orez salbatic cu mazare si brie
Ei bine, clar mancarea asta trebuia sa fie altceva daca ne luam dupa reteta. Dar dificultatile majore de a gati un risotto ca lumea in casa asta (si anume senzorul de gaze de la centrala care face ca toate alea cand simte vapori de alcool in bucatarie), precum si absenta (constatata in ultima clipa, desi facem planning si pe mama planning-ului), a unor ingrediente esentiale cum ar fi vinul alb, menta si orezul de risotto, au dus acest fel de mancare intr-o alta zona: aceea a mancarurilor hibride, nascute deopotriva din imaginatie si nevoie.
De la inceput: calim in tigaie semilune de ceapa, felii de praz si catei de usturoi taiati in doua, cu o lingura de unt, sare si piper. Vreo 5 minute, nu mai mult, si amestecand cu simt de raspundere. Turnam doua doua cesti de orez salbatic in tigaie (la noi in casa, o ceasca e masura de orez pentru o portie, so, doua portii, doua cesti, si tot asa). Amestecam iarasi bine bine, pana cand orezul devine asa, sticlos (transparent). Aici ar fi trebuit sa vina supa si vin, in schimb a venit o conserva de mazare extrafina, din aceea cu bob micut, cu tot cu zeama ei.
Orezul a fiert practic in zeama de mazare si s-a intregit cu aroma busuiocului proaspat tocat si a unor firisoare de cimbru. Cand era aproape gata (lucru de care ne prindem cand nu mai e zeama si orezul este fiert pe gustate), m-am gandit eu ca ar arata dragut daca i-as pune si o lingurita rasa de turmeric, ca sa fie frumos colorat. Paranteza: daca zeama nu mai e, dar bobul de orez e tot tare de trosneste in dinti, puteti sa mai completati cu apa sau supa si sa lasati sa fiarba some more. Asa. La final de final, am mai pus doua degete de unt, piper proaspat macinat si cubulete de brie. Am tras de pe foc mancarea, dar am lasat-o sa stea cateva minute pana cand branza s-a topit in orezul cald. Se serveste cu frunze de busuioc si felii de brie alaturi. Si este minunat si mushy, credeti-ma:D Enjoy!
tags: branza, cina, dinner, orez 12 comments »
March 26th, 2010 at 12:21 pm
hehe, da, stiu cum e asta, de unde pornim si unde ajungem… important e insa ca ajungem mereu undeva delicios! dixit!
March 26th, 2010 at 12:50 pm
si dadeh-puffix-the-man-mishu a stiut ca mananca semilune de ceapa? ;))
March 26th, 2010 at 12:51 pm
cred ca tocmai a aflat:)) oricum, nu a protestat, so all’s well!
March 26th, 2010 at 2:41 pm
hahahaaa, deci voi v-ati pus de fapt fiola din aia de Politie pe post de senzor de gaz, nu? cum bea musafirul peste 3 pahare, cum pac! alarma si gata petrecerea! :)))))
March 26th, 2010 at 2:42 pm
:)) nu-i chiar asa, daca musafiru nu bea flambat si in bucatarie, all’s well!
March 26th, 2010 at 3:58 pm
da’ stiu ca mancati la orez in casa aia, la mine 2 cesti hranesc 3 fara probleme iar din 2 iese de-un chef…
March 26th, 2010 at 3:59 pm
da’ stiu ca mancati la orez in casa aia, la mine 1 ceasca produce risotto for 3 fara probleme iar din 2 iese de-un party…
March 26th, 2010 at 4:04 pm
nu subestima puterea noastra de a hali orez sau paste:))) truth be told, ne-a mai ramas nitel si pentru a doua zi, ce suparare pe capul nostru!
March 26th, 2010 at 4:17 pm
daca a mai ramas inseamna ca ai materie prima pentru arancini 😉
http://en.wikipedia.org/wiki/Arancini
March 26th, 2010 at 4:19 pm
ah, nice!
March 26th, 2010 at 4:25 pm
Cookie, ne vedem diseara la RoBlogfest? Mi-ar face placea, abia acum, in ultima clipa am decis si eu sa vin 😀
March 26th, 2010 at 4:35 pm
ne vedem:D cred ca noi ajungem around 9:D