cea mai buna placinta cu mere

placinta cu soare

De la mama am reteta pentru cea mai buna placinta cu mere ever. De fapt, cea mai buna placinta punct, pentru ca merge si cu branza sau cu dovleac. Sa ne-ntelegem: o placinta buna este una cu foaie consistenta. Altfel, why bother, punem doar umplutura intr-un lighean si mancam cu polonicu’:p Asta-i si motivul pentru care nu-mi place strudelul: prea mult stuffing, prea putina coca. Acuma, asta nu inseamna ca foaia de placinta trebuie sa fie exagerat de groasa. Musai sa fie moale, frageda, gustoasa in its own, nu doar un suport pentru ce-i inauntru. Acum ca ne-am lamurit, sa va povestesc cum se face placinta cu mere via @Mama.

mere calite placinta

Se rad merele pe razatoarea mare si se scurg bine bine de suc (pe care… l-am baut, hac!). Cate mere? Pai, depends. Eu am facut placinta intr-otava de-aia imensa de inoxde la Ikea si am avut sa zic 2/3 sacosa mare Mega Image de mere. Asa. Odata merele rase, le amestecam cu 5-6 linguri de zahar, nuci, stafide si scortisoara dupa gust. Le calim intr-o cratita mare si nelipicioasa cat sa mai scapam de zeama din ele. Treaba e ca daca sunt foarte zemoase, n-o sa tina frumos foile si o sa iasa o treaba incerta si imprastiata. So, de-aia insist.

Bun. Pentru coca avem nevoie (tot la tava mare de care va povesteam) de 21 de linguri de zahar (eu am pus insa doar 15, ca mi se parea prea dulce cu 21), 21 de linguri de ulei si 2 oua, pe care le amestecam bine intr-un vas mare. Adaugam 21 de linguri de apa minerala, 1 lingurita de praf de copt stins cu zeama de lamaie si faina cat cuprinde. Coca o sa iasa asa, grasuta, numai buna de intins.

img_29031 img_29071

Coca o impartim in doua. Cu jumatate facem foaia de jos, pe care o punem in tava unsa cu unt. Peste ea deversam umplutura si acoperim cu foaia facuta din cealalta jumatate. Crestam frumos placinta pe deasupra, exact pe liniile pe care o sa o taiem cand e gata. Si dam la cuptorul preincalzit, la foc mic, ca sa mu se faca scrum, ci sa se coaca frumos. Cand e gata, o pudram cu zahar fin si o lasam sa se scalde in bataia soarelui cat sa se inmoaie foile si sa o putem taia frumos. Yummy-delish-can’t have enough of it – I promise! Faza cea mai tare e ca in casa o sa miroasa minunat a placinta si a scortisoara si a toamna bogata si a duminica, a mame si bunici si a copilarie. Si a fericire. Enjoy!

tags: , , 82 comments »

82 Responses to “cea mai buna placinta cu mere”

  1. liv.liv

    buuuuuna

  2. reteta mamei pentru cei mai buni castraveti murati — easy peasy

    […] cum v-au iesit. Add that to the list of “ma’ mamma knows best”, exact acolo cu cea mai buna placinta cu mere, cea mai buna crema de zahar ars, cele mai bune fursecuri si cele mai bune […]

  3. alexandra

    Acum am bagat si eu placinta la cuptor cred ca o sa iasa delicioasa..vreau sa il impresionez pe iubitelul meu! ;))

  4. simona

    fffff buna placinta merita incercata

  5. Cris

    Apa minerală cu ce poate fi înlocuită?

  6. cookie

    rolul ei e sa pufosheasca si nu prea ai cu ce sa o inlocuiesti, doar cu sifon.

  7. Dyanna

    Intr-adevar, cea mai buna placinta cu mere, ever!!! Prima oara am facut o tava si nu ne-a ajuns nici pe-o masea. Asa ca acum de fiecre data fac cel putin doua tavi. Chiar acum am una la cuptor si una care asteapta :)))) Pofta buna va urez!!!

  8. Alina

    Si cat trebuie sa o lasi la cuptor? Sper sa-mi iasa, am uitat sa pun ou :))))) dar cuptorul meu arde mereu pe fund, am dat focul la minim totusi sa vedem ce iese !

  9. Alina

    A iesit super dar am lasat-o cred ca vreo ora jumate la foc mic:)

  10. mihaela

    e inca in cuptor dar miroase super si nici nu e complicata!Am sunat-o si pe mama, maine o face si ea.

