margarina cea rea
Dragi copii,
Au fost odata niste reclame cretinele care zic ca margarina e buna. Care arata alti copii ca si voi cum isi imbuiba falcile cu grasime vegetala hidrogenata. Care dovedesc o deosebita lipsa de inspiratie prin pocirea penala a notiunii de iubire, sub pretextul mincinos ca margarina dimineata la pranz si seara face din om bolnav om sanatos si ca daca iubesti pe cineva, atunci musai tre’ sa-l aduci pe calea cea dreapta, aceea propovaduita de unicul detinator al secretului vietii vesnice, insusi producatorul de margarina-intru-binele-omenirii-amin.
Ei bine, trebuie sa stiti ca toate povestile astea sunt crap, crappola, bull shit. Dupa cum nici Coca Cola nu e secretul fericirii familiale (desi are ceva treaba cu fericirea decadenta care te duce direct la groapa, recunosc, in calitatea mea de mare fan cola ce a pierdut batalia cu rationalul), asa nici margarina nu te unge pe dinauntru cu puterea vindecatoare a chimicalelor. E de maxima cacao ca in 2010 noi inca vedem la televizor “celebritati” care endorseaza margarina in combo infailibil cu cate-un kinder, tintind desigur la inima-iubita-cu-margarina a mamelor. Este incredibil de suparator pentru mine sa citesc pe fellow-food-blogs chestii gen “nicio prajitura fara margarina”. Asa ca, din inima mea unsa cel mult cu porc, va scriu cu rugamintea de a nu pune botul la aceste vrajeli ieftine, pentru ca margarina este rea.
Toate grasimile sunt rele, foarte adevarat, dar dintre toate, eu zic ca asta-i dracul. Margarina e mincinoasa: se lauda ca nu contine colesterol. Adevarat, dar stiati ca margarina stimuleaza productia de colesterol in organism? Asa ca daca mancati margarina ca sa va tineti colesterolul sub control, well, tzeapa. Margarina e o mizerie sintetica, as manca mai degraba orice produs natural, numiti-l voi pe cel mai gretos, decat o unsoare dubioasa care se lichefiaza la cele mai inalte temperaturi si are o structura moleculara imposibil de integrat in celulele noastre fara substantiale deformari ale acestora (“mutatii” daca vreti, oare in conjunctie cu ce boala am mai auzit cuvantul asta?).
N-am sa va zic sa nu mancati margarina, treaba voastra, by all means mancati galeti, ca doar cine sunt eu sa va zic asa ceva. Dar am sa va rog din suflet sa o faceti in cunostinta de cauza, iar data viitoare cand cineva va zice ca margarina este buna, sa scuipati de trei ori in san si sa faceti cruce cu limba. Sunt gramezi de studii pe internet, nu mai suntem inainte de ’90 cand aduceau nemtoaicele de la bunica-mea de pe strada margarina “buna” din Germania, iar noi o mancam ca pe caviar, ca nu stiam exact ce-i aia. Adevarul e pe-acolo. Eu atat am avut de refulat.
Producatorul de margarina si prozelitii lui ar semna “Mos Craciun”, eu semnez adevarat – o viitoare mama ingrijorata.
tags: margarina 38 comments »
November 17th, 2010 at 8:23 pm
Stii reclama aia la Becel, inima lui bunicu’ si alte alea? Ei, eu credeam ca e medicament pentru inima, ceva. Nu-ti imaginezi ce fata am facut cand mi-a zis cineva razand ca e reclama la margarina…
November 17th, 2010 at 8:24 pm
my point exactly:p
November 17th, 2010 at 8:45 pm
o tanti de la un laborator d-asta de testare a alimentelor mi-a zis ca cica margarina si linoleumul au aceeasi structura chimica (or ma rog, ceva de genu’, ma scuzati, io-s filolog, nu retin toate parangheliile astea). da’ am retinut importantul, exact cum ziceai tu, it iz ivel :D. rau rau rau!
November 17th, 2010 at 9:39 pm
cam asa si cu reclama la Nutella care e micul dejun ideal pentru copii. Reclama inteleg, dar astfel de mesaj l-as interzice.
