in continuarea postului despre cat costa mancarea sanatoasa
Ca de obicei, subiectele sensibile nasc discutii, mai ales cand sunt fezandate in prealabil in sos de my sick sense of humour:)) Dar discutiile sunt bune. Pentru ca, uite, recitind commenturile si vorbind cu o prietena despre treaba asta cu mancatul sanatos si cat costa el, am simtit nevoia unui episod doi, in care sa mai batem nitel apa in piua. M-am gandit ca ar fi asa, utile si de bun simt, niste precizari. In speta:
- Nu putem manca 100% sanatos, bio, junk free. Nu e musai fun, nu e nici usor, nu e sustenabil pe termen lung. Dar de la 100% organic la 100% junk e cale lunga. E cale lunga de la un cos cu 100% porcarii la unul care, pe langa ele, mai contine si mancare (mancare adevarata, pe care sa o recunoasca si strabunica, adica oua, carne, lactate, fructe si legume…).
- Exista hrana de foarte proasta calitate si foarte ieftina. Exista hrana de foarte buna calitate si foarte scumpa. Pe mine ma intereseaza zona de mijloc, cea dintre aceste doua extreme.
- Exista clar in jurul nostru un trend al schimbarii obiceiurilor de viata. E cool sa mananci sanatos. E cool sa faci sport. Da, sportul a devenit mai cool decat getting wasted, cine ar fi crezut? Dar doar pentru ca e cool si pentru ca, uneori, varful de lance e cate un activist bolnav de exagerare, nu inseamna ca trendul in sine este prost. Trendul este bun. Schimbarea este buna. Eu o primesc si ma duc cu ea.
In continuare, absolut fara sa ma mangai pe cap si fara sa ma pretind vreun impecabil practicant al unui stil de viata sanatos (ba chiar venind aici, in fata voastra, cu spovedania unui trecut fabricat din 2l de Coca Cola, zero activitate fizica si trei pachete de tigari pe zi, cu tremuratul de chiloti aferent, la gandul ca nu cumva alegerile proaste din acest trecut sa-mi fi imbolnavit complet viitorul), deci din aceasta postura a omului care si-a dorit o schimbare, o calitate mai buna a vietii pentru el si pentru familia lui, din zbaterile mele de a gasi solutii domestice care sa impace cel mai bine pornirile noastre gurmande, lenea (!), oboseala ultimilor ani, bugetul in permanenta scadere, o sa va dau o reteta de impacat capra cu varza. Adica unul din posibil o mie de feluri in care poti face ca majoritatea alegerilor tale sa fie sanatoase si totusi affordable.
the basics
- Mancati fructe si legume de sezon. Asta iarna, un avocado era 1.99 lei. Acum sare de 6. E limpede ca sezonul de mancat avocado la noi e iarna. Din primavara incolo, mai rar. O varianta buna pentru ce nu e in sezon sunt congelatele. La Auchan au o selectie buna de fructe congelate varsate. La Mega Image au mazare noua si sparanghel congelat la preturi ok, all year round.
- Mancati portii corecte. O sa vedeti un saving mare la, de exemplu, carne, daca treceti de la obisnuinta portiilor oversize la ceea ce reprezinta o cantitate normala de carne la o masa (pentru carne alba – o palma cu tot cu degete, pentru carne rosie si peste gras, un pod de palma).
- Folositi cat mai mult ingredientele sanatoase, dar ieftine. Ele sa reprezinte grosul alimentatiei voastre. Gasiti mai jos o lista, la libera inspiratie. Pe astea le impopotzonam cu extravagante healthy, dar in cantitati mici. Un exemplu ar fi pretioasa quinoa. E suficient sa pui trei linguri din dansa (aprox 40g = 1.52 lei per portie) intr-o salata sau intr-o mancare de legume. Insemnand ca o punga de quinoa de 500g (19 lei) iti ajunge pentru cca 12 portii. La o familie cu un copil, asta poate insemna o masa cu quinoa pe saptamana, timp de o luna. Adica, mai clar, inseamna 19 lei pe luna. Nu-i asa mult. Nu tre’ musai sa mancam quinoa in fiecare zi. [Ha, deci asta imi aduce aminte de cineva care avea frigiderul aproape gol mereu, dar mereu avea niste caviar in el:))]
- Nu va lasati “rapusi” de trendul bio, dar nici nu ocoliti raftul de organice crezand ca, by default, totul e prohibitiv ca pret. Sunt lucruri bio care nu-s so goddamn expensive. Pastele, orezul, cerealele in general. Ouale. Lamaile. Untul.
