mancare de vinete cu pui
Sa tot fie o saptamana si ceva de cand ne-am apucat de programul de somn al lui Iepu’. Si l-am luat pe pardalnic de coarne, si l-am tavalit pe jos, si m-am luptat cu el pana l-am imblanzit. Acu’… de vreo doua zile zic ca i-am aratat io lui. Scuip in san si-mi vad acolo de treaba, dar mai multe despre asta cu alta ocazie, ca-s satula eu de vrajeala mea, sa mai si mancam, zic!
Dupa ce intr-o zi am facut supa de pui cu taitei, mi-a ramas lighioana. Aveam o vanata, da, una singura, cat bratul asa, de la unchi-miu de la tara, the good stuff. Asa ca m-am pus de-am facut o mancare de vinete cu pui.
Acu’ tre’ sa stiti ca cea mai buna mancare de vinete cu pui e din pui de tara, iar vinetele si ardeiul capia tre’ coapte inainte. Dar cum eu nu aveam:
- pui de tara
- ardei capia
- timp sa coc, scurg, curat vinete si ardei
ci aveam:
- pui cocorico grill, fiert in supa
- niste rosii
- o ora pe ceas in care sa fac totul (mai putin scazutul la cuptor, ca ala se face singur)
a iesit urmatoarea chestie.
Intai am tocat doua cepe si le-am pus la calit in doua linguri de ulei de masline si-o lingura grasa de unt. Cu niscaiva cimbru proaspat si nitica boia. Am adaugat bucatile de pui fiert si le-am rumenit bine pe toate partile. Apoi le-am asternut frumos intr-o tava. Am taiat vanata cuburi (cu coaja cu tot) si am calit-o cu ulei de masline si mirodenii diverse. Apoi le-am inabusit pe cuburi cu un strop de apa si le-am asternut in tava. Peste amestecul asta de vinete si pui am taiat vreo trei rosii dulci si zemoase. Am completat de zeama cu suc de rosii. Am taiat niste usturoi si l-am plasat strategic all over the place. Am stropit cu ulei de masline, am presarat cu sare, piper, cimbru si ceva maglavais provensal de la Nomu si-am dat la cuptor tava, la foc minuscul, ca sa se faca incet si sa nu se arda pe deasupra. Am intors carnea o data, sa se rumeneasca frumos. Cred ca a fost gata intr-o ora de cand l-am bagat la cuptor.
Am mancat cu mamaliga si patrunjel tocat. Mancarea vedeti sa aiba nitica zeama, nu sa scada de tot pana se arata fundul tavii.
Azi nush’ ce mai gatim, dar in weekend stiu sigur c-o punem de-un gratar. Weekend fain la toata lumea si pofta buna la vinete!
tags: ghiveci, mamaliga, mancare de vinete cu pui 7 comments »
September 23rd, 2011 at 9:39 am
Parca am scris eu mai sus. Si eu am facut o supa de pui si nu stiam cum sa gatesc carnea ramasa. Un iepu mic-mare am si eu acasa asa ca trebuie sa ma misc strategic prin bucatarie. Vinetele nu mi-au placut pana anul asta asa ca a venit la fix reteta asta. Azi stiu ce avem in meniu.
September 23rd, 2011 at 9:45 am
zau, eu nu ma mai satur de vinete, ca bine zici! in salata, in mancare, coapte, umplute, imam baialdi si tot ce iti mai poate trece prin cap :))
September 23rd, 2011 at 9:51 am
ps: este de nepretuit cuvantul maglavais pe care il folosesti tu :)). de fiecare data rad si ma gandesc ca bine se mai potriveste :))
September 23rd, 2011 at 3:23 pm
Clar, vanata ruleaza! In orice combinatie. Poate totusi nu cruda 🙂
Si pentru ca eu cand vreau sa vanat, vanat, dupa ce m-am mironosit atata vreme cu vinete copate la cuptor (care btw ies naspa asa!), ieri am comis-o big time: patru babanosenii pe ochiurile de la aragaz, sa puta toata casaaa!
Si da, pute. Put si pisicile si mainile mele si parul si peretii, desi cel putin eu am trecut prin niste dusuri + creme de atunci.
Dar my, oh my, cat merita!
October 7th, 2011 at 10:37 pm
Eu am niste ardei copti si vinete in congelator. Nu ne scrii tu si reteta aia de care n-ai avut timp? Ca tre sa fie prea buna…
June 5th, 2013 at 4:54 pm
Uleiosul strikes back
June 5th, 2013 at 7:55 pm
Si iar am dat-o pe ulei!! Ulei, ulei si iar ulei!! De masline 🙂