piei, zahar!
Despre zahar nu am niciun cuvant de lauda. Gandul ca oameni educati, destepti, cititi, ba chiar cunoscatori in ale nutritiei, spun ca zaharul ii face fericiti, ma ravaseste visceral, imi vine sa dau foc la punga de margaritar de-un kil (da, stiu, o sa iasa zahar ars, ce bun, nu? pfff!) Ce, va veti intreba, e la radacina acestor sentimente puternice? Pai, simply put, m-am saturat sa vad ce face zaharul din otherwise awesome people. M-am saturat sa vad femei care tin Dukan pentru ca, magie!, au voie prajituri dupa retete speciale Dukan. M-am saturat sa vad cola normala inlocuita cu cola light. M-am saturat sa aud “eu nu mananc dulciuri, doar fructe in cantitati industriale”. Imi vine sa plang de nervi, jur:) Nu se poate, nene, nu se poate asa ceva! Ceva trebuie facut. Fiindca ala care a zis primu’ “sugar free”, precis avea in cap nu inlocuirea zaharului cu aspartam, ci eliberarea omului din zaharoasele hatzuri ale lui zahar zaharovschi. Deci piei, zahar, piei! Mars de-aici, n-auzi?! Tu si toate neamurile tale odioase! Adio! Hasta la vista, baby! Sunteti cu mine? ‘Ai sa-mi trag una, ce-ar fi sa va scap de o mare problema? Read on, my friends, read on!
1. ce e zaharul
Nu, pe bune. Un pic de chimie n-a omorat pe nimeni si tre sa know thy enemy daca vreti sa-i veniti de hac. So, avem asa:
a. Monozaharidele – adica glucoza, galactoza si fructoza.
b. Dizaharidele – adica diverse combinatii de monozaharide: maltoza = glucoza + glucoza, sucroza = glucoza + fructoza si lactoza = glucoza + galactoza.
Sucroza este ceea ce numim, comercial, “zahăr”. Cand va uitati pe un ambalaj si vedeti “zahăr”, aia inseamna. Iar cand vedeti “zaharuri” sau “glucide”, poa’ sa fie un platouas din cele de mai sus. In doua cuvinte, monozaharidele si dizaharidele sunt ceea ce se cheama “carbohidrati simpli”. Si nu prea e nimic simplu in ceea ce ii priveste, din pacate.
Diferenta dintre toate soiruile astea de zahar este data de felul in care le metabolizeaza omul. Glucoza, de exemplu, e combustibilul universal pentru fiecare celula a corpului nostru. Adica e chestiunea care ne da energie. Fara ea, am fi, literally, dead meat. Pentru ca toate organele au nevoie de glucoza, doar 20% din ea se metabolizeaza in ficat. Fructoza, in schimb, este metabolizata de ficat in proportie de 100%. Din acest punct de vedere, seamana bine cu alcoolul. Asa ca, vedeti voi, ce se intampla acum in America, unde zaharul normal (sucroza de care spuneam mai sus) a fost inlocuit aproape in totalitate cu fructoza extrasa industrial si izolata de alti nutrienti care se intampla natural in acelasi aliment ca si ea, este un mare semnal de alarma pentru noi toti. Natia asta se indreapta spre dezastru metabolic in masa. Adica cum adica? Pai asta ne aduce la urmatoarea intrebare, si anume…
2. este zaharul moartea?
Ei bine, raspunsul este “da”. Si nu de azi de ieri. Din ce in ce mai multe studii atesta faptul ca zaharul in exces este principala cauza de boala cronica si letala. Da, zaharul, micutul, dragutul, e bomboana de pe coliva noastra (Mercola). Cum lucreaza dansul-dracu-gol? Pai:
- intre altele, e un un drog, care, ca orice drog, da dependenta. Vedeti in infograficul din deschidere de ce, pentru multi dintre noi, nu exista “umpic” de zahar, dupa cum nu exista nici “doar o tigara, doar dimineata, doar de revelion”. Nu nene, zaharul e o substanta highly addictive, care, odata ce te-a inshfacat, te transforma in no time din om liber in dependent.