- Acceptati griul ca alternativa la alb sau negru. Cartofii sunt ieftini si, preparati altfel decat in baie de ulei, sunt foarte sanatosi. Da, nu sunt buni si la slabit. Dar sigur reprezinta o alegere mai buna decat multe alte chestii. Si in ziua dinainte de ziua de salariu, sunt just what the doctor ordered:)) Da. Vrem sanatos, vrem variat, vrem de toate culorile. Dar uneori pur si simplu nu putem sustine asta. Si miezul e cand intelegi ca e mai bine gri decat negru. Mai bine sa mananc, say, mere o sapatamana intreaga daca nu am bani de cirese, decat sa mananc biscuiti in loc de merele alea. See what I mean?
super-lista
Acele “marfuri” pe care vreti sa le aveti pe stoc mereu. Sanatoase si nu exagerat de scumpe, sunt my musteatinsteadofjunk quick fixes. Avem asa:
- paste (preferabil integrale), orez (la fel), noodles (nu semipreparati, atentie, ci de-aia uscati si, ideally, fara ou; varianta de orez e pretty ok)
- fulgi de ovaz, orz, cereale de mic dejun, dar sa fie naturale, neindulcite
- crackershi integrali (Wasa, FinnCrisp, Alnatura etc.) – mi se par magici pentru gustari sau pentru zilele cand ramai fara paine:))
- conserve de peste in suc propriu (ton, sardine, macrou)
- legume si fructe congelate (musai broccoli)
- legume si fructe proaspete, de sezon
- ciuperci, always in season, ca sa zic asa
- linte
- suc de rosii si rosii la conserva
- oua bio
- iaurturi simple
- cel putin un piept de pui sau curcan, in congelator sau la freeze box
extravagantele
Din care vrei sa pui cate putin in tot ce mananci. Chestii scumpe rau, pe care le cumperi o data si le folosesti cu tzaraita, dar boy oh boy, do they make you happy sau ce? The spice of life. Cam asa:
- anshoa, capere, anghinare (daca u like:p) la conserva
- fructe de mare congelate, somon, alti pesti si pestisori
- muguri de pin
- quinoa
- migdale crude (nuci crude in general), goji
- uleiuri si oteturi de buna calitate
- o branza neprocesata buna (da mai, branza e scumpa rau si mai si ingrasa, use it sparingly!)
- parmezan
- prosciutto crudo
Cum functioneaza treaba? Pai daca cel mai mare procent din ce mancam vine din superlista, urmand o portie mica de extravaganta si, sa zicem, un 10% devil’s treat:)), zic ca le impacam pe toate. Mancam bine, sanatos si affordable. Cateva exemple de echilibristica:
1. [superlista]: paste integrale cu pui si broccoli + [extravaganta] muguri de pin + [devil’s treat] inghetata la desert
2. [superlista]: salata Caesar cu pui + [extravaganta] dressing cu anshoa si flakes de parmezan + [devil’s treat] clatita cu ciocolata
3. [superlista]: cartofi la cuptor cu oua si salata de rosii + [extravaganta] branza buna si busuioc proaspat + [devil’s treat] un pahar de Cola
See what I mean?:) Puteti sa va faceti propriile liste, dar cam asta e ideea. Makes sense?
Hai ca am scris de m-am saturat eu de mine. Va urez o dupa-amiaza zen.
PS: Faceti ceea ce e firesc pentru voi. Dream big. Go all the way.