November 17th, 2010 at 9:42 pm
dap, si nutella e pe lista mea neagra pentru acelasi tip de manipulare aberanta:(
November 17th, 2010 at 9:50 pm
word!
November 17th, 2010 at 10:23 pm
Faza tare a fost cand la o emisiune de sanatate – cea a Simonei Balanescu, am auzit o doctorita care recomanda margarina si interzicea untul pentru a evita colesteroale si alte probleme de genul. Si se jura ca ea are margarina in frigider si ca untul e otrava curata. Va dati seama ca in multe case de oameni creduli cu incredere in doctori s-au umplut frigiderele cu margarina. So… no comment in ce tara traim daca si medicii au ajuns sa aclame margarina pentru niste bani multi pe care sunt convinsa ca si i-au luat de la producatorii de “sanatate curata” – aceeasi apropo’ care produc si detergenti si alte chimicale.
Eu pe fi-mea inca de cand incepuse sa priceapa care-i faza cu reclamele (si asta se intampla f devreme, o sa vezi ca sunt fascinati copii de reclame) am invatat-o ca oamenii aia cu reclamele sunt rai si pacalesc copii, si vad ca asa in proportie de 90 % ma crede.
November 18th, 2010 at 4:48 am
Eu nu inteleg de ce ar folosi lumea margarina in locul untului? Doar ca e mai ieftina? Pai nu e gratis, tot costa si aia bani. Si nici untul nu stiu la ce foloseste? Mai mananca lumea sandvisuri cu paine cu unt? Mai face lumea nu stiu cate prajituri de casa cu unt? Da, e nevoie de unt la vreo 2-3 chestii, dar cred ca e un aliment de care ne putem lipsi usor. Prin urmare, de margarina n-ar trebui sa aiba nimeni nevoie.
Da, va rog, nu ziceti de rau de Nutella. Nu dau la copii, promit, ca mananc eu cate un borcan. Nu stiu ce are, da nu ma pot abtine :((
November 18th, 2010 at 9:40 am
Singura utilitate pe care o gasesc margarinei e pentru dulciurile de post sau vegane. Untul are beneficiile lui (http://www.bodyecology.com/07/07/05/benefits_of_real_butter.php), dar normal ca trebuie mancat cu moderatie. Explozia de obezitate si boli de inima coincide cu industrializarea alimentatiei, cu aparitia inlocuitorilor ieftini. Oamenii mancau mai gras inainte si totusi erau mai sanatosi, pentru ca mancau mai natural. Sa nu uitam ca suntem o generatie indopata cu prajituri de casa si tot felul de bunatati, dar nu prea vedeai copii obezi cand eram noi mici.
November 18th, 2010 at 10:53 am
Unu: ar fi trebuit pana acum sa afle toata lumea cat este de periculoasa (inclusiv Nadia Comaneci, sa-i fie rusine!) si eu nu inteleg cum pot unii sa mai creada ca margarina poate face bine ..
Doi: de ce mananca oamenii margarina?????? eu nu am sa pricep ever. Are un gust infiorator, ti se lipeste de cerul gurii (probabil ca asa se lipeste si de stomac), este o pedeapsa, nu o placere! Am mancat si eu, recunosc, in post, dar a fost un chin, mai ceva decat era untura de peste pe care mi-o administra fortat mama cand eram mica..
Eu le-as zice tuturor sa nu mai manance margarina, nu sa manance in cunostiinta de cauza!
November 18th, 2010 at 11:17 am
doar un lucru vreau sa mai adaug la cele spuse aici, margarina se face din untura de peste, nu din grasime vegetala pt ca este mai ieftin asa. acest lucru se invata la facultatea de medicina veterinara (de acolo stiu).
November 18th, 2010 at 1:12 pm
Ca medic (a young one, but still) nu pot decat sa fiu de acord cu tine! E foarte trist ca oamenii cred ca margarina este the healthiest choice, dupa ce le este impuiat capul cu reclamele de care vorbeai si cu informatii deformate! Normal ca toate grasimile sunt rele si duc la ateroscleroza si boli de inima, dar in plus margarina este si cancerigena!