- excesul de zahar taxeaza ficatul, am povestit mai sus cum. Da, zaharul e o toxina, oameni buni.
- zaharul propovaduieste inflamatia la nivel celular si, nu stiu daca stiti, dar inflamatia e fix, dar fix ceea ce nu vrei sub nicio forma in corpul tau. Inflamatia vaselor de sange poate duce la boala cardiovasculara. Inflamatia poate duce si la cancer. Pe scurt, lantul zaharel – inflamatie – boala naspa e cam cert.
- zaharul, soc si groaza, ingrasa. Da ma, stiu ca stiti, dar poate nu va dati seama ce inseamna asta de fapt. Nu e ca bagi zahar si rezulta love handles. Nu, este mult mai nasol de atat. Zaharul halit messes cu metabolismul omului, care nu mai stie de capul lui. Pacaleste organismul intr-un mod barbar, facandu-l sa devina in scurt timp absolut incapabil sa-si regleze singur apetitul. Google “insulin resistance” daca vreti sa intelegi mai bine dimensiunea problemei.
Sunt asa de multe lucruri de zis despre cum ne omoara zaharul, si not enough time. Sunt sigura ca multi dintre voi aveti curiozitatea sa investigati problema pe cont propriu, daca nu ati facut-o deja. Pana atunci, sa zicem ca ma credeti pe cuvant si sa mergem mai departe. Si anume la punctul trei…
3. cum stii ca esti dependent de zahar?
Nu poti trai fara gogosele umplute, care fac poc in gura si te umplu de slurpiness?
Nutella pe paine ti se pare o idee buna de mic dejun (posibil, singura idee buna de mic dejun)?
Iti mananci de pe buze strugurelul cu miros de prajiturica?
Te trezesti noaptea ca sa faci pisu si in drum spre baie te impiedici de cutia de zahar cubic (unu mie, unu tie, unu mie, unu mie…)?
Te trezesti noaptea sa faci pisu, nu gasesti zaharul cubic si, next thing you know, esti la benzinaria non stop de la coltul blocului, in uggshi, pijamale si lacrimi?
La intrebarea “ce ai lua cu tine pe o insula pustie”, raspunzi lejer “tigaia de clatite”?
Gandul de a nu avea tigaie de clatite pe o insula pustie iti cauzeaza mancarici in cap de piept?
Mananci oul kinder al copilului?
Dar miere cu lingurita?
Intre o poza cu Ryan Gosling si una cu o felie de tort, alegi tortul?
Intre demnitate si zahar, alegi zaharul?
Intre orice si zahar…
Felicitari, ai castigat o dependenta.
4. cum scapi de dependenta?
Daca as sti sa rezum asta in doua vorbe, m-as umple de bani. Sa facem, totusi, o incercare.
“the 30 day NO SUGAR challenge”
Yep. That’s it. Nu mancati niciun strop de zahar si niciun substitut al acestuia, timp de 30 de zile. Nu zahar in cafea, nu miere in ceai, nu dulciurele, nu ciocolata, nu siropel, nimic, nimicutza. Nu suc natural, nu cola zero. Nimic care contine zahar si absolutamente nimic pe care scrie ‘SUGAR FREE’. Nu mancati mai mult de un fruct pe zi. Reduceti sau eliminati fainoasele. Nu paine alba din comert. Hell, nu paine alba punct. Fiti cu ochii in patru, cititi etichetele, atentie la zaharul ascuns in alimente.
Hai, facem treaba asta? Nu aveti nimic de pierdut, I promise you. Dupa doar o zi-doua fara zahar, o sa incepeti sa simtiti beneficiile pe propria piele. Bye bye balonare, la revedere cosuri pe fatza… Zau! Iar daca odata cu detoxul asta o sa bagati si niscai sport, va asteapta la final de luna un cantar contrariat. “Fuckitty fuck fuck, cine e sexoshenia silfida?” “Pai ce sa vezi, sunt chiar eu!”