May 16th, 2013 at 4:06 pm
E haios articolul tau, si exemplele tale sunt bune, chiar magnifice, daca esti singur si n-ai copii. Otherwise, sansele sa-l hranesti pe Praslea cu salata Caesar cu pui, ansoa si flakes de parmezan etc etc sunt minime 🙁 A mea prefera oricand o supa cu galuste in loc de orice mancare (si de cand cumpar doar pui de tara sau osenesc, n-am nicio problema s-o gatesc mai des), iar de chestii verzi nu se atinge de zici ca-s cultivate de Monsanto… tot ce-i verde (in afara de avocado care e preferatul ei) e bleah, bleah, bleah…
May 16th, 2013 at 4:06 pm
Nu pricep draga Cookie de ce ai pus lintea in lista cu scumpeturi pentru ca nu e chiar exagerata..e 5 lei / 500 gr…
In rest, thumb’s up.
May 16th, 2013 at 4:09 pm
Hai ma Laura ca era vorba despre o schema:)) Cu ce populezi schema, depinde de fiecare. Nici pentru adulti nu sunt universal valabile exemplele mele. Stiu multi adulti carora numai gandul la broccoli le provoaca gag reflex.
May 16th, 2013 at 4:10 pm
Roxana, m-am lasat furata de faptul ca eu iau o linte bio. Care e vreo 9 lei. Dar you’re right, nici aia nu merita sa stea pe lista de scumpeturi. Merci, o sa editez chiar acum:)
May 16th, 2013 at 4:29 pm
My thoughts exactly! Chiar azi mi-a zis cineva ca e scumpa mancarea bio si ca nu si-o poate permite. Cred ca greseala pe care o fac unii e sa considere ca alimentele sanatoase, sunt automat cele bio. Eu, de exemplu, imi cumpar branza tartinabila Tartina (ecologica) pentru ca e cea mai ieftina (la kg) chiar si fata de marca cea mai ieftina a supermarketurilor. Oua bio am renuntat sa mai cumpar din magazin, unde ajungea cam la 1.5 ron bucata si am gasit foarte usor o sursa de oua de tara, printre colegii de serviciu. La fel si carne de pasare. Nu cred ca e greu sa gasesti surse avantajoase, trebuie doar sa iti intinzi antenele :).
May 16th, 2013 at 4:51 pm
Cookie, Q: Ce fel de conserve de sardine cumperi? Ma gandesc de mult sa ma avant si eu in lumea asta a conservelor de peste (omega 3! B12! love! happiness!), dar nu stiu cam care brand-uri ar fi de incredere & yum, they all look the same to me. 🙂
P.S. Amin la articol!
May 16th, 2013 at 5:07 pm
Well, eu iau si linte si naut la conserva. So cheap and convenient. Nu aruncati cu pietre in mine , ca zic ca merg la fix in zona gri.
Quinoa pt mine e la zona ok de nu chiar asa scumpa, dar eu fac huge cost savings la carne 🙂
Un alt sfat umil ( poate ceilalti stiu deja asta, si eu is ultima lenesa) daca ai timp si skill , nu trebuie sa cumperi peste doar file ( eu asa am inceput, ca era super usor)
Singura chestie ” evil ” la care nu renunt ( in afara de tigari) e iaurtul 0% zuzu. E prea bun .
May 16th, 2013 at 5:13 pm
Ina, conserve marca proprie Mega Image – Delhaize folosesc eu. Sunt f ok si imi place ca gasesc o varietate de pesti in forma asta, nu doar ton.
May 16th, 2013 at 5:15 pm
Will try, multam’ de pont!
May 16th, 2013 at 5:27 pm
Draga Cookie,
Cu sfaturile si incurajarile tale (si cu ceva inspiratie din “the bibul” a Mihaelei Bilic) l-am ajutat pe prietenul meu sa slabeasca in mod sanatos 10 kilograme. In plus, din septembrie fac meniuri saptamanale si liste de cumparaturi si am redus cheltuielile lunare pe mancare cu cel putin 30%.
Ce vreau sa spun e ca nu scrii degeaba, pentru oameni ca mine posturile tale sunt cele mai bune incurajari.
Hugs!
May 16th, 2013 at 5:28 pm
Ah, Bea, pot sa ma balacesc in commentul tau?:D Pot? Pot?
May 16th, 2013 at 6:50 pm
Atunci cand mi-am dat si eu seama ca e mai bine pe termen lung pentru corpul meu, si pe alocuri si pentru buzunar, sa cumpar chestii sanatoase, multi au crezut ca arunc multi bani pe mancare, ceea ce e complet neadevarat (bine, eu mananc si putin de fel, dar asta e alta poveste 😛 ).
