reteta mamei pentru cei mai buni castraveti murati
De ceva vreme (sa tot fie doua toamne), ma tot gandesc daca sa impart cu voi pretioasa si infailibila reteta de castraveti in saramura a mamei. Vorba cercetatorilor britanici, “I could tell you, but I’d have to kill you”. Ei bine, ca sa scapati cu viata si sa mancati si cei mai buni castraveti murati ever, eu va conjur sa nu suflati o vorbulita, let this be our little secret;) Nu de alta, dar marfa asta se da pe sub mana, asa-i de nemaipomenit de raritatea-raritatilor. De cate ori ati mancat pe la restaurante castraveti cu gust de putinica? Well, no more! De astazi, o lume minunata vi se deschide in fata ochilor. Aceea a castravetilor care rezista un an si ce-ti pasa, care-ti crantane in dinti azi de parc-a fost ieri, care nu-s nici moi, nici sarati potroaca, nici scarboshenia pamantului in otet cu zahar. Step into my (mama’s) office:)
Totul incepe cu niste spalat: spalati voi frumusel borcanele (de 800g sau de 1,700g, cum va trebuie), spalati si capacele, spalati castravetii (pe care i-ati ales in prealabil avand grija sa fie cam de aceeasi marime, mai degraba potriviti decat uriasi, proaspeti, cu coaja buburoasa, nu neteda), spalati frunze de telina cu vrej cu tot, morcovi grosi romanesti, hrean si radacina de telina (curatate!). Va trebuie si niscaiva catei de usturoi, precum si niste tije de marar uscat.
Bun. Dupa toate aceste spalaturi, purcedeti la “cladit” borcanele, in felul urmator: pe fund puneti o frunza de telina, cu tot cu cotorul ei. Apoi, pe verticala, indesati castraveti. Intre ei – doua bastonase de morcov, doua bastonase de telina, hrean – cam cat degetul mic de la mana, taiat si el in 2-3 bastonase subtiri, un catel de usturoi (la borcane mai mari, doi catei potriviti sau unul mai mare). Deasupra “constructiei” puneti iarasi niste frunze de telina si o mana de “tulpini” de marar uscat.
Saramura se prepara in proportia de 1 lingura rasa de sare mare de muraturi la 1l de apa. Se da chestia asta in clocot. Asa, oparita, se toarna cu polonicul (nu toata odata) peste castravetii din borcan. Borcanul sa-l puneti inainte pe “gratarul” aragazului, ca sa nu se sparga. Bun. Turnati, ziceam, saramura, pana cand acopera bine castravetii. Potriviti capacul borcanului deasupra, dar nu insurubati.
La 24h schimbati saramura. O agitati bine pe cea veche, ca sa se curete cat de cat depunerile de la fund, varsati, repetati operatiunea cu o noua tura de saramura oparita.
La 48h iar schimbati. De data asta, puteti infileta capacele strans, coz this is it. Odata umplute a treia oara borcanele cu saramura, se depoziteaza undeva la intuneric, acoperite bine. Se lasa sa zaca asa cel putin doua saptamani. De-abia apoi se muta in camara, cand a inceput sa se limpezeasca zeama.
Abia astept sa imi ziceti cum v-au iesit. Add that to the list of “ma’ mamma knows best”, exact acolo cu cea mai buna placinta cu mere, cea mai buna crema de zahar ars, cele mai bune fursecuri si cele mai bune gogosi😀
Asta-i darul meu pentru voi, in cinstea Doamnei cucurbitaceelor:) Rontz rontz!
Later edit: Sarea tre’ sa NU fie cu iod!
tags: castraveti in saramura, cei mai buni castraveti murati, muraturi, reteta mamei, toamna 17 comments »
October 1st, 2012 at 2:43 pm
pai aceasta este si reteta pe care o stiu eu din familie… mama…bunica…matusa… nici un secret. mai este si reteta de gogosari cu miere si ceva zahar….minunata!!! sau muraturile asortate: pepenas, mar, conopida, gogonele, ardei gras umplut cu varza, prune, fasole lata…
October 1st, 2012 at 2:50 pm
@Alex: stiu ca nu-i niciun secret:) just kidding!:)
October 2nd, 2012 at 8:50 am
hai, mah, Alex, stricasi toata poezia… :)))
October 12th, 2012 at 10:41 am
Easy, am o mare problema, vreau castravetzi in saramura de ANI de zile. Merci mult pt. retzeta, dar problema mea e sarea grunjoasa, de muraturi, FARA IOD. Aia de pe vremuri.
