friptura perfecta
Friptura perfecta este de porc si, credeti-ma, nu este deloc greu de facut. In fact, e cam cel mai simplu lucru pe care il poti face in bucatarie si precis ma repet cand spun asta. Pentru friptura de Craciun e nevoie de o bucata intreaga de carne, bunaoara un muschi file sau un cotlet fara os. Facem asa:
Punem bucata de carne in tava (fara sa indepartam stratul subtire de grasime de deasupra) si pregatim miresmele: piper verde maruntit in mojar, paprika, usturoi, oregano si cimbru, pe care le scufundam in ulei de masline cat sa capete o consistenta pastoasa. Cu pasta asta ungem carnea. Completam zeama din tava cu vin si putina apa, apoi dam la cuptorul preincalzit la 200+ grade pret de zece minute. Pe urma dam focul mic si lasam friptura sa se rumeasca 50-80 de minute, mai stropind din cand in cand cu zeama si avand grija sa nu ni se faca scrum crusta de mirodenii.
Odata carnea gata, din zeama facem gravy de pus peste piure, iar friptura noastra absolut perfecta o mancam fie calda, cu sos, fie rece, feliata si cu mustar. Nu-i Craciun fara friptura, iar daca faceti cum v-am invatat, bine o sa va para!:) Bonus, daca faceti ca mine, mai gustati si din vin cat se rumeneste carnea. V-am pupat! Cheers:)
tags: carne, Craciun, friptura, porc 4 comments »
December 24th, 2009 at 9:37 am
noi ne pregatim de curcan. iupeeeeeee! pupaturi si Craciun frumos!
December 24th, 2009 at 10:42 am
Mi-ai facut pofta…desi eu nu mananc porc. Arata grozav! Sarbatori fericite!
December 24th, 2009 at 4:26 pm
@Zazuza – eu nu m-am incumetat la un curacn intreg, dar o sa fac o frumoasa friptura din pieptul lui gigantic:D pupaturi si de-aici si Craciun fericit!
@VertAnge: Merry Xmas to you too si daca nu sunt motive religioase la mijloc, eu zic sa-ti reconsideri pozitia fata de carnea de porc:))
December 25th, 2009 at 7:46 pm
Chiar cautam o reteta simpla pentru cotletul urias din frigider. Asa o sa-l facem si noi maine. Multumiri pentru reteta!