langosi
Asta-i o reteta traditionala de la buni de la Arad. De care aproape ca uitasem, noroc ca mi-a facut mama un refresh ieri, pe care… l-am mancat! Nu-i mare smecherie: se face o coca asa ca de paine, dar mai moale. Din 0.5 kg de faina executam o gramajoara cu scobitura la mijloc, ca un vulcan. In care crater punem o jumatate de pachetel de drojdie proaspata care a fost stinsa cu nitica apa calduta si o lingurita mica si rasa de zahar. Se acopera drojdia astfel lichefiata cu un strat de faina si cand incepe sa erupa vulcanul (adica sa se crape acoperisul), ne-apucam de framantat coca folosindu-ne de putina apa calduta cu sare. Ziceam – coca sa fie moale. O lasam la crescut pana-si dubleaza volumul si-apoi facem din ea niste gogoloaie ca niste chiftele mai maricele. Pe care le intindem cu sucitoarea pe o suprafata unsa in prealabil cu ulei, le umplem cu branza, cu varza calita cu chimen sau cu carne tocata, calita cu ceapa si mireseme. Le impachetam frumos parte peste parte, le sigiliam indoind marginile si le prajim in tigaia cu ulei. Puteti face si simpli langosii, fara umplutura, tavaliti la final prin zahar pudra sau topped cu gem.
Nu-s de mancat every day, ca, na, e clar ca nu-s sanatate curata, dar every once in a while e asa groazav sa musti dintr-un langos aburind si sa-ti aduci aminte de copilarie. Before we all started counting calories:)
tags: langosi, reteta mamei, traditional 13 comments »
October 25th, 2010 at 11:50 am
Am mancat si o varianta de langosi care se umpleau dupa prajire – adica ieseau niste palesti maaari pe care punea lumea smantana, usturoi, gem, ciocolata etc, le indoia si ti le vindea. 3 lei. (asta se intampla undeva prin zona Resitei… ba odata am mancat si undeva pe langa Oradea asa ceva).
Either way – :drool:
October 25th, 2010 at 4:12 pm
For nugget …
http://blog.rounds.com/baby-halloween-costumes-food-themed/
2. Baby, peas !
Ce ziceti ?
October 25th, 2010 at 10:14 pm
Cand eram la liceul meu era o covrigarie care vindea si langosi cu branza . hmm. I miss the old days:)
October 26th, 2010 at 11:59 am
@easypeasy: ah doamne ce pofta mi-ai facut, dar nu ma pun la facut langosi nici omorata, mai ales ca cica sunt on a diet. Vai dar arata demential.
@Andrei: eu propun cand se naste nugget sa-i facem cadou un pea costume, ca prea se potriveste. Who’s in?
October 26th, 2010 at 12:09 pm
hai ma Bianca, it’s not that bad:))
cat despre nugget’s possible outfit – funky:))
October 26th, 2010 at 3:47 pm
Eu ma bag la costumul cu Peas. Desi nu cunosc personal nici un membru al fericitei familii, blogurile lor m-au inspirat in viata si in bucatarie.
Moment in care le doresc tot ce este mai frumos (si mai gustos) pe lume.
Sa va iubiti, ma ! Da ?
October 26th, 2010 at 4:09 pm
normaaal:D
April 28th, 2011 at 5:26 pm
cat de misto e reteta caci asta vroiam sa fac de ceva vreme(surpriza pentru sot) insa imi poti spune concret cata apa sa pun?
deja salivez!!!
April 29th, 2011 at 10:08 pm
alina, sorry de intarziere. la 1 kg de faina cam 500-600 ml de apa. coca sa iti iasa moclutza.
April 30th, 2011 at 11:42 am
multumesc mult!acum ma apuc sa fac si cu aprobarea ta as vrea sa postez reteta si la mine pe blog (precizand sursa 🙂 ) …mi-e pofta de langosi de vreo saptamana 😀 …
April 30th, 2011 at 2:12 pm
am facut ceva gresit si nu mi-au iesit 🙁 …adica seamana cu langosii doar ca sunt foarte fat :(((( s-a dus pofta mea pe apa sambetei!
May 3rd, 2011 at 1:08 pm
aww:(
October 14th, 2012 at 8:48 pm
foarte buni, prima tura miercuri, simpli si cu branza, a doua tura astazi, cu carne de oaie si de pui, a treia tura maine, tot cu carne, pentru ca mi-a mai ramas umplutura. asa ca…saru-mana pentru masa, toata lumea a fost foarte incantata, am trecut reteta la caiet!