Am inceput simplu prin a renunta la zahar (am optat pentru fructoza sau zahar brut si brun), apoi am continuat cu uleiul, initial de porumb, mai apoi de soia si samburi de struguri si mai recent recent din seminte de in (asta intra la extravaganza), si paste si orez integrale, etc.
Pe parcurs am tot adaugat cate ceva care mi s-a parut mai sanatos si astfel am ajuns sa-mi mentin greutatea fara probleme, sa am parte de iubitii mei carbohidrati fara sa ma ingrijorez ca-mi blochez arterele (desi inca n-am gasit o cale de a renunta la maioneza, e prea buna!), sa mai calc pe-alaturi cu ceva “nesanatos” si sa compensez a doua zi cu mancare de calitate, etc.
In plus, desi n-am fost niciodata o impatimita dupa ciocolata, acum imi fac singura, si astfel mananc ceva dulce care stiu ce contine si care mi se pare mult mai ieftin decat ce-as cumpara din comert (daca excludem specialitatile belgiene & co).
I am living the dream, dupa anii studentiei cu supa la plic si fornetti!
May 16th, 2013 at 6:54 pm
In sfarsit cineva echilibrat! I might eat like a vegan(nu-mi place sa zic ca sunt vegan, ca I enjoy my dairy load of ice cream and my french cheese with wine sau placinta lu’ mama cu branza si stafide), dar ma bucur sa citesc in sfarsit si posturi echilibrate.
Se poate manca echilibrat, se poate convinge lumea, exista oameni care o fac(articolul tau arata clar asta) doar ca necesita imaginatie si bunavointa! Motive pt care sa nu facem asta sunt destule, dar intotdeauna alea pt care sa schimbam ceva sunt si mai multe si mai bune.
So happy to read this here! ^^
May 16th, 2013 at 7:29 pm
“Sunt lucruri bio care nu-s so goddamn expensive. Pastele, orezul, cerealele in general. Ouale. Lamaile. Untul.”
Ntz, scumpe, alea pe care scrie Bio sunt scumpe. Am facut odata o lista de preturi, naiba mai stie pe unde s-a pierdut in meandrele internetului, dar o pot reface oricand, ca am de reciclat niste sticle de plastic la Auchan si pot sa le notez fara sa le cumpar.
SI am cumparat oua bio si galbenusul e la fel de galben ca mamaliga cu gris iar salazurile sunt inexistente (ceea ce e normal, ca saraca gaina daca face de trei ori pe zi munca, vorba aia, cu dosul, nu mai are cum, nici daca e hranita corect, sa faca un ou – ou).
In rest, rezon, chapeau bas.
May 16th, 2013 at 7:30 pm
Dar quinoa se poate inlocui foarte bine cu meiul, care e nitel mai accesibil si ca sa nu vorbim ca e romanesc si loaded de good stuff. Zic si io.
May 18th, 2013 at 9:28 pm
cookie, de unde cumperi muguri de pin?
May 19th, 2013 at 6:59 pm
Stiu ca sunt n retete pentru quinoa, dar eu am doua combinatii pe care le folosesc mereu: quinoa cooked + unt/ulei de masline+sare de Himalaya (eu la sare, zahar brun si ulei presat la rece ma bag in extravagante) ca side dish si quinoa cooked + mere coapte + scortisoara + putin zahar brun –> varianta mea de mic dejun cu apple oatmeal 🙂 Ma distreaza bobitele astea si sunt crunchy, textura care mie imi place tare in mancare 🙂
May 19th, 2013 at 7:18 pm
cookie :
1. ai perfecta dreptate
2. faci excelent ca scrii chestiile astea, nu am dubii ca ajuta nenumarate persoane sa invetze diverse chestii sau macar le da food for thought.
3. in mod normal, Pecorino ar trebui sa coste cam 1/2 din ce costa Parmigiano, daca ambele sint adevarate.
Andie:
meiul este f. sanatos, dar nu inlocuieste quinoa, in sensul ca quinoa este cereala cu cele mai multe PROTEINE, ceea ce nu e cazul meiului.
