de-a vorbele, sper ca se vede clar in poza):
Intre aripi am bagat niste separatoare de ceapa rosie, iar la mijloc am varsat legumele sotate, cu tot cu vinul lor. Mi-am amintit sa pun si niste mazare congelata, de felul extra-fin. Am garnisit cu buchet de cimbru. Am completat sosul cu niscaiva supa de pui (chicken stock, poate apucam in viata aceasta sa discutam si despre ea), cat sa acopere carnea cam pe 3/4, am pus deasupra niste folie de aluminiu intepata strategic cu furculita din loc in loc si am varat la cuptor cratita, la foc mediu. O ora nici nu m-am uitat la ea. Mi-am vazut de treaba. Am facut un piure semi-pasat, asa cum imi place mie (nu iubesc deloc piureul ala ultra-zdrobit, eventual si la blender, big big cah!), cu juma’ de pachet de unt in el si cu niste extra-lapte. Apoi m-am dus sa vad ce fac minunatele. Erau bine, multumesc. Le-am descoperit si le-am mai lasat vreo 20 de minute la foc mic, pentru o rumeneala placuta. Apoi le-am tras in cap o mana de patrunjel verde tocat, for the finishing touch.
In detaliu, aratau cam asa:
Apai daca nici asta nu e dragoste, atunci zau ca nu stiu ce vreti…
Anyways. De spus ca le-am scos pe farfurie, le-am aranjat frumos in cuib de piure cu legume, sos si ceapa verde, le-am sedus, le-am tras in poza si le-am abandonat, in asteptarea unui somn iepuresc. Pentru ca nicio relatie nu e perfecta, nici macar relatia cu tine insati…
… iar daca mananci din cratita, o sa ploua la nunta ta.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Acest pranz mi-a fost “cauzat” de Agricola Bacau, care m-a scos din amorteala si din foame, starnindu-ma sa declar cuiva iubire vesnica la farfurie. Cica ar fi si un concurs cu acelasi subiect, aici: http://www.facebook.com/pages/Creator-de-Pofta/121523801241383, like daca like.
Si daca, for whatever reason, va “simteti” singuri de V day, tratati-va pe voi cu mancare si cu dragoste. Happy ziua indragostitilor!
tags: agricola bacau, aripioare, chicken, publicitate, pui 25 comments »
February 14th, 2012 at 10:13 am
in detaliu, dar si in general, precum de altfel si in particular, ne foarte bucuram ca te scoasa macar paishpshce a lu februar din barlog. hai sa hepi velantains, io am primit o lopata pt zapada, vad ca tu primisi pui. e bine.
February 14th, 2012 at 10:19 am
Super text(ca de obicei) si super reteta!
Happy V Day! :*
February 14th, 2012 at 10:24 am
Delicios! Eu zic ca sinele tau sigur o sa vrea si a doua intalnire dupa festinul asta 🙂
February 14th, 2012 at 10:27 am
lol, carmen, da, sper sa ajungem la second base:))
February 14th, 2012 at 10:32 am
Sunt gelos 🙂
February 14th, 2012 at 10:35 am
Happy Valentine’s Day! Pe cand sa ne asteptam si la un blog de poezie? Sau propun sa te apuci de stand up comedy :)) Cat despre mancare, arata intr-un mare fel. Eu n-am gatit niciodata aripioare, dar cred ca o sa incerc curand. Sper sa primesti mai des provocari din astea, ca imi era dor de tine.
February 14th, 2012 at 11:01 am
eu deja imi demonstrez iubirea de sine in momentul de fata,cu niste bagheta in care am indesat ceva jambon si brinza,din lipsa de aripioare,of course,care,daca tot veni vorba, arata demential,mai ales in compania unui asa text filosofico-parodico-liricos.happy valentine to you,to me,to agricola,etc.:)
February 14th, 2012 at 11:07 am
daa…o data cu ziua iubirii tot la mine m-am gandit :D…sa imi fac de cap si sa ma spal pe cap…as manca ceva dar aripioarele tare arata mult prea bine pe langa felia mea cu unt si dulceata..deja “”imi ninge din cauza pozelor tale…
February 14th, 2012 at 11:09 am
ca de obicei, tres simpa:)
February 14th, 2012 at 11:30 am
Oh, asa declaratii de dragoste sa iti tot faci Ana 🙂
Daca nu apuca Mishu sa isi declare gelozia, chiar vroiam sa te intreb care e pozitia lui in toata schema asta :)))
Cat despre Agricola Bacau, yam-yam, jos palaria 🙂
Si noi suntem fani si recomandam din tot sufletul (inclusiv Yoda :P)!
