ciulama
O mancarica de iarna ca la mama-acasa, makes u all fuzzy and warm inside:) Nu-i chiar easy peasy de facut, vrei sa-ti iasa fina si dulce si fara cocoloase, dar stiti cum se zice, practice makes perfect. So, curaj!, zice the cowardly dog si se apuca de treaba. Fierbe carnea de pui intr-o supa concentrata, cu o ceapa taiata pe din doua, un morcov, o telina, un pastarnac, cateva boabe de piper negru… the usual way. Apoi scoate bucatile si le perpeleste in tigaie cu putin unt, sare si piper. Intr-o craticioara topeste iarasi unt, peste care presara cateva linguri de faina, cat cuprinde, amestecand continuu. Stinge cu supa si cu telul amesteca repejor, ca sa nu se formeze cocoloase. Ciulamaua trebuie sa fie fina si semi-lichida, nici prea groasa, dar nici ca o supa. Cand e aproape gata, incorporam una-doua linguri de smantana dulce, potrivim de sare si piper si adaugam bucatile de carne. Mai dam un colcot-doua si gata. Servim cu mamaliguta aburinda si, pentru maniacii green, cu patrunjel proaspat. That’s all folks! Reteta clasica pe care mi-am luat de la mama un “excelent”, which says it all:)
*Pentru intoleranti la lactoza se poate inlocui untul cu ulei de masline si puteti sari de tot peste smantana.
tags: pui 8 comments »
January 18th, 2010 at 3:20 pm
O bunatate!
January 18th, 2010 at 3:21 pm
ai mai facut tu odata ciulama, de am balit o saptamana pe tastatura. cuz me luuuuuvz ciulama :))!
January 18th, 2010 at 3:23 pm
ha! da, ma repet, varsta:)
January 18th, 2010 at 4:22 pm
nush, varsta, nevarsta, din partea mea poti sa faci ciulama in fiecare zi: ca poate asa ma pun sa fac si eu! ca sa elimin odata balirea fara de obiect. and on the other hand, de fiecare data, vine cate un tipp & trick, asa ca repetarea are rostul ei bine pus la punct! hai ca ma duc sa iau un servetel sa sterg tastatura ;))!
February 19th, 2010 at 11:48 am
Ce bine arata! Incepe sa ma doara stomacul :))
November 26th, 2010 at 12:01 pm
Azi fac si eu, varianta modificata, ca am facut un pui la cuptor si am resturi de utilizat. Am o groaza la sosul ala bechamel ce nu-i adevarat. In schimb eu am o chestie noua, mostenita de la buni: pun in sos cativa ardei copti (simpli, nu din aia care au fost salata cu otet) si azi, ca tot mancam resturi, si niste ciuperci felii. Miam!
November 26th, 2010 at 12:08 pm
sounds delicious! tre’ sa incerc si eu musai faza cu ardeiul copt:D thx for the tip!
November 29th, 2010 at 11:56 am
[…] my recipe was a combination of this one, plus what my granny always used to make (the roasted peppers bit) plus some leftover mushrooms in […]