reteta de gogosi a mamei mele
E trecut de ora 2, by now ati mancat cu totii de pranz, un moment propice sa va lovesc cu reteta de gogosi a mamei mele. Si ca sa va conving de seriozitatea cu care tratez acest demers, va zic ca duminica am mancat un vailing de gogosi de-astea, doar ca sa fiu sigura ca ce va recomand este the very best. Este. Pai da, ati ghicit, mama mea face cele mai bune gogooooooosi! De-alea inaltute ca o perna de la Ikea, fara gauri pe dinauntru, dense, dar foarte pufoase.
Zice mama asa: 500g faina, un ou, 200 ml lapte, 3 linguri de zahar, jumatate de pachet mic drojdie proaspata, ulei pentru prajit si zahar pudra pentru garnisit.
Drojdia, tinuta la temperatura camerei cu cateva ore inainte de intrebuintare, se dizolva cu putina apa calduta si o lingurita de zahar. Se freaca oul cu zaharul. Se pune faina pe blatul de lucru in chip de gramajoara, cu o scobitura la mijloc. In crater se pun oul frecat cu zahar, drojdia dizolvata si laptele. Se framanta o coca moale, pana cand se poate desprinde de pe maini (cat de cat, acu, n-o luati chiar de buna pe asta, ca nu mai terminati in veci). Se lasa coca sa creasca acoperita, la loc caldut, pana isi dubleaza volumul. Se intinde o foaie grosuta, in care se taie cu gura unui pahar gogosile.
Pana aici e simplu, zau. Treaba odioasa e cu coptul lor, de fapt, prajitul in tone de ulei. Operatiune de care eu incerc sa ma tin departe, caci daca vad, nu mai mananc. Da nene, gogosile se prajesc intr-o craticioare cu mult, mult ulei. Mai mult decat folosesc eu in cca juma’ de an. Dar ce sa-i faci, no pain, no gain. Rezultatul – gogoasa aia fierbinte, tavalita prin zahar pudra – este prea-minunat. Mai cu seama ca asa rar ni se intampla sa indulge intr-o astfel de nenorocire. Eu zic asa: weekendul asta aveti dezlegare la gogosi deep-fried. Va astept cu impresii:) Ah, si daca cineva are o reteta de gogosele mici, care se fac cu iaurt in compozitie, sa vorbeasca acum, ca eu am avut-o, am pierdut-o si o vreau.
In alta ordine de idei, mi-am scormonit blogul dupa retele de la mama si am facut un proaspat tag: http://easypeasy.ro/tag/reteta-mamei/. Enjoy!
tags: desert, gogosi, reteta mamei 28 comments »
March 2nd, 2011 at 2:05 pm
Dar o reteta de langosi cu branza nu are mama ta ? :)) Eu una mor de pofta lor si nu vreau sa cumpar din aia uleiosi si cu muuult gris si putina branza 🙁 Tot astept sa posteze cineva reteta asta ca sa fie si probata!
March 2nd, 2011 at 2:07 pm
ah! pai avem, e postata de mult, am uitat de ea, o includ in tag imediat, si pana atunci, uite: http://easypeasy.ro/2010/10/langosi/
March 2nd, 2011 at 2:25 pm
Cookie ce-mi faci!Gogosile astea imi aduc aminte de cele pe care le facea mamaia mea, dintr-un aluat ca de cozonac si umplute cu o lingura de gem de prune! Nu cred ca o sa mai mananc vreodata gogosi asa de bune ca alea, dar astea cred eu ca se apropie! Incerc neaparat reteta!
March 2nd, 2011 at 2:29 pm
mama nu le umple, ca imi plac mie simple:D dar cred ca merg si cu umplutura, parca a mai facut si asa. oricum, is tare tare bune:D
March 2nd, 2011 at 2:32 pm
arata super!si te cred pe cuvant ca sunt delicioase!!
felicitari mamei tale! 🙂
March 2nd, 2011 at 2:34 pm
iti dai seama cate retete de-ale mamei o sa aiba Lorelai de postat? 🙂
March 2nd, 2011 at 2:36 pm
hehehehe, da, asta ma gandeam si eu ca, in cazul nostru, lorelai n-o sa mosteneasca un caiet cu retete, ci un url:))
March 2nd, 2011 at 3:04 pm
Oauu! Multumesc muuult! Nu-mi daduse prin cap sa ma uit in urma chiar pe blogul tau! Eu voi fi cea care in weekend imi voi face de cap cu Mr. Langos!
March 2nd, 2011 at 3:05 pm
asta trebuia sa fie desertul de la seara (memorabila!) cu deep fried chicken 😀
March 2nd, 2011 at 3:07 pm
ah, mazi, chiar:)))))
March 2nd, 2011 at 4:11 pm
frumoasă poză, ahh ccred că și gustul…
March 2nd, 2011 at 4:51 pm
Cooooookie!!! Eu am inceput de luni o dieta dupa meal planul prezentat de tine saptamana trecuta! ce ma fac eu acum, dupa ce am citit postul tau 🙁
March 2nd, 2011 at 5:08 pm
ramona, pe bune? eu am pus planul asa, orientativ, pentru ca e foarte adaptat la nevoile si preferintele prietenei mele pentru care l-am facut… sper sa ti se potriveasca. oricum, let me know daca ai intrebari. cat despre ce faci acum, pai iti spun eu ce: intr-o zi in care ai o gustare sugary in meniu, dai o fuga la colt si-ti cumperi o gogoasa:)
March 2nd, 2011 at 8:05 pm
Doamna Cookie, da’ oare aluatul asta merge si pentru minciunele? Stii tu, alea mai rasucite asa si mai crocante pe la colturi, care se fardeaza apoi bine cu zahar vanilinat si se ofera la copii creduli?