November 18th, 2010 at 1:51 pm
margarina-i satana! și nu toate grăsimile sunt rele, permiteți să vă contrazic (ușor) :). e rău să consumăm mai multe grăsimi decât avem nevoie, asta da. cât despre reclame, da, e multă răutate în ele. cei care le fac și cei care le susțin știu bine cum stă treaba. problema e însă mult mai profundă și întrebarea care mă macină rău de tot e: dacă-s atât de rele, și dacă s-a demonstrat că-s rele, de ce se mai permite producerea alimentelor cu risc mare pentru sănătate?
November 18th, 2010 at 2:06 pm
adi, asa e, m-am exprimat eu gresit: excesul de grasime, orice grasime, este rau, nu grasimile in general.
anyways, ai tot respectul meu ca nu te lasi cooptat in campania la margarina ce are loc zilele astea pe diverse bloguri culinare. nu doresc sa jignesc pe nimeni, dar, repet, maxima apreciere pentru ca tu nu. forever fanul tau,
cookie:))
November 18th, 2010 at 3:46 pm
din pacate lately stilul romanesc de a manca e unul disperat post-comunist de genul “pana acuma n-am avut, acuma trebuie sa ne indopam la greu cu ce apucam cat mai e vreme, ca o viata are omu”… si unii cred ca e mai usor sa tai raul de la radacina vezi doamne (“nu mai mancam unt ca favorizeaza ateroscleroza”) si sa inlocuiesti cu porcarii teoretic mai putin calorice dar mult mai daunatoare sanatatii… cand cel mai normal e sa inveti omul sa manance in cantitati decente din fiecare, doar excesul ne omoara…
iar comercializarea de mancare dubioasa se permite pentru ca unii trebuie sa faca bani… din acelasi motiv pentru care sunt oamenii prostiti si cu medicamente dubioase si cu vaccinuri dubioase… si pentru ca e mult mai ieftin si rapid sa produci mancare artificiala pentru 7 miliarde de oameni, decat organic stuff… parerea mea…
November 18th, 2010 at 4:16 pm
să nu crezi că n-au încercat:))
November 18th, 2010 at 4:20 pm
adi, pai de-aia te-am si felicitat, eram “precisa” ca te-au abordat si pe tine:)
November 18th, 2010 at 5:18 pm
BRAVOOOO! Uite de-asta sunt fan al tau si al lui Adi. Ca, pe langa faptul ca sunteti talentati, sunteti corecti!
Foarte bine ziceti! Si ma bucur enorm ca cineva o zice cu atata patos :))
Am vazut si eu blogul de care zici cu prajiturile si cu margarina. Mi-a fost o greata… mai ceva decat greata care mi-o provoaca margarina :)) Detinatoarea blogului m-a convins pentru totdeauna cine e de fapt… banuiam de multa vreme, dar acum mi-e clar.
Sorry if I’m a mean girl 😀 dar eram asa nervoasa pe faza asta de ceva zile :)) M-am racorit acum, multumesc 😀
November 18th, 2010 at 5:21 pm
As a sport freak addict si dupa ce am intrebat multi specialisti de nutritie si fitness…grasimile de origine animala naturale care nu se consuma in exces sunt faaar better than grasimile sintetice. Deci…margarina este oribila. Medicul pediatru mi-a zis ca pot sa ii dau piticului meu unt…dar sa ecit margarina cat pot de mult.
