ficatei cu vin si cimbru
de cand ne-am mutat aici avem ceea ce se cheama o mare problema in bucatarie: senzorul de gaz. fain-frumos ca exista, dar chiar trebuie sa se declanseze de fiecare data cand gatesc cu vin?! risotto, fripturi, u name it! tot ce se stinge cu vin ne scoate din casa. pentru ca, desigur, remedierea situatiei se face de undeva de pe holul blocului, dupa cum a aflat Pufix the man intr-un weekend cand intreg blocul a ramas fara gaz si el, ca un cavaler pe cal alb (ma rog, in croci albastri), ne-a salvat de la o duminica pe baza de salam cu paine:p
in fine, acest nabadaios accesoriu imperios necesar in gospodarie imi strica de tot placerea de a sota si stinge cu vin, iar cand fac asta si imi asum privirile imbufnate ale lui Pufix, trebuie sa fie pentru o cauza chiar nobila. cum ar fi acesti ficatei de pui in sos de vin, unt si ierburi aromatice.
bun. facem asa: in minunata tigaie tefal cu capac si pereti adanci punem la topit o cantitate generoasa de unt cu usturoi pisat si piper negru proaspat macinat. odata omogenizat amestecul asta, punem ficateii la calit. ii intoarcem delicat pe toate partile si stingem cu vin alb. adaugam cimbru, patrunjel verde tocat, putina zeama de lamaie si ciuperci (eu am folosit ciuperci congelate de la mega image, marca proprie – 365). potrivim cu unt si sare si lasam sa fiarba inabusit pana cand zeama a scazut aproape de tot. servim cu piure cremos cu ceapa verde tocata marunt marunt. suficient e bun cat sa mai perturbam senzorul de gaz si alta data;)
tags: ficatei, main course 8 comments »
June 25th, 2009 at 12:11 pm
Ma scuzi ca intreb (sunt mai blonda din fire) dar ce-are a face senzorul de gaz cu vinul?
Ficateii arata demential, btw 😉
June 25th, 2009 at 12:12 pm
daca tu esti blonda for asking that, eu is blonda platinata, ca ma intreb asta din octombrie de cand m-am mutat:)) la altii se declanseaza cand curata portocale, asa ca eu is chiar lucky:p
July 2nd, 2009 at 11:59 pm
Pentru blonde si nu numai: senzorul e pus sa detecteze un anume miros asociat cu scurgerile de gaz (da, gazul de pe tzeava are o aroma speciala ca sa poata fi detectat inainte de a face niscai traznai). Senzorii cu care sunt dotate apartamentele noastre sunt sensibili (sau prosti) si cred ca e gaz orice abur mai mirositor, fapt pentru care tzipa si taie gazu’.
Cum zicea 1/2 a mea mai sus: la noi se supara doar la mancare cu sos de vin, la altii se supara de la spray, portocale, odorizante de camera..etc
July 18th, 2009 at 11:20 am
Draga mea,
M-ai convins cu ficateii, clar voi incerca si eu reteta. Iti pot oferi si eu o reteta f light, recomandata pentru cei cu burtica sau cei care vor sa se vitaminizeze. Este vorba despre legume la cuptor cu pui.
Asadar, intr-o tava arunci legume (dupa preferinta). Nu trebuie sa lipseasca ceapa si ardeii grasi, care lasa un gust deosebit. Se pun cam 3 cepe mari si 3 ardei grasi, taiate felii. Se adauga mazare (o cutie mica), ciupercute (o cutie mica), cartofi (vreo 2 buc marisori) si daca va place, conopida si brocoli. Se adauga piept de pui (intreg sau taiat), sare, putin piper si tava se da la cuptor pentru 20 minute. Se adauga putina apa si se acopera tava ca sa se inabuse puiul. Se adauga marar (fff important) spre final. Se verifica daca s-a facut puiul (legumele sigur sunt facute) si cand e gata….Pofta Buna!!! Se poate prepara puiul separat la gratar.
Pup,
Nasha
July 24th, 2009 at 8:32 am
Vaaai, demential. Si cand se activeaza dracia, vi se taie gazul? Hi, hi, hi…vezi, de-aia e bine sa locuiesti, ca mine, in blocuri comuniste de cand era mama fata mare. Te scutesti de astfel de necazuri. Oricum, si eu ma mut in vreo 3 saptamani (and I am mortified, btw) si cine stie de ce senzor mai dau pe acolo. Trebuie insa neaparat sa incerc ficateii zilele astea. Mi s-a facut o poftaaaaaa 🙂
P.S. Casa de piatra, you’re adorable together 😀
August 6th, 2009 at 3:53 pm
na c-am ajuns pe blogul tau din intamplare.. si am ramas fascinata.. eu fiind gurmanda fanatica… as putea sa traiesc fericita toata viata inchisa in bucatarie.. felicitari pentru pofta.. de mancare.. de viata.. o sa incerc toate retele tale.. 🙂
September 3rd, 2009 at 9:38 am
Ok, vad ca ai ceva commenturi de la mine la ficateii astia. Well, uite inca unul: ficateii astia sunt la fel de buni in Elvetia, la Neuchatel. Mare succes am avut cu ei 😉 Pupici si casa de piatra inca o data 🙂
September 3rd, 2009 at 9:44 am
hehe, intotdeauna am zis ca ficateii sunt asa, mai neutri:)) draga bianca, si tie best of luck in noua ta aventura si sa ne tii la curent cu ce faci pe-acolo si cum e viata and such. si, desigur, sa mananci multa ciocolata cu lapte din Alpi!!!