proiect ambitios: salata cu de toate

salata-cu-de-toate-01salata-cu-de-toate-02salata-cu-de-toate-03

am crescut cu ideea ca salata e treaba aia pe care o mananci on the side la friptura si cartofi si se compune fie din salata verde, ceapa si ridichi (primavara), fie din rosii, ardei, ceapa si castraveti (vara).  nici acum nu prea inteleg salatele ca fel principal de mancare, asa ca le compromit serios cu tot felul de ingrediente care, cel putin teoretic, nu au ce cauta intr-o salata. ca de-aia-i salata si nu e varza:p

bien. din colectia “ar fi fost salata daca n-ar fi fost mancare”, va prezint azi doua retete. o sa le numim generic salata 1 si salata 2, pentru ca au atata stuff in ele ca mi-ar fi imposibil sa aleg dominanta. ce au in comun salatele astea:

  • contin deopotriva ingrediente reci si crude si ingrediente caldute si cremoase
  • sunt oarecum stratificate, adica au o baza de legume reci cu dressing si pe deasupra vin ingredientele care nu trebuie amestecate vartos, pentru ca se terciue:p
  • se servesc cu paine prajita, de parca nu erau si asa destul de calorice!

salata 1

salata-1-01 salata-1-02

pentru baza avem nevoie de salata verde creata, castraveti, ardei gras, avocado, masline verzi, zeama de lamaie si ulei de masline. dupa ce-am amestecat bine toate astea, ne uitam in frigider si vedem de exemplu ca avem si leftover pasta – niste fussili fierte nu mai stiu pentru ce, dar si niste cartofi noi fierti (sau copti?). si pentru ca nu putem, nu ne lasa inima, sa discriminam carbohidrati, deversam ambele tipuri de resturi in salata noastra. adaugam ou fiert si branza de capra, dregem cu piper si sare si tadam! asa se naste o opera de arta. o opera de arta cu paine, cum ziceam mai sus.

salata 2

salata-2-01 salata-2-02

asta-i si mai si! la baza avem asa: salata verde, ardei gras, masline negre, avocado si rosii taiate cubulete mici, cu zeama de lamaie si putin ulei cu busuioc, iar daca vreti sa go really wild, puteti incerca un dressing cu ansoa, ulei de masline si capere. adaugam mozzarella, peste care presaram o lingurita de busuioc proaspat, tocat. apoi vin ingredintele caldute: curly bacon rumenit in tigaie, dovlecel sau vanata cubulete, rumenite si ele bine, iar la coada, ou ochi moale. piper negru din belsug, sare grunjoasa si paine prajita si gata. avem o salata… nu.

3 comments »

3 Responses to “proiect ambitios: salata cu de toate”

  1. acid

    i see bacon, i see bacon!

  2. mazilique

    corect. daca e cu bacon, salata deja nu mai e asa scary

  3. Zazuza

    si mie imi plac salatele astea, si eu le practic – arunc in ele tot ce se gaseste prin frigider/camara si makes sense together. iar de cand gainile de la fratello sunt foarte harnice, si cimbrul si salvia s-au ivit si la mine in ghiveci (nu indraznim in pamant, ca fac cainii pipi pe ele ;)) ), sa vezi ce salata de oua + salata verde + rosii + castraveti (+ ocazional ceapa + ocazional branza feta sau telemea, cubulete) + baby cimbru verde + baby salvie verde tragem! of course, uleiul de masline si otetul balsamico sunt a must! rezultatul: o minune! maine o incercam p-aia cu bacon de la tine, mmmmmmmmmmm!

Back to top