November 18th, 2010 at 6:43 pm
Ca bine le-ai mai spus! Imi statea pe inima chestia asta cu margarina si ce buna este ea…
November 19th, 2010 at 7:35 pm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20648041
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9180239
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10379016
Buna! Sunt medic, citesc acest blog, nu sunt
afiliat” comercial in nici un caz cu comerciantii de margarina or anything else, vreau doar sa va arat (de dragul stiintei si al fair-play-ului, ca sa nu vorbim de studii doar la modul ca “exista studii”) consensul unor studii realizate si al unor meta-analize care demonstreaza efectul de reducere al colesterolului pe care il are inlocuirea untului cu margarina cu continut scazut de grasimi trans. Asa ca, basically, din punctul de vedere al studiilor, ele ne spun asa: orice cu continut ridicat de grasimi trans (unele margarine) e rau, orice cu continut ridicat in grasimi animale saturate ce depasesc 7% din totalul grasimilor consumate pe zi e rau, iar inlocuirea untului cu o margarina cu continut scazut de grasimi trans are efecte bune asupra grasimilor din sange. Nu am gasit prea multe studii referitoare la cancer si alte afectiuni care sunt asociate popular cu margarina.
November 20th, 2010 at 8:12 pm
Elvetienii au o campanie care incearca sa promoveze consumul de unt. Cei interesati pot gasi mai multe informatii aici : http://www.beurre.ch/fr.html
Eu n-am mancat margarina cand eram mica si nu mananc nici acum, decat ascunsa prin chestii de patiserie cumparate.
In schimb, untul e pe lista mea de alimente preferate. Daca il consumam cu moderatie, nu avem de ce sa ne facem griji legat de LDL (asta e colesterolul rau, caci exista si colesterol bun).
PS: Colesterolul se gaseste doar in produsele de origine animala!
Asa ca si reclamele alea aberante la ulei “fara colesterol” tot o strategie de market ascund. Daca toate uleiurile sunt fara colesterol, normal ca si cel produs de marca X e tot fara.
November 21st, 2010 at 12:50 am
Margarina = grasimi si uleiuri vegetale
Unt = grasimi animale
Fiecare dintre ele are plusurile si minusurile lui. Adevarul este ca unul e vegetal si unul animal. Iar de aici deriva toate proprietatile lor si toate contradictiile astea.
November 21st, 2010 at 7:41 pm
maria, nu-i deloc asa simplu. e mai degraba opozitia sintetic – natural. uite-aici cum se fabrica margarina, si din ce: http://www.stop-trans-fat.com/how-is-margarine-made.html
November 23rd, 2010 at 12:27 pm
Un mare NU si de la mine margarinei.
Cand intru pe cate un blog pe care nu vad bannerul celor de la prajituria, ma bucur tare ca nu sunt singura cu verticalitate printre bloeggerii culinari.
Nu ma pot decat bucura ca o suma de bani (frumusica de altfel) nu a convins pe unii sa gateasca cu margarina (asa cum nu m-a convins nici pe mine…).
November 23rd, 2010 at 12:28 pm
@Merat: cred ca stiu despre ce blog vorbesti… E bine ca te-ai convins acum decat mai tarziu 😀
Intrebarea mea este: cum nu se conving miile de vizitatori zilnici pe care ii are!! :))
sry pt off topic, da’ nu m-am putut abtine :))
November 24th, 2010 at 10:22 am
@Edith noi doua am mai vorbit despre acel blog :)) Nu stiu nici eu cum altii o tot ridica in slavi… :))
Ah, si sa stii ca si de tine eram convinsa ca nu te apuci de margarina ca doar de la tine am inceput si eu sa gatesc dupa ce am parasit “tara margarinei si reclamelor sufocante” :))
November 24th, 2010 at 10:49 pm
Mda.. am remarcat si eu afluenta din ce in ce mai mare a blogurilor racolate de margarina respectiva.
Unii au avut macar bunul simt sa faca precizarea din care deduceai ca e o campanie publicitara, in schimb ce altele.. no comment.
Si “no comment” la propriu.. incercand sa expun alt punct de vedere decat al autoarei blogului cel mai adulat/premiat anu’ asta (if you know what I mean) am fost surprinsa sa remarc ca nu se accepta decat comentariile in care tanti este ridicata in slavi sau margarina din dotare este descrisa ca mana cereasca!
Intr-adevar, comentariul meu continea printre altele si o intrebare indiscreta: ea ii da baietelului ei sa manance din prostiile alea de prajituri cu margarina?
