descoperire epocala: vasul de yena

muschi-de-porc-cu-fasole-verde-011

vasul de yena mi s-a parut intotdeauna o treaba foarte babeasca asa, ceva din arsenalul gospodinei preistorice fara imaginatie, dar cu grija la vesela. pentru ca vasul de yena e pretios si se poate crapa usor daca nu e tratat corect. cand eram mica mama a crapat odata un vas de yena, pentru ca a pus cred ca lichid rece peste el cald. si m-a marcat aceasta experienta intr-atat, incat nu am folosit vasul de yena in viata mea adulta.

pana ieri, cand, primindu-l cadou, m-am infipt in el razbunatoare si am facut o mancare geniala, ati auzit, GENIALA, atat prin gustul deosebit, suculent, al rezultatului, cat si prin simplitatea pana la penibil a gatelii in sine. si anume, se pun in vasul de yena: muschi de porc taiat frumos felii groase, fasole verde de tot, morcovi noi intregi si felii de rosii. peste care turnam un amestec lichid format din ulei de masline, vin alb, cimbru, usturoi pisat, piper si sare. cat sa acopere legumele si carnea cam pana la jumate.

 muschi-de-porc-cu-fasole-verde-02 muschi-de-porc-cu-fasole-verde-03

intr-o ora asa (sau poate mai putin?) avem o mancare frumoasa, buna, de vis.  la care merg cartofi noi la cuptor (desi, wtf, cu ce nu merg cartofii noi la cuptor:)). rejoice in propria lene si incercati acest fel de mancare. obligatoriu in vas de yena!

muschi-de-porc-cu-fasole-verde-04

tags: , , 4 comments »

4 Responses to “descoperire epocala: vasul de yena”

  1. Lady Io

    Vasul de yena este de baza la mine in bucatarie. Si mie mi s-au spart doua, dar in cuptor. Vestea buna e ca nu se face cioburi, se desface in 2-3 bucati, asa ca friptura a fost salvata. Vestea proasta e ca si acum mai fumega aragazul, pentru ca s-a scurs din zeama in cuptor si oricat am curatat nu s-a luat de tot.
    Secretul este: sa fie vase de calitate (ieftinaciunile sunt bune pana cand crapa) si sa ai grija sa nu le lovesti. Se produc mici fisuri insesizabile si patesti ca mine. Si bineinteles, sa nu pui ceva rece in el cand este incins.

  2. powerpuffcookie

    see, deja is prea multe instructiuni:)))) cine sa le tina minte pe toate?:P dar gustul, cum ziceam, divin!

  3. mononoke

    E foarte frumos aici, la tine. Misto-misto!

  4. Robert

    Ma asteptam la mai mult de la tine. Adica…pana si eu, care is relativ strain de aceasta febra fancy a gatitului, stiu sa folosesc si am un vas de yena in casa. Mie imi place de el, de vas adica, pentru ca daca nu faci friptura in el, faci cartofi frantuzesti, daca nu asta faci salata. E bun la toate asta vreau sa zic. Plus ca e frumos 🙂

Back to top