giveci? pilaf? ghiveci pilaf, ghiveci pilaf, ghiveci pilaf

ghiveci calugaresc

Stimati concetateni,

Este ora 10 dimineata, va scriu din linistea casei mele minus urletele cu care m-am obisnuit, este senzational ce ni se intampla de vreo patru zile, imblanzirea scorpiei got nuffin on me =^..^=. Pentru toate mamele obosite out there, tre’ sa va povestesc cum am facut de-am scapat de stres si jelanie, caci si pe mine m-au invatat altii, carora le multumesc si pe aceasta cale. Dar intai vreau sa ma conving pe epiderma proprie ca functioneaza treaba. Mai multe despre asta intr-un post dedicat, de-ala fara legatura cu mancarea, dupa cum stiti ca-mi permit din ce in ce mai des din cand in cand.

Anyway, cu ocazia faptului ca ne-am recapatat intr-o mare masura linistea, am reusit sa:

1. ma spal pe cap. Irelevant.

2. merg la piata. Relevant. Doamne, toamna e asa, cel mai frumos lucru! Iar mersul la piata toamna este foodie’s spa treatment one on one. Aveau… de toate. Rosii de gradina (aproape la fel de bune ca alea bulgaresti), ardei gras de-ala mic si fraged, care pocneste in gura, gogosari, vinete mari lila, fara seminte, dovlecei gustosi, nu de-aia de se terciuiesc in mancare si nu mai au niciun dumnezeu, precum aia de la supermarket, varza si toate rudele ei, struguri parfumati, zmeura, e-ta-ca, e-ta-ca.

3. gatesc. Relevant. Si nu asa, oua fierte si paine cu strat de unt cat doua degete (nu ca n-as putea sa mananc lejer toata viata asa ceva), ci mancare adevarata nenica, din aceea de dureaza si involva toate cele, de la roboti pan’ la cuptor pan’ la aragaz.

Pentru ca tot aveam ditai sacosile cu legume proaspete, m-am apucat sa fac ghiveci calugaresc, zis si “bunatate”. Adica un ghiveci cu orez. Am ciumpavit legumele: ceapa tocata marunt, ardei gras verde taiat solzisori, gogosar taiat in bucati mai mari, morcov, telina si pastarnac, vinete, dovlecel, varza si cartofi. Am pus de-am calit in doua linguri de ulei ceapa, impreuna cu ardeiul gras si cu gogosarul. Apoi am adaugat radacinoaselesi cartofii, si-am mai mermelit la ele inca putin. Am acoperit legumele cu apa clocotita, nu ca pentru supa, ci asa, mai putintica, numai cat sa le inabuse. Am pus si doua fire de fruze de telina, niste cozi de cimbru, sare, piper si doua lingurite de boia dulce.

Cat fierbeau acestea toate la foc mocnit, am calit intr-o tigaie vanata si dovlecelul taiate cuburi. Vedeti ca vanata suge tot uleiul, dar asta nu inseamna sa mai turnati pana galgaie, lasati asa, sa zic, vreo doua linguri de ulei de masline. Cand mirosea deja a vanata coapta, am deversat tigaia peste ghiveciul fierband. Aceeasi miscare si cu varza, pe care, dupa ce-am taiat-o grosier (nu o varza intreaga, sa ne intelegem), am calit-o lejer cu o tona de piper (lo-ve!), si-am azvarlit-o si pe ea in oala. Ultimul pe lista a fost orezul, cam doua-trei linguri sa fi fost. Orez de-ala de pilaf, cu bobul mare si rotund. Pe asta l-am calit impreuna cu o ceapa mica tocata, pana a devenit translucid. Apoi, in oala cu el. Am completat cu apa (stiti regula – cald cu cald, rece cu rece, nu se pune apa rece peste mancarea calda, si nici ciorba fierbinte nu se drege cu smantana din frigider).

ghiveci

Am varsat continutul oalei intr-o “indispenasabila” de dimensiune medie (tava de inox de la Ikea) si-am bagat la cuptor ghiveciul acoperit cu folie, ca sa nu se usuce. Cand orezul si legumele erau spre gata, am taiat o rosie dulce si zemoasa in felii-semilune, pe care le-am asternut frumos deasupra. Cand si astea s-au facut moi, am dat folia la o parte si-a ramas sa scada giveciul nostru in cuptor inca niste minute. La coada i-am tras si o mana de patrunjel de-o cruzime inimaginabila, de-ala de scartaie in dinti a verde.

