supa de linte cu afumatura, fiarta in bere
Acum mai bine de un an am avut bucuria sa fiu gazda unui cooking fest epocal, zis si dezmat romanesc. Nu mai stiu ce ne-a apucat, ah, ba da, a fost pare-mi-se o vorba aruncata de Misaki, care ne-a povestit cum ca in anul petrecut la studii in Japonia, studentii din toate colturile lumii faceau ceva de genul asta, se intalneau si gateau fiecare cate ceva traditional, din tara de bastina. Numaidecat ne-am ambitionat (sa fi fost o gasca de vreo 10 – 12 prieteni daca nu mai mult), si-am zis sa faca fiecare cate ceva din zona geografica de unde se trage. Va scutesc de detalii, le gasiti in postul din arhiva linkat mai sus, a fost… crancen.
Ei bine, azi mi-am adus aminte de o supa pe care a adus-o amicul meu Florian atunci, clar una din cele mai bune, cumsecade si de vis supe din cate am mancat eu vreodata: supa de linte cu afumatura, fiarta in bere. Si cum ma simteam motivata sa revin la ceva mai elaborat, dupa cateva zile de mastering the art of oua si sandvisuri, mi-am suflecat manecile si m-am apucat. Cu cateva inovatii along the way, cum ii sade bine uneia de nu se uita niciodata ca lumea pe retete.
Pai in primul rand, am pus lintea la inmuiat in bere, pret de o ora. Cam o jumatate de cana de linte si o cutie de bere. Sa folositi o bere de cea mai buna calitate, ca de nu, mancarea nu o sa aiba gust bun.
Mai departe m-am apucat de supa de legume. Am taiat cuburi nu foarte mici urmatoarele: o bucata de telina si una de pastarnac (ar fi fost prea mult sa le pun intregi), un morcov mediu, o ceapa rosie, un cartof si un ardei rosu. Pe astea le-am calit in ulei de masline, amestecand vartos. Am adaugat o lingura de boia, sare si piper, am acoperit cu cca 1l de apa si-am lasat sa fiarba la foc mic. Din cand in cand am mai completat cu putin suc de rosii.
Intre timp, m-am pus de-am taiat niste sunculita afumata, niste bacon si vreo doi carnati uscati si afumati. Plus o ceapa zdravana.
Le-am calit intr-o alta oala, cu foarte putin ulei, pana s-a inmuiat slana si s-a sticlosit ceapa. Apoi am turnat lintea peste afumaturi, cu bere cu tot. Si-am lasat din nou sa fiarba la foc mic, sa zic, vreo 40 de minute (pe gustate, sa fie lintea moale). Apoi am combinat puterea celor doua oale cu supa gata (cea de legume si cea de bere cu linte si afumatura), varsand una-ntr-alta. Am pus o foaie de dafin, oleaca de cimbru, am mai dres de sare si piper si am mai fiert la ea vreo juma de ora, tot la focul mic de tot.
A durat ceva si-a fost cam masochist procesul de preparare, in sensul ca de la pranz si iaca, pana aproape de cina, mi-a mirosit in casa a toate alea, de-mi venea sa fac scuba diving in oala. Berea aia fiarta, afumatura, legumele… vai mama! Supa e geniala, ge-ni-a-la! Musai musai sa incercati, nu va las pana nu aud c-ati facut. Linte gasiti la Mega Image, o afumatura buna pe la piata, nu-i mare lucru.
Acum, dupa doua portii, viata e mult mai frumos. M-as freca pe burta, dar mi-a zis doctoritza ca nu-i bine, cica starnesc contractiile. Speaking of which, noi suntem bine, iaca, a mai trecut o saptamana, marti facem 32 si tot asa. Wish us luck. V-as arata o poza cu zambete ecografice, dar mi-e rusine, ca o sa ziceti ca ma transform intr-o monster mom. Oare?
tags: afumatura, bere, linte, sunca afumata, supa, traditional 24 comments »
February 10th, 2011 at 7:02 pm
sunny soup <3
lovely mom <3
February 10th, 2011 at 7:16 pm
Yes please, do show the 4D smile! Do it for a desperate princess. Pls. Make my day better. I’m begging here. Pls pls. Fac si supa asta, daca trebe… Give me the smile, give it to meeeeeee……..
February 10th, 2011 at 7:19 pm
ioana, incoming pe mail la tine, u asked for it, eu doar m-am executat:))
February 10th, 2011 at 8:49 pm
ff interesant – oare ce-i face berea lintei? poate o fragezeste? am sa incerc neaparat.
