cea mai buna placinta cu mere

placinta cu soare

De la mama am reteta pentru cea mai buna placinta cu mere ever. De fapt, cea mai buna placinta punct, pentru ca merge si cu branza sau cu dovleac. Sa ne-ntelegem: o placinta buna este una cu foaie consistenta. Altfel, why bother, punem doar umplutura intr-un lighean si mancam cu polonicu’:p Asta-i si motivul pentru care nu-mi place strudelul: prea mult stuffing, prea putina coca. Acuma, asta nu inseamna ca foaia de placinta trebuie sa fie exagerat de groasa. Musai sa fie moale, frageda, gustoasa in its own, nu doar un suport pentru ce-i inauntru. Acum ca ne-am lamurit, sa va povestesc cum se face placinta cu mere via @Mama.

mere calite placinta

Se rad merele pe razatoarea mare si se scurg bine bine de suc (pe care… l-am baut, hac!). Cate mere? Pai, depends. Eu am facut placinta intr-otava de-aia imensa de inoxde la Ikea si am avut sa zic 2/3 sacosa mare Mega Image de mere. Asa. Odata merele rase, le amestecam cu 5-6 linguri de zahar, nuci, stafide si scortisoara dupa gust. Le calim intr-o cratita mare si nelipicioasa cat sa mai scapam de zeama din ele. Treaba e ca daca sunt foarte zemoase, n-o sa tina frumos foile si o sa iasa o treaba incerta si imprastiata. So, de-aia insist.

Bun. Pentru coca avem nevoie (tot la tava mare de care va povesteam) de 21 de linguri de zahar (eu am pus insa doar 15, ca mi se parea prea dulce cu 21), 21 de linguri de ulei si 2 oua, pe care le amestecam bine intr-un vas mare. Adaugam 21 de linguri de apa minerala, 1 lingurita de praf de copt stins cu zeama de lamaie si faina cat cuprinde. Coca o sa iasa asa, grasuta, numai buna de intins.

img_29031 img_29071

Coca o impartim in doua. Cu jumatate facem foaia de jos, pe care o punem in tava unsa cu unt. Peste ea deversam umplutura si acoperim cu foaia facuta din cealalta jumatate. Crestam frumos placinta pe deasupra, exact pe liniile pe care o sa o taiem cand e gata. Si dam la cuptorul preincalzit, la foc mic, ca sa mu se faca scrum, ci sa se coaca frumos. Cand e gata, o pudram cu zahar fin si o lasam sa se scalde in bataia soarelui cat sa se inmoaie foile si sa o putem taia frumos. Yummy-delish-can’t have enough of it – I promise! Faza cea mai tare e ca in casa o sa miroasa minunat a placinta si a scortisoara si a toamna bogata si a duminica, a mame si bunici si a copilarie. Si a fericire. Enjoy!

tags: , , 80 comments »

80 Responses to “cea mai buna placinta cu mere”

  1. powerpuffcookie

    pentru o tava mai mica puteti face o jumatate de portie: 11 linguri de zahar (sau less daca nu vreti sa iasa foarte dulce), 11 de ulei, 1 ou, 11 linguri de apa minerala…

  2. ADN1 - mazilique

    deci aplicam si pentru placinta cu dovleac. am retinut ;)

  3. powerpuffcookie

    da, doar ca acolo iti tre’ nervii tari sa executi dovleacul:))

  4. andreea

    omg thank you for this :D

    LOVE LOVE LOVE

  5. catalina

    omg, deci asa o face si buni a mea! si iese fe-no-me-na-la!!! toata smecheria e in aluatul ala, daca il cumperi sau il faci prea subtire sau folosesti foi din alea pentru strudel, s-a dus pe apa sambetei toata povestea!
    (slurping…)

  6. Zazuza

    deci e placinta 21 :) . stiu foaia asta, e minunata in placinta cu dovleac! asa alba intre dungile portocalii de dovleac, ze yumminess, I tell ya! deci da da da, la placinte inainte!

  7. alexandra

    Draga Ana, daca n-ai fi pus reteta pe blog, iute-iute as fi sunat-o pe mama ta sa mi-o dea si mie. Desi de multa vreme iti urmaresc si apreciez scrierile literar-culinare, n-am pus niciodata un comentariu. De aceea, profit de ocazie ca sa spun in gura mare ca mama ta face cozonaci minunati si muraturi de mare exceptie, asta pe langa toate celelalte. Desi au trecut anii in care eram colege de servic, intre noi a ramas o frumoasa si sincera prietenie.
    Si inca ceva foarte important: sarcina cat mai usoara, copilas sanatos, frumos si cuminte!

