cartofi cu rozmarin, tzatziki si salata cicladica

orice roman care se respecta pleaca in grecia cu masina si se intoarce acasa cu portbagajul plin de mancare, cola si mythos. din seria “noi in romania nu avem iaurt”, continuam sa gatim festiv de insipratie greceasca: tzatziki, cartofi cu masline, rozmarin si capere (yey mazi) si salata cicladica. cu weisswurst si carnati de curcan.

cartofii se fac in tava, la cuptor, stropiti din belsug cu ulei de masline, piperati si condimentati cu ierburi aromatice. la reteta clasica am adaugat cateva rondele de vinete si de ardei gras.
salata cicaldica se face cu rosii ducli asezate pe un pat de salata verde si captusite generos cu branza de capra, masline si capere.
pentru tzatziki ne trebuie iaurt, usturoi si castraveti taiati asa foarte fin, ca niste taitei. din nefericire, tzatziki cu iaurt romanesc nu cred ca ar avea acelasi farmec, pentru ca iaurtul grecesc e asa fin si bun, ca o smantana but not quite:p
anyway, cum ziceam, banchet grecesc in amintirea vacantei in Hellas, adica Grecia si nu suc de lamaie asa cum am crezut eu, desi am 30 de ani si ceva scoala:))
tags: cartofi, Grecia, salata 3 comments »

August 17th, 2009 at 4:02 pm
Clu-ul ar fi sa primim sugestii de iaurt romanesc cu care sa pytem face tzatziki.
Any ideas?
Spor spor la mancat!
August 18th, 2009 at 12:24 pm
Singurul iaurt care se apropie de cel grecesc (ca si consistenta si implicit cantitate de grasimi) e iaurtul de oaie si bivolita de la napolact.
E ambalat in niste cutii de plastic galbene.
Singura problema e ca e un pic cam acru totusi.
Dar deh, nu poti sa le ai pe toate. 🙂
October 9th, 2009 at 8:27 pm
As sfatui gospodinele sa curete castravetele ce coaja, sa il dea pe razatoarea mare si sa stoarca zeama din castravete.
Reteta greceasca pentru tzatziki este urmatoarea:
300 g iaurt grecesc
3 linguri ulei de masline
1 castravete curatat si dat pe razatoarea mare,stors de zeama.
usturoi
sare
1 lg otet.