reteta mamei de chec cu mere
Face mama un chec cu mere nemaipomenit! I love it! E genul ala de prajitura umeda asa, nu inecacioasa cum e checul obisnuit. Si cum mai avem inca multe mere din productia Cornu, am zis ca-i pacat sa go to waste si ca le-ar sade nemaipomenit de bine in forma de chec. Se face asa: 5 albusuri se bat bine spuma. Se bate apoi spuma cu 5-6 linguri de zahar si unu-doua pliculete de zahar vanilat, adaugate pe rand. Se toarna in compozitie un paharel mic de ulei, asa, treptat, in firisor subtire si batand in continuu. Apoi, 5 galbenusuri, tot pe rand. Apoi 5 linguri de faina, cu varf. Pe rand si omogenizand compozitia. La final – o lingurita de praf de copt, stins cu zeama de lamaie. Si, in fine, merele rase si scurse bine in prealabil, amestecate cu scortisoara dupa gust. Mixul asta se toarna in forma de chec unsa cu unt si se coace la foc potrivit pana cand trece cu succes proba intepatului cu scobitoarea (stiti, cand aceasta ramane curata, e semn ca s-a copt prajitura). That’s all folks! Pofta buna la chec cu mere si o saptamana usoara.
tags: chec, desert, mere, prajitura, reteta mamei 24 comments »
November 15th, 2010 at 11:35 am
Whoaaa! I loooooove love love orice prajitura cu mere. Si scortisoara. Si adaug si nucsoara 😀 Si credeam ca le incercasem pe toate. Well, un chec mai umed asa siiii cu mere, adica the best a cookie has to offer, asta nu incercasem 😀 Gotta get right on that. Thank you!
November 15th, 2010 at 11:39 am
merat, it’s the yum, o sa vezi:D
November 15th, 2010 at 12:00 pm
nici mama nu face chec inecacios. am mancat prin alte parti niste yukinessuri de toata greata, brrr. asta cu mere suna si arata delicios. dar ce e cu scrisul ala cu rosu, ca ma zgarie pe retina delicata si inca netrezita prea bine :))
November 15th, 2010 at 12:03 pm
ziceam sa highlight ingredientele:))) si tu acuma:p
November 15th, 2010 at 12:04 pm
oricum, este portocaliu, pentru conformitate. anyone else bothered by it? ca sa stiu daca il fac negru la loc:))
November 15th, 2010 at 12:20 pm
I cannot be bothered by the Orange colour 🙂 Company policy….
November 15th, 2010 at 12:41 pm
Cate mere ai folosit la compozitia asta?
November 15th, 2010 at 12:53 pm
Uuu… yumm! Tocmai cand credeam ca toamna asta am epuizat toate posibilitatile de a gati merele! Suna minunat!
November 15th, 2010 at 1:23 pm
@daiana: cam doua maini de mere rase si scurse zdravan.
November 15th, 2010 at 1:39 pm
Ok, tks!…pentru ca mie imi place TOT ce se mananca cu scortisoara, o voi incerca azi :)) Pupici!
November 15th, 2010 at 2:16 pm
super:D enjoy!
November 15th, 2010 at 2:45 pm
hihi, hai, lasa asa, ca nu putem sa interfere cu Mishu’s company policy :))
November 15th, 2010 at 4:13 pm
Buna Ana, te citesc de multa vreme de la Milano si uite tura asta mi-ai facut mare pofta de chec cu mere. O intrebare insa…eu aici nu gasesc praf de copt ci “agente lievitante” (ceea ce e acelasi lucru…cred… pt ca compozitia este: difosfato disodico si carbonato acido di sodio). Vine si intrebarea…dupa parerea ta il sting cu lamaie sau nu? Pa pachet nu scrie ca trebuie stins, de fapt scrie doar ca trebuie adaugat la dulciuri ca ultim ingredient…si atat. Multumesc mult si la cat mai multe retete!
November 15th, 2010 at 4:23 pm
pai daca nu scrie, i guess ca nu e musai:) salutari de la Bucuresti:D
November 15th, 2010 at 6:25 pm
Slurp! Fac si eu in weekend, promit, mai ales ca am adus mere tari si acrisoare de la bunica! Si eu o sa-l fac cu iaurt si faina integrala, plus fructoza-n loc de zahar, ca sa fiu sigura ca n-am mustrari de constiinta dupa!
November 19th, 2010 at 10:22 am
ce înseamnă un păhărel mic de ulei? 150g? 100? Pare foarte yamy! O să fac și eu rețeta asta, împreună cu clătitele 🙂
November 19th, 2010 at 10:26 am
rox, eu am folosit unul cam de 100 ml.
November 29th, 2010 at 1:33 pm
Praful de copt nu se “stinge” cu zeama de lamaie, inseamna sa anulezi efectul pe care l-ar avea in compozitie (sau mare parte din acest efect). De multe ori se confunda praful de copt cu bicarbonatul de sodiu, dar nici al doilea nu trebuie “stins” inainte de a fi pus in compozitie.
Bunica mea facea aceasta greseala, punea bicarbonat intr-o lingurita, adauga zeama de lamaie, se facea o spuma acolo, si punea “minunea” asta in aluat. Bruma de chimie invatata mi-a spus ca e incorect,pentru ca degajarea dioxidului de caobon se face in afara aluatului, si nu mai are nici un efect in timpul coacerii, asa ca mult timp m-am ferit de praf de copt si bicarbonat.
Corect ar fi sa adaugi praf de copt singur intr-o compozitie neutra (ne-acida), sau de bicarbonat intr-o compozitie ce contine substante acide (iaurt, lapte batut, zeama de lamaie), in cazul in care este necesar un agent de crestere de acest fel.
Diferenta intre cele doua ar fi ca praful de copt iti permite un timp de ragaz pana la introducerea aluatului in cuptor, pe cand la bicarbonat aluatul trebuie introdus aproape imediat.
November 29th, 2010 at 1:37 pm
wow, really? good to know:) pana acu’ inseamna ca am avut bafta de-au crescut prajiturile. multumim pentru pont!
June 3rd, 2011 at 5:22 pm
super si eu vreau sa il fac
July 11th, 2013 at 3:41 pm
nu mi-a iesit checul … nu sa umflat 🙁
September 17th, 2014 at 10:04 am
unde e butonul de pinterest?!…am incercat reteta de mai multe ori…o singura data am ratat-o si nu mi-a crescut dar asta pt ca nu m-am sinchisit sa scurg merele de zeama…dar ultima data am reinventat reteta…am turnat deasupra toffe (caramel englezesc facut din lapte condensat unt si zahar), am ornat cu frisca si bucatele de cioco…e super delicios 🙂
June 24th, 2015 at 1:38 pm
din ce am vazut, checurile umede necesita un timp mai mare de coacere, la acest chec cam cat dureaza coacerea, cu aproximatie? nu de alta, dar la checul umed cu portocale am asteptat 80 min, ma cam ofilisem langa cuptor….
si cu ventilatie/fara? multuuuu
June 24th, 2015 at 5:31 pm
pai e supposed to be umed:) iar timpul de coacere depinde asa de tare de cuptor, ca nu as sti sa-ti raspund.