Am mancat cu niste pui, dar ar fi mers fain frumos si fara carne. Ca asa de bine mirosea si asa perfect se simtea gustul individual al legumelor (urasc ghiveciul ala gen terci, unde toate-s overboiled si isi imprumuta gusturile intr-un mare talmes-balmes), incat chiar si pentru o carnivoreasa de talia mea a fost ok si-n varianta de post. Sa mai stiti despre ghiveciul asta calugaresc ca-i bun si a doua zi, si rece.

Atat deocamdata, nu ma incumet la nimic mai fensi, baby steps zic, bine ca am apucat sa fac si asta. In other news, m-am operat, sunt bine, am doua shomoioage la picioare, pe care mi le expun proudly prin mall. Daca vedeti o fetitza nespalata pe cap, cu haine cu cinci numere mai mari si sandale bandajate, faceti-i cu mana. Partea buna e ca daca inainte aveam jene, acum mi-au cam disparut, asa de marcata sunt:)) Mi-am dat seama ca daca astept sa fiu fresh, slaba, imbracata, odihnita, pamperita, bibilita, s-ar putea sa nu mai ies in veci din casa. Asa ca la o zi de la operatie m-am dus la film, am vazut Horrible Bosses si am ras de ma durea burta. Ah, the memories! Cine-a avut vreodata un sef de cosmar, sa faca un pas in fata. Pai nu?

tags: , , , , , 24 comments »

24 Responses to “giveci? pilaf? ghiveci pilaf, ghiveci pilaf, ghiveci pilaf”

  1. Emilia

    superb!!! eu s cu bebe in spate, in manduca, ca numai asa poate sa doarma 🙂 fac niste prajiturele la cuptor, miroase divin a vanilie si astept cu interes tips urile tale, poate merg si la monstruletul meu f energic care nu doarme ziua mai deloc. legat de jena/”vrutul perfectiunii”….that’s the way to do it: forget about it. eu am avut o operatie la sani (breastfeeding problems) si dupa nastere cred ca juma din populatia maternitatii mi a vazut sanii so ……..now i dont give a f…and it feels GOOD.
    baga baga “postituri “cu bebelina 🙂 eu as umple facebookul cu pozele cu bebeul meu, dar nu vreau sa ma renege prietenii 🙂
    )

  2. alexandra

    Io, daca as vedea-o pe fetitza nespalata pe cap, cu haine cu cinci numere mai mari si sandale bandajate, as fi tentata sa ma duc la ea si si-o pup pe obraz, de-a dreptul, fara preambulul facutului cu mana.

    Se pune?

    Si asta nu doar pentru asemanarea povestii cu mult pansament infasurat pe degetele de la picioare, poveste traita si de mine undeva, candva, ci pentru ca, dincolo de fetitza cu pricina, eu vad……fluturele…….intelegi tu oare in aceasta zi cu soare?! 🙂 ……..eu vad fluturele cautand sa iasa din cocon

  3. Andreea

    super ghiveci-pilaf ai facut, cred ca e bun si sanatos in acelasi timp, cat despre mersul la piata ai asa o maaare dreptate, si pentru mine e o relaxare, sunt atat de multe legume, si struguri, si prune si… si… de nu ma mai satur de plimbat, admirat, cumparat si gatit, tare frumoasa toamna asta.

    Horrible Bosses am vazut si eu, am ras cu lacrimi, e tare haios filmul, comedie pura, merita vazut la cinema, acasa nustiu daca are acelasi efect. Numai bine, vindecare rapida la operatie, si sanatate bebelusei!

  4. teodora

    un pas in fata.
    esti delicioasa. eu cred ca mancarea e doar un pretext ca sa scrii.
    i like u!

  5. coco

    una din papele preferate 🙂

  6. Zazuza

    pas in fata :)). ma foarte bucur sa aud ca iesi din casa si da, piata romaneasca bai nene acu toamna e de vis. si nu, nu-mi vine sa cred ca zic asta, io care uram pietele. azi, dupa ce m-am minunat prin metrou ca cineva s-a gandit sa denumeasca un magazin fofy (nici nu stii la ce ziceam noi fofy cand eram mici, sau poate stii ;))) ) si pe deneu de un catering tralala (in ideea ca, vorba lu frate-mio, tre sa fii tralala sa comanzi de la astia :)) – sa ne scuze, dar na, la asta ne duce cu gandu :))) marketing prost, nene)… asa, deci ce ziceam? aha, da, dupa ce s-a holbat dentista in gura mea am ajuns si la peatza. de unde am luat doo buchete superbissime de menta proaspata, sa o pun peste imam baialdi in seara asta si in iaurt, the heaven. bai, ce logoree am, cre’ ca de la fitnessu ala :)). te-am puapt, cu tot cu bandaje bai si pupa si Iepu’, clar?!