5. pai si dupa astea 30 de zile?
Ce iti fac astea 30 de zile de lipsa zahar se cheama RESET. Pe langa break-ul metabolic pentru care organismul tau o sa-ti zica sar’na, se intampla, in chip fericit, o resetare a mecanismelor de reglare apetit, care, in cazul tau de depe de zahar, erau de mult pe butuci. Pofta de dulce dispare. Incepi sa mananci cand iti este foame. Adica incepi sa stii ce e aia foame si cum se manifesta ea. Incepi sa intelegi lucruri despre tine. Se limpezeste capul. All of a sudden ti se pare absurd totul. Cum ai putut sa crezi vreodata ca ciocolata vindeca raceala? Srsly, dude, WTF?:))
Bun. Cu acest nou state of mind, here comes 30 de zile later si tu, tu cu mintile la tine, ai o alegere de facut. Pentru prima oara in ages, alegerea e la tine. Adica pe bune, o luam de la capat cu agatatul de tejghea la Lukoil in miez de noapte? Sau facem reframing total la treaba cu dulcele in viata omului, asa incat sa desfrunzim situatia de penibilitati si sa alegem doar ceea ce se califica drept “experienta”?
Stati cu mine, ca this is totally going somewhere. Ce vreau sa zic e ca da, exista zahar care vine la pachet cu viata, cu traitul misto (pasteis de belem la Lisabona, nush ce fensi prajiturica la Paris, desertul brilliantisim care incheie o cina la AGO, o “every now and then” Cola la sticla, aburita de rece ce e, doua cupe de inghetata artizanala – 100% ciocolata, no milk, ahhhh, the yumzors, cozonacul mamei, la Craciun si la Paste… you name it). Si pe urma exista zahar care nu vine la pachet cu nimic, zaharul rusinii, ala care te transforma din fiinta ravisanta si adunata care esti intr-o ciumafaie despletita emotional, care si-ar taia o mana si un picior ca sa primeasca, chiar si sub forma de Eugenia, doza mult dorita.
in fine
N-am vorbit nimic despre cat suntem de indoctrinati, n-am vorbit despre fructul oprit care, si el, avea zahar. Sunt multe, prea multe de storcoshit intr-o dupa amiaza. Dar daca v-am atins, macar partial, ma declar multumita. Cine stie, poate intr-o zi o sa ne strangem intr-o carciuma sau ceva, si o sa povestim mai ghebos despre toate. Pana atunci, sper si vreau sa cred ca sunteti cu mine. Ca va bagati la 30 de zile fara zahar. Pe mine aici ma gasiti, pentru suport. Intrebati-ma orice. Turnati ofuri si comentarii. Dar incercati, ma. Intrati in joaca asta si de nu v-o fi mai bine, n-aveti decat sa-mi ziceti mie de… well, dulce:))
Si da, special am ales sa public postarea asta la ora la care scade glicemia:) #crazybitchfromhell #mwahahahhaha
tags: dependenta de zahar, dieta, fara zahar, no sugar challenge, nutritie, zahar 88 comments »
February 13th, 2014 at 2:19 pm
Cred ca trebuie un event de facebook sau ceva mai organizat. :))
Nu de alta, dar sa putem sa masuram impactul.
Let the show begin. I’m starting from today as well.
February 13th, 2014 at 2:27 pm
Eu am nascut de doua luni si jumatate..dar stiu ca alaptarea nu e o scuza sa ma indop de porcarii…so…vreau si eu in grup! Vreau sa cred ca pot!!!
February 13th, 2014 at 2:39 pm
Si eu m-as baga, dar la fructe nu renunt.