March 2nd, 2011 at 9:56 pm
ioana, clar ca merge, deoarece cam asa cum zici tu arata ce ramane dupa ce tai frumoasele gogosi rotunjoare. nimic nu se pierde, totul se prajeste in mult ulei:))
March 3rd, 2011 at 11:33 am
Vreau sa-ti spun ca am facut aseara reteta ta de gogosi, am adaugat doar vanilie, lamaie si portocala rase si au fost minunate! musafirii in delir:)) Merci!!
March 3rd, 2011 at 11:45 am
Voila – http://www.epicurious.com/articlesguides/holidays/mardigras/neworleansdessertrecipes/recipes/food/views/Buttermilk-Beignets-356850
March 3rd, 2011 at 11:49 am
@Mara, ma bucur ca ti-au placut:D da, am uitat sa zic ca se pot pune diverse arome, pentru ca noi nu punem, mie imi plac asa simple, cocoase si zaharoase:)) dar da, poti sa adaugi ce vrei in ele i guess.
@Irina: seamana, dar nu rasar. alea de le stiam eu se faceau mici de tot, rotunjoare, scufundate cu lingurita in tigaia in care le prajeai. si parca nu stateau la crescut. erau simplu rau de facut oricum, of, daca mi-as putea aminti:p
March 3rd, 2011 at 2:46 pm
Cookie, l-am mai adaptat si eu putin, sa stii… Numai ca mi se pare cam multa mancare, mai ales tinand cont ca eu mancam maxim 3 mese pe zi (iar micul dejun era de obicei format din covrigi crocanti si calzi la birou). Cu siguranta este o alimentatie mai sanatoasa decat cea pe care aveam eu, dar ca numar de calorii nu cred ca este cu mult sub. Sunt curioasa, prietena ta care a tinut dieta asta cat a slabit? Eu am 1,57 m inaltime, 56 de kg, 27 de ani. Crezi ca reusesc cu dieta ta sa ajung la 50 de kg in cele 7 saptamani?
March 3rd, 2011 at 5:31 pm
ramona, ca sa il adaptezi trebuie sa stii principiile din spate. iti trimit mail sa-mi arati cum l-ai adaptat. daca dimensiunea portiilor este cea corecta, este doar o iluzie ca mananci mai multe calorii. covrigii tai calzi de la birou de dimineata au precis mai multe calorii decat orice mic dejun din plan:))
anyway, nu prea merge cu adaptatul, asta iti spun, decat daca stii ce faci… in alta ordine de idei, mai am un plan facut pentru o prietena care are aprox inaltimea ta, a pornit de la 51 de kg si a ajuns la 47 in vreo 6 saptamani. dar ideea e sa continue stilul asta de a manca, pentru rezultate durabile.
March 3rd, 2011 at 10:54 pm
eu le-am facut asta seara 😀 delicioase, multam de reteta :), uf, dar iar am dat dieta peste cap. bla bla, in fine de maine reiau dieta :)) fara gogosi
March 3rd, 2011 at 10:58 pm
ana, sa-ti fie de bine:)
March 3rd, 2011 at 11:08 pm
🙂 Multumesc!
March 5th, 2011 at 10:54 am
Io am facut chiar saptamana asta gogosi cu iaurt (fara dospire, portionare cu lingurita). N-am rabdare la dospit si nu-s prietena cu framantatul.
http://testdaiana1.blogspot.com/2011/03/gogosi-fermecate-cu-iaurt-3.html#
Mi-au iesit 39-40 bucati care au disparut la fel de repede pe cat de repede le-am facut 🙂
March 5th, 2011 at 3:22 pm
ah da, astea sunt:D multumesc mult daiana:)
April 23rd, 2011 at 12:41 pm
Va multumes pentru painea de casa … baitelul imi zice ca e ca la mamaia in tara .. am mai incercat alte retete de pe net ,… dar nici o paine nu mia iesit asa deja Gabriel a mancat fierbinte de abia scoasa din cuptor… am incercat si gogosile f. bune ieftine si se fac repede
Un paste fericit va doresc
Irene from Egypt
October 12th, 2012 at 4:35 pm
[…] Abia astept sa imi ziceti cum v-au iesit. Add that to the list of “ma’ mamma knows best”, exact acolo cu cea mai buna placinta cu mere, cea mai buna crema de zahar ars, cele mai bune fursecuri si cele mai bune gogosi […]
October 22nd, 2012 at 8:28 pm
Uof… am incercat azi, nu mi-au iesit 🙁
Dar mai incerc, nu ma las batuta asa usor!