spaghete cu creveti si avocado
satui de oua si drob, am fi mancat aseara ceva ce the average christian household nu are pe masa in sfintele zile de sarbatoare: creveti! cu spaghete si avocado si rosii cherry.
prima oara cand am mancat avocado mi s-a parut un soi de unt ratat. un fruct verde, mai degraba leguma, cu o consistenta unsuroasa si cu gust salciu. nu stiam la vremea aceea nici cum trebuie sa arate un avocado cand e copt, nici cum se prepara el. dar stiam ca face bine la sanatate, asa ca am perseverat. si azi asa, maine asa, a functionat treaba cu acquired tastes si am ajuns sa-l mancam cu placere. cel mai important e sa fie bine copt, mai degraba moale decat lemnos. avocado are in mijloc un sambure mare, pe care trebuie sa-l ocolim atunci cand sectionam fructul. dupa ce i-am scos samburele, desprindem cu o lingura miezul verde-galbui de coaja. daca iese usor, inseamna ca fructul e copt. daca e maroniu pe alocuri, inseamna ca s-a copt excesiv si e posibil sa nu mai fie bun. miezul de avocado se stropeste din belsug cu zeama de lamaie, pentru ca oxideaza foarte repede.
bun. acum crevetii. nu cumparati din aceia mici, nu-s ce trebuie! mai bine mancati creveti mai rar, dar alegeti o varietate mare, din care chiar sa intelegti ceva. eu cumpar creveti congelati, decorticati, inca n-am ajuns la performanta de a-i decortica myself:p. e foarte important sa nu overcook crevetii, iar asta se poate intampla mai cu seama in cazul celor congelati si de regula prefierti. eu ii pregatesc asa: din congelator ii balacesc timp de cateva minute intr-o craticioara in care am topit putin unt cu zeama de lamaie.
calesc apoi in doua linguri de ulei de masline rosiile cherry si usturoi tocat marunt, dupa gust. acum, asta nu-i o reteta asiatica, dar mie tot imi vine sa condimentez cu curry rosiile, imi place foarte tare combinatia asta! mai folosesc piper negru si patrunjel. cand coaja se desprinde singura de pe rosii, adaugam crevetii si amestecam usor.
rasturnam in tigaie spaghetele fierte al dente, piureul de avocado, ardei iute tocat sau praf de chilli dupa gust. amestecam din nou si servim cald, cu parmezan ras pe deasupra.
tags: avocado, creveti, dinner, pasta 7 comments »
April 21st, 2009 at 11:59 pm
Trebuie sa-mi spui cum de preferi spagete in locul tagliatelelor, penne sau fussili…? Mie mi se pare ca spagetelor le lipseste oul… Nu stiu daca asa e, dar de ceva (multa) vreme am ajuns sa le ocolesc, preferand in special tagliatelele…
Adica intrebarea e: gatesti spagete cu anumite “umpluturi” si in consecinta la fiecare gen de pasta preferi cate o combinatie? Sau preferi spagetele? Sau nu conteaza? Ca sa stiu daca la mine e un moft… Stiu ca asta e din categoria “vinul n-are gust daca nu e din pahar cu picior”, dar please let me know your opinion!
April 22nd, 2009 at 6:49 am
la aia cu vinul nu e de glumit :), ca mi-a explicat mie un cunoscator ca se ridica si se pastreaza aromele altfel in paharul potrivit :). altfel, tot inainte la mofturi, ca daca nici d-astea n-avem, chiar ca a venit criza peste noi 🙂
April 22nd, 2009 at 7:55 am
@Cris: spaghetele imi plac la nebunie! cred ca sunt preferatele mele! cu cat mai subtiri, cu atat mai bine. le mananc si goale, cu putin ulei de masline si busuioc. folosesc si varietati de paste cu ou, like tagliatelle sau pappardelle (pe care by the way, daca nu le-ai incercat, iti sugerez sa o faci, daca u like tagliatelle, u’ll love pappardelle:) dar pot sa zic ca ingurul fel de paste pe care il am in casa 24-7 sunt spaghetele, n-o sa ma prindeti fara;)
@Zazuza: hmm, deci eu care beau vin in paharel de plastic de la Ikea, din raionul de copii, sunt clar descalificata i guess:))
April 22nd, 2009 at 10:52 am
nah, daca nu te califici, inventam noi o categorie si ne calificam cu totii :). unele vinuri sunt prea bune ca sa ne pierdem in detalii :).
April 23rd, 2009 at 1:14 am
i can’t read this, but spaghetti with shrimp and avocado sounds like a really good combination. I’m curious to try it myself.
April 23rd, 2009 at 8:57 am
hey justin, nice of u to drop by:) it really is a good combination, easpecially with the cherry tomatoes and the garlic enhancing the flavor of the shrimps and the avocado. i like it when the avocado is really ripen, so it melts around the spaghetti like a puree. lovely:D
April 17th, 2010 at 11:34 am
Nu imi plac crevetii