meal planning
Intai sa va spun cum mi-am uitat eu memory cardul acasa si nu am poze frumoase cu clatite si oua si somon, o sa le vedeti pe toate cu decalaj, such is life. Pe urma, daca tot n-am timp si nici poze, sa va zic doua vorbe despre meal planning si ce bine e sa existe unul. Acum un an si ceva am descoperit bucuria de a sti exact si in avans ce mancam all week long. Asa am slabit eu si Pufix cateva kilograme bune mancand mai mult decat de obicei, asa am invatat sa cheltuim mai putini bani pe mancare si mai cu seama sa nu mai avem de aruncat juma de frigider la sfarsit de saptamana. Am pornit de la cateva principii simple si am incercat sa ne abatem cat mai putin:
– trei mese si doua gustari pe zi (musai un mic dejun consistent)
– cantitati mai mici decat credeam noi ca trebuie sa fie (de exemplu, o friptura de pui nu trebuie sa fie mai mare de o palma, o portie de paste inseamna o ceasca, o portie de cartofi inseamna un cartof mediu etc.)
– farfuria ideala = 1/2 legume, 1/4 carne sau peste si 1/4 carbs/amidon (paine, paste, orez, cartofi, leguminoase)
Si cum intram in ea de primvara, ne reluam bunul obicei al mancatului cu program, ceea ce nu inseamna nicidecum ca sambata viitoare nu plecam la Cornu sa prestam gratar de detoate cu sos de rosii coapte si usturoi. Anyways, iata ce avem in plan saptamana asta si va rog frumos sa-mi spuneti daca vi se pare util sa va povestesc in fiecare luni despre meniul saptamanii care incepe, asa, for inspiration, daca tot ma omor sa-l fac pentru Pufix & me:) So here it goes:
Luni, 1 martie
Breakfast: 1 ou ochi in casuta de paine, o rosie cu putin ulei de masline si busuioc
Lunch: Somon tras la tigaie in unt si zeama de lamaie, orez cu curry, salata verde
Dinner: Tocanita provensala de rosii si ardei fara carne, cu paine prajita si masline
Snacks: Iaurt degresat, banana
Marti, 2 martie
Breakfast: Cereale integrale cu nuci, miere si lapte degresat
Lunch: Fajitas de pui cu salsa picanta
Dinner: Supa cu trei feluri de fasole si busuioc
Snacks: Iaurt degresat, bastonase de morcov si castravete, ciocolata neagra
Miercuri, 3 martie
Breakfast: 2 felii de toast cu conserva de ton in suc propriu, avocado si rosii
Lunch: Pui in sos de patrunjel si lamaie, cu garnitura de paste
Dinner: Conopida cu branza si spanac la cuptor
Snacks: Banana, minisandvis chifla cu sunca de pui si salata
Joi, 4 martie
Breakfast: Salata de fructe cu miere si iaurt
Lunch: Mancare de mazare cu cartofi
Dinner: Chicken & noodle stirfry
Snacks: Mozarella cu rosii si busuioc, toast, ciocolata neagra
Vineri, 5 martie
Breakfast: banana smoothie
Lunch: Mancare de castraveti murati cu ficatei de pui
Dinner: Indian spiced chicken cu salata si sos de iaurt
Snakcs: Morcovi, iaurt degresat
tags: meal plan 23 comments »
March 1st, 2010 at 3:08 pm
mi se pare foarte util sa postezi meniul, asa ne mai dai si noua idei:)
March 1st, 2010 at 3:21 pm
omg, u iz teh healthy!
March 1st, 2010 at 3:31 pm
@mazi: is trying to make daddy slim:p
March 1st, 2010 at 3:33 pm
asta da cadou de martisor! te rog, cu snurul aferent si sa te tina cat mai mult postarea sus-numitului mealplan! muaaaaaaaaah si o raza de soare primavaratec, pe post de martisor, de la Viena!
March 1st, 2010 at 3:36 pm
zuziiii:D sa mananci pentru mine multe napolitane manner, k? o primavara minunata si tie!
