ramen
Ramen este pentru Japonia ce e curry pentru India, o mancare versatila, din te miri ce, cu un gust unic de fiecare data, imposibil de reprodus intocmai data viitoare. E o mancare cu zeama, dar zeama e doar contextul in care sa se umfle traditionalii taitei chinezesti. Ramen e o mancare inventata de fapt de chinezi, o supa pe baza de soia sau miso, cu taitei din belsug si diverse topping-uri, de la ou fiert la sardine afumate sau carne de porc fripta la wok, musai ceapa verde si uneori alge.
Foarte importanta pentru Ramen este supa pe care o folositi: Shio Ramen (cu supa pe baza de sare de mare, pui si legume), Tonkotsu Ramen (cu supa din oase de porc), Shoyu Ramen (cu supa din sos de soia si legume, cu pui sau fara pui) si, desigur, Miso Ramen (cu supa autentic japoneza de miso). Asa se face in Japonia, dar cine spune ca nu ne putem prepara propriul Ramen?:) Nu e nimic mai dragut decat sa improvizezi in bucatarie, cu simt de raspundere si spre deliciul mesenilor. Singurul lucru de tinut minte este ca supa pentru Ramen trebuie sa fie cat se poate de aromata, pentru ca de ea depinde succesul intregii operatiuni. Folositi amestecuri inedite de condimente, nu va feriti sa exprimentati si o sa va iasa un Ramen de va veti linge pe chopsticks:)
Am gatit primul meu Ramen cu supa de sos de soia si creveti, iata cum.
Intai am pus pe foc o ulcica de apa, aromata cu boabe de piper verde, o mana de fulgi de usturoi deshidratati, un cub vegetal bio, sos de soia, o lingurita de pasta green curry si un varf de cutit de cayenne pepper. De sare nu e nevoie, pentru ca si cubul vegetal, si sosul de soia au destula. Dupa ce zeama a dat in clocot si aromele s-au amestecat bine, am adaugat ciuperci si rondele de morcovi, pe care insa, foarte important, nu le-am fiert pana la epuizare ca la supa romaneasca, ci le-am tras de pe foc la timp, cat sa-si pastreze gustul si consistenta.
Am umplut un castron cu noodles, am turnat peste ei supa de soia si i-am lasat sa-si traga zeama pret de vreo cinci minute. Apoi am adaugat crevetii preparati separat, ceapa verde proaspata si un praf de cayenne pepper. Si am mancat pana n-am mai stiut de noi:))
tags: creveti, mancare japoneza, noodles, ramen 4 comments »
October 12th, 2009 at 10:43 am
Asta e mai bun decat Ichiraku Ramen din Naruto (pentru cine are copii acasa si stie despre ce e vorba).
October 20th, 2009 at 6:21 pm
Uuuuu, ramen! Am mancat si eu de mi-a iesit pe nas cat am stat in Japonia, imi place insa cum suna varianta gatita de tine ^_^ Cand iau o pauza de la sushi-making :)), o sa incerc ramenul asta easy-peasy ^_^
October 20th, 2009 at 7:13 pm
@Misaki: vai ce frumos scrii:) ti-am citit povestea pe blog si pentru o clipa am uitat ca mi-e frica sa zbor cu avionul:) lovely!
October 21st, 2009 at 7:04 pm
Arigatou gozaimasu! * bows* (multumesc!) Sunt doar o incepatoare intr-ale scrisului pe blog ^_^
Hmm…deci sa nu-ti spun ca am zburat cu un planor (nu are motor, se foloseste de curentii de aer ca sa zboare) si ca instructorul m-a rasucit cu capul in jos, incercand sa ma sperie…:))) Daca m-a provocat, a primit niste rasete nebune si “do it again, do it again”! (poate nu-mi valorez viata de ajuns :))) Ups, ti-am spus! ^_^
Sunt sigura ca poti gasi o metoda sa-ti invingi frica, nu stiu, imagineaza-ti ca esti la prova Titanicului si tipi ” I’m the king of the wooooorld!” Now that’s cheesy peasy :)))