Cum ma pleurnichez la tot mapamondu, un amic mi-a luat o punga din obor. Scria pe dinsa ‘sare de muraturi neiodata’, dar mai scris si sa nu o folosesti la gatitul de zi cu zi. Asta mi-a dat fiori pe shira spinarii, asha ca am citit fiecare semn de pe toate partzile si…am gasit: era produsa in Ukraina. Adica Cernobil. Adica merge de o patlagica verde sau un gogoshar, ca garnitura linga fripturica, iarna, dar nu sa gatesti cu dinsa daily. Am aruncat punga, asha cum era.
DECI – de unde iei sare grunjoasa, fara iod si care nu e cancerigena, ca cea din Ukraina?
October 12th, 2012 at 10:50 am
Ana, as vrea sa stiu ce inseamna “tulpini” de marar uscat.
Am luat vrej din ala intreg de marar uscat, cu inflorescenta cu tot, uscata si aia; inteleg ca nu inflorescenta ar trebui s-o folosesc, nu? Folosesc “crengutele”?
Thanks 🙂
October 12th, 2012 at 10:51 am
Vera, mama zice ca se gaseste sare de-asta la orice supermarket mare. To be honest, nu m-am uitat niciodata de ea. Sigur nu e din Ukraina ce foloseste ea:)) O sa pick her brain azi si revin mai la specific.
October 12th, 2012 at 10:52 am
Ami, tot vreju, facut asa, bucatele. Adica merge si partea din varf, dar nu asa, toata palaria. Rupi si tu “buchetul” in cateva “fire”
October 12th, 2012 at 11:10 am
Auch! Ma speriati cu sarea asta :-s
Ia sa vad si eu ce scrie pe sarea mea!
Revin!
October 12th, 2012 at 11:13 am
Am revenit 😀
Sarea mea e sare de muraturi IODATA… E buna si asta, da?
Vreau un raspuns avizat, de la mama ta, Ana 🙂
PS Nu scrie unde e produsa, zice doar ca e ambalata de o firma romaneasca. Dar scrie pe ea “five stars taste” 😉
October 12th, 2012 at 4:13 pm
Easy/Cookie – la Billa si la kaufland, adica vis-a-vis de mine, nu este. Intreaba pe mama exact de unde si cu detalii despre ce scrie pe coperta, te rog.
Grandmerci.
October 12th, 2012 at 4:21 pm
so, sunat mama, zis “mama, help!”. zice mama asa – citez, pentru exactitate: “trebuie sare grunjoasa, mare. sare gema. NU sare iodata!” cica nu e musai sa scrie pe ea sare pemntru muraturi, e suficient sa fie o sare mare si fara iod. ea a cumparat de la mega image ultima oara.
October 12th, 2012 at 8:48 pm
Ok, thx. Incerc la MegaImage, zi merci lu mama.
October 12th, 2012 at 8:59 pm
in reteta pe care o stiam, nu se schimba saramura … interesant 🙂
cum adaptam reteta asta pentru conopida in saramura?
October 13th, 2012 at 4:23 pm
easy – off topic (m-am uitat sa itzi trimit pe mail, dar nu am gasit contact pt. asha ceva), o chestie care mi se pare extrem de dragutza, pozitiva si folositoare pt. toata lumea:
http://www.urbankid.ro/altele/haideti-facem-cea-mai-complexa-lista-localuri-child-friendly-din-tara-concurs-18350#axzz29A9amFqK
Poate o folosesti chiar tu – dar eu sper sa si participi cu propuneri care sa intre pe lista.
Traiasca spiritul civic si cetatzeanul/a constient/a.
October 15th, 2012 at 11:54 am
pai… e pretty much the same, Geo.
October 22nd, 2012 at 11:35 am
Sooo, eu n-am gasit sare fara iod, asa ca am folosit “Pentru muraturi, iodata”.
Am urcat castravetii in pod la racoare si intuneric, va anunt pe la Craciun ce-a iesit 😉
September 20th, 2013 at 4:56 pm
Foarte faina e reteta si e bine ca specifica de schimbarea sau fierberea din nou a saramurii 🙂
sare fara iod se gaseste sigur pe la magazinele de naturiste – farmacii naturiste (cred ca e de la solaris)
a..si castravetii astia buni in saramura ar merge si putin iuti, chestie care se poate adeveri daca adaugam si un ardel iute in borcan..sau daca punem mai mult hrean