povestea berii de casa in versiunea ‘cookie’
E o vorba care zice ca daca vrei bere de casa, best to let the man handle it. Microbrewingu’ asta nu-i treaba femeiasca, va zic. Pai in primul rand, kitul cu toate smecheriile de facut bere e asa, cam de marimea unei cutii de televizor. Si nu de-ala cu ecran plat, sa ne-ntelegem. Berea de casa cere muschi, vointa si insatietate intru alcool. All of which Pufix has, iar eu, mai putin.
Chiar si asa, cand ti se ofera 23 de litri de bere, tre’ sa fii defect la scufitza sa zici pas. Ca sa mentinem trendul evlavios din postul lui Mishu, te inchini, zici sa fie primit si alearga Lola, alearga, direct la amabilul furnizor de bere de casa. Unde Lola e Mishu, iar eu sunt lata pe canapea, ca in majoritatea sambetelor mele.
Ziua 1: Intors victorios din misiune, Mishu se pune pe citit instructiuni. Intre timp, eu extrag Pufetu’ curios din cutia cu maimute si ma pregatesc acerb de documentarea procesului tehnologic. In sensul ca tin intr-o mana aparatul foto si cu cealata ma balacesc in maltul de culoarea caramelului de pe fundul galetii – o hai!
Ziua 2: “Mazi are bule?” “Say what?” “Da ma, intreab-o pe Mazi daca berea ei face bule, ca a noastra nu, si scrie c-ar trebui”. Ne lamurim intre timp, yep, Mazi are bule. Noi… nu.
Ziua 3: It takes a great man to admit defeat. Iar Mishu este a great man. Asa ca suna la providerul de bere si se rusineaza telefonic ca nu avem bule. Aflam de ce. Dregem. Totul e bine.
Ziua 4, 5 si asa mai departe: Galeata cu bere scoate sunete dubioase. Imi vine in cap o comparatie. O pastrez pentru mine.
Ziua in care berea e gata: bulbucii au incetat, e timpul s-o tragem in sticle. Again, cu o mana pozez, cu alta gesticulez, din gura imi ies onomatopee, pe jos in bucatarie curge zahar, apoi curge bere de la robinet. Mishu calca o pisica. Pisica urla si fuge. Mishu o agreseaza verbal. Eu il agresez verbal pe el. In ciuda acestui razboi domestic, pozele mele ies de-o seninatate maxima.
Epilog: Miroase senzational berea asta, a fripturica mi se pare mie. Noi ne-am impacat, pisica a iesit de sub pat, in 14 zile avem lager de casa, viata e frumos. Amin!
tags: bere, bere de casa, review 13 comments »
November 25th, 2010 at 4:43 pm
pisica aia calcata era griutul, saracu’, asa-i (da, mah, am o slabiciune pentru el)? nu de alta dar pe Pufeta o vedeam sarind direct cu ghearele in microbrewing sau cum ii zice :))
November 25th, 2010 at 4:46 pm
nah, pisica era chiar pufeta, a carei curizitate probeaza proverbul “curiosity killed the cat”:p
November 25th, 2010 at 5:03 pm
mi-am cumparat si eu, dar a mea este still in the box :p
November 25th, 2010 at 5:06 pm
no way! pune de bere numaidecat, between you and I se fac 46 de litri:))
November 25th, 2010 at 5:46 pm
deci mie mi se pare ca melasa aia-malt whatever miroase foarte umami – undeva intre soya si caramel. teh yummmm!
in alta ordine de idei, io trag azi berea-n sticle. a incetat sa bulbuceasca de ceva timp, dar nu ne-am invrednicit cu sticlele yet :p
November 25th, 2010 at 5:53 pm
Bafta Mazi. Tine mopul aproape 🙂
November 25th, 2010 at 6:14 pm
poate-i dai un telefon si-i faci instructaju’ lu’ vlasci, ca de la adopted father la son in law wanabbe :))
November 26th, 2010 at 10:59 pm
Sorry, am vazut tarziu comment-ul asta (acu). Cum v-ati descurcat?
February 13th, 2011 at 2:46 pm
nu stiu daca as putea spune ca am patit la fel dar ieri am achizitionat un kit iar pe seara l-am si pus in functioune urmand indicatiile primite au trecut cca 18ore de la punerea in functiune dar inca nu vad nicio bula, temperatura ambientala 22.7C imi poti da un sfat
February 13th, 2011 at 3:24 pm
hello iulian,
ce fel de bere ai luat? din cate am inteles de la importatori, daca cumva ai luat pilsner, acest soi de bere fermenteaza fara bule.
February 13th, 2011 at 5:08 pm
am inceput cu kit-ul Lager
February 13th, 2011 at 5:13 pm
hmm, lager am facut si noi si a fost cu bulbuci. cand deschizi galetoiul, miroase a fermentat? daca ai cont de facebook, zic sa le dai un mesaj celor cu pagina Bere de casa, ca poate ne lamuresc ei:
http://www.facebook.com/pages/easy-peasy/154739896598#!/pages/Bere-de-Casa/124179060964245
sa-mi zici cum se rezolva…
February 13th, 2011 at 5:45 pm
m-au sfatuit sa verific etanseitatea recipientului ceea ce am si facut, capacul era fff putin ridicat in dreptul cheitei de sigilare.
dupa care mi-a spus sa masor cu hidrometru (noroc, ca are scala ca instructiunile in poloneza ma lasa indiferent 😛 ) care aramas scufundat in eprubeta pana la nivelul 9 si din cate am dedus nu a inceput fermentarea, voi verifica si maine.
in ce priveste facebook-ul… latura paranoica imi spune sa raman cat mai “undergound” cu cat mai multe detalii dai despre tine cu atat mai mult devii o tinta a comertului air cine desconsidera comertul ca o arma mai devreme sau mai tarziu va afla ca intradevar este o arma a secoluilui 21… sper sa nu-ti fi poluat blogul cu ideiile mele poti taia fara resentimente tot ce consideri in plus 😀