February 10th, 2011 at 8:51 pm
nu stiu ce-i face lintei, dar mie imi da o stare de bine:))) oricum, e preggo safe, alcoolul se evapora. din nefericire.
February 10th, 2011 at 11:13 pm
Cookie, tu n-ai nicio sansa sa fii monster mum! Doar cutest mum! :-)) Banuiesc ca ai folosit linte uscata, nu prefiarta, nu?
Kisses and hugs!
February 11th, 2011 at 12:06 am
ada, ma paste pericolul, simt:)) linte uscata, da. hugs back:)
February 11th, 2011 at 10:48 am
Îmi doream de mult să gătesc ceva cu bere (eu fiind un mare fan al berii) şi având în vedere că îmi place mult şi lintea se pare că avem un câştigător: weekend-ul ăsta am supă de linte cu afumătură, fiartă în bere!
Revin cu impresii.
February 11th, 2011 at 10:52 am
hei, bravo:D that’s the spirit! sa ne zici cum ti-a placut!
February 11th, 2011 at 11:27 am
[…] This post was mentioned on Twitter by powerpuffcookie, powerpuffcookie. powerpuffcookie said: tres yum yum http://fb.me/UcxwXFb8 […]
February 11th, 2011 at 11:59 am
mie mi-ar placea sa vad o poza 🙂
February 12th, 2011 at 3:32 pm
Oh, Doamne, este o simfonie de arome in reteta asta. Mi s-au topit papilele citind si nici macar nu mai sunt insarcinata. Te cred pe cuvant cu scubadivingul, mie imi venea sa fac asta in fereastra de mozilla!
Ma apuc s-o fac si eu ASAP! Altfel, take it easy pe ultima suta de metri!
February 13th, 2011 at 11:00 am
bogdana, sa ne zici cum ti-a iesit:D
February 13th, 2011 at 8:07 pm
Am facut’o si a iesit buna. Am sa zic si de ce doar buna si nu foarte buna, ca sa nu mai faca nimeni ca mine: am folosit linte protocalie care e mai putin elastica decat celelalte, deci faza de inmuiere (si le-am si lasat doar vreo 40 de minute) in bere cred ca le-a stricat de tot structura. Daca mai pui si timpul gatitului, pe care oricum l-am micsorat la maxim… cred ca iti dai seama ca a iesit un terci:)
Totusi, gustul foarte bun. Am sa incerc si cu linte verde, dar si cu mai putin spre deloc inmuiate:)
February 13th, 2011 at 8:23 pm
awww:(
eu am folosit linte maronie si a stat la inmuiat cca o ora, nu mi s-a parut ca s-a terciuit, chiar deloc.
February 13th, 2011 at 8:39 pm
da, am vazut in poza ca era inca intrega:)
February 14th, 2011 at 11:46 am
Am facut-o cu linte verde. A iesit dementiala!. Eu am fiert-o mai putin (cum ai specificat dealtfel – pe incercate).
In schimb la sfarsit unele boabe de linte erau usor incoltite. La fel au fost si la tine?
February 14th, 2011 at 12:06 pm
madi, la mine nu prea a incoltit lintea, cred ca aia maro e mai tzeapana si a avut nevoie de mai mult timp sa fiarba. anyway, bine ca a iesit buna, cum altfel?:D
September 7th, 2012 at 10:11 am
Rookie question: ce tip de bere si folosit, in sensul ca neagra sau blonda? Sencs!
September 7th, 2012 at 10:13 am
blonda:D
September 7th, 2012 at 10:23 am
Vegan question (imi cer scuze, am uitat s-o adresez odata cu anterioara..): crezi ca ar iesi buna si fara “le meat” ? Sencs again.
September 7th, 2012 at 10:37 am
of, nu prea:( adica iti trebuie gustul ala de afumatura. nu ma pricep la vegan diets, daca exista ceva gen tofu afumat, poate merge:))
September 7th, 2012 at 10:58 am
Hmmm… i like the sound of that, buna ideea cu tofu ……desi inteleg perfect atasarea carnitei :))
October 13th, 2012 at 10:11 am
[…] cam ca în cazul plăcintei cu mere. De data asta s-a lăsat cu porc, din respect pentru creatoarea reţetei, deşi am mai umblat niţel pe la ingrediente din varii motive lesne de înţeles (aka “nu se […]