February 14th, 2012 at 11:37 am
Zau asa, ziua indragostitilor ar trebui sa fie intai de toate ziua dragostei de sine. Si pt ca esti o inspiratie pt mine, azi voi tranti si eu la cuptor niste pui cu niste legume si-o sa ma bucur de ziua asta in care za beau a terminat deja cu munca, iar Iris ne face sa ne umflam in noi de mandrie, ca uite, dom’le, ce poa’ sa faca dragostea 😀 Pupici balosi familiei Naie!
February 14th, 2012 at 11:40 am
Am zis ca poate e bine sa va explic cine e Yoda ca sa nu creada lumea ca vorbim sf-uri pe aici :))
Yoda e motanelul nostru foooooarte fitos la mancare, care nu pune boticul decat pe piept de pui fiert cu orez si morcovei :))
February 14th, 2012 at 11:41 am
Ce frumos ai scris! 🙂 Mda, ma simt singura, azi. O sa-ti ascult sfatul. O sa-mi fac ceva bun! 🙂
February 14th, 2012 at 12:10 pm
Mai ca tare frumos zici…eu nu prea is fan Valentine’s day , dar cred ca din vina ta as putea deveni…ca tare vreau si eu o intalnire romantica cu eul meu …
Asa ca am hotarat : las copiii la mama si ma invit la restaurant … Te-am pupat si multa pofta la halit !!!
February 14th, 2012 at 12:15 pm
Bun, deci ai ceva bun de mincare, citeva declaratii siropoase, un decor romantic, promisiuni desarte, plus o poezie corny. Pachetul intreg pentru un preludiu fara cusur. Sa ne spui cum a fost noaptea, musai!
February 14th, 2012 at 12:36 pm
Cred că am făcut ulcer uitându-ma la pozele astea :)) Întâlnire frumoasă să ai cu tine, că de gustoasă “sunt precisă” că o să ai :))
February 14th, 2012 at 4:12 pm
Nu, nu Ana, nu te lua dupa Ioana! “Nu din prima noapte”, n-ai auzit slagarul? Zau asa, cine isi imagineaza ca de 14 februarie te poate cumpara cu niste aripi de pui? (chestii care, trebuie sa recunosc, sunt de 1000 de ori mai apetisante decat bijuteriile-cadou cu pietre swarovski cumparate din…benzinarie:D)
February 15th, 2012 at 5:04 pm
Eu deci pot sa constat ca esti o mama complet iresponsabila, ai servit deci pana la urma, niste cola la masa asta (like in AgriCOLA) :))
Dar treaca-mearga, Iepu ar trebui sa posede o mamica ceva mai voioasa si mai relaxata, dupa asa o desfatare, asta daca a permis 😀
Si eu ma bucur sa te mai vad “afara din barlog” (fans are still watching:D ) mai ales cu un text atat de delicios, pe toate planurile.
February 16th, 2012 at 9:46 am
agriCOLA lol. corect! deci: m-ai zapacit cu puiul in unt, asta fac azi, ca lesin aici!
February 17th, 2012 at 12:41 pm
Foarte,foarte special totul!Atat prezentarea cat si preparatul sunt minunate si speciale!Felicitari!
June 5th, 2013 at 4:48 pm
Te-am gasit din nou mai ulei.
June 5th, 2013 at 5:23 pm
Vad in fata ochilor doar ulei de masline, clar.
June 5th, 2013 at 7:28 pm
uleiutz dragutz din nou 😉
June 5th, 2013 at 7:47 pm
Ulei sa fie!!! Ulei, ulei, ulei!!!
February 15th, 2014 at 3:43 pm
Aveam in plan sa frec menta azi da’ mai starnit cu aripioarele vietii!!:)