Vorba lui Merat, m-am racorit si io 😀
November 24th, 2010 at 11:07 pm
@Oana multa lume a avut nevoie de racorire dupa ce a trecut pe la blog-ul acela ;)) Ne-a ajutat post-ul acesta sa mai get it out of our system 😀 M-am gandit de multe ori sa-i dau un mail, dar oricat de politicos as incepe, tot mean sunt pana la final :))
November 25th, 2010 at 7:24 pm
Dar frisca la tub sau spray sau ce este ala (bleahhh)… Cand stai intr-o cafenea pretentioasa si ti-e pofta de capuccino vienez.. sau de un frape… sau de o salata de fructe…ca in poze toate sunt motate si frumoase… Si il observi pe ala peste bar cu tubul de Hulala… Aia nu e tot un fel de margarina???
November 26th, 2010 at 7:47 pm
M-am uitat pe linkul pe care l-ai dat, dar acolo zice de hidrogenare – am citit insa pe CSID si pe inca vreo cateva steuri ca margarina nu se mai face prin hidrogenare si m-am uitat si pe cutie, zice altceva. Acum … nu vreau sa fac pe avocatul diavolului, dar cu riscul de a-mi sari toti in cap (sper sa nu 🙁 ) … nu credeti ca e posibil ca multe dintre info pe care le avem sa fie vechi, ca de exemplu linkul pe care mi l-ai dat?
November 26th, 2010 at 10:40 pm
Maria, si chipsurile sunt acum din cartofi, iar Fanta contine 5% suc natural de portocale, fraieri aia care le-au consumat cand erau naspa, pentr4u ca acum sunt muuuult mai bune…
Argumentele contra nu tin doar de hidrogenare. Iar informatiile noi si la zi vin ca in multe alte cazuri sa disculpe un produs despre care s-a cam prins lumea ca e rau de tot.
November 26th, 2010 at 11:46 pm
Generalizarile nu sunt bune, ca nu poti compara mere cu pere, desi ambele sunt fructe 😛
Ma rog, eu ziceam de hidrogenare pentru ca a fost principalul argument pe care l-ai dat si pentru ca e principalul lucru imputat margarinei.
November 27th, 2010 at 12:11 am
Maria, poate ca articolul ala e vechi, gaseste tu unul mai recent pls, in care sa vedem din ce e facuta margarina si linkeaza-l aici. 🙂
November 27th, 2010 at 12:13 am
Nope, actually nu a fost asta principalul argument.
November 28th, 2010 at 11:16 am
Huaaaa margarinaaaa! Jos margarinaaaa! Eu n-am vazut niciun blog care sa promoveze margarina, dar nici nu m-am obosit a caut. Acum insa sunt extrem de curioasa sa stiu despre cine vorbiti :). Eu personal n-am mai mancat margarina de prin clasa a 7-a, cand lumea a inceput sa nu mai creada bullshit-ul cu “fara colesterol, buna pt inima” etc. Recunosc, ai mei sunt medici si they knew better, ideea cu margarina a fost a mea, ca era una cu iaurt care-mi placea la gust. M-au lasat sa-mi fac damblaua cateva luni si apoi mi-au explicat ca mai bine mananc unt. Si de atunci, am mancat unt. Iar de cand m-am mutat in Switzerland nici nu m-as mai atinge de margarina, cand stiu cat de bun (si de gras :() poate fi untul facut cu dragoste de “fromageri” – branzari, for lack of a better word. Miam!
November 29th, 2010 at 11:54 am
@ Mishu: cel mai realist articol pe care l-am citit – adca echidistant si fara copilari pro sau contra – a fost pe Think Outside the Box, de pe Hotnews. Aci este linkul http://think.hotnews.ro/margarina-plastic-sau-aliment.html
December 13th, 2010 at 8:08 pm
@Radu: acum am vazut commentul tau in pending, se pare ca acolo ajung comentariile ce contin linkuri, dar cum eu nu sunt obisnuita sa moderez (filtrul e automat), uit cu lunile sa ma uit in categoria “de aprobat”. sorry, n-am vrut sa te blochez:)