pastitio cu carne de pui
Pastitio e un fel de lasagna grecilor, doar ca in loc de foi se folosesc macaroane si difera foarte mult condimentele. Traditional se face cu carne de vita tocata si cu sos bechamel gras, insa daca vreti o varianta cu adevarat light, puteti incerca pastitio cu piept de pui. Eu am gasit la Metro carne de pui tocata absolut decenta si nu foarte scumpa, pe care am amestecat-o frumusel cu mirodenii aduse din Paros (aye!) si am calit-o usor in tigaie, pana cand s-a aurit pe toate partile. Ca sa fie cu adevarat pastitio, carnea trebuie condimentata cu scortisoara si cu o varietate ‘all spice’ of your choice. Eu folosesc oregano-paprika-usturoi-cimbru-piper. Carnea calita se stinge cu sos de rosii bogat si se presara cu patrunjel verde sau coriandru.
Pastele fierte in prealabil se inghesuie (la propriu) intr-un vas de yena. Peste primul strat de macaroane se toarna amestecul de carne si apoi acoperim cu stratul al doilea. Pe deasupra turnam suc de rosii dulce de casa amestecat cu putina supa de pui, cat sa ajunga pe fundul vasului, iar in loc de bechamel eu am folosit cateva feliute subtiri de mozzarella.
Se da vasul de yena la cuptor la foc mediu, pret de cateva minute cat sa se topeasca branza. Se serveste cald si daca va place, cu iaurt slab pe deasupra.
tags: mancare greceasca, paste, pui 12 comments »
September 8th, 2009 at 1:15 pm
stii ce nu inteleg eu? cum reusesti?! deci ai un talent culinar…ai o imaginatie! fara cuvinte ma lasi de fiecare data….iti place muzica k lumea ca sa zic asa esti open mind si te uiti la totul despre sex deci esti cool si pe deasupra geniu culinar…ai acelasi gusturi ca si mine, gandesti ca si mine, dar de gatit uf, uf miau miau…vreau si eu ca si tine sa am skilllluri de astea…in ce zodie esti?
September 8th, 2009 at 1:37 pm
stii ce as vrea eu sa imi zici…e o reteta de negrese delicioase, dar la care aluatul este extrem de simplu, in sensul ca se pun toate ingredientele intr-un recipient se da la mixer si apoi le pui la cuptor si gata, le scoti, presari zahar si atat…cum faci sa iasa asa repede si pufoase? si nu stiu nici macar ingredientele care ar putea sa mearga asa impreuna
September 8th, 2009 at 2:02 pm
hehehe experta in negrese, cupcakes si alte bunataturi dulci nu-s eu, ci mazetta. uite aici blogul ei: http://chez-mazilique.blogspot.com. cat despre inspiratia culinara, te ajunge din urma ca batranetea, i promise:))) pentru 24 de ani sunt sigura ca te descurci decent. zodia e rac:)
September 14th, 2009 at 11:55 am
ok, multumesc! acum am o problemica…mica, mica…am in frigider asa: o buc mica (90g) de tort brie si o bucata generoasa, cam 200g, de cascaval romanesc clasic…cam ce fel de sos as putea obtine? gorgonzzola si alte chestii de astea italiene as putea face? ma gandesc sa pun direct peste paste pt ca nu am mai mers la cuparaturi si numai am carne…:) a! si inca ceva am o problema la meniul de nunta…eu+pisoiul meu vrem fara sarmale si supa…so am deci sa punem asa: aperitiv:ardei cu liptauer etc…felul 1 cald: friptura curcan sau rulada curcan cu cascaval ras {sau fara?} si sos ciuperci cu cartofi cu rozmarin la cuptor. apoi felul 2 cald:ceafa la cuptor in sos de vin alb cu orez de legume si ceapa rondele {la cuptor dulce acrisoara sau sa fie asa rondele snetele…intelegi cum zic} si salata asortata…ce parere ai? si am impresia ca e cam putin si imi mai trebuie ceva de leguta intre felul 1 si 2…dar nu stiu ce…sa fie o bautura mai speciala sau orice lichid? zi daca tu ai fii ok sau dezamagita..