March 1st, 2010 at 3:42 pm
ah, stiam eu de ce ne intelegem asa bine: iata inca o pasiune comuna! deal! si pun si cateva in bagaj cand ma intorc, poate reusim sa ne vedem sa ti le dau, ce zici? dupa 8 martie, cand vin un pic la sarmale in tara :))
March 1st, 2010 at 3:56 pm
Sper sa citeasca si Adopted Son Number 1 si sa nu mai ne crash spiritul organizatoric de primavara cu ditai galeata de aripioare KFC 😀
Gratarul de sambata va fi doar o recompensa pentru o saptamana de mancat sanatos si organizat, plus ca o sa facem o gramada de legume pe el, I swear.
March 1st, 2010 at 3:56 pm
PS: Am terminat lunch-ul de azi and it was YUMM!
March 1st, 2010 at 4:06 pm
wow, powerpuffcookie / wonder woman in the kitchen, congrats!!!! eu nu am reusit sa fac niciodata un plan, de ce pare atat de simplu la tine?! so much cooking, nu iti ia prea mult timp? trebuie ca esti foarte eficienta si organizata, la mine bucataria e a total mess dupa o tocanita – sau ‘natura moarta cu oale si tigai’ cum spune my better half :)) anyways, you rule, i should take classes from you! 🙂
March 1st, 2010 at 4:13 pm
@kzarinne: lasa ca si eu sunt un monstru in bucatarie, noroc cu Pufix si cu masina de spalat vase:D cat despre organizare, believe me, stiu ca nu pare, dar te scuteste de multa bataie de cap si timp consumat aiurea.
March 1st, 2010 at 4:24 pm
Mi se pare nemaipomenita ideea cu publicarea meniului pe toata saptamana. Si eu incerc sa ma gandesc din weekend cam ce-o sa mananc in zilele urmatoare, dar de obicei ma opresc pe la miercuri-joi asa. Vinerea frigiderul e gol si mananc la cantina 😛 Sambata merg la piata si ciclul se reia.
Singura chestie pe care n-o pricep este cand ai timp sa gatesti toate felurile astea. Eu cand ajung seara acasa chiar si simplul fapt ca spal un mar mi se pare complicat si epuizant 🙁
March 1st, 2010 at 7:19 pm
🙂
Si eu fac la fel, ma gandesc in weekend cam ce sa mancam toata saptamana 😛
March 1st, 2010 at 7:34 pm
@Ciupercuta: e drept ca nu intotdeauna am chef sa gatesc seara tarziu cand ajung acasa, incerc sa-mi fac planul in asa fel incat sa gatesc in weekend tot ce se poate face ahead si also ma bazez uneori pe principiul leftover dinner makes for a good lunch, cum o sa vedeti saptamana asta cu tocana provensala de azi si fajitas cu pui si salsa picanta de maine;) stay tuned:D by the way, eu sunt inca la birou:p
March 1st, 2010 at 7:44 pm
ASN1 sez: If u no liek bukkit i no bring bukkit but i thot you liek bukkit
March 1st, 2010 at 7:46 pm
ASN1: we like buckkit too much, tis teh suk, iz phat pahter phatsorz
March 1st, 2010 at 7:49 pm
La mine planningul contine iaurt la fiecare masa si branza proaspata…:)
March 1st, 2010 at 7:53 pm
iaurtul e foarte bun, si noi mancam zilnic, dar de regula ca gustare:D
March 2nd, 2010 at 10:56 am
eu as vrea un post special despre cum faci sa ai timp sa cook all these, ca eu nu am apucat in ultimele 2 saptamani nici macar sa imi spal sosetele :O. really :)) please!
March 2nd, 2010 at 11:10 am
Boo: u need cooperative/helping husband to entertain guests while you cook 🙂
March 2nd, 2010 at 1:09 pm
I’m with Boo on this. Planul este genial si pare eficient in a world where good things happen to me. Dar totusi! Keep posting them 🙂
Eu sunt gata sa o angajez pe cookie sa se ocupe de cumparaturile si finantele mele in general 🙂
March 2nd, 2010 at 1:22 pm
@robert: when can i start?:))
March 2nd, 2010 at 3:33 pm
ADN1 – daddeh said gratar?! 😮
March 2nd, 2010 at 4:30 pm
I did say bbq, weather.com does not approve 🙁