  8. sagesse

    rookie question: merele se dau pe rozatoare nud sau cu tot cu coaja? :)

  9. powerpuffcookie

    sagesse: cu tot cu:D

  10. powerpuffcookie

    alexandra, foarte adevarat ce zici:D mama face asa: cele mai bune muraturi, cele mai buna sarmale, cea mai buna crema de zahar ars, cele mai bune placinte, cele mai bune galusti cu prune, cea mai buna varza murata, cei mai buni carnati, cea mai buna supa de pui, cea mai buna salata de vinete… should I go on?:))

  11. redhead

    si parca erau si icre, nu?

  12. cookie

    si icre si cate si mai cate, lista continua la nesfarsit:))

  13. Elena

    O sa fac neaparat aceasta placinta cu dovleac, punandu-mi jumatatea sa faca treaba cea grea cu taiatul si rasul bucatilor. Pentru cel mic (28 de ani, nu chiar mic!), pentru ca lui ii place aluatul asta. Nu am avut niciodata tupeu sa-l incerc, dar mama ii facea asa. Ma bucur ca ai dat reteta ca sa-mi rasfat juniorul cat mai pot.

  14. cookie

    cel mic?:)) cute!

  15. Zazuza

    dau cu subsemnatul la capitolul icre: le-am gustat personal. absolut delicioase!

  16. Mishu

    Honey, daca tu faci aluatul, eu am grija de dovleac :-) Hint, hint!

  17. Gabi

    Eu stiam ceva similar, de la mama, care facea prajitura cu morcov ras. Dar era setata pe 15: 15 linguri de faina, 15 linguri de ulei and so on… Dar sunt de acord cu tine ca asta e cea mai buna prajitura. cu mere, nemere, tot cea mai buna prajitura ramane.

  18. Bianca

    Eu am luat scurtatura azi si am luat foaie de prajitura aluat fraged de la magazin. Speram sa iasa macar pe jumatate la fel de buna ca a ta si ma declar multumita…slurp, ma duc la ras (thank god pentru robot)

  19. Bianca

    Mancat toata placinta in doua “sittings”. Desigur, n-am facut tava de la Ikea cat cuptorul, ci doar o tavita mica mica si 5 mere. Dar fu…tare buna :P

  20. powerpuffcookie

    ah bravo:D stai pe receptie ca urmeaza aia cu branza si stafide:))

  21. Elena

    Probata si a primit 10+!!!!!

  22. cookie

    vai ce dragutz:D bravo!

  23. Cristina

    F faina prajitura. Si eu am facut praji asta, aluatul e un pic diferit. Mai nou nu mai rad merele ci le curat si le tai in bucati si le dinstui cu un pic de unt si zahar. Umplutura iese astfel galbena si are un gust minunat de la unt.
    O saptamana excelenta

  24. Ciprian Padure

    Arata f bine, dar, 21 linguri de ulei ?! 21 linguri de zahar ?! mi se pare ca e de fapt o otrava dulce. oricat de bine arata si oricat de buna e are prea multe chestii “rele”. Pacat de mere. Eu zic pass si mai caut ceva cat de cat mai usor. Oricum savurati placinta asta … Pace

  25. powerpuffcookie

    Ciprian, no one said it was healthy:))

  26. placinta cu branza dulce si stafide — easy peasy

    [...] de cartofisupa de pui cu creveti si noodles de orezspaghetti & meatballsmic dejun de duminicacea mai buna placinta cu meresalata de cous cous cu macrou afumatsandwich cu pui, cruditati si salata de spanacsalata rece cu [...]