Am un pont de dat (incercat pe mine): daca beau o cafea (neindulcita) dupa ce mananc, nu-mi mai e pofta de desert. Nici de cioco, nici de praji…
February 13th, 2014 at 2:43 pm
oameni buni, n-a zis nimeni ca renuntatul la fructe e schema:))) e ok, fructele sunt ok. nu o tona. dar un fruct pe zi in perioada asta de sugar detox e in regula.
February 13th, 2014 at 3:07 pm
Eu am mai avut cateva tentative esuate, poate cu support grup se schimba povestea, deci vreau si eu.
February 13th, 2014 at 4:17 pm
Eu nu stiu ce sa zic. Pe de-o parte mi se pare foarte in regula sa incercam sa mancam/traim cat mai sanatos (dar si gustos). Pe de alta parte, vad multi oameni care, in opinia mea, exagereaza cu asta ori sar etape, ca sa zic asa.
Exagereaza pentru ca nu mai vor sa auda de altceva decat ‘bio’, ‘natural’, ‘neprocesat’, iar daca un anume aliment e insotit de asa o promovare, dintr-o data li se pare foarte gustos si sanatos (desi nu intotdeauna chiar si e).
Plus, cum spuneam, mi se pare ca se sar niste etape: nu stim principii de baza in ale nutritiei sau chiar in ale gatitului si asocierii alimentelor, dar acum daca vrem sa traim sanatos trebuie musai sa mancam numai bio si neprocesat si, evident, fara carne rosie ca nu-i sanatoasa, fara grasimi ca nu-s sanatoase, fara zahar ca ne omoara clar, fara, fara, fara.
Am vazut cativa oameni in jurul meu mergand destul de abitir pe calea asta, unii chiar afirmand “acum mananc aproape numai boscheti si tufisuri, alerg zilnic 30km, nu mai beau cafea sau alcool, nici macar vin, doar apa si sucuri proaspete de fructe (!), fac si cure periodice de detoxifiere … am slabit si ma simt intr-o forma grozava!” Ei bine, ce veseli si rumeni in obraji erau ei pe vremuri si ce ridati si fara luciu in privire sunt acum! Dar sunt intr-o forma grozava!
Nu ma intelegeti gresit, am gasit tare util (si savuros!) articolul de fata (ca si multe altele de aici, de altfel)
…dar … de ce NO sugar, totusi? Sper ca doar pentru 30 de zile, ca challenge personal si “reset” care sa ajute apoi sa abordam alimentatia, inclusiv consumul de zahar mai intelept, echilibrat/cu moderatie/cumpatare si, mai ales, ceva mai educat si in cunostinta de cauza.
February 13th, 2014 at 4:36 pm
mihaela, de acord cu tine ca e subiect sensibil, ca presiunea care se pune pe noi e fara precedent. dar nici sanatatea nu mai e ce-a fost:-) eu chiar nu-s nicicum adepta unui purism alimentar, pentru ca nici n-as sti ce e ala. dar ca zaharul face ravagii, aia cred din tto sufletul. n-am zis zero zahar forever and ever, n-am zis cruce cu limba cand il vezi pe etichete, am zis doar ca o pauza de 30 de zile de la zahar ii poate ajuta pe cei care fac exces (se stiu ei;) sa o ia de la capat in relatia asta cu zaharul, exact asa cum spui, mai echilibrat:-) pace si zahar:-))
February 13th, 2014 at 5:57 pm
I totally agree! Zaharul este nasol!!! vreau si eu in grup! <3
February 13th, 2014 at 7:12 pm
Nu știu pe ce lume trăiești/trăiți, dar nu pare a fi planeta Pământ.
Pe aceeași idee, faceți și o cură de detoxifiere de la oxigen, vorba aceea, atmosfera doar are 20%, 79% este azot. Încercați mai mult azot, da.
Auzi, te duci la baie noaptea și iei un cub de zahăr. În viața mea nu am auzit de așa ceva.
