langosi

langos cu branza

Asta-i o reteta traditionala de la buni de la Arad. De care aproape ca uitasem, noroc ca mi-a facut mama un refresh ieri, pe care… l-am mancat! Nu-i mare smecherie: se face o coca asa ca de paine, dar mai moale. Din 0.5 kg de faina executam o gramajoara cu scobitura la mijloc, ca un vulcan. In care crater punem o jumatate de pachetel de drojdie proaspata care a fost stinsa cu nitica apa calduta si o lingurita mica si rasa de zahar. Se acopera drojdia astfel lichefiata cu un strat de faina si cand incepe sa erupa vulcanul (adica sa se crape acoperisul), ne-apucam de framantat coca folosindu-ne de putina apa calduta cu sare. Ziceam – coca sa fie moale. O lasam la crescut pana-si dubleaza volumul si-apoi facem din ea niste gogoloaie ca niste chiftele mai maricele. Pe care le intindem cu sucitoarea pe o suprafata unsa in prealabil cu ulei, le umplem cu branza, cu varza calita cu chimen sau cu carne tocata, calita cu ceapa si mireseme. Le impachetam frumos parte peste parte, le sigiliam indoind marginile si le prajim in tigaia cu ulei. Puteti face si simpli langosii, fara umplutura, tavaliti la final prin zahar pudra sau topped cu gem.

Nu-s de mancat every day, ca, na, e clar ca nu-s sanatate curata, dar every once in a while e asa groazav sa musti dintr-un langos aburind si sa-ti aduci aminte de copilarie. Before we all started counting calories:)

tags: , , 13 comments »

13 Responses to “langosi”

  1. jollyca

    Am mancat si o varianta de langosi care se umpleau dupa prajire – adica ieseau niste palesti maaari pe care punea lumea smantana, usturoi, gem, ciocolata etc, le indoia si ti le vindea. 3 lei. (asta se intampla undeva prin zona Resitei… ba odata am mancat si undeva pe langa Oradea asa ceva).
    Either way – :drool:

  2. Andrei

    For nugget …

    http://blog.rounds.com/baby-halloween-costumes-food-themed/

    2. Baby, peas !

    Ce ziceti ?

  3. anya

    Cand eram la liceul meu era o covrigarie care vindea si langosi cu branza . hmm. I miss the old days:)

  4. Bianca

    @easypeasy: ah doamne ce pofta mi-ai facut, dar nu ma pun la facut langosi nici omorata, mai ales ca cica sunt on a diet. Vai dar arata demential.

    @Andrei: eu propun cand se naste nugget sa-i facem cadou un pea costume, ca prea se potriveste. Who’s in?

  5. powerpuffcookie

    hai ma Bianca, it’s not that bad:))
    cat despre nugget’s possible outfit – funky:))

  6. Andrei

    Eu ma bag la costumul cu Peas. Desi nu cunosc personal nici un membru al fericitei familii, blogurile lor m-au inspirat in viata si in bucatarie.
    Moment in care le doresc tot ce este mai frumos (si mai gustos) pe lume.

    Sa va iubiti, ma ! Da ?

  7. powerpuffcookie

    normaaal:D

  8. alina

    cat de misto e reteta caci asta vroiam sa fac de ceva vreme(surpriza pentru sot) insa imi poti spune concret cata apa sa pun?
    deja salivez!!!

  9. cookie

    alina, sorry de intarziere. la 1 kg de faina cam 500-600 ml de apa. coca sa iti iasa moclutza.

  10. alina

    multumesc mult!acum ma apuc sa fac si cu aprobarea ta as vrea sa postez reteta si la mine pe blog (precizand sursa 🙂 ) …mi-e pofta de langosi de vreo saptamana 😀 …

  11. alina

    am facut ceva gresit si nu mi-au iesit 🙁 …adica seamana cu langosii doar ca sunt foarte fat :(((( s-a dus pofta mea pe apa sambetei!

  12. cookie

    aww:(

  13. Cristina

    foarte buni, prima tura miercuri, simpli si cu branza, a doua tura astazi, cu carne de oaie si de pui, a treia tura maine, tot cu carne, pentru ca mi-a mai ramas umplutura. asa ca…saru-mana pentru masa, toata lumea a fost foarte incantata, am trecut reteta la caiet!

Back to top