May 19th, 2013 at 8:29 pm
@andreea: am luat pana acum ceva vreme de la real, dar intre timp au aparut si la mega image, la acelasi pret. si cum noi acolo facem cumparaturile de regula, probabil ca data viitoare cand am nevoie, nu mai merg in real doar pentru ei.
May 23rd, 2013 at 4:42 pm
Foarte tare lista, complet de acord. As mai pune uleiul de rapita presat la rece, n-are gust deloc, e yamm in multe.
Doar o precizare. Wasa nu sunt crakers ci paine suedeza (knäckebröd), de pe timpul lui…Gustav Vasa, probabil de asta e si asa tare!
May 25th, 2013 at 1:03 pm
In calitate de pasionata de mancat sanatos / criticata pentru sumele presupus exorbitante pe care le cheltui pe mancare, iti fac cateva recomandari:
– Magazinul online http://www.driedfruits.ro, un dezmat de uleiuri, seminte, cereale, fructe uscate la preturi zic eu excelente. Ultima data cand am comandat preturile nu contineau tva, dar tot mai mici ca-n alte locuri mi s-au parut.
– De la americani http://www.iherb.com, daca te incadrezi in 1,8 kg/per colet si 80 usd valoare transportul costa 4 usd si pachetul vine la posta din cartier, fara tva sau taxe vamale de plata. De la ei am niste condimente pur si simplu divine, http://www.iherb.com/search?kw=simply%20organic#p=1 (am vreo 12 feluri, cel mai des folosesc ierburile italienesti, piperul la rasnita, ceapa uscata, usturoiul), orez si alge pentru sushi,indulcitor Stevia, cacao Bio, sampoane, sapun, fructe uscate bio pentru bebelusa, uleiuri esentiale, produse de make-up si multe, multe altele, primesc 2-3 pachete/lunar. Daca esti amatoare de suplimente aici e raiul lor, cele de la Now Foods sunt bune si ieftine. Am un cod cu care poti primi reducere 5-10 usd la prima comanda si eu primesc un bonus pentru recomandare, daca te intereseaza il scriu.
– Peste: hamsia/ sprotul, un peste ieftin si bun de tot. In viitorul apropiat vreau sa incerc sa fac si conserve din el. Somonul salbatic de la Mega sau Lidl, mi se pare mult mai gustos decat cel de crescatorie. Macroul proaspat, e destul de ieftin si iese foarte bun facut pe tava cu gratar de la Ikea:)
May 31st, 2013 at 11:27 am
As vrea sa va intreb si eu cum gatiti quinoa? Aici costa 3 euro/500 g (nu stiu cum de e mai scumpa la noi), am incercat sa o gatesc o data, am amestecat usturoi si frunze de spanac inauntru + ulei de masline, dar mi s-a parut putin amaruie…a, si e adevarat ca nu e recomandata ca garnitura pentru carne (ea continand deja multe proteine)? Cookie, tu cum o pui la salate? Fierbi cateva linguri doar? Multumesc.
May 31st, 2013 at 11:58 am
Da, fix asa, o fierb ca pe orez si o integrez in salate si mancaruri cu legume. Am impresia ca unii o spala inainte. Eu nu o spal, ca la spalat se duc si niscai micronutrienti solubili. Amara nu mi s-a parut.
June 5th, 2013 at 4:35 pm
Vrei nu vrei, ai zis ulei! 🙂
Quote: uleiuri si oteturi de buna calitate.
Pam Pam! 🙂
June 5th, 2013 at 5:03 pm
te-am gasit, mai ulei 🙂 ( uleiuri si oteturi de buna calitate)
June 25th, 2013 at 5:02 pm
ai incercat bulgur integral? eu iau bio din cora
eu am mereu orez integral in casa si paste integrale dar ne-am dat pe bulgur. salata cu legume (de sezon, ce o fi), neste ceapa, ulei de masline si otet balsamic sau lamaie.
quinoa vreau sa iau sa incerc.
eu mi-am facut relatii la piata si stiu acum ce de unde provine. logic prefer chestiile de solar din zona mea (Arad). si-s pretena cu congelatele. (in stare normala, nu cu sosuri si alte aditiuni)