February 13th, 2014 at 7:35 pm
red, aparent nici de umor n-ai auzit vreodata:-))) of of, mai mai. zahar = oxigen, got it!:-)
February 13th, 2014 at 8:08 pm
ar fi buna ideea cu grupul…eu tocmai acum incerc sa ma conving sa nu plec dupa zaharul din coLA SI DIN CIOCOLATA, dar presimt ca in maximum 20 de min m-am si intors de la magazin:))
February 14th, 2014 at 11:47 am
Si eu vreau in grup!
February 14th, 2014 at 11:50 am
narcisa, ti-am trimis mail. ocazie cu care grupul se inchide. provocarea a inceput ieri, va tin la curent cu ce-o iesi:D
February 14th, 2014 at 12:41 pm
[…] http://easypeasy.ro/2014/02/piei-zahar/ […]
February 14th, 2014 at 7:30 pm
din fericire exista o alternativa sanatoasa la zahar, si anume – siropul de orez (contine apa si orez). Eu il folosesc atunci cand ii gatesc ceva dulce lui bebe. nu stiu daca se gaseste in Romania, in Germania se gaseste la supermarketurile bio si se poate comanda si pe amazon.
February 14th, 2014 at 7:39 pm
si eu vreau in grupul de suport! ieri la munca am inceput un cozonac din pachetul uitat de Craciun si nu m-am oprit pana nu am terminat jumatate din el singura… i need help!
February 16th, 2014 at 2:09 pm
Pfuuu, ce articol,exact de ce aveam nevoie dupa un cremes si o savarina (asta in timp e căutăm idei de slăbit valabile si pe timpul
Alaptatarii 😀 )
A reușit cineva,se poate?????
February 16th, 2014 at 3:26 pm
Si eu vreau în grupul no sugar!!!
February 16th, 2014 at 3:42 pm
doamnelor, provocarea a inceput din 13, am inchis grupul atunci, dar promit sa va tin la curent cu progresul si, daca iese, mai facem;-))
February 17th, 2014 at 9:31 pm
Pffff…I’m late…cu siguranta ma alatur grupului data viitoare 🙂
February 18th, 2014 at 9:35 am
Si cu albusurile ramase de la preparatele low-carb 😛 , ce sa facem daca nu macarons, pricomigdale, pavlova si alte erezii?
Sa le coacem in forme din silicon in forma de ratusca sau inimioara? ;;)
February 21st, 2014 at 11:58 am
@ Didi cam tarziu iti spun, dar stiu raspunsul: ompleta din albusuri!!!! absolut geniala! eu am problema ca imi faac omleta din albusuri si raman cu galbenusuri surplus 😛
February 27th, 2014 at 12:04 am
Foarte corect. As avea si eu o intrebare xilitol-ul unde intra? drog sau nu?
March 6th, 2014 at 10:11 am
I’m in! Cu sau fara grupul care deja e inchis, articolul asta e pentru dependenta mea de zahar, ce a fost cartea lui Allen Carr pentru cea de tigari. De care m-am lecuit, bat-o vina! De provocarea asta cu zaharul mi-e mai teama insa, ca tare mi-e draga ciocolata. Si nu-i vorba ca n-as fi stiu cat de rau e, dar se pare ca era nevoie de cineva care sa apese pe butonul ala nenorocit ca sa ma decuplez. Asa ca, multam c-ai apasat! 🙂
October 18th, 2014 at 5:18 pm
Imi placi de mor, mi-am tinut curu` pe scaun trei ore sa te citesc da` m-ai spart, frate, cu atata engleza! La dracu cu ea, ce-o uram eu…acum mi-e greata, zau! O fi fancy (sau cum s-o scrie) da`i prea multa, bre!
