de iarna
Buna dimineata, straturilor! Hello, grasime, ma bucur sa te cunosc! Neatza, Joe-maiou, nice of you to drop by! Buna, bluzica manecoasa, de cand tot zic sa ne vedem! Welcome, pulover gri-sobolan cu nasturi! Sacou-din-tricou, I’ve been expecting you! Si tu, esarfa imitatie de leopard albastru, infasura-m-ai! Poftiti, va rog! Urcati-va pe mine, ca pe pom. Aburiti-mi parbrizul! Gadilati-mi ceafa cu etichetele voastre rugoase! Impreuna sa trecem cu bine ziua asta de octombrie, in care, in sfarsit, ne invelim cu frig.
Moartea verii indiene refuz s-o primesc cu entuziasm. Macar pe farfurie sa pun ceva. Niste niscaivauri care sa ne scuteasca de la hipotermie. Niste acizi grasi. Niste legume de sezon. Niste sos care sa le lege. Iaca iaca-asa.
1. Se incropeste o salata de varza rosie.
2. Se ia o rondea de somon. Se manjeste cu putin ulei de masline usturoiat. Se tavaleste in mix de ierburi aromate. Se pipereaza abundent. Se prajeste lejer pe ambele parti. Se stropeste cu zeama de lamaie. Se tine la cald.
3. Se iau cateva buchetele de conopida oparita in apa cu sare. Se sareaza, se pipereaza, se dau prin faina si ou. Se prajesc cateva zeci de secunde pe fiecare parte, in baie de ulei. Se scurg pe hartie absorbanta.
4. Se executa un sos cald, din smantana dulce, mustar de Dijon (la jumatate de cutiuta de smantana, o lingura grasa de mustar), ulei de masline cu usturoi (o lingurita), piper proaspat, ierburi, nitica lamaie si capere. Toate mermelite pe foc, cat sa se amestece aromele.
Sosul turnat pe peste, conopida si varza rosie – aranjate frumos langa. Bizar. Intens. Satisfacator. Alunga plictiseala. Contine Bifidududu® si Alintaburta®. Enjoy!
tags: conopida pane, fish, peste, somon, sos de mustar, varza rosie 14 comments »
October 24th, 2012 at 1:06 pm
Hai recunoaste ca-ti place mancarea de iarna!
October 24th, 2012 at 3:10 pm
Miam! Dar unde gasesc ulei de masline cu usturoi? Si, in general, chestii aromate cu usturoi? Sunt fan…
October 24th, 2012 at 3:20 pm
alice, eu iau de la Mega Image unul foarte bun, marca lor.
October 24th, 2012 at 3:35 pm
multumesc, o sa caut.
October 24th, 2012 at 4:15 pm
Niste retete pt minunea de steamer?…pe care la recomadarea ta l-am achizitionat si eu. Mai mult pt pustiul de 6 luni din dotare, dar daca tot ocupa jumatate de bucatarie zic sa-l folosim si pt noi.
October 24th, 2012 at 4:22 pm
Ana, intr-o cuva pui pentru pusti fructe, legume sau cereale, in cealalta pui o garnitura pentru voi, in tava de deasupra cuvelor pui peshte si un sos cu vin, lamaie, capere, mirodenii. si ai a full meal:)
October 25th, 2012 at 7:43 pm
Alintaburta ar merita inscrisa la OSIM, sa nu ti-o fure vreun publicitar :))))
Este aroma mea preferata si de abia acum cineva i-a dat un nume !
October 29th, 2012 at 10:06 pm
Totul mi se pare bun si gustos!
June 5th, 2013 at 4:42 pm
Somonul cere si el ulei de masline
June 5th, 2013 at 4:46 pm
15 retete cu ulei de masline
June 5th, 2013 at 4:48 pm
ulei de masline – din nou!
June 5th, 2013 at 4:51 pm
Grămada cere vârf!
Și uleiul plonjează peste somoooooooooooooooon!
June 5th, 2013 at 4:59 pm
Siiii, iar ulei de masline, uf! 😀
June 5th, 2013 at 5:07 pm
Yum, ulei de masline usturoiat!