  11. adela

    a iesit super de placinta adevarat a doua zi s-au fragezit foile

  12. alinutza

    interesanta placinta cu apa minerala o fac si eu astazi

  13. mishu

    mi-ar interesa si pe mine cata faina intra…cand ai facut placinta de ce nu ai masurat si asta cu lingura????..eu sunt una din aia careia ii trebuie masurile exact ,nu ”cat cuprinde”….ha ha….plus ca pun totul in robot si framanta el….ms… poate ma lamuresti sa fac si eu placinta asta maine…caut o placinta cu foaia buna…nu stiu cum sa zic ..un pic sfaramiciosa ,nu foaie de parca-i facuta din coca de paine…

  14. Nana Floare

    Apăi dragă domană, care-ai scris reţeta de placintă, m-ai cam supărat oţâră când ai zîs că nu-i bun ştrudelul.Ba-i bun domană, că n-or fi totţi austriecii proşti de când lumea şi de când fac ştrudelele astea. Numai că voi draga mea v-ti domnit şi nu aţi mai frământa cu mâna şi aţi întinde cu sucitorul cela un ceas, o bucată de aluat, să o facţi mare cât masa şi subţire ca obrazul doamnelor.Amu io vă înţeleg că aveţi serviciu şi n-aveţi timp de net. Iară-mă că tea-m certat oţâră, dar sti, no, patriotismul ăsta îi de vină. Am făcut şi io plăcinta pe care ai scris-o dumneata. O fost bună. Putea să fie şi mai bună, dar am cetit toate comenturile şi am ars-o. Da nu bai, că la al meu i-am zîs că aşa-i reţeta.Sara bună, şi când am timp te caut să te învăţ cum să faci ştrudel, nu să cumperi drăcoveniile alea de foi, de zîci că-s tifone.

  15. ana

    Buna ziua si La multi ani tuturor ce poarta numele Sf.Andrei!
    Am placerea sa incerc azi minunata placinta…revin cu amanunte…

  16. alexandra

    Cea mai buna reteta pe care am incercat-o pana acum! Multumesc!

  17. dana

    super praji…am incercat-o acuma si e super….multumesc pentru reteta!!!

  18. dan

    a iesit exact ca in poze.
    foarte usor de preparat si ieftina

  19. dan

    am uitat sa-ti multumesc. :)
    mi-a placut foarte mult si finalul
    “Faza cea mai tare e ca in casa o sa miroasa minunat a placinta si a scortisoara si a toamna bogata si a duminica, a mame si bunici si a copilarie. Si a fericire. Enjoy!””
    inca o data multumesc

  20. Dana

    Merge cumva si unt sau margarina in loc de ulei?

  21. cookie

    dana, nu am incercat

  22. olga

    foarte buna!
    am folosit tava aragazului pt reteta data si a fost ok, desi parca foaia nu a iesit asa de groasa ca in pozele tale…
    aluatul mi s-a parut foarte lipicios la inceput si l-am framantat ceva timp, sperand sa devina mai “lucrabil”…a fost ok pana la urma, dar asa trebuie sa fie sau nu am pus eu destula faina?

  23. cookie

    Olga, daca era lipicios, da, sansele sunt ca mai trebuia nitica faina. Oricum, bine c-a fost bun.

  24. Daniel

    Special pentru mishu:
    Sti cata faina intra?… Fix 21 de linguri. Deci enjoy k e geniala. Ms fain

  25. marlen

    eu am facut cu ouale batute separat, acum am bagat-o la cuptor, scred ca o sa iasa ff buna, am facut jumatate din compozitie si pt tava mea, care nu-i asa mica, chiar a iesit destul de multa coca.

  26. cris

    reteta este preluata pe site-ul lidl, inclusiv cu poza de aici. e ok?

  27. cookie

    cris, multumesc, e ok, eu le-am dat-o:-)

  28. Adina

    99% din postarile tale sunt minunate. Cand am vazut ca ai si reteta de placinta cu mere, am dat dracu toate celelalte variante de pe google, ca sa zic asa. Ei bine, acum prajitura e in cuptor si am mari emotii. Cu siguranta nu e cea mai stralucita reteta, pentru ca aluatul se lucreaza ridicol de greu. Am pus 1kg de faina si tot lipicios era… daca mai ies si foile uscate, cum se plangeau unii pe aici, nu o mai fac niciodata.

  29. eirene

    EXCELENTA!!!multumim pt reteta!!!!!

  30. iulia

    acum e la cuptor .aluatul a ieşit “grăsuţ ” ,s-a întins usor ,l-am făcut în maşina de pâine.au intrat aproximativ 45 linguri de făină (dacă cineva e curios ).eu am pus şi o linguriţă de untură ca să fiu sigură că nu se întăresc foile şi nişte esenţă de vanilie .deocamdată arată super :) şi sunt sigură că şi gustul va fi la fel .am gustat alutul crud şi m-a dus cu gândul la gustul aluatului de cozonac 😉

  31. nicoleta

    Multumesc mult pentru reteta. Am gasit-o in urma cu un an si de atunci am facut-o de nenumarate ori. E preferata familiei si a prietenilor. A iesit de fiecare data delicioasa, si se pastreaza frageda 2-3 zile.

  32. Adriana

    Gata, am facut si eu aceasta placinta geniala.
    Multumesc pentru reteta, este pentru prima data cand fac placinta cu foi in casa si sincer nu ma asteptam sa imi iasa, dar a iesit. Cand am scos placinta din cuptor foaia de deasupra a fost un pic tare, am pudrat cu zahar si am lasato la racit, ulterior am taiato. Foile au fost moi abea a doua zi, cand nu a mai ramas nicio bucatica de placinta.


leave a reply



Back to top