awesomesauce. sau despre cum sa iti trisezi calea spre a manca mai multe legume

Atentiune! Urmeaza dezvaluiri socante. Ready? Ok. Here it goes…
urasc legumele!
Aaa… what was that? Ah, da:

urasc

legumele!

Asa. 

In copilaria mea comunista, in familia mea de mari, dar mari iubitori de carneouabranzapaine, am invatat ca pe lume exista urmatoarele legume nobile: cartofii piure, cartofii prajiti si cartofii copti. Duminica, o salata de rosii cu ceapa si ardei gras. Atat, fratilor. Adica mai era fasolea verde, dar asta doar pentru cand erai foarte sarac. Si spanacul, pentru cand voiai sa-ti fie rau si nu stiai cum sa faci. Si mazarea cu friganele, doar joia la gradinita de copii de pe Caragea Voda.

Ei, in acest mod simplu, am ajuns eu la varsta maturitatii cu un deosebit dispret pentru grupa alimentara a legumelor si ce are ea de oferit omului. Care dispret s-a transformat mai tarziu, odata cu preocuparea mea pentru ce bagam sub bot, intr-un nesuferit “tre’ sa le mananc, dar Doamne, scarboase mai sunt!”. Deci… da. Recunosc foarte cinstit ca nu imi plac legumele si m-as lipsi bucuroasa de marea lor majoritate, daca as sti ca pamantescul meu trupdevis ambalaj nu le necesita. As manca numai fleica, daca n-as fi precisa ca, facand asa, voi ajunge sa ma ispasesc in iadul grasimilor saturate.

Fiind insa din ce in ce mai sigura ca asa stau lucrurile, am dezvoltat, in niscai ani de zile de “practice makes perfect”, cateva strategii de coping cu oroarea hranii vegetale. Giumbushlucuri prin care sa le transform din urate si rele in ambasadoarele bunului gust pacalit. Si acum, cine e cu mine, sa citeasca mai departe. Cine iubeste natural legumele, sa plece acasa. Iar cine crede ca un smoothie verde din rucola si grapefruit e o idee buna… well, draga Boo, te sun eu cand termin de scris:))

