cartofi copti cu unt, slanina afumata si usturoi

copy-of-p10809181

Am o stare tampita de neliniste lately, a lot has changed si incerc sa ma ancorez folosind every trick in the book. De exemplu, ma simt foarte legata de tot ce-mi aduce aminte de copilarie si de tata. Tata care iarna facea intotdeauna cartofi copti la cuptorul de la aragaz, pentru ca era inainte de revolutie si inainte sa intre in viata noastra cuptorul cu microunde si alte inventii ale diavolului:)) Pe atunci cartofii erau mici, se coceau repejor, iar apoi tata ii punea intr-o ulcica si ii invelea cu o carpa, sa stea la cald. Si eu asteptam cuminte sa treaca ceea ce parea o eternitate, ca sa-mi decojeasca el primul cartof si sa mi-l puna pe farfurie, cu unt si sare si slaninuta si catei de usturoi. E lesne de inteles pentru oricine a pierdut un parinte, mirosul de cartofi e a small treasure, e tata.

tags: , , 19 comments »

19 Responses to “cartofi copti cu unt, slanina afumata si usturoi”

  1. Ami

    Oua frecate cu slanina si branza mancate cu dumicatul de paine direct din tigaie alaturi de ceapa rosie sparta 🙁
    E tataie 🙁

  2. powerpuffcookie

    <3
    anyone else?

  3. mazilique

    mamaliga taiata cu ata, gogonele murate si picante, vin rosu aromat
    tataia

  4. Robert

    La microunde nu ies ca la cuptor. Eu ii servesc cu un sos de iaurt gras cu patrunjel si marar 🙂

    fanciness I has it!

  5. Robert

    mamaliga cu cascaval la cuptor, chaudeau, supa cu galuste, orice cu usturoi – omama

  6. Misaki

    Cozonac de n kile, pufos si facut la cuptor cu lemne. E bunica mea 🙂

  7. mazette, the quirky child

    @robert – pentru usturoi, sa vii la pisi :p

  8. Anca

    cocoşei (acum popcorn) facuti in untura in oala speciala pentru cocosei, care se potrivea perfect in gaura sobei. si inainte de toate eu aveam “privilegiul” de “a sufla” inainte porumbul pentru cocosei.
    sau de Pasti oul de gasca care era special pentru mine si care il vopsea pe ascuns in rosu …
    bunicul

  9. delice

    clatite si haosul din bucatarie creat de mine, bro si tata cand le faceam. they remind me of dad. bonus checul si tot ce implica albuse batute pentru ca tata le batea si numara 1000 de batai 🙂
    cartofii prajiti in nesimtit de mult ulei intr-un tuci mai batran decat mine; nu am mancat in viata mea ever cartofi prajiti mai buni ca cei facuti de bunica mea si pe care mi-i aducea intr-o farfurie de metal cand eu invatam lipita de soba.

  10. Teo

    Cozonac si iaurt- cu gandul la mama, prajituri declicioase, regale- bunica, friptura cu mar si pui- o bunica prietena

  11. paffa

    Paine cu unt si cu miere de tei, ceai de menta “originala” cu covrigi din aia de tara incalziti pe soba (micul dejun preferat ani de zile) si prajitura de lamaie. 19 ani de cand nu am mai mancat si nu ar avea farmec daca nu sunt facute de mamaia :X

  12. Mishu

    “Gigi bigi” asa zicea mamaie la felii de paine inmuiate in lapte, trase prin zahar si prajite repede in tigaie. Era sarbatoare cand, la aproape 90 de ani urca pana la etajul 6 sa ne vada si ne facea si chestiile astea delicioase. Cand nu erau “gigi bigi” erau cateva masline mari si doua felii de paine prajita, invelite in servetel, pe care le scotea din gentuta de vinilin dupa ce-mi spunea ca nu mi-a adus nimic, ca sa ma tease 🙂
    “Cine n-are batrani, sa-si cumpere”

  13. boo

    bomboane fondante de alea maaari cafenii delicioase, pe care le cautam prin buzunare pe la bunicu’ si era cea mai mare bucurie cand gaseam una, in sfarsit 😀

  14. emili

    “friganele”, adica paine data prin ou batut cu sare si prajita in mult ulei (da, pe vremea cand eram copil nu eram obsedata de kilograme:)) – asta este bunica, si nu o sa uit niciodata tigaia pe care o mostenise de la strabunica in care imi facea friganelele si cartofii prajiti…good old times

  15. powerpuffcookie

    ou prajit in farfurie de tabla smaltuita, la foc mic de butelie. buna de la varias.

  16. Ami

    Minciunele…erau un fel de…Dooamne, nici nu stiu cum sa le descriu… erau un desert facut dintr-un aluat a carui reteta nu am apucat sa o stiu…
    Aluatul se facea fasii, ca taieteii aia lati, se impletea, se prajea in muuult ulei si se imbraca in zahar pudra cu aroma de vanilie (de la un baton de vanilie vechi si probabil fff expirat, dar care, pentru faptul ca la un moment dat in vremuri de restriste fusese obtinut cu pile si spagi, era no matter what cel mai bun din lume si il foloseam sa vanilam tone de zahar praf!).
    Cand muscai dintr-o minciunica era atat de crocanta si fina incat se farama imediat in gura ta si daca nu erai atent, nici nu iti dadeai seama cand disparea!
    Dar ramanea un gust dulceag vanilat si zgomotul crocant, iar in amintirea mea a ramas Mama F.

    Daca cineva recunoaste acest desert si stie cumva reteta, am rugamintea sa o posteze intr-un comentariu la acest post 🙂 Multumesc

  17. Fete Faine

    Mancarea de bob… bob pe care nu-l gasesc nicaieri si pe care-l facea bunica…. tare bun mai era.

  18. Zebru

    Ou fiert moale in paharel potrivit, cu caciulita de coaja luata jos, cu soldatei lungi de paine asezati langa pentru muiat in ou si cu cacao cu lapte. Supa de agrise. Cea mai buna ciorba de varza din lume. Bunica.
    Intorsuri (un fel de placinte facute din aluat de gogosi, facut sul si umplut cu diverse, apoi facut spirala si prajita toata treaba). Cealalta bunica (baba).
    Clatite umplute cu carne. Cea-mai-mica-matusa-din-lume. 🙂

  19. Diana

    Pentru Ami, in caz ca revine pe aici:
    gasesti reteta de minciunele pe culinar.ro, aici: http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/10498/minciunele/

    Numai bine, Diana


leave a reply



Back to top