October 27th, 2014 at 12:01 pm
Foarte motivant articolul, pacat ca ati in his grupul ca sunt convinsa ca erau ceva tipuri de furat pentru astia care nu am gasit distil curaj to fight the beast la vremea respectiva… Orisicat, care au fost concluziile? Si o sugestie, un ongoing group pentru sugar addicts? Multumesc pentru articol, l-am citit la recomandarea (pe blog) Simonei Tache si am devorat rapid restul blogului dupa aceea 🙂
November 20th, 2014 at 7:37 pm
Eu deja am facut acest test anul trecut + o lamaie cu ulei de masline luate pe stomacul gol+masaj de drenaj si am slabit 10kg in 3 luni am pierdut si o gramada de alergii si altele….. ma simt mult mai bine! Cea mai grea e prima saptamana dupa te obisnuiesti, curaj tuturor!!!
November 21st, 2014 at 4:29 am
Ma bucur tare mult ca cineva din România a adus vorba de acest subiect. Eu am redus zaharul de ceva vreme, nu ca am fost o fană înrăită vreodată. Niciodată nu l-am consumat in exces. Insa de când m-am mutat in US, speriata de toate miturile despre America… Am început sa îmi fac temele despre mâncare. Acum nu numai ca am renunțat la zahăr si citesc toate cutiile alimentelor, insa încerc sa stau deoparte de produsele procesate. Acum cat pot Si eu ca nimeni nu e perfect.
November 21st, 2014 at 8:39 pm
Vreeaauu si eu in grup!!! Sunt in proces de renuntare..
November 23rd, 2014 at 2:20 pm
Si eu vreau in grup, in cazul in care se mai face o editie.
December 4th, 2014 at 4:42 pm
unde-i grupul asta de support, bre??? 🙁 I need it…eu sunt no sugar in cafea, ceai…capucino 1-2x/an…cuminte de altfel, vedeti?…dar, MARS…MARS-u’ e cea mai buna proteina….:(((( pe care sa stiti ca nu l-am mai mancat de aproape 3 sapt….dar e un dreaq undeva, care ma freaca la icre si imi tot zice ca ..nivelu’…nivelu’…
December 4th, 2014 at 4:44 pm
ahahahah doina:)) grupul a fost ma, postarea e veche de un an sau asa ceva:))) dar am zis ca mai facem o tura in ianuarie, te am in prim plan. ps: i am a snickers kinda’gal:))
March 20th, 2015 at 10:42 pm
Salut dragilor!La mine s-a intamplat pe dos.Am renuntat la zahar de o saptamana din cauza balonarilor de care sufeream.Am fost atenta si la zaharul adaugat,n-am folosit nici miere nici nimic cu zahar,credeti-ma!!In doua zile fata mea a explodat,sunt plina de “vulcani” Etna cum n-am avut vreodata,iar azi cand sa inchid usa dupa mine a trebuit sa ma prind de clanta usii sa nu ma duc jos de ameteala.Ma stiu cu glicemia mica,dar am citit ca din contra zaharul asa cum iti creste glicemia la fel de rapid o si coboara.Inca mai sper ca face parte din procesul de detoxifiere si cum sunt propriul meu cobai am sa continui pentru inca 20 de zile.Daca treaba e buna o sa devina obicei, daca nu vedem alta varianta.Ce-i drept la balonari stau mai bine insa nu am scapat de tot de ele.Ceva sigur gresesc.Ole!Bafta
March 23rd, 2015 at 9:45 pm
Vreau si eu!!!!!! cand incepem?
March 25th, 2015 at 11:06 pm
Deci, articolul este de mai bine de un an!
Vreau pareri, marturii…
Cine a reusit? Cum? Ce a papat? Ce efecte a avut?
Sa incerc? Sa nu incerc?
Raspundeti, PLEASE!
March 26th, 2015 at 1:20 pm
Nobody here? HELP!!!!!!!!!!!!!!!
April 8th, 2015 at 10:13 am
Ioni, e o postare mai veche, ceva imi spune ca mult zahar a fost mancat, de atunci si pana in prezent:)))
March 6th, 2016 at 4:43 pm
ma bate un gand 🙂 sper sa reusesc. 30 de zile … nu e imposibil, nu ? :))) stiu ca e vechi articolul, dar abia de curand am dat de el