friptura perfecta

p1090857-2

Friptura perfecta este de porc si, credeti-ma,  nu este deloc greu de facut. In fact, e cam cel mai simplu lucru pe care il poti face in bucatarie si precis ma repet cand spun asta. Pentru friptura de Craciun e nevoie de o bucata intreaga de carne, bunaoara un muschi file sau un cotlet fara os. Facem asa:

cotlet-si-mirodenii ulei-cu-mirodenii

Punem bucata de carne in tava (fara sa indepartam stratul subtire de grasime de deasupra) si pregatim miresmele: piper verde maruntit in mojar, paprika, usturoi, oregano si cimbru, pe care le scufundam in ulei de masline cat sa capete o consistenta pastoasa. Cu pasta asta ungem carnea. Completam zeama din tava cu vin si putina apa, apoi dam la cuptorul preincalzit la 200+ grade pret de zece minute. Pe urma dam focul mic si lasam friptura sa se rumeasca 50-80 de minute, mai stropind din cand in cand cu zeama si avand grija sa nu ni se faca scrum crusta de mirodenii.

cotlet-uns friptura-gata

Odata carnea gata, din zeama facem gravy de pus peste piure, iar friptura noastra absolut perfecta o mancam fie calda, cu sos, fie rece, feliata si cu mustar. Nu-i Craciun fara friptura, iar daca faceti cum v-am invatat, bine o sa va para!:) Bonus, daca faceti ca mine, mai gustati si din vin cat se rumeneste carnea. V-am pupat! Cheers:)

tags: , , , 4 comments »

4 Responses to “friptura perfecta”

  1. Zazuza

    noi ne pregatim de curcan. iupeeeeeee! pupaturi si Craciun frumos!

  2. VertAnge

    Mi-ai facut pofta…desi eu nu mananc porc. Arata grozav! Sarbatori fericite!

  3. cookie

    @Zazuza – eu nu m-am incumetat la un curacn intreg, dar o sa fac o frumoasa friptura din pieptul lui gigantic:D pupaturi si de-aici si Craciun fericit!

    @VertAnge: Merry Xmas to you too si daca nu sunt motive religioase la mijloc, eu zic sa-ti reconsideri pozitia fata de carnea de porc:))

  4. Fete Faine

    Chiar cautam o reteta simpla pentru cotletul urias din frigider. Asa o sa-l facem si noi maine. Multumiri pentru reteta!

Back to top