Cum faci sa mananci mai multe legume atunci cand urasti legumele

  • Primul si cel mai important punct de pe lista asta zice asa: Da-l…, Doamne iarta-ma, de purism. Adica zau, face it, n-o sa va placa in veci crude, simple si goale. Nu va mai siliti sa le rupeti cu dintii de pe vrej, mimand satisfactie. Acceptati ca, daca e sa traiti impreuna in buna intelegere, tre’ sa le mai duceti pe la coafor. Nu merge sa le puneti o punga pe cap si sa va ganditi la Anglia. Deci… da.
  • Ii dati Cezarului ce e al Cezarului. Salatei Cezar ii dati pui sau dressing de ansoa. In general, oricarei salate ii dati carnebranzaoua, ii dati nuci, ii dati seminte, ii dati Bunatate. Ii dati ingrediente calde, care sa mearga cu recile, shoparlisticele frunze. Dupa cum am mai explicat, de exemplu, aici: http://easypeasy.ro/2013/01/pentru-toti-haterii-lui-salata-un-tutorial-cu-dedicatie-de-la-cea-mai-mare-iubitoare-de-grasime-animala-sincerely-yours-cookie.
  • Le gatiti la aburi, la cuptor sau la gratar. Sunt mult mai gustoase decat fierte pana iese viata din ele.
  • Le pacaliti cu diverse sosuri delicioase. Cateva idei: pesto de rucola cu mustar, sos de mustar cu marar, sos de iaurt cu menta, pasta de ardei rosu, iute si dulce, maioneza de casa cu usturoi, sos de gorgonzola (merge grozav peste legume verzi – sparanghel, broccoli, salati din gradina ursului), sos de ulei si otet balsamic (minunat pentru radacinoase la cuptor), sos hollandaise… si cate si mai cate. La inceput va puteti strica chiar cu chestiuni mai putin ortodoxe, cum ar fi sosuletele asiatice din comert, pline de zahar si sare. Asta asa, ca sa luati niste avant. Mai bine un wok de legume cu taitei si sos de soia decat no legume at all. Right?
  • Le ascundeti in supe crema. Calde iarna, reci vara. Pe care le dregeti cu smantana acra sau dulce, pestisori sarati, ba chiar si “crutoane” de bacon, daca asa aluneca mai bine pe gat.
  • Va inspirati din meniul de revelion: salata boeuf fara boeuf, salata de vinete, ciuperci cu maioneza. Da, chestiile astea sunt inspaimantator de soioase, dar iarasi zic, pentru cei aflati in tranzitie de la “singuralegumapelumeecartoful”, chiar si astea-s mai bune decat nimic.
  • Acceptati ca exista bunatate si in mixurile de legume congelate. Da, chiar si in alea cu orez.
  • Le amuzati in placinte si sufleuri. Placinta cu branza si spanac, de exemplu (in curand si reteta, on a blog near you;). Sufle de conopida. Placinta cu legume si pui. Sufle de dovlecel.
  • Lasati nationalismul si cautati gusturi noi. Broccoli, varza de Bruxelles, avocado (da, stiu, e un fruct, dar parca nu prea seamana cu marul:p), cartofi dulci, tot soiul de frunzulite dubioase (valeriana, kale, bok choy, rucola, creson etc.), ciuperci exotice, sparanghel… Tot ce are iz de dictionar explicativ. Try it, zau, nu aveti nimic de pierdut.
  • Folositi cu succes ierburi aromatice, lamaie, portocala, diverse uleiuri sanatoase. Adica sincer, o mana de busuioc proaspat face minuni si cu rosia de sera. Aia tare si cotoroasa. Cimbrul si chimenul transforma sote-ul de morcovi dintr-un boralac incert in ceva cu adevarat minunat. Susanul face o fasole verde trasa la tigaie sa iasa de pe invisible si sa fie vedeta farfuriei. Pe bune, nu e cu fereala, experimente de-astea sa tot faceti. Pana gasiti whatever works for you.
  • Ah, da, foarte importanta pacaleala, ca la mancarea de bebelusi: daca aveti o leguma care va place, folositi-o ca sa le mascheze pe altele care va plac mai putin. Faceti-o ingredientul principal intr-o mancare, iar in rolurile secundare distribuiti cateva urate. Nici n-o sa le simtiti, I jur!
  • Faceti-va la inceputul mesei un platouas mic de legume crude si masline. Mancati-l cu niste lipie sau cu o felie de paine de buna calitate.
  • Faceti-va gustari de bastonase de legume, balacite in sosul tau preferat (humus, branza, iaurt…).
  • Faceti-va bruschete (rosii, ridichi la tigaie, pasta de mazare…)
  • Daca va place patrunjelul, folositi-l ghebos peste tot ce mancati (I do that all the time:p) La fel si cu usturoiul, mai ales daca locuiti singuri pe o insula.
  • Combinati in salata legumele cu fructe. Da, da, da, stiu, fructele trebuie mancate singure, ca gustare, fermenteaza, bla bla bla. Dar pentru ca nu suntem cu totii la fel si mie, de exemplu, nu imi fac niciun rau fructele mancate dimpreuna cu alte alea, suspectez ca or mai fi si altii ca mine si va sfatuiesc sa incercati si pe pieile voastre. O data nu o sa va ucida. Rucola e mai buna cu niste para sau portocala ratacita prin ea. Salata de frunze verzi e mai buna cu capsuni. Mango e excelent si el in salatele de legume. Ca sa nu mai zic de rodie.
  • Cumparati-va carti de bucate vegetariene si vegane. E o intreaga lume out there! Precis exista si altceva cu legume in afara de ghiveci.

Sunt sigura ca mai sunt si alte smecherii, chiar astept cu infrigurare relatarile altor deosebit de responsabili hateri de legume. Daca vreti, facem si un suport grup. Sau whatever gets us through 5 vegetable servings per day, cum zice la carte:) Azi atat. Pofta buna la legume!

PS: Varza. Viezure. Manz.

tags: , 21 comments »

21 Responses to “awesomesauce. sau despre cum sa iti trisezi calea spre a manca mai multe legume”

  1. Andie

    Ha. Si io uram legumele pana sa ma las de carne. Da’ vestea buna e ca in cinci ani iti trece, ba chiar devii capabil sa mananci orice, inclusiv talpa de adidasi. Dar nu frunze de coriandru, aia nu.

  2. Alida

    Ana, parca ai vorbit pentru mine!!! mentionez cu oaresce rusine ca pana la 27 de ani nu am gustat deloc conopida si broccoli, mainly because i find them yuck si pentru ca in familia mea nu s-au promovat. Sa mai zic una – ai auzit de om care strecoara ciorba ca sa nu aiba legume sau borhot cum ii spunea tata in farfurie?? eu si frate-miu suntem expozantii acestei strategii by default (de asta mama nu ne lasa in tabere, ca eram prea sclifoti la mancare). Si as mai avea, de ex, tot la minunata varsta de 27 de ani a inceput sa-mi placa salata de vinete(pana acum doar am gustat de cateva ori si am decis ca nu e de mine) dupa ce am mancat-o intr-un restaurant libanez, apoi m-am dat si pe cea romaneasca – bun bun.

  3. boo

    ha!
    1 – n-am plecat acasa, am citit pana la sfarsit
    2 – nu vad de ce nu poti sa-ti pui punga (“din punga direct in farfurie” is just another way to say LOVE) in cap si sa te gandesti la Franta and be happy :))
    3 – “cine crede ca un smoothie verde din rucola si grapefruit e o idee buna” sa ma sune! acum! kthxbye! 😀

  4. elisa

    Infiintam Vegetable Challenged Anonymous?

