povestea berii de casa

stcile de... sticla

(guest post by Mishu)

E o vorba care zice ca daca vrei ca un lucru sa iasa bine, lasa profesionistii sa se ocupe de el. Corect, dar daca ne-am ghida toti dupa principiul asta, unde ar mai fi distractia?

In ultima saptamana si ceva, pentru micul, dar inimosul nostru colectiv familial, distractia a insemnat convietuirea cu un mare vas (23L) de bere de casa. Bere de casa de la… www.beredecasa.ro. Povestea a inceput cand pe Cookie a contactat-o cineva din partea site-ului mai sus mentionat, intreband-o daca nu este interesata sa experimenteze fabricarea berii in casa si sa povesteasca aceasta experienta pe blog. Cum Cookie nu bea, a fost tentata sa decline invitatia, noroc cu mine care am simtit imediat provocarea. Am simtit-o asa de bine, incat in aceeasi zi am intrat in contact cu foarte amabilul reprezentant al  www.beredecasa.ro, iar sambata ne-am intalnit pentru a prelua:

– Una bucata kit fabricatie bere de casa, constand intr-un vas de fermentatie (a really big bucket), un robinet, o spirala din plastic cum se pune in cap la damigene, o spatula, o perie de spalat sticle, un capsator de sticle, 100 de capse de metal, etichete, o cutie cu amestecul necesar pentru berea propriu-zisa si drojdia aferenta
– Doua navete de sticle de 1 litru, verzi, ca cele de pe vremea lui Ceausescu, major flashback there
– Doua coli cu reteta de bere Lager!

malt si drojdie etichete

Inarmat cu toate cele de mai sus, duminica, zi lasata de la D-zeu pentru odihna (are legatura, bear with me) m-am apucat sa pun de bere de casa. Deja aveam in ochi doua pahare de bere rece (ca personajele din desene animate cand vad bani… ka-ching) asa ca m-am apucat cu spor sa spal ustensilele, ca sa fac loc germenilor de fermentatie ce aveau sa-mi aduca licoarea mult visata (in 3 pana la 4 saptamani).

inspactor Pufeta inspector Pufix

Dupa spalat, cu reteta intr-o mana, m-am pus pe amestecat ingredientele. Melasa incalzita usor la robinetul de apa calda se toarna prima in vas. Apoi se pun peste ea 1 Kg de zahar si 2 litri de apa fiarta, amestecand totul cu spatula din kit.

*Explicatia pentru prezenta lui Dumnezeu intr-un post despre bere starts here*
Pentru ca m-am apucat de muncit (fie si doar pentru placerea viitoare a unei beri reci marca Pufix), Doamne Doamne s-a uitat urat pe mine si a zis : te pedepsesc sa o dai in bara! Drept pentru care am umplut vasul pana sus cu apa fiarta si am turnat deasupra, conform instructiunilor, pliculetul de drojdie, care, evident, confruntat cu temperaturile adverse, si-a dat obstescul sfarsit inainte de a incepe sa produca bulbuci. Sa-mi fie invatatura de minte.
*Explicatia pentru prezenta lui Dumnezeu intr-un post despre bere ends here*

Dupa ce am pus capacul, am fixat dopul-spirala si l-am umplut cu apa, am purces sa astept aparitia bulbucilor (inca nu realizam farsa pe care mi-o jucase Al de Sus). Dupa cateva ore, panica in tunel, nu se bulbucea berea…

Zbatandu-ma intre resemnare si ultimele urme de speranta mai ceva ca un personaj din filmele rusesti de pe vremuri, am rezistat pana marti dimineata, cand, rusinat, i-am contactat pe cei de la www.beredecasa.ro sa le zic patania.

Dupa ce le-am explicat ce facusem pas cu pas si am identificat problema, ne-am dat unul altuia numai vesti bune. Eu am aflat cu bucurie ca totul se rezolva cu un nou pliculet de drojdie, pe care l-am primit in aceeasi zi, iar ei au aflat cu surprindere ca reteta recomanda utilizarea de apa calda in loc de apa rece (o mica, dar esentiala greseala de traducere, care era sa ma coste BEREA!)

In aceeasi seara am turnat pliculetul salvator si lo and behold, there were bubbles. Si bubbles, si bubbles… si bubbles, spre disperarea nevestei si a pisicilor, pana duminica pe seara cand the bubbling stopped. Dupa ce mi-am confirmat prin masuratori ca berea este gata de imbuteliat, luni seara am trecut la trasul berii, capsatul sticlelor, agitarea de cate patru ori/sticla, cum zice la reteta, si stivuitul berilor in navete.

pus zahar in sticle cu masura speciaka capsat sticlele cu dispozitivul special

Acum urmeaza partea cea mai grea, lupta interna intre a lasa berea sa se mai aseze vreo doua saptamani si tentatia de a baga una la rece si a-i da cep imediat. Sper sa rezist si sa raportez o bere reusita, la termen, cum scrie la carte.

pufix si berea gata

A relatat : Brewmaster Pufix

tags: , , , , 9 comments »

9 Responses to “povestea berii de casa”

  1. Mihai

    Dai si tu o bere cand termini? 😉

  2. Florin

    probably the best home made beer in the world 🙂

  3. emili

    uuu…i like…arata intr-un fel..ce guiness, mai bine berea misu 🙂

  4. powerpuffcookie

    clar:D two weeks from now it’s gonna be beer palooza la noi acasa:))

  5. Mishu

    Facem sigur o degustare…sau mai multe. Rabdare.

  6. mazi

    bwahahah. si daca berea mea e gata prima? :p
    cred ca se cere o degustare comparativa :)))

  7. Mishu

    Mazi…avem aceeasi bere, ca suntem incepatori 🙁 Poate la primavara ne lasa Balint sa ne jucam cu arome mai complexe 😉

  8. sfarsitul aventurii “bere de casa” — easy peasy

    […] sfarsitul aventurii “bere de casa”fursecuri cu nucabudinca de paste cu branza dulcereteta familiei Naie de cozonac cu nucabedrestretetecupoze.roretete pentru micul dejunrulada de pui cu bacon, branza cheddar si spanac, fiarta in lapte cu mirodeniipovestea berii de casa in versiunea ‘cookie’povestea berii de casa […]

  9. rapy

    greseala majora cu apa :
    1. apa nu trebuie sa fie cu clor ( omoara drojdia ) , sau apa de la robinet lasata in ceva vas deschis sa se evapore clorul si fiarta dupa
    2. apa sa fie undeva in jur la 24 de grade cand se amesteca drojdia (toleranta 22-27 grade)

    stiu ca este mai vechi articolul , dar poate mai ajung si acum amatorii pe aici . . .


leave a reply



Back to top