de iarna

Buna dimineata, straturilor! Hello, grasime, ma bucur sa te cunosc! Neatza, Joe-maiou, nice of you to drop by! Buna, bluzica manecoasa, de cand tot zic sa ne vedem! Welcome, pulover gri-sobolan cu nasturi! Sacou-din-tricou, I’ve been expecting you! Si tu, esarfa  imitatie de leopard albastru, infasura-m-ai! Poftiti, va rog! Urcati-va pe mine, ca pe pom. Aburiti-mi parbrizul! Gadilati-mi ceafa cu etichetele voastre rugoase! Impreuna sa trecem cu bine ziua asta de octombrie, in care, in sfarsit, ne invelim cu frig.

Moartea verii indiene refuz s-o primesc cu entuziasm. Macar pe farfurie sa pun ceva. Niste niscaivauri care sa ne scuteasca de la hipotermie. Niste acizi grasi. Niste legume de sezon. Niste sos care sa le lege. Iaca iaca-asa.

1. Se incropeste o salata de varza rosie.

2. Se ia o rondea de somon. Se manjeste cu putin ulei de masline usturoiat. Se tavaleste in mix de ierburi aromate. Se pipereaza abundent.  Se prajeste lejer pe ambele parti. Se stropeste cu zeama de lamaie. Se tine la cald.

3. Se iau cateva buchetele de conopida oparita in apa cu sare. Se sareaza, se pipereaza, se dau prin faina si ou. Se prajesc cateva zeci de secunde pe fiecare parte, in baie de ulei. Se scurg pe hartie absorbanta.

4. Se executa un sos cald, din smantana dulce, mustar de Dijon (la jumatate de cutiuta de smantana, o lingura grasa de mustar), ulei de masline cu usturoi (o lingurita), piper proaspat, ierburi, nitica lamaie si capere. Toate mermelite pe foc, cat sa se amestece aromele.

Sosul turnat pe peste, conopida si varza rosie – aranjate frumos langa. Bizar. Intens. Satisfacator. Alunga plictiseala. Contine Bifidududu® si Alintaburta®. Enjoy!

tags: , , , , , 14 comments »

14 Responses to “de iarna”

  1. anya

    Hai recunoaste ca-ti place mancarea de iarna!

  2. alice

    Miam! Dar unde gasesc ulei de masline cu usturoi? Si, in general, chestii aromate cu usturoi? Sunt fan…

  3. cookie

    alice, eu iau de la Mega Image unul foarte bun, marca lor.

  4. alice

    multumesc, o sa caut.

  5. Ana

    Niste retete pt minunea de steamer?…pe care la recomadarea ta l-am achizitionat si eu. Mai mult pt pustiul de 6 luni din dotare, dar daca tot ocupa jumatate de bucatarie zic sa-l folosim si pt noi.

  6. cookie

    Ana, intr-o cuva pui pentru pusti fructe, legume sau cereale, in cealalta pui o garnitura pentru voi, in tava de deasupra cuvelor pui peshte si un sos cu vin, lamaie, capere, mirodenii. si ai a full meal:)

  7. doina

    Alintaburta ar merita inscrisa la OSIM, sa nu ti-o fure vreun publicitar :))))
    Este aroma mea preferata si de abia acum cineva i-a dat un nume !

  8. Irina

    Totul mi se pare bun si gustos!

  9. Raluca

    Somonul cere si el ulei de masline

  10. Ada

    15 retete cu ulei de masline

  11. Tarsi

    ulei de masline – din nou!

  12. Corina Pelmuș

    Grămada cere vârf!
    Și uleiul plonjează peste somoooooooooooooooon!

  13. Carmen Tobias

    Siiii, iar ulei de masline, uf! 😀

  14. Anca

    Yum, ulei de masline usturoiat!

Back to top