  5. Balaportocala

    Penultimul punct! Verziturile sint chiar OK cu fructe!ok insemnand ca verziturile sint singurele chestiute de pe planeta care pot fi combinate cu orice,ba mai mult,ajuta la secretia enzimelor care se ocupa de digestie.e o mare diferenta intre legume si GREENS.liber la dansele oricand si oricum! (de-aia nu-ti fac nici un rau). Regula,asta de sare toata lumea de cur in sus se aplica ce-i drept la legume si alte categorii de alimente. Cat despre fructe,ananasul si kiwi sint magical; singurele care pot fi mancate imediat dupa masa (as opposed to regula aia cu sa astepti 2-3 ore pana-ti trece chefu de orice) iar ananaaaasul,o felie dupa fiecare festin te slabeste,usureaza digestia,te scapa de partzuletze,si-ti face your lady parts mai atractive olfactiv.e de-a dreptul adorabil la granita cu porno!

  6. Maria

    Hm, problema e… cum convingi pe cineva care nu vrea?

  7. Ana

    Din propunerile enumerate poti alcatui un meniu complet pe baza de legume pe toata saptamana! Si inca unul foarte variat, delicios si cu o gramada de nutrienti. Numai vointa sa fie 🙂

  8. Ana

    Deși nu mă identific de nici o culoare cu publicul acestui post, am citit până la capăt și m-a luat cu tremuriciul la ultimul punct. Ce doamne iartă-mă să facă un biet iubitor de cartofi cu o carte de bucate vegetariano-vegană? Să vadă că se poate și mai rău, că după ce trece peste pasul imens înspre morcov, varză, fasole verde, mazăre și broccoli urmează germenii de nu știu ce, dovleceii și ciupercile crude și prăjiturile din seminţele înmuiate 24 de ore? :))

  9. cookie

    Ana, is treaza de la 6 dimineata, nu ma prind daca e gluma sau ba:))

  10. Ana

    Vorbesc cât se poate de serios. Acum sunt și eu în dubiu.. de ce ar fi glumă? Nelămurirea mea e atât de dubioasă? Erm…

  11. cookie

    ah, pai pentru ca eu am niste carti de bucate vegetariene absolut senzationale. una e chiar Ottolenghi’s Plenty, o bucurie de carte! deci nu intelegeam foarte bine ce e rau in a te uita in astfel de carti. atentiune, nu am zis raw vegane, am zis vegetariene si vegane;) eu nu am suficienta imaginatie incat sa ma joc cu legumele fara ajutor. si de-aia zic, cine uraste legumele, dar e constient ca fara ele nu se poate, va avea surpriza sa constate ca se pot face si din ele chestii misto. ca existe garnituri diverse, mult mai diverse decat suntem invatati in bucataria traditionala. nyways, cam asa ma gandeam eu.

  12. Ana

    Off, mbine my bad. Eu îmi imaginasem fix ce-am scris, și anume chestiile înspre raw-vegan, pe care nici măcar eu, veggies-lover-by-nature (mă rog, oarecum by-nature, dar am experienţe pozitive și, ne-am împăcat de câţiva ani deja) nu le prea concep și nu ce e de fapt:
    – rădăcinoase caramelizate la cuptor;
    – piure de mazăre cu mentă / cartof dulce cu stafide / ţelină cu pătrunjel;
    – supă de orice-altceva-decât-până-acum cremă sau.. nu;
    – stir fry de orice-am-în-frigider;
    – salată cu tot-ce-e-pe-piaţă-acum.

    PS: rădăcinoasele ţinutele la cuptor pentru o oră după ce au fost tăvălite prin ulei de măsline și foarte puţin zahăr sunt a real hit

  13. Bianca

    Asta e de pus in rama. Eu ma impac relativ cu legumele dar, ca si tine, apreciez un ajutor din carti de bucate. Recomand The Sprouted Kitchen, cu niste poze superbe. Ah si La Tartine Gourmande, desi are o gramada de chestii gluten free pe care eu nu le prea iau in seama. Dar serios, postarea ta e de pus in rama si worship, ai asa idei bune 🙂

  14. Ada

    Sase for the oil

  15. Ilinca Ionescu

    Ulei ulei…si de masline

  16. Anca

    Ulei yet again!

  17. Ioana Cristea

    ai luat-o pe ulei?:)

  18. ella

    Uleiosule….chiar nu se poate fara tine??? 🙂

  19. Bianca

    Varza, viezure, ulei.

  20. ramona

    Easypeasy revolutioneaza bucataria cu ajutorul uleiului de masline.

  21. frozen — easy peasy

    […] in particular a fost facuta publica in niste, mai multe asa:)), ocazii (de exemplu in indrumarul asta de cheating cu vegetalele odioase), m-am bucurat cand oamenii de la Bonduelle m-au cooptat in noul […]

Back to top