  27. Marghioala

    Maică, vrusai sa fac si eu o placinta, ceva, cetind pe-acilea pe la matale. Dar nu putui, maica, nu putui. De data asta nu fura de vina pardalnicii de ochelari, ca am strans de-un cincinal cate 10 lei la fistecare pensioara si mi-am luat unii noi cu dioptrii actualizate.
    Nu, maica, nu-s ochelarii de vina. De vină-s numa’ eu ca nu cunosc limba in care scrii mata retzeptele. Am incercat sa le traduc cu goagăl trasleităr, dar nu e nici inglează, nici frantzeză, shpaniolă nici atata. Io atata vreau a te ruga, spune si la maica in ce limbă scrii, ca sa stiu ce sa selectez de la goagăl de colea. Că are maica esprentză, după aia merge.
    Parcă esti grea, maica, sau nici asta nu intelesei bine? Daca da, deie-ti Domnul prunc sanatos, iar de nu, sa nu fie cu bănat ca am intrebat, vezi ca sunt bătrana si cam proastă, asta e, pe vremea mea nu stia niminea atatea si nici atatea limbi nu se vorgheau.

  28. Mihaela

    Ciprian Padure, uf, cum sa-ti explic? Te pune cineva s-o mananci pe toata intr-o zi? Cand vezi o reteta nu te duce capu’ s-o faci pe sfert, pe jumate, in functie de membrii casei? Stiu si eu reteta asta, fac o tava mare si o duc la serviciu , unde suntem vreo 40 de oameni. Fac o tava mai mica pt noi acasa. Stilul asta gen: vai, dar cum, duca-se pe pustii, zahar, puah, otrava dulce…

  29. Deea

    pentru vegani, crezi ca merge sa inlocuiesc ouale cu o banana la aluat?

  30. cookie

    ouale nu-s obligatorii, poti sa le sari cu totul, nu e nevoie de banana in loc:)

  31. iulia

    draga mea iti multumesc pentru reteta. placinata e la cuptor, acum se coace… sper sa ii incant pe cei dragi; stii ce mi-a trecut prin cap: ca nu am pus sare deloc si cred ca trebuia un praf de sare la aluat… nici in reteta ta nu zici nimic de sare asa ca sper sa iasa bunaaaaaaaa
    :)

  32. cookie

    nici eu nu pun sare, e ok:) pofta buna la placinte!

  33. andy

    Eu am facut intr-o tava prea mica si au iesit foile groase si s-au intarit la racire.. :( Poate cu foile mai subtiri se mai inmuiau si nu mai era nici asa de sfaramicioasa.

    O sa mai incerc :D

  34. cookie

    foile sunt mai taricele la inceput, dar dupa o zi se inmoaie, n-a fost asa la placinta ta?:D

  35. droomy

    wow! vad ca placinta asta tine de vreun 1 an si ceva… atat e de cand au aparut comentariile. o voi incerca si eu chiar maine. am o intrebare: nu se pune drojdie? sau daca nu ai praf de copt merge si drojdie, si daca da, cata? tot o lingura? mersi

  36. cookie

    Daaa, e cel mai popular post de pe blog ever:D Nu, nu merge drojdie, trebuie praf de copt, musai! Dar merita, e buna buna!

  37. Cristiana

    Foile sunt excelente. Eu am facut jumatate de portie in forma de tarta. E cea mai pufoasa placinta cu mere pe care am mancat-o vreodata. Iar aprecierile au fost pe masura. Langa fiecare portie am servit inghetat cu miere si nuci. A devenit un desert sofisticat.

    Multumesc pentru reteta… va deveni si reteta mea d eplacinta cu mere de acum.

  38. cookie

    Cristiana, ma bucur ca ti-a placut:D

  39. razcara

    Am facut-o si eu azi dar a iesit foaia faarte tare. Si mai trebuia sa merg si la nasi, e si ziua sotului. Dupa ce m-am chinuit sa intind aluatul mi.am zis ca daca nu iese nu mai fac niciodata..mai bine cumpar, decat sa dau asa multi bani, sa consum apa spaland vae, plus murdarie in bucutarie..off si nu a iesit
    Aluatul este f tare

  40. cookie

    aww:( au fost foarte groase foile? ele sunt putin crocante la inceput, dar se inmoaie repede de la mere.

  41. Cris

    Prima mea placinta!!!a ieșit super !!

  42. nicu m

    Tocmai ma “certam” cu sotia in privinta a cum trebuie sa arate o placinta ADEVARATA ! Bineinteles ca am ajuns la google, si direct pe linkul tau. Am fost 100% bucuros sa dau peste o reteta 100% cum o stiam eu, iar faza cu ..hai sa mancam cu polonicu din castron, a facut-o pe sotia mea sa exclame …”Asta e de a ta ! ” :)
    Multumesc ptr “sprijin” :) Claudia freaca la greu la aluat chiar in acest moment :) Eu bineinteles o “ajut” :) ))…de la laptop.