September 14th, 2009 at 1:44 pm
draga diana, unde iti faci nunta? cine se ocupa de meniul vostru? honestly, doua feluri cu fripturi cu garnitura mi se pare mult, nu mai bine un peste si o fripturica?:D supa nu mi se pare nici mie o idee buna, dar sarmalele… i looooove sarmale:D nunta noastra nu ar fi fost la fel fara ele:p
September 14th, 2009 at 2:48 pm
m-am gandit si la varianta cu pestele, dar ies mai scump daca am asemenea specii submarine…uite acum a vazut si pisicu’ ce ai zis tu si s-a mai inmuiat, deci raman sarmale, eu am vrut sarmale pt ca sunt optiunea cea mai ieftine…cred..asa-i? ok, dar acum zi-mi la care dintre fripturi sa renunt, pt ca varianta mea de pufix, adica pisicul meu drag a zis ca nu vrea carne rosie si ii place ideea de curcan. asa si nunta va avea loc la anu’ pe 17 iulie aici in timisoara..inca nu ne-am inteles cu un restaurant anume..dar trebuie si maine sa mergem sa mai vizionam..de ocupat ne ocupam noi doi, deocamdata, pt ca as vrea sa implic si familia mea si a lui sa se ocupe de restu daca mai ramane ceva…am 2 editii speciale pt nuntii de la unica si cosmo impreuna cu un carnetel primit cadou si sunt cele 10 etape ale nuntii perfecte pe internet asa ca nu vreau sa dau banii aiurea la nu stiu ce organizator care imi ia comision pe fiecare chestie..avem un buget f f mic din care vrem sa platim si jumatate din mancarea de la restaurant [buget format din banii tata lui pisoi si niste bonuri de masa de la tatal meu=100 mil ROL] …pe tata l-am rugat macar sa imi cumpere el rochia de mireasa ca imi e rusine sa ii cer la parintii lui..tata nu are bani e pensionar..asa ca nu pot sa ii cer mai mult de atat, iar credit nu vreau sa fac…miauuu si mai vreau rochie de la sposa sau wilhemina artz …mmm cred ca pana la urma o sa mi-o fac eu singura..
September 14th, 2009 at 11:16 pm
eu as alege friptura de curcan, mai ales daca luati si sarmale. cati invitati aveti? nici eu nu-ti recomand sa angajati un wedding planner, sunt bani aruncati, cel putin in romania unde tot voi veti ajunge sa faceti toata treaba. din bugetul vostru mic pastrati ceva si pentru o rochia ta, poate n-are sa fie wilhelmina, dar sigur gasesti ceva nice si la un pret mai bun. sper sa ma crezi cand iti spun ca ziua aia nu e nici about the food, nici about the dress, este cea mai frumoasa zi si atat:) asa ca nu te intrista ca bugetul e mic, sunt sigura ca va iesi minunat!
September 15th, 2009 at 8:18 pm
avem in jur de 100 de invitati +/- 10 pers..
Avem in perspectiva un restaurant f frumos, cu decoratiuni proprii, dar o sa ma usture nota de plata de la cazarea neamurilor mele care vin tocmai de la Constanta si Bucuresti. Camera dubla la hotelul unde cred ca va avea loc evenimentul, este de 180 ron / noapte….10 familii de cazat. si zici ca e doar o zi si atat? Inca nu am probat nici o rochie…. si am emotii!!! miaauuuu
ce fain e motanul cum pandeste el ceva bun de papa..si eu am vreo 3 care cersesc zilnic de mancare …la geam in fata blocului…si primesc cate o portie zilnica.
September 16th, 2009 at 9:13 am
wow, 10 familii:O cred ca ati iesi mai bine daca ati inchiria cateva apartamente, hotelul e foarte scump. sau ar putea sa doarma in tren:p pana la timisoara e cale lunga, ajung fresh:))
September 17th, 2009 at 12:33 pm
exact! 🙂
September 17th, 2009 at 12:34 pm
dar mai ramane inca o problema: muzica…la asta nu ne am mai gandit si chiar nu o sa avem pe cineva care sa ne cante decat un dj..si cam atat..ce zici? imi dai vreo idee?
September 17th, 2009 at 12:37 pm
sa stii ca am facut in week end reteta asta , dar am pus putin mai multa scortisoara, iar la motan nu i place coliandru…dar eu zic ca m-am descurcat de minune…mancarea avea un izzzz…mmmm si mirosea peste tot a mirodenii de parca eram intr-o piata din viena..