  7. iulian

    Le povestesti cu atata bucurie… Am uitat la un moment dat ce reteta preparai :))
    Se vede ca a rasarit soarele la tine 🙂

  8. zana eficientei

    fantastic ce pofta mi-ai facut cu ghiveciu’ asta! de spalat pe cap, m-am spalat, asa ca pot sa ma apuc de prajit ceapa (voua nu vi se intanpla intotdeauna chestia asta?)

  9. CrisD

    Nici nu stiu cum sa zic…Ba da, stiu: va imploooor, spuneti-mi si mie in ce mama ei de piata gasiti voi rosii cu gust de rosii ca in Piata Ramnicu Sarat sunt numai facaturi verzi la interior. M-am saturat sa iau tzeapa si sa nu ma bucur de gustul rosiilor. (In plus, am impresia ca pe “taranii” astia nu-i controleaza nimeni cate prafuri arunca in gradina).
    De la anu’ jur ca-mi fac gradina proprie! (Zana draga, ma ajuti? Nu te supara, Cookie, ca-ti folosesc site-ul. Promit sa te platesc in legume…pentru reeditarea ghiveciului).

  10. cookie

    s-o luam pe rand, ca it so happens ca am si timp sa raspund la comentarii azi, culmea (cand nu raspund sa stiti ca e din motive independente de vointa mea, fir-ar):

    @emilia: cat are bebe?

    @alexandra: intotdeauna ma flateaza si ma emotioneaza comentariile tale, ce-am facut sa le merit oare?

    @andreea: da, merita la cinema horrible bosses indeed. multam mult pentru urarile de bine!

    @teodora: da, uneori e un pretext, iar de ceva vreme pana si pretextul asta ne cam lipseste:) noi sa fim sanatosi!

    @coco: comentariile tale imi lasa un iz de spam, ma tot gandesc daca sa le moderez, nu te supara ca sunt sincera…

    @zazuza: fofy? srsly? rofl!

    @iulian: rasare, apune, rasare, apune, asa e rostu’:)

    @zana eficientei: cu ce sampon?

    @crisD: mi-a placut mult postul asta al tau, am vrut sa-l share pe fb, dar n-am apucat, uite fac chiar acum asta.(http://unpeudevie.ro/2011/09/10/we-will-rock-you/)

  11. cookie

    also, CrisD, piata Moghioros si o piata de-aia mobila de la Valea Argesului

  12. aki

    arata super ghiveciul. vreau si eu.
    daca spui povestea cu imblanzirea scorpiei il pot incerca si eu in weekend.
    am si eu un duracell care vrea doar in brate.

  13. alison

    of,ce ghiveci bun,ia-ma si pe mine la piata cu tine,ca drept rasplata iti fac pansamentul fara sa te doara,ce zici?:)

  14. Zazuza

    hihi, Alison, mai bine ia-o tu pe Cookie cu tine la piata aia fenomenala de la tine ;), cred ca i-ar placea 😀

  15. alison

    eu o iau,numa’sa vina!:)

  16. Emilia

    Alex are 3 luni 🙂

  17. ambasadoarea

    Io zic sa ne mutam impreuna. Tu-mi faci de mancare si io promit sa mananc tot (din toate farfuriile) mereu, pana cand moartea ne va desparti 😀

  18. coco

    de ce ?…chiar nu inteleg…daca deranjez ma retrag…eu…nu vreau sa supar pe nimeni…

  19. Zazuza

    a, tu, Cookie, Coco e si comentatoare frecventa de-a mea. asa e ea, mai laconica, dar atata. eu care sunt mama cenzurii si a antispamului, nu las sa treaca nimica, dar sincer n-am nimic de comentat impotriva ei ;))

  20. Raluca

    Uleiul merge fireste si la ghiveci 🙂

  21. Diana Borca

    bun la toate uleiul asta de masline.

  22. ella

    Evident nu lipseste nici uleiosul!!!

  23. Ana

    buna,le-ai dat tu voie sa iti puna poza la ei pe site,ca eu nu vad sa te fi trecut la sursa… poate ma insel.
    http://adiofoame.ro/produs/ghiveci-calugaresc/

  24. cookie

    evident ca nu le-am dat voie:p of of, mai mai. multumesc pentru sesizare!

Back to top