  43. cookie

    @nicu m: hehehe, sper sa va iasa, uite, parerile sunt impartite, unii zic ca e tare foaia, eu zic ca e mai tare imediat ce o scoti din cuptor, insa se inmoaie in cateva ore.

  44. ahaaa

    haha am citit reteta mi s a parut interesant si am trecut la pus in practica…am facut merele ..mmm ce miroase a scortisoara in casa …am pus o foaie in tava am pus merele peste …si am zis sa aprind cuptorul sa se incalzeasca pana intind si a doua foaie.( am uitat sa mentionez ca m am mutat de curand in apartamentul asta) . si sa vezi surpriza surprizelor NU IMI MERGE CUPTOOOOORUL. nici nu va inchipuiti ce frumos arata placinta asa cruda :) ))))))) mai mare dragul sa te uiti la ea. oricum sunt tare curioasa cum o fi coapta:))))))))))).

  45. cookie

    @ahaaa: vaaai:))

  46. Cea mai buna placinta cu mere – via Easypeasy « RookieFood(ie)

    [...] asadar categoria “Am testat” cu cea-mai-cea reteta de placinta cu mere, preluata cu mult interes pentru carbohidrati de la numita Easypeasy si adaptata dupa dimensiunea [...]

  47. marilena

    bravo
    minunat
    a fost bun si comentariul
    m

  48. rolena

    prima mea placinta…dulce asa cum imi place mie…a iesit super doar ca m-am cam luptat cu aluatul…e normal sa se lipeasca sau nu am stiut eu cum sa-l fac?

  49. fara sens

    tocmai de aceea nu-mi place … pentru ca aluatul e prea consistent … poate-i buna , poate nu-i … asta ramane la alegerea celui ce o mananca … dar nu asta e reteta care o caut…

  50. deea

    acum am pus-o in cuptor! a intrat aprox 500 gr de faina dar am mai adaugat putin ulei ca mi se lipea! abia astept sa iasa ca miroase deja in toata casa!!! pup

  51. liv.liv

    buuuuuna

  52. reteta mamei pentru cei mai buni castraveti murati — easy peasy

    [...] cum v-au iesit. Add that to the list of “ma’ mamma knows best”, exact acolo cu cea mai buna placinta cu mere, cea mai buna crema de zahar ars, cele mai bune fursecuri si cele mai bune [...]

  53. alexandra

    Acum am bagat si eu placinta la cuptor cred ca o sa iasa delicioasa..vreau sa il impresionez pe iubitelul meu! ;) )

  54. simona

    fffff buna placinta merita incercata

  55. Cris

    Apa minerală cu ce poate fi înlocuită?

  56. cookie

    rolul ei e sa pufosheasca si nu prea ai cu ce sa o inlocuiesti, doar cu sifon.

  57. Dyanna

    Intr-adevar, cea mai buna placinta cu mere, ever!!! Prima oara am facut o tava si nu ne-a ajuns nici pe-o masea. Asa ca acum de fiecre data fac cel putin doua tavi. Chiar acum am una la cuptor si una care asteapta :) ))) Pofta buna va urez!!!

  58. Alina

    Si cat trebuie sa o lasi la cuptor? Sper sa-mi iasa, am uitat sa pun ou :) )))) dar cuptorul meu arde mereu pe fund, am dat focul la minim totusi sa vedem ce iese !

  59. Alina

    A iesit super dar am lasat-o cred ca vreo ora jumate la foc mic:)

  60. mihaela

    e inca in cuptor dar miroase super si nici nu e complicata!Am sunat-o si pe mama, maine o face si ea.

  61. adela

    a iesit super de placinta adevarat a doua zi s-au fragezit foile

  62. alinutza

    interesanta placinta cu apa minerala o fac si eu astazi

  63. mishu

    mi-ar interesa si pe mine cata faina intra…cand ai facut placinta de ce nu ai masurat si asta cu lingura????..eu sunt una din aia careia ii trebuie masurile exact ,nu ”cat cuprinde”….ha ha….plus ca pun totul in robot si framanta el….ms… poate ma lamuresti sa fac si eu placinta asta maine…caut o placinta cu foaia buna…nu stiu cum sa zic ..un pic sfaramiciosa ,nu foaie de parca-i facuta din coca de paine…

  64. Nana Floare

    Apăi dragă domană, care-ai scris reţeta de placintă, m-ai cam supărat oţâră când ai zîs că nu-i bun ştrudelul.Ba-i bun domană, că n-or fi totţi austriecii proşti de când lumea şi de când fac ştrudelele astea. Numai că voi draga mea v-ti domnit şi nu aţi mai frământa cu mâna şi aţi întinde cu sucitorul cela un ceas, o bucată de aluat, să o facţi mare cât masa şi subţire ca obrazul doamnelor.Amu io vă înţeleg că aveţi serviciu şi n-aveţi timp de net. Iară-mă că tea-m certat oţâră, dar sti, no, patriotismul ăsta îi de vină. Am făcut şi io plăcinta pe care ai scris-o dumneata. O fost bună. Putea să fie şi mai bună, dar am cetit toate comenturile şi am ars-o. Da nu bai, că la al meu i-am zîs că aşa-i reţeta.Sara bună, şi când am timp te caut să te învăţ cum să faci ştrudel, nu să cumperi drăcoveniile alea de foi, de zîci că-s tifone.

  65. ana

    Buna ziua si La multi ani tuturor ce poarta numele Sf.Andrei!
    Am placerea sa incerc azi minunata placinta…revin cu amanunte…

  66. alexandra

    Cea mai buna reteta pe care am incercat-o pana acum! Multumesc!

  67. dana

    super praji…am incercat-o acuma si e super….multumesc pentru reteta!!!

  68. dan

    a iesit exact ca in poze.
    foarte usor de preparat si ieftina

  69. dan

    am uitat sa-ti multumesc. :)
    mi-a placut foarte mult si finalul
    “Faza cea mai tare e ca in casa o sa miroasa minunat a placinta si a scortisoara si a toamna bogata si a duminica, a mame si bunici si a copilarie. Si a fericire. Enjoy!”"
    inca o data multumesc

  70. Dana

    Merge cumva si unt sau margarina in loc de ulei?

  71. cookie

    dana, nu am incercat

  72. olga

    foarte buna!
    am folosit tava aragazului pt reteta data si a fost ok, desi parca foaia nu a iesit asa de groasa ca in pozele tale…
    aluatul mi s-a parut foarte lipicios la inceput si l-am framantat ceva timp, sperand sa devina mai “lucrabil”…a fost ok pana la urma, dar asa trebuie sa fie sau nu am pus eu destula faina?

  73. cookie

    Olga, daca era lipicios, da, sansele sunt ca mai trebuia nitica faina. Oricum, bine c-a fost bun.

  74. Daniel

    Special pentru mishu:
    Sti cata faina intra?… Fix 21 de linguri. Deci enjoy k e geniala. Ms fain

  75. marlen

    eu am facut cu ouale batute separat, acum am bagat-o la cuptor, scred ca o sa iasa ff buna, am facut jumatate din compozitie si pt tava mea, care nu-i asa mica, chiar a iesit destul de multa coca.

  76. cris

    reteta este preluata pe site-ul lidl, inclusiv cu poza de aici. e ok?

  77. cookie

    cris, multumesc, e ok, eu le-am dat-o:-)

  78. Adina

    99% din postarile tale sunt minunate. Cand am vazut ca ai si reteta de placinta cu mere, am dat dracu toate celelalte variante de pe google, ca sa zic asa. Ei bine, acum prajitura e in cuptor si am mari emotii. Cu siguranta nu e cea mai stralucita reteta, pentru ca aluatul se lucreaza ridicol de greu. Am pus 1kg de faina si tot lipicios era… daca mai ies si foile uscate, cum se plangeau unii pe aici, nu o mai fac niciodata.

  79. eirene

    EXCELENTA!!!multumim pt reteta!!!!!

  80. iulia

    acum e la cuptor .aluatul a ieşit “grăsuţ ” ,s-a întins usor ,l-am făcut în maşina de pâine.au intrat aproximativ 45 linguri de făină (dacă cineva e curios ).eu am pus şi o linguriţă de untură ca să fiu sigură că nu se întăresc foile şi nişte esenţă de vanilie .deocamdată arată super :) şi sunt sigură că şi gustul va fi la fel .am gustat alutul crud şi m-a dus cu gândul la gustul aluatului de cozonac ;)


leave a reply



Back to top