jambalaya
Jambalaya e o mancare traditionala din Louisiana, cu diverse feluri de carne, fructe de mare si orez. Seamana cu paella, doar ca e mult mai buna! Se face usor, dar dureaza ceva. Merita din plin! Asteptarea e asa de placuta si mirosul mancarii e asa o bucurie pentru simturi, incat mi se pare ca experienta gatitului in sine e destula recompensa, ce sa mai vorbim despre mancatul de dupa:) Dar sa n-o mai lungim, sa va zic de ce aveti nevoie: o ceapa mare, 2 tulpini de telina, un ardei gras verde, 3-4 catei de usturoi, o conserva de rosii plus niste suc de rosii la indemana pentru cand scade mancarea, doua cesti de orez, un piept de pui, cativa carnati afumati, creveti, patrunjel, ceapa verde, oregano, paprika, doua foi de dafin, sare, piper si ceva ulei vegetal.
Incepem cu calitul legumelor in tigaie (ceapa, telina si usturoiul tocate marunt, ardeiul mai mare, sa mai intelegem ceva de el), in doua linguri de ulei de floarea soarelui. Amestecam intr-una, sa nu se lipeasca. Cand s-au inmuiat cat de cat ceapa si telina, presaram pe deasupra doua linguri de boia dulce si iar amestecam. Adaugam bucatelele de pui si carnatii si le zapacim in tigaie vreo trei – patru minute, cat sa se aureasca pe toate partile. Apoi turnam peste conserva de rosii (vara merge desigur facut cu rosii proaspete, dar eu decat sa pun de-astea de sera fara gust, am preferat de-alea la conserva) si lasam sa fiarba iarasi cateva minute pe foc foarte mic, amestecand continuu. Punem si orezul si mutam intr-o cratita mai mare, ca sa aiba loc sa “creasca”. Completam cu apa sau supa (cca 750 ml), punem oregano dupa gust, foi de dafin, sare si piper, si lasam iarasi pe foc mult si bine, avand grija sa nu se lipeasca.
Cand orezul s-a umflat si e bine fiert, adaugam creveti si patrunjel verde. Amestecam cu grija, mai turnam niste suc de rosii si lasam pe foc mic de tot inca vreo 8-10 minute.
Eu n-am rezistat si am tocat si un ardei iute in mancare, desi nu zicea la reteta ca ar trebui. Si nici ca se mananca fierbinte cat sa te arzi zdravan la limba nu scria, but I still did that:p
tags: creveti, orez, reteta creola 9 comments »
March 11th, 2010 at 12:04 pm
Eu m-am hotarat sa nu mai mananc seara, drept pentru care mananc de pranz cat mai tarziu. Aseara pe la 11 eram imersat in oala de Jambalaya. Nuff said, k?
March 11th, 2010 at 12:52 pm
mummeh, daddeh – quirky kid iz hungreh!
March 11th, 2010 at 1:41 pm
eu tocmai am sherat cu colegele de birou, the uh’s and ah’s – music to my ears:D
March 11th, 2010 at 4:35 pm
mummeh iz mean. kid iz still hungreh
March 11th, 2010 at 4:37 pm
nu-ti dau aia sa mananci la revista cu mancare?:))) bad ppl!
March 11th, 2010 at 5:34 pm
Ii cresti, ii tii la scoli inalte, le pui meseria in mana si cand crezi ca ai scapat…vin si urla de foame la geam 🙂
Sorry ADN1, nu cred ca mai ramane ceva, am planuri mari cu oala de Jambalaya 🙂
March 11th, 2010 at 5:56 pm
drept pedeapsa va astept la targ la GoodWine, unde o sa prestez diverse :-p
March 11th, 2010 at 8:55 pm
uaaaaaaa, cred ca si eu tot asa fierbinte as manca… vai, arata de balesc!!!
March 13th, 2010 at 10:51 pm
Waaaw! Mama-miaaaa! Ohhhh! Ohhhh!