reteta mamei de chec cu mere

chec cu mere

Face mama un chec cu mere nemaipomenit! I love it! E genul ala de prajitura umeda asa, nu inecacioasa cum e checul obisnuit. Si cum mai avem inca multe mere din productia Cornu, am zis ca-i pacat sa go to waste si ca le-ar sade nemaipomenit de bine in forma de chec. Se face asa: 5 albusuri se bat bine spuma. Se bate apoi spuma cu 5-6 linguri de zahar si unu-doua pliculete de zahar vanilat, adaugate pe rand. Se toarna in compozitie un paharel mic de ulei, asa, treptat, in firisor subtire si batand in continuu. Apoi, 5 galbenusuri, tot pe rand. Apoi 5 linguri de faina, cu varf. Pe rand si omogenizand compozitia. La final – o lingurita de praf de copt, stins cu zeama de lamaie. Si, in fine, merele rase si scurse bine  in prealabil, amestecate cu scortisoara dupa gust. Mixul asta se toarna in forma de chec unsa cu unt si se coace la foc potrivit pana cand trece cu succes proba intepatului cu scobitoarea (stiti, cand aceasta ramane curata, e semn ca s-a copt prajitura). That’s all folks! Pofta buna la chec cu mere si o saptamana usoara.

tags: , , , , 24 comments »

24 Responses to “reteta mamei de chec cu mere”

  1. Merat

    Whoaaa! I loooooove love love orice prajitura cu mere. Si scortisoara. Si adaug si nucsoara 😀 Si credeam ca le incercasem pe toate. Well, un chec mai umed asa siiii cu mere, adica the best a cookie has to offer, asta nu incercasem 😀 Gotta get right on that. Thank you!

  2. powerpuffcookie

    merat, it’s the yum, o sa vezi:D

  3. Zazuza

    nici mama nu face chec inecacios. am mancat prin alte parti niste yukinessuri de toata greata, brrr. asta cu mere suna si arata delicios. dar ce e cu scrisul ala cu rosu, ca ma zgarie pe retina delicata si inca netrezita prea bine :))

  4. powerpuffcookie

    ziceam sa highlight ingredientele:))) si tu acuma:p

  5. powerpuffcookie

    oricum, este portocaliu, pentru conformitate. anyone else bothered by it? ca sa stiu daca il fac negru la loc:))

  6. Mishu

    I cannot be bothered by the Orange colour 🙂 Company policy….

  7. Daiana

    Cate mere ai folosit la compozitia asta?

  8. Le Blog Piquant

    Uuu… yumm! Tocmai cand credeam ca toamna asta am epuizat toate posibilitatile de a gati merele! Suna minunat!

  9. powerpuffcookie

    @daiana: cam doua maini de mere rase si scurse zdravan.

  10. Daiana

    Ok, tks!…pentru ca mie imi place TOT ce se mananca cu scortisoara, o voi incerca azi :)) Pupici!

  11. powerpuffcookie

    super:D enjoy!

  12. Zazuza

    hihi, hai, lasa asa, ca nu putem sa interfere cu Mishu’s company policy :))

  13. Ana

    Buna Ana, te citesc de multa vreme de la Milano si uite tura asta mi-ai facut mare pofta de chec cu mere. O intrebare insa…eu aici nu gasesc praf de copt ci “agente lievitante” (ceea ce e acelasi lucru…cred… pt ca compozitia este: difosfato disodico si carbonato acido di sodio). Vine si intrebarea…dupa parerea ta il sting cu lamaie sau nu? Pa pachet nu scrie ca trebuie stins, de fapt scrie doar ca trebuie adaugat la dulciuri ca ultim ingredient…si atat. Multumesc mult si la cat mai multe retete!

  14. powerpuffcookie

    pai daca nu scrie, i guess ca nu e musai:) salutari de la Bucuresti:D

  15. ionouka

    Slurp! Fac si eu in weekend, promit, mai ales ca am adus mere tari si acrisoare de la bunica! Si eu o sa-l fac cu iaurt si faina integrala, plus fructoza-n loc de zahar, ca sa fiu sigura ca n-am mustrari de constiinta dupa!

  16. Rox

    ce înseamnă un păhărel mic de ulei? 150g? 100? Pare foarte yamy! O să fac și eu rețeta asta, împreună cu clătitele 🙂

  17. powerpuffcookie

    rox, eu am folosit unul cam de 100 ml.

  18. Morrighan

    Praful de copt nu se “stinge” cu zeama de lamaie, inseamna sa anulezi efectul pe care l-ar avea in compozitie (sau mare parte din acest efect). De multe ori se confunda praful de copt cu bicarbonatul de sodiu, dar nici al doilea nu trebuie “stins” inainte de a fi pus in compozitie.
    Bunica mea facea aceasta greseala, punea bicarbonat intr-o lingurita, adauga zeama de lamaie, se facea o spuma acolo, si punea “minunea” asta in aluat. Bruma de chimie invatata mi-a spus ca e incorect,pentru ca degajarea dioxidului de caobon se face in afara aluatului, si nu mai are nici un efect in timpul coacerii, asa ca mult timp m-am ferit de praf de copt si bicarbonat.

    Corect ar fi sa adaugi praf de copt singur intr-o compozitie neutra (ne-acida), sau de bicarbonat intr-o compozitie ce contine substante acide (iaurt, lapte batut, zeama de lamaie), in cazul in care este necesar un agent de crestere de acest fel.
    Diferenta intre cele doua ar fi ca praful de copt iti permite un timp de ragaz pana la introducerea aluatului in cuptor, pe cand la bicarbonat aluatul trebuie introdus aproape imediat.

  19. powerpuffcookie

    wow, really? good to know:) pana acu’ inseamna ca am avut bafta de-au crescut prajiturile. multumim pentru pont!

  20. nuty

    super si eu vreau sa il fac

  21. monica d.

    nu mi-a iesit checul … nu sa umflat 🙁

  22. miha

    unde e butonul de pinterest?!…am incercat reteta de mai multe ori…o singura data am ratat-o si nu mi-a crescut dar asta pt ca nu m-am sinchisit sa scurg merele de zeama…dar ultima data am reinventat reteta…am turnat deasupra toffe (caramel englezesc facut din lapte condensat unt si zahar), am ornat cu frisca si bucatele de cioco…e super delicios 🙂

  23. Florentina

    din ce am vazut, checurile umede necesita un timp mai mare de coacere, la acest chec cam cat dureaza coacerea, cu aproximatie? nu de alta, dar la checul umed cu portocale am asteptat 80 min, ma cam ofilisem langa cuptor….
    si cu ventilatie/fara? multuuuu

  24. cookie

    pai e supposed to be umed:) iar timpul de coacere depinde asa de tare de cuptor, ca nu